Križarski ratovi u Italiji 2009.

U jednoj školi u gradiću Terni u Italiji profesor već mjesecima svaki put kad ulazi u učionicu skine sa zida raspelo. Održi svoje predavanje i nakon njega lijepo vrati križ na mjesto.




Čovjek veli da je ateist i da mu raspelo na zidu smeta dok predaje.

Tako se ponaša od početka školske godine. U početku to nikoga nije smetalo, a onda su se na nekom učeničkom zboru pojedini učenici požalili radi tog ponašanja. Školski upravitelj je prvo tražio od profesora da prekine s tom praksom, a kad je ovaj odbio - prijavio ga je.

Profesor je neki dan odgovarao pred Nacionalnim Vijećem za Javno Školstvo i kažnjenj je jednomjesečnom suspenzijom

Čitam pa ne mogu vjerovati. Ko da čitaš Kafku ... ili Brešanovu Državu Božju

OK, Italija jest katolička zemlja, ali je istovremeno i laička - ne ide mi u glavu kako netko može biti kažnjen zato što je uklonio religijski simbol sa zida i poslije predavanja ga uredno vratio na mjesto?

Shvatio bih da ga je polomio, pljunuo, oštetio ili na neki način oskvrnuo - moglo bi se onda pričati o vrijeđanju neke religije i slično - ali ne kužim kakva je tu šteta počinjena?

Đaci su jedan predmet odslušali bez križa na zidu - i đaci vjernici i đaci nevjernici.

Nije mi jasno zašto su se uopće žalili? Zar taj čin nekoga zbilja može smetati?

Slijedeći moment je eskalacija totalne ludosti - ravnatelj odlučuje PRIJAVITI profesora?

A najgluplje je da je čovjek na kraju kažnjen ...


Mada, s druge strane - ne kužim baš ni njega. Koja je to fora sukobljavati se s dijelovima namještaja?

Ne bi li ateist trebao biti ravnodušan? Ne vjeruješ, kog te vraga briga ako netko vjeruje?


I jedna bizarnost za kraj - ravnatelj se zove Giuseppe Metastasio

Fakat je čovjek metastazirao .


Veli jedan komentator na nekom od talijanskih foruma koji se bave ovom temom: "Prava tema za dvadesetiprvo stoljeće ..."


Smeta li kome križ u ilustraciji današnjeg posta?

A ovaj "glaz"?

4 komentara:

Anonimno kaže...

Volio bih vidjet prijavu, presudu i ostalo u slučaju dotičnog profesora da vidimo što je stvarno prosrijedi.
Međutim, nalazimo se u pluralističkom društvu i ova pitanja su teška i teško su rješiva skidanjem/kačenjem raspela et cetera. Što će se dogoditi jednog kada profa jehovin svjedok uđe u razred i skine grb jer oni ne poštuju zastavu i grb... Mislim da bi država bila promptna da ga sankcionira,... Pitanja, pitanja :) svejedno, ne znam sta ga smeta raspelo, tako sam ja onomad u MZ Pofalići trebao skinit ljiljane iz ureda (nije da mi smeta, al čisto nako jer to nije oficijelni simbol države). Još jedan od tvojih postova koji zahtjevaju dugotrajne rasprave. A glede križa na tvom blogu... Tvoj blog, tvoja sloboda, a meni i inače ne smeta, dapače ;)

Anonimno kaže...

križ mi ne smeta. iznenađuje me što je samo križ. (ne na tvom blogu, nego bi me iznenadilo da bilo gdje vidim sliku)

ovo drugo... kako ono reče? glaz? ne smeta. al malo straši... :)))) ko da me gleda! :-O

Anonimno kaže...

Italija ima neki čudan stav što se tiče tih raspela po javnim ustanovama. Kada je prije par godina jedna od vođa islamske zajednice tražio skidanje raspela jer "mu straše djecu tim malim lešem na križu" križ su branili i oni koji već godinama nisu kročili u crkvu. Isto tako, najgorljivije se protive izgradnjama džamija ili bilo kakvih hramova, jer se kao dođljaci moraju prilagoditi zemlji u koju dolaze - pa neće se valjda svi muslimani pokrstiti? Ako se ne varam postoji jedna odluka Ustavnog suda koja raspelo smatra ne toliko religijskim simbolom koliko simbolom povijesti i tradicije ... Profesor u ovom slučaju htio je napraviti slučaj i kao i obično krenu rasprave o nebitnom, dok problem biološkog testamenta ostaje i neće se riješiti, ostaje i apsurdni zakon o razvodu (ne znam ima li neke zemlje na ovom svijetu gdje je teže dobiti razvod?), ostaje nemogućnost homoseksualnim parovima da sklapaju zajednice (namjerno neću reći brak) itd. Nakon svih ovih godina došla sam do zaključka da je dovoljno dići prašinu, svi krenu kašljati, ali nitko ne otvara prozor da uđe svježi zrak - uostalom znaš i sam da su Talijani majstori u bespotrebnom klafranju.

Anonimno kaže...

Škola je sekularna ustanova i ako ćemo pravo, križu tu nije mjesto. Kao ni vjeronauku. Sad, nije baš da bih ga ja skidala, (moja logika je bila i ostala - ak ste baš zapeli da ga držite tu, izvolte - ne traži jest i ne vrijeđa nikoga, barem pretpostavljam) ali razumijem i ovog čovjeka.