Dlakav post

Uživao sam jednom raspravljajući na nekom od foruma na temu koliko (ni)je odvratno kad muškarci nose košulje kratkih rukava. Netko je pokrenuo temu skandalizirajući se nad muškarcima koji uz odijelo nose takve košulje jer im se onda - ajme meni - vide dlake.

Prije nekog vremena se i Zrinka osvrnula na problem dlakavosti i rasprave o brazilskoj depilaciji medju ženskom čeljadi.

Fakat se pitam koliko je današnje društvo otišlo k vragu kad se obične dlake smatraju groznim skandalom. Još su ove na muškim rukama nekakav ekstremni primjer, ali pokušajte u nekom društvu zastupati tezu da žene ne bi trebale brijati noge - pa za tren oka će vam svi skakati u oči... sjećam se da je jednom na nekom od foruma diskutantica ispričala kako je frajer izbacio žensku iz kreveta jer je imala dlakave noge ... mislim, koliko gluposti...

Od degutantnih slika po internetu, do bezobraznih komentara u razgovoru - žene s dlakama se iz nekog razloga općenito smatraju kromanjonkama.

Prije nekog vremena jedan od usputnih poznanika u društvu uz kavomat je provalio da nikad nije vidio dlakavijih žena nego za boravka u Hrvatskoj.

Ta je njegova konstatacija pala ko kamen i razgovor je zamro.

Skužio sam provokaciju (silno sam bistar, bijah jedini Hrvat u drustvu) i ispalio sam nešto tipa, ti si bio u turističkoj sezoni, opalilo te sunce i nemaš ti pojma kud si gledao, vjerovatno su to bile talijanke (on je talijan) ... ćaskanje je krenulo dalje.

No mene je ostalo mučiti pitanje - što je zapravo uopće trebalo reći?

Stati u obranu hrvatske časti i zaurlati "Nije istina - Hrvatice se redovito depiliraju!"

Ili reći - mene ne smetaju dlakave žene?

K vragu kako god okreneš ne valja.

Kad bih išao uvjeravati u izbrijanost hrvatske djevojčadi em bih generalizirao, em bih prihvatio izbrijanost kao nešto normalno, pozitivno i pozeljno.

A ne mislim tako.

Uvjeren sam da je žensko brijanje (nogu, pazuha, pubisa you name it) najobičniji danak marketinškoj kampanji brijanja svega i svačega.

Evo jedan sjajan skeč koji doduše nema veze sa brijanjem ali ima sa marketinškim kampanjama. Nadam se da će vam se svidjeti ...



Dečki se zovu Mitchell i Webb i imaju zbilja dobar TV show na BBC-u.

Dakle, cijela ta priča i nije daleko od istine. "Dlakave noge su razlog zašto muškarci ne sline za vama. Ali kad bi vam uspjelo da svilena maramica klizne nehajno niz vaše listove garant bi nastala takva jagma za vama da cijeli Jelačić-plac ne bi bio dovoljan da primi horde narajcanih obožavatelja..."

Dlake na ženskom licu su odletjele prve. One se još daju objasniti jer su tradicionalno brkovi muško obilježje i relativno malo žena ih uopće može uzgojiti da budu jako vidljive. Ajmo reći da brkate žene odudaraju od okoline pa je donekle jasno da se briju kako bi se uklopile. Ne velim da je to OK, samo velim da razumijem poriv.

Ali SVE žene imaju dlakave noge!. I SVIM su ženama pazuha dlakava! I nema nijedne žene kojoj pubis nije obrastao dlakama.

Očito je da se ne radi o potrebi za uklapanjem. (Dobro možda sad kad smo već degenerirali pa će rijetko koja žena koja drži do sebe obući ljetnu majicu bez da si je obrijala pazuh - ali govorim o onim prvima kojima je to uopće palo na pamet)

Radi li se o estetici?

Sumnjam. Naime duboko vjerujem da naši estetski principi što je na ljudskom tijelu lijepo ili nije ne dolaze iz nekog objektivnog poimanja ljepote nego su diktirani okolinom. Zato ono što je nama lijepo danas i ovdje, na drugom mjestu u prostoru ili vremenu izaziva podsmijeh ili sablazan.

Nerijetko čak i sami sebi izgledamo grozno kad se pomaknemo u vremenu (što mi je bilo da osamdesteih imam takvu frizuru, ili bože kakav sam ja kaput nosila ...) iako smo u trenutku dok smo se tako nosili bili super uvjereni kako smo lijepi koliko to samo možemo biti ...

Tako je, pretpostavljam, i s dlakama. Dok su bile normalne nismo ih ni primjećivali. Sad su nam trn u oku. I ružne.

Možda se radi o današnjoj većoj otkrivenosti?

Tu bi moglo nešto biti. Naime, činjenica je da dok su ženska tijela bila pokrivenija - pazuha, listovi, a pogotovo pubisi i nisu bas prečesto gledali svjetlo dana i sasvim je sigurno da je Petrarca od opjevanih Laurinih kovrča vidio samo kosu.

Pitam se, da li bi se zgrozio kad bi konačno razgrnuo svoju dragu ispod svih onih haljina i otkrio da joj svileni rupčić ne bi tek tako kliznuo niz list noge ili da su joj pazuha - oh blože - neobrijana?

Netko će možda spomenuti higijenu.

Ne vjerujem da je ovaj argument naročito dobar. Osim ako nećemo tvrditi da bi onda trebalo glatko izbrijavati i glave. K vragu, to nam je ipak mjesto koje je najdlakavije.

Ali kosu redovito peremo, reći ce mozda netko. Točno. Ali zar druge dijelove tijela ne peremo? Koliko znam, peremo ih jos češće nego kosu... prema tome, manje je vjerovatno da će nam se bakterija zaleći u neobrijanom pazuhu nego u kosi.
Pri tome je sasvim sigurno da dlake na nogama nikako ne pospješuju bakterije - jednostavno su prerijetke.

Netko će reći da dlake smrde. Tj, da se neugodni mirisi zadržavaju.
Aha. Kako rekoh, upravo je zadah dlakavih nogu uzrok zašto za vama ne puzi četa muškaraca ...

I sve ovo samo za žene.

No - ja nisam žensko.

I u krajnjoj liniji ako se neka od gospođa bolje osjeća zato što si je obrijala noge, počupala obrve ili podšišala brežuljak, tja bože moj - odrasli ljudi se mogu baviti sobom kako hoće.

O tome kako prenosimo te nepotrebne frustracije i na djecu - opet neću (primjećujete li da ne želim previše o djeci?)

No, ide mi na živce ta sve češća agresija na mušku dlakavost.

Gledam u big brotheru prije dvije godine razbacanog pacijenta koji svako jutro britvicom brije prsa. U nekom reality showu je ženska želeći od nekog tipa napraviti zamamnog muškarca posegnula za voskom i odstranila mu dlake na prsima.

Kako gore rekoh, spominju se dlakave ruke kao zgroz element ...

Mislim. odbijam se povinovati teroru nekih izumitelja britvica za muške dlake.

Odbijam brijati prsa, pazuha, noge, ledja, međunožje, ruke ... odbijam brijati bilo što osim ono malo lica što brijem zato sto mi smiješno izgleda uzgajati tri dlake u pet redova ...

To samo da se zna.

I ako vas netko za koju godinu upita šećući parkom - tko je onaj tip sa neobrijanim nogama - možete mirno odgovoriti, ma pusti ga - neutrino.

Neandrtalac ...

6 komentara:

Anonimno kaže...

nemam sad cajta citati sve al kad mi vec kava otisla krivo... ne mogu se ne prisjetiti legendardnog neutrina prvi put na podforumu ... ha ha :D)))

neutrino kaže...

Koja je to pozrtvovnost ... zena se davi jer joj je kava otisla krivo, ali posljednjim snagama tipka komentar ... nema cajta jer eno vec hitna stize ...
Ajde ajde, imas ti wireless pa si mogla i iz hitne procitati u miru ... ;-))

Anonimno kaže...

Davno je narod 'ustanovio' kome to I DLAKA SMETA. Da sad ne citiram.

neutrino kaže...

Uf ta mi je poslovica uvijek lose sjedala ... valjda zbog onog "rdjavom ..." :zgroz:

Anonimno kaže...

ej, lakse malo. procitala sam kasnije od a-z.

neutrino kaže...

@ zli_girl - ma zezam se samo ...

@ ovajonaj - to ja zovem pravi link u pravo vrijeme ... :-))