Tako dobri linkovi a tako malo vremena. Zašto sam ja prerano rođen?!?

Otkako sam promijenio posao i preselio obitelj ovamo nikako da pošteno uhvatim vremena za surfanje.

Mislim, zalomim tu i tamo do sitnih noćnih sati, ali to uglavnom protraćim po Amazonu, Wikipediji i sličnom ... 

Preko dana, kad mi je glava svježa za nove stvari i izazove rietko uspijem obići nešto zbilja vrijedno. S posla u zadnje vrijeme pola toga ne mogu ni otvoriti. Netko se opet igrao s parametrima Websensea pa je sad sve na super-strogo nivou.

Zanimljivo je to inače malo pratiti.

Nekome se prohtije "uvesti reda" u ono što djelatnici mogu dosegnuti na internetu u radno vrijeme.  Pa se ICT maheri bace na klikanje i od sutra ujutro - pola interneta nije dostupno.

Websense izbaci svoju ljubaznu poruku da ti je management izvolio zabraniti gledanje te stranice koja te zanima jer se ona navodno kosi sa politikom kompanije. Ali ako mailom dostaviš šefovo odobrenje za pristup toj stranici - ICT će ti drage volje to omogućiti.

Ako si pokušavao otvoriti Ribafishev blog ili rubriku fun na Indexu poklopiš se po ušima, ponadaš da nitko neće na nekakvom izvješću baš prstom uperiti u tebe i vratiš se svojoj Excel tablici, Izvješću o kvartalnom poslovanju ili pak prezentaciji za sastanak u slijedeći petak.

No, ako ti se posreći da te šef upravo zatražio da mu preokreneš internet i pronađeš podatak o cijeni čelika u Južnoj Nedođiji za prošli petak - a tebi Websense zabrani odlazak na stranicu koja bi mogla imati taj podatak - eto prilike da sa smiješkom prekrstiš ruke na prsima i kažeš "Computer says NO" (pogledajte si ovaj video - nećete požaliti). Onda šef odobri tu stranicu.

No za ICT to znači da ti mora skinuti zabranu za odeđenu VRSTU stranica jer kad bi ti odobrili samo tu jednu određenu stranicu koju si tražio ti bi ih za 5 minuta tražio ponovo radi neke podstranice do koje si došao slijedeći link sa one prve stranice. I tako, oni odobre cijeli tip stranica a tebi se odjednom otvara cijelo polje ... nemaš pojma što su ti sve odobrili, ali zabavno je istraživati (OK na Ribafisha se još ne može, ali neki drugi blogovi rade ...) 

I što se onda dogodi?

Tja, ICT ima tebe na jednom odobrenju, nekog drugog na drugom, nekog trećeg na trećem i onda malo po malo postane jasno da je stanje neodrživo - previše raznih razina odobrenja. Pa se jedno po jedno zabranjeno područje ukida i na njega se dopušta pristup svima ... 

Uz to, zašto bi poslodavac zabranjivao svome djelatniku da surfa internetom za vrijeme ručka - na primjer? Ili izvan radnog vremena? Ako čovjek za vrijeme svoje pauze za ručak želi pročitati novine - to mu nitko ne brani. Pa zašto bi mu branio čitanje novina na internetu? Tim prije što nas je puno expata, pa je nemoguće nabaviti novine iz naših zemalja.

Tako se netko sjetio da izvan radnog vremena dopusti pristup na neke vrste stranica svima. 

No, nevolja je da moja tvrtka radi na dva kontinenta i uredi u zapadnoj Evropi nisu u istoj vremenskoj zoni kao mi u Atyrau. Kad ja idem doma u 6 naveče moji kolege u Londonu se tek vraćaju s ručka (5 sati razlike). A moji kolege u Almatyju su već debelo doma (2 sata ispred mene).

Pa se jadni ICT-jevci ubiše od posla povezujući ljude sa lokacijama na kojima rade i usklađujući im onda odobrenja kad smiju čitati novine.

Onda nastupaju paradoksalne situacije po kojima moja kolegica iz Almatyja i ja sjedimo u londonskom uredu na službenom putu i ona na neke stranice može bez problema (jer je u Almatyju već prošlo radno vrijeme) ja za sada ne mogu ali ću moći za sat-dva, a moja šefica ne može otvoriti link koji joj šaljemo sve do navečer :-). Jer, kad sam službeno u Londonu ja ulazim u kompanijine sustave sa svojim Atyrauskim profilom ...

I onda konačno nekome pukne film i dopusti svima sve. (Osim pornografije, kockanja i takvih stvari što je uvijek zaključano svima.)

Do nove metle, don nekome opet ne padne na pamet da trenira strogoću...

-------------------------------------

Elem, cijeli ovaj uvod je tu zato što sam krenuo objašnjavati kako ima nekih siteova koji su ovih dana objavili sjajne postove, a ja ih nisam stigao pročitati ili prokomentirati.


Jedno piskaralo (o kojem ću nadam se uskoro uspjeti napisati ponešto više) objavilo je ovaj sjajan post. Pretpostavljam da se radi o forvarduši pa ću je naći na engleskom ili prevesti i s guštom poslati mojoj šefici ... a možda i mojim "potčinjenima".


Seth Godin, kojeg od neki dan počeh stalno pratiti ima zanimljivu misao. Stvarno kad malo bolje razmislim puno je zanimljivije i važnije što ćeš s onim što imaš učiniti nego jesi li to zasluženo dobio. 


Mrak na primjeru Slovenije i referenduma o nama izvlači zgodan  poučak o demokraciji , ali mene je zadužio linkom na ovo predavanje. Došao sam tek do pola, ali jako je zanimljivo.

Kad sam već kod predavanja da ne zaboravim. Jedan od onih stranih prosvjetarskih blogera koje odnedavno pratim History is Elementary  u svojem je nedavnom postu donio popis zanimljivih edukativnih  linkova, a među njima je jedan koji me oborio s nogu. Nisam još uspio sve istražiti, ali čini se da se radi o internetskoj bazi predavanja vodećih stručnjaka na razne teme.

Nemam pojma kako je to moguće, ali za sada mi se čini da je potpuno besplatno. Ne radi se tu o kratkim filmićima youtube tipa nego o pravim cijelim predavanjima (njih 1500) studentima raznih smjerova ... dobro, zašto sam se ja prerano rodio?!? Blože, kako bi to bilo super imati vremena proučavati!! Da sam bar ovo mogao razgledati dok sam i sam studirao i imao vremena na pretek.

Berkeley, Harvard, MIT, Princeton, Stanford i Yale!!!

Iz popisa predmeta prosto ne znam što bih izbacio

Astronomy - sigurno, barem koliko bih uspio razumjeti
Biology - i te kako
Chemistry - isto
Computer Science - ovo možda najmanje, nisam siguran da sam na razinama na kojima bi mi ovo nešto značilo
Economics - hm ... da konačno nešto i naučim ;-)
Engineering - ovo moram vidjeti što je
English - Nikad dosta, a možda bi bilo i nadahnjujuće
Entrepreneurship - tu sam slab, a moglo bi mi zatrebati
History - učiteljica života, zar ne?
Law - oh ovo me jako zanima
Mathematics - volim matematiku, ali me trta derivacija i integrala, možda su ovdje objašnjeni
Medicine - ovo možda ne
Philosophy - pitanje je koliko je teško, ali sigurno bih pokušao ...
Physics - ma fiziku kao i biologiju i kemiju - moram tesati
Political Science - he, he ... to pod moraš!
Psychology - može li se bez psihologije uopće?
Religion - hm ... ovo bi moglo biti zanimljivo. Onako filozofski.

K vragu, uz ovakve baze znanja - kako itko može reći da nešto ne zna jer mu je učitelj to loše objasnio?!?!

Sad je vrhunski profesor na jedan klik daleko.

Ne znam, da sam profesor - ja bih se smrznuo. Koja je to konkurencija ... a opet i prilika za ideju o tome kako nešto ispredavati na nov i drugačiji način.

Toliko za sada.




4 komentara:

Anonimno kaže...

link s predavanjima je u bookmarksima, nije zlošega čuti kaj imaju za reći. možda i budala poput mene nešto pokupi. :)
kaj se admina po firmama i fakultetima tiče- bez komentara.
a sad, zašto te ne čitam... moj sustav bavljenja blogom je ograničen samo na najkraće moguće vrijeme u kojem napišem post. posjetim blogove čiji vlasnici su komentirali moj prethodni post i eventualno neki zanimljivi naslov s naslovnice.
tak da nije tvoja krivica, kriv je moj prokleti feeling za praktičnost.

Anonimno kaže...

pročitala, iako mi se na prvu nije činilo zanimljivo :D a ono ipak je... baš... :))) i isto spremila link s predavanjima... što sam drugo i mogla kad mi je ostala vilica obješena do poda. :)

neutrino kaže...

@Đus - krivica? kako to misliš krivica? Pa ti si na gubitku, ne ja ;-)

@jabuka - pazi blogati - mladoj dami se činilo da neće biti zanimljivo!! Hm, zašto ti je vilica do poda?

Anonimno kaže...

činilo mi se da si možda odlučio dokazati mi da nisam u pravu kad kažem da neznaš napisati za redom tri posta koji su mi nezanimljivi. uh, kako sam ovo suvislo sročila. :D

vilica do poda od čuda i oduševljenja... mislim da bi moglo bit zanimljivo... isto neznam koju kategoriju predavanja bi preskočila... :)