David & Victoria

U pradavna vremena kad jos nije bilo wizzaira, easyjeta a blogami niti ikakvih drugih aviona (govorimo dakle o vremenu kad su jos dinosaurusi tumarali svijetom - za moje 14 godisnje citatelje) zivjela je jedna ne bas lijepa kraljica.

S obzirom da se u njeno vrijeme (a pricamo o 19. stoljecu, razdoblju koje se po kraljici i zove viktorijanskim) bas i nije moglo putovati kako se kome svidjelo i kud ti se prohtjelo - onda su se slagale kolekcije gipsanih odljeva svjetski poznatih arhitektonskih i kiparskih remek djela.

Tako su postojale prave velike kolekcije koje su se smatrale prestiznom imovinom. Zato je bila velika stvar kada je ovaj rad sa slike 1857 toskanski veliki vojvoda poklonio kraljici Viktoriji. Vojvoda se pokusavao iskupiti zato sto je ranije zabranio da se iz Toskane izveze jedna cuvena slika na koju je engleska National Gallery bacila oko ...

No, kako kraljica nije imala pojma da ce joj taj odljev biti poklonjen, ona je skulpturu odmah dala u muzej koji se danas zove Viktorija i Albert - po kraljici i njenom neprezaljenom muzu.


Tamo ju je za par dana prvi put posla pogledati (kaze anegdota). I ostala sokirana.





Takva golotinja bila je u to vrijeme nepojmljiva cak i kad se radilo o velicanstvenom umjetnickom djelu.

Kraljica je totalno posizila.

Pa je onda muzej dao izraditi gipsani smokvin list velik pola metra koji se pricvrscivao na "nezgodno" mjesto kad god bi kraljica ili tkogod s dvora dolazio u posjetu muzeju.

Posljednji je put list koristen 1953. godine, a mozete ga vidjeti izlozenog sa straznje strane postolja na kojem David stoji ... ovaj David, odljeveni, ne onaj originalni ...

O originalnom Davidu cu vam pisati kad ga vidim uzivo.

Nemam pojma kad ce to biti, ali kad se dogodi - znat cete ...

1 komentara:

Anonimno kaže...

треба проверити:)