O Charlesu, hamburgeru, gosponu Brownu i imigracijskim zakonima - iako me ovo potonje vise ne zanima

Citam novine pa rekoh da velim i vama:

Charles je ovih dana lupetao nesto protiv McDonaldsa.

Bio covjek u Abu Dhabiju, pokazivali mu tamosnju kliniku za dijabetes i on je izvalio "Have you got anywhere with McDonald's, have you tried getting it banned? That's the key." (Jeste li postigkli nesto sa McDonaldsom, jeste li ga pokusali zabraniti? To je glavno.")

I jasno da nije trebalo dugo da ga zasamaraju sa svih strana. Jedan od najboljih one-linersa je "Princ Charles is no Burger King".

Kao sto mozda niste znali gospon princ su naime i privatni poduzetnik koji ima vlastitu marku organske hrane, koja se dobiva sa njegovih Cornwalskih njiva.

Znaci, princ se koristi svojim polozajem "prvog na redu" kako bi ocrnio svojeg poslovnog konkurenta ... zanimljivo.

Onda su neki zlocesti isli racunati koliko kalorija imaju pite i juhice pod njegovom markom pa je ispalo da Mc Donalds i nije tako los ...

Pa su se neki malo zabrinuli da slobodu trzista, gradjanske slobode i tako to, a neki su se sjetili da je Diana znala povremeno odvesti djecake u McDonalds u Windsoru kako bi barem malo dotaknuli normalan zivot u zemlji kojom ce mozda jednom vladati...

Naime, kakav god bio - McDonalds SVAKI DAN nahrani 2 miliona britanaca ...

A sto je rekao McDonalds? Rekli su - da su "razocarani" ... rekli su da su drugi clanovi kraljevske obitelji posjecivali McDonalds i da su vise "u skladu s vremenom" ...

Sad, ne pada mi na pamet stajati na strani McDonaldsa. Oni su bez daljnjega glomazni i beskrupulozni, ali dokle god igraju po pravilima - sto im mozes?

Ne mogu zamisliti svijet u kojem bi ih se moglo potpuno zabraniti.

Bas kao ni cigarete.


Ajmo dalje. Recimo, kad vec kraljevska obitelj prica kojesta oni bar nisu na vlasti.

Na vlasti je zato Gordon Brown. Odnosno, nije jos - a kace ne zna se. Ceka se da Blair konacno odluci kad ce se vise maknuti pa da Brown postane Kalif umjesto Kalifa ... Ne znam, nisam zivio u UK prije Blaira, ali meni se cini da su argumenti na njegovoj strani. No, da ne brljam sada po sirokim temama, da vam velim sto je izvalio gospon Brown.

On bi htio da oni koji traze drzavljanstvo prvo moraju odraditi malo "drustveno korisnog rada".

Tj, nesto kao raditi po sirotistima, starackim domovima, uboznicama i slicno e ne bi li se tako, jel'te, "upoznali sa vecim brojem ustanova i gradjana u nasoj zemlji pije no sto pocnu uzivati pogodnosti drzavljanstva ... "

I opet ima svakakvih komentara. Uglavnom cudjenje ...

Drustveno korisni rad se obicno izrice kao kazna. Na primjer, kad ti se zalomi neki blazi prekrsaj ili kad su zatvori prepuni ... sad reci da netko mora odguliti kaznu zato sto trazi drzavljanstvo ... pomalo je paradoksalno.

Iskreno govoreci, meni je i to kaznjavanje malo bedasto. Imas nekoga kome je to recimo posao (prazniti kahlice na gerijatrijskom odjelu, ili odrzavati namjestaj u djecjem domu)

E sad jednog dana netko dodje raditi taj isti posao PO KAZNI a inace je, ne znam, recimo, kovinotokar.

Sad - kako se mora osjecati covjek kad netko njegov posao mora raditi zato sto je nesto zgrijesio?
Zar nije normalno zapitati se - Kog sam vraga ja zgrijesio u zivotu pa da to radim?

Ne znam, nekako mi je to demoralizirajuce. I tako zapravo umjesto da rjesavas problem sa zanimanjem kojim se premalo ljudi zeli baviti a sve je potrebnije - zapravo stvaras jos veci problem jer oni koji taj posao vec rade gube volju ...

No, da se vratim na prijedlog g.Browna.

Pitam se, zasto je za drzavu dobro imati neke drzavljane koji su odradili korisni rad i neke koji nisu?

Mislim, zasto je dobro da je neki Miklosz postao Brit i ima iskustvo rada sa beskucnicima, a neki Wayne je napunio 18 i nema to iskustvo ...

Na kraju krajeva, sad su obojica drzavljani i ako je iskustvo drustveno korisnog rada potrebno da bi se bilo bolji Britanac znaci li to da je Miklosz bolji Britanac od Waynea?

Prema trenutno vrijedecim pravilima imigrant koji zeli postati drzavljanin mora:

- zivjeti legalno u UK barem 5 godina - ili tri ako je u bracnoj zajednici s britanskim drzavljanom
- pokazati znanje engleskog jezika
- poloziti test o britanskoj kulturi i povijesti
- biti stariji od 18 godina
- biti "zdravog razuma" i "dobre naravi" (ludo me zanima kako se ovo dokazuje)
- nemati nikakve imigracijske zabrane ili uvjete

Eto, zasad toliko.

Objavljujem ovo s posla pa je bez kvacica i ostalog.

3 komentara:

Anonimno kaže...

khm, kad to tako postavis, meni se cini da su takvi imigranti nekad kvalitetniji od pravih Britanaca. znanje engleskog jezika, britanska kultura i povijest, zdrav razum i dobra naravi? nije bas your regular general population, ha? :)

to ti je kao ono kad te, kao potencijalnog posvojitelja, ispipaju do te mjere da nisi smio popusiti joint u srednjoj skoli, ali roditi smije apsolutno svatko :)

neutrino kaže...

Poptuno se slazem. Ja isto znam ljude kojima bih zabranio razmnozavanje ...

Anonimno kaže...

Vidio sam vijest na BBC - u i polomio sam se od smijeha. :) Ali ruku na srce, ništa loše nije rekao princ Charles. :) Nije mi nešto posebno drag, al' nakon izjave "Have you got anywhere with McDonald's, have you tried getting it banned? That's the key." mi je porastao za nekoliko nanometara pri mom srcu. :) btw. malo me frapirala informacija da Mc'Donalds nahrani 2 miliona britanaca dnevno. Oh my God!!! Što je previše - previše je! ps. I mene živo zanima kako se dokazuje "zdrav razum" i "dobra narav", ukoliko saznaš, javi! ;)Pozdrav!