Vrijeme je da se krene ...

Dakle, za moje povremene i novopridošle čitatelje, obavijest - ovaj se blog svakog ponedjeljka bavi izrabljivanjem dječjeg rada, a u posljednjih nekoliko tjedana puno vam pricam o ČOKOLADI

Zato što sam nedavno saznao da se skoro polovica cjelokupnog svjetskog kakaovca proizvodi u Africi, u zemlji koja se zove Obala bjelokosti ili Obala Slonovače. Nisam znao da tamo stotine tisuća djece rade na plantažama. Nisam znao da neka djeca, pokušavajući pomoći svojim siromašnim obiteljima, završe kao robovi na plantažama kakaa daleko od doma.

Nisam znao da kupujući svoju redovitu porciju čokolade stvaram profite nekome na robovskom radu.

Nisam znao da je problem tako veliki i tako raširen ...otprilike 286 TISUĆA djece između 9 i 12 godina radi na farmama samo u Obali Bjelokosti. Od čega se procjenjuje da ih je barem 12,000 došlo do toga kroz trgovinu djecom. Djeca svakodnevno rade sa mačetama i izložena su štetnim pesticidima. Trgovina djecom nije rijetka, roditelji često prodaju djecu za 50-100 dolara nadajući se da će djeca moći zaraditi nešto novca sami za sebe.

Većina ih nikada neće okusiti konačni proizvod njihovog izrabljivanja.


Oni nikada neće probati čokoladu iako industrija počiva na njihovom radu.


I nisam znao da su Nestle, Cargill i Archer Daniels Midland tuženi zbog iskorištavanja dječjeg robovskog rada.



A najgore je što nisam znao DA POSTOJI IZBOR.

Nisam znao da postoje organizacije koje se bave nečime što se zove Fair trade (poštena trgovina). (Fairtrade u UK, Fairtrade u USA )

Nisam znao da ovakve markice na mojoj čokoladi znače da je njenom proizvođaču pošteno plaćeno za njegov kakaovac i da djeca nisu bila izrabljivana u njegovoj proizvodnji.







Nisam znao da su ovog danas 15 godišnjeg dječaka tukli da bi ostao na plantaži gdje se proizvodi kakaovac



Nisam znao da su ga natjerali da zivi u ovome



Nisam znao da je ovo bio njegov vlasnik a ovo iza djecakova spavaonica





Nisam znao da je do danas preko 100-tinu gradova i mjesta u UK postalo Fair-trade gradovima - tj. promiču ideje FairTradea i za gradske potrebe nabavljaju samo Fair Trade robu.

Nisam znao, ali sad sam ponosan, da je grad u kojem živim također na putu da postane Fair Trade grad



Ali sad sve to znam.



I htio bih da i vi znate.



I htio bih da zajedno pokušamo stvoriti jednog HRVATSKOG fair trade ponuđača čokolade.



Prije nego što nam neki stranac dođe prodati ideju.

I prije nego što tržište našeg najvećeg čokoladera napadne neki stranac i počne dijeliti moralne pljuske.



Ajmo reći Krašu da bi nas, potrosače, zanimalo da dobiju Fair Trade certifikat!



Ajmo ih lijepo i kulturno zamoliti da razmotre tu mogućnost da postanu PRVI PROIZVODJAČ U HRVATSKOJ SA FAIR TRADE CERTIFIKATOM!.



Zašto baš Kraš?

Zato što oni jedini odgovaraju na e-mailove. Zato što ih možda jedini čitaju. Zato što znamo da je njima stalo do toga što potrošači misle.

Napišite im nešto poput:



Štovana gospodo.

Nakon što sam saznao/la za praksu korištenja dječjeg i robovskog rada na plantažama kakaovca poželio/poželjela sam izraziti Vam svoju nadu da će Kraš postati prvi hrvatski proizvođač sa Fair trade certifikatom za svoje proizvode.

Poznato mi je da se kao tvrtka zalažete za zaštitu djece od svih oblika iskorištavanja i zlostavljanja, te samostalno ili sudjelovanjem u organiziranim akcijama nastojite pružiti pomoć onima kojima je najpotrebnija, a u prvom redu djeci.

Kao potrošač, želim Vam potvrditi da bih između proizvoda koji sigurno nije nastao dječjim ili robovskim radom i proizvoda koji možda jest a možda nije nastao tako - ja osobno uvijek izabrao/izabrala onaj prvi.

Vjerujem da u tom stavu nisam usamljen/usamljena i nadam se da ću uskoro vidjeti markicu Fair Trade na Kraševim proizvodima.

Sa štovanjem Vaš potrošač



Ovo je samo moj prijedlog. Slobodni ste napisati sto god vas volja. I pobrisite iz prijedloga glagolske oblike koji nisu primjenjivi na vas ...



Evo e-mail adresa

dradisic@kras.hr, vkrupa@kras.hr, vgraf@kras.hr

To su e-mailovi Darka Radišića, direktora sektora Marketinga, Vlaste Krupe Buzjak, direktorice Sektora kadrovskih, općih i pravnih poslova te Vesne Graf, direktorice sektora nabave.



U cc na svom e-mailu stavite moju e-mail adresu "neutrino_hr" kod "yahoo.co.uk" (nemojte pisati navodnike, a umjesto onog "kod" stavite @). Bit će mi drago znati da ima još nekoga kome je stalo.



Svim posjetiteljima:

Očekujem da će vas oko 150 danas vidjeti ovaj moj post. Baš me interesira koliko će vas poslati e-mail.



Svim blogerima:

Ne polažem nikakva autorska prava na ovu ideju. Slobodno se uključite i postajte o ovoj temi na svojim blogovima.






Linkovi na moje ranije postove o ovoj temi:

Cokoladne muke
Nastavljaju se cokoladne muke
I dalje o cokoladi
Kad ih ima - ja ih nabavim

-----------------------------------------------------------

I jedna svježa vijest:


Vlasnicima Kraševih dionica bit će isplaćena dividenda od 17 kuna po dionici.

Također je na dnevnom redu i odluka o isplati nagrade u visini od 16,7 milijuna kuna iz ostvarene dobiti, a nagrada će biti isplaćena članovima Uprave, managementu i radnicima dodjelom vlastitih dionica društva.

Za isplatu dividende Kraš će morati osigurati gotovo 23,4 milijuna kuna.
Kraš je lani ostvario neto dobit od 39 milijuna kuna od kojih će 1,9 mil. biti raspoređeno u zakonske rezerve, dok će ostatak završiti u zadržanoj dobiti.

Prema podacima Središnje depozitarne agencije najveći dioničar Kraša je tvrtka Kraš-Esop kroz koju se provodi program radničkog dioničarstva i koja je krajem prošle godine držala nešto manje od 20% dionica najvećeg hrvatskog konditora. Drugi najveći dioničar Kraša je Kapitalni fond, a nakon njega dolazi Udruga malih dioničara Kraš d.d.. Od početka godine se među pet najvećih dioničara probio i sam Kraš, dok se na petom mjestu najvećih dioničara nalazi Marijan Filipović koji je krajem prošle godine bio na četvrtom mjestu s vlasničkim udjelom od 1,3%.

-------------------------------------


Pogledajte oči ovog dječaka.







Pošaljite mail Krašu.




UPDATE:

Sada je 13:00. To obicno znaci da je guzva na mom blogu prosla.

Do sada svega 32 posjetitelja (to je malo cak i za ponedjeljak na mom blogu). Dva komentara i niti jedan e-mail u mojem inboxu...

Nesto nisam dobro napravio, a ne znam sto ... imate kakvih ideja?



NOVI UPDATE:

Sada je proslo 15:00.

Iz nekog razloga broj posjetitelja je nenormalno poletio. Bilo vas je danas tu 105.

Sedam vas je komentiralo.

A troje poslalo e-mail Krasu, sa mojim mailom u cc, pa za vas znam ...

Javite ako/kad vam odgovore ...


NAJNOVIJI UPDATE:

Sada je 18:00.

Broj posjetitelja probio je plafon. Po prvi puta preko 200. Sad smo na 205 i jos raste ...Mislim da je to zato sto sa svakim updateom mijenjam vrijeme objave posta (kako biste znali da ima nesto novo) pa sam onda na vrhu liste cool blogera ... valjda zbog toga novi ljudi dolaze na blog ...

Ako je zaista samo to razlog ispricavam se ostalim cool blogerima... Nisam im htio preoteti posjetu ...

Glede broja komentara - tu smo na 11.

Moj inbox veli da vas je cak petoro poslalo e-mail Krasu. Velim "cak" jer znam da je ovaj broj od preko 200 posjeta uglavnom plod onih sto kliknu a ne citaju... zato hvala vama koji ste procitali do kraja, hvala vama koji ste komentirali, a posebno hvala vama koji ste se ukljucili i poslali mail Krasu.

Cvatem :mah::mah:


lepi cane-lep od 1982. će na to: barem neko nesto korisno radi sa svojim blogom, svaka cast.evo, cak idem i poslat jebeni mail... (08.05.2006. 11:48)

xiola bleu će na to: Cek, poslat cu i ja. A i kavu isto kupujem Fair Trade. (08.05.2006. 12:13)

drugo ja od V. će na to: evo idem ja poslat. poslala bih prije da sam prije vidjela :) (08.05.2006. 13:20)

Blueville će na to: nisi znao da se djeca iskoristavaju za cheap labour... :O (08.05.2006. 13:34)

neutrino će na to: lepi cane & xiola - ako ste poslali niste me stavili u cc pa ja sad nemam pojma jeste li poslali ili niste. Ako jeste, nema frke, bitno je da je Kras dobio. :-)) (08.05.2006. 13:44)

neutrino će na to: @ drugo ja - ti si prva koja je poslala e-mail (osim mene). Cestitam. :-) (08.05.2006. 13:45)

neutrino će na to: @ Blueville - Zar sam napisao tako nesto? Nisam znao da je u proizvodnji cokolade to PRAVILO a ne izuzetak. Ako ti jesi, svaka cast. Meni je to otkrice promijenilo poglede ... (08.05.2006. 13:47)

otrovna jabuka će na to: neutrino... nisi mi odgovorio dolje na pitanje. :) neću ti ga ponavljati ovdje jer znam da voliš da ti komentari imaju veze s postom. e, pa onda nek ima i ovaj komentar veze s ovim postom - sorry ako si napisao negdje pa sam zaboravila ili previdjela, ali stvarno se ne sjećam... kako stoji milka s fair tradeom? (08.05.2006. 14:25)

zli_girl će na to: check your mail. ;)) (08.05.2006. 14:35)

Trill će na to: Ne, sve si dobro napravio... samo treba ljudima ostaviti malo vremena :) (08.05.2006. 14:36)

otrovna jabuka će na to: znam da s ovim pitanjem gore o milka čokoladi uopće ne mislim kroativno, ali baš me zanima. :o) i jes, naravno da sam poslala mail... kao što možeš i vidjeti u svom inboxu, ako je sve ok... (08.05.2006. 14:55)

neutrino će na to: @ jabuka - sad sam odgovorio. Milka nema Fair Trade certifikat. Kraft (vlasnik branda. kao i Toblerone i Cote d'Or) na svom siteu tvrdi da mu Fair Trade ni ne treba i da vec jesu turbo odgovorni. Sad je pitanje koliko im vjerujes da jesu... Inace, 40% cokolade kupuju u Obali bjelokosti - odakle dolaze moje price. Vidio sam tvoj mail. Javi ako dobijes odgovor. (08.05.2006. 15:04)

neutrino će na to: @ zli_girlI did. You could've deleted parts not applicable to you :-) (08.05.2006. 15:04)

neutrino će na to: @ Trill - dobro kad ti kazes.Mozda sam ja samo pretjerano nestrpljiv ... (08.05.2006. 15:05)

vk ludara će na to: VELIKI POZDRAV (08.05.2006. 15:11)

Bugenvilija će na to: Idem u akciju kad pospremim klince na spavanje. Objavit ću tvoj post na mom blogu i poslati ga još nekim frendovima za koje znam da će reagirati pozitivno. Napokon prava akcija. :)) (08.05.2006. 16:36)

neutrino će na to: @ ludara - nemam pojma cime sam to zasluzio, ali veliki pozdrav i tebi ... e jos da si poslao mail ... (08.05.2006. 17:55)
dado112233 će na to: ajmo ih spamat :) :) :) (08.05.2006. 17:56)

neutrino će na to: @ Bugenvilija - dobio sam tvoj mail. Hvala ti. Hvala i za sve sto si ponudila. Bit ce mi jako drago ako nas se vise ukljuci u akciju ... (08.05.2006. 17:57)

neutrino će na to: @ dado112233Nemojmo ih spamati. To nije potrebno. Kako sam vec rekao Kras je velika firma, a na osobnom primjeru znam da mailove citaju i na njih obracaju paznju. Kako sam rekao meni su odgovorili. Nema dakle potrebe da ih zasipamo brdima e-mailova kako bi im zagusili inbox.Potrebno je samo reci da smo kao potrosaci zainteresirani za fair trade... (08.05.2006. 18:08)

neko sa yahte će na to: pozdravljam, podrzavam, ali mislim da nije fer da bilo sta zahtevam od krasa posto nisam potrosac (daleko sam na severu). sva prava! (08.05.2006. 18:23)

neutrino će na to: @ shoshonSvejedno, hvala na podrsci. Kakvo je stanje sa fair tradeom na dalekom sjeveru? (08.05.2006. 18:37)

kral će na to: bravo neutrino!!!! šaljem mail :-))))) (08.05.2006. 18:43)

neutrino će na to: @ Kral - Bravo i tebi ... hvala ti. Dobio sam mail. (08.05.2006. 18:50)

braco će na to: Pročito, popizdio i poslo mail ;) (08.05.2006. 19:16)

neutrino će na to: Hvala Braco. Dobio sam mail. Valjda je i Kras ... (08.05.2006. 19:22)

slatko grko će na to: Hvale vrijedna akcija.mail poslala (nekada sam radila u konsignaciji Kraša u Dubrovniku (08.05.2006. 20:14)

slatko grko će na to: nisam pobrisala ništa jer mislim da tamo ne sjede kreteni nego neki normalni ljudi,bar su mi se tako tad činili, (08.05.2006. 20:16)

5tra će na to: Ajme meni,to je fakat užasno!!! Drago mi je kaj ja nisam u takvoj zemlji i da nemam takve roditelje.Užasssss (08.05.2006. 20:37)

5tra će na to: Poslala sam (08.05.2006. 20:46)

neutrino će na to: @ slatko grkoDrago mi je da si poslal mail. Istina ja nisam nista dobio, ali vjerujem ti na rijec ;-)Nego, ja sam rekao da pobrisete ono sto nije na vas primjenjivo. Ne zato sto netko ne bi znao procitati nego zato sto je normalno da ako pises svoj stav pises u svom rodu ... (08.05.2006. 20:52)

neutrino će na to: @ PetraHvala ti. Dobio sam. Pitao sam se da li je ovaj moj tekst previse slozen za 13 godisnju djevojku.Hvala ti sto si potvrdila da nije ... Nadam se da cete ti i tvoji frendovi uskoro imati priliku uzivati u cokoladi koju nisu proizveli vasi vrsnjaci ... (08.05.2006. 21:02)

slon s tri dlake će na to: oduševio me post. načula sam neke stvari, ali se očito nisam potrudila ništa mijenjati.:( sad me sram. :( al poslat ću mejl. hvala :) (08.05.2006. 21:15)

u kvadru će na to: procitala,slazem se i idem slat mail:)) (08.05.2006. 21:18)

slatko grko će na to: sorry,tvoju mail adresu sam krivo upisala,ako hoćeš mogu sad poslat tebi,ali to mi je besmisleno jer važno da dobiju oni. (08.05.2006. 22:35)

amy damon će na to: evo, i ja sam poslala, i stavila te u cc, ali sam dobila povratni mail da ti se moj mail ne moze isporuciti. tako da sad nikako neces moci znati koliko ljudi je zaista poslalo. a zamisli da ih bude brdo... :) (09.05.2006. 00:08)

aenona će na to: da ... šaljem mail ... pozdrav (09.05.2006. 08:53)

amorfia će na to: šaljem! (09.05.2006. 09:24)

nepušačica će na to: steglo mi se grlo. evo sad ću poslati mail... (outlook express mi ne radi, pa ću poslati s mog portala.) stvarno bih htjela da mi na čokoladi piše da ne guštam u znoju izrabljenog djeteta. :) (09.05.2006. 10:18)

neutrino će na to: @ slon s tri dlake - hvala tebi. Nemoj se sramiti, nema potrebe. Idemo probati nesto promijeniti ... (09.05.2006. 10:42)

neutrino će na to: U kvadru - hvala ti. (09.05.2006. 10:46)

neutrino će na to: @ slatko grko - slazem se - najvaznije je da mail dobiju oni. :-) (09.05.2006. 10:47)

neutrino će na to: @ Amy - hvala ti i na mailu i na uvrstenju u alternativu naslovnici. Ne znam sto nije stimalo sa isporukom tvog e-maila. Imam jos mjesta u Inboxu i stalno dobijam kopije e-mailova na Kras. Bit ce da je bilo nesto privremeno... (09.05.2006. 10:49)

neutrino će na to: @ Aenona - hvala ti, dobio sam mail (09.05.2006. 10:50)

neutrino će na to: @ amorfia - hvala ti. (09.05.2006. 10:52)

neutrino će na to: @ nepusacica - hvala ti - eto, vode nas isti motivi ... (09.05.2006. 10:56)

poetesa će na to: Kao obožavateljicu čokolade u enormnim količinama, rastužio si me... poslati ću mail (09.05.2006. 11:18)

morenza će na to: svi takvi projekti imaju moju podršku, voljela bih vjerovati da možemo utjecati!!! Isto takoako negdje postoji popis proizvoda koji su fair trade voljela bih znati za to. Pozdrav ;) (09.05.2006. 12:00)

kralj jugoslavije će na to: što bi rekao heraklit,ničeg novog pod suncem. dobro je da se zna istina o tome,tako da ljudi mogu bojkotirati one koji su dio tog lanca. ne bi valjalo da najebu i oni koji nisu krivi,jer puno ljudi može pošteno živjeti od proizvodnje čokolade,kao npr. i od cigareta iako su cigarete štetne za zdravlje. (09.05.2006. 14:15)

neutrino će na to: @ poetesa - nisam te htio rastuziti, samo zainteresirati ... (09.05.2006. 15:06)

neutrino će na to: @ morenza - ja vjerujem da mozemo utjecati. Ukoliko kazemo sto zelimo proizvodjaci ce se zapitati. Jedan od popisa proizvoda mozes naci ovdje .Ako vladas engleskim tu bi morala moci naci sve sto te interesira, istaina ne na globalnoj razini nego samo u UK. Za ostale zemlje ne znam ... (09.05.2006. 15:09)

neutrino će na to: @ kralj jugoslavije - mislim da se nismo najbolje razumjeli. Nije bit u bojkotu, bit je u pridobivanju ... (09.05.2006. 15:10)

Grace će na to: Stari moj to nije nova vijest...svaka čast na osvješćivanju naše hrvacke populacije...treba nam više takvih kao što si ti. Upravo to iskorištavanje djece je razlog zbog kojih već godinama ne kupujem Nestle proizvode (nakon što sam saznala), bojkotiram Coca Cola-ine proizvode (u koju spadaju i Bistra, Cappy - ako malo bolje pogledate etikete, Fanta i Sprite.. i jos mnogi drugi)... Kad mi mnogi znali što se krije iza etiketa njihovih Nike i Reebok tenisica na kojima piše Made in Vietnam, Thailand ili sl... nitko ne bi ostao ravnodušan. Svaka čast još jednom.. People like u make the difference.. :) (10.05.2006. 10:05)

morenza će na to: neutrino, hvala na popisu, eto sad ću ga sigurno proučiti, međutim popis je za Engl tržište i mnogi proizvodi nama nisu dostupni, nemamo te proizvođaće, ali važno je znati da uvijek imamo izbora i da utječemo svojim postupcima! hvala i pozdrav ;)) (10.05.2006. 10:39)

neutrino će na to: @ GraceZnam da nije nova vijest. Samo ja za nju nisam znao.Sweatshoppovi su dakako veliki problem, ali nema hrvatskih proizvodjaca na koje bi se moglo utjecati (ili barem ja ne znam?) ...Hvala ti na komplimentima. Vidjet cemo koliko smo razlike uspjeli napraviti ... (10.05.2006. 12:08)

neutrino će na to: @ morenzaZnam da postoje slicni popisi za Njemacku i Italiju.Znam da Austrijanci imaju svoju Fair Trade organizaciju.Znam da nesto imaju i Slovenci.Kod nas nema jos nista. Ali mozda nam ovo uspije pa Kras bude prvi ... (10.05.2006. 12:10)

mei će na to: Poslala sam mail Vesni Graf.Tema je odlična i svi blogeri bi je trebali pročitati.Jesi li znao da djeca trećeg svijeta također izrađuju igračke za Mc'Donaldsov "Happy Meal"? Baš me zanima koliko bi roditelji koji to kupuju bili "Happy" kad bi njihovu djecu izrabljivali do smrti!?!? (13.05.2006. 00:28)

0 komentara: