Zabava za subotu ujutro ili - imenujmo "bilo koga"

Za subotnje jutro mala zabava.

Inspiraciju dobih u jednom postu objavljenom na Pollitici (kliknite na banner sa strane pa cu dobiti puuuno bodova i postati veca faca od T-zombixa i Borje skupa)

Taj post diskutanta Drlesar mi je bio zanimljiv prikaz politickog trenutka.

Veli on da je "sada (...) jasno (...) da samo dvije parlamentarne stranke na izbore idu s željom da smjene nesposobnu vlast HDZ-a. To su HNS i SDP."

Ono sto mene kao vanjskog promatraca zanima, osim naravno platforme koju svaka od tih stranaka zastupa su - "igraci"

Naime - ako pretpostavimo da je HDZ-ov sastav poznat jer su na terenu trenutno tako rasporedjeni, a ako bude izmjena i o njima ce se javno znati, ono sto bi valjalo znati to je - kako opozicija (ili barem te dvije parlamentarne stranke sa zeljom) misli organizirati vlast?

Na zalost, nije nam se nesto primio institut vlade u sjeni.

Prateci povrsno ovdje politicku scenu vidim da se kod svakog iole vaznijeg pitanja (novih dogadjaja, prijedloga zakona, objave podataka ili rezultata istrazivanja) osim resornog ministra, predstavnika interesnih grupa i novinara/komentatora - obavezno trazi misljenje od ministra u sjeni.

S jedne starne, a to valjda ne treba posebno tumaciti, opozicijska stranka ima priliku izboriti se za pozornost javnosti - dobija priliku eksponirati nositelje svoje politicke platforme i prosiriti svoje politicke stavove.

S druge strane, sami ljudi koji pretendiraju za ministre i zastupnike nakon izbora imaju priliku vjezbati odnose s javnoscu i javne nastupe, odrzavaju interes za odredjeno podrucje i upoznaju se s problemima u njemu omogucujuci tako efikasniju smjenu vlasti kad i ako do nje dodje. Tako da se onih famoznih 100 dana ne trosi na upoznavanje sa problematikom nego na provedbu konkretnih mjera i slicno.

Ono sto mene ovdje zanima je treca strana cijele price - a to je - tko je covjek kojeg bi, recimo HNS, predlozio za ministra zdravstva?

Ili, tko bi SDP-u bio ministar kulture? Kome bi se povjerilo ministarstvo pravosudja?

Pa da vidimo jel Vujic bolji ili gori od Biskupica ili da li Primorac ima konkurenciju?

Kad su vec programi (taktika igre) parolasenje koje prikriva ili da promisljene platforme nema ili je se iz nekog razloga ne zeli otkriti, zasto barem u tom operativnom dijelu ne bismo vidjeli tko kako stoji tj. kakav je tim u stanju izvesti na teren?

Osobno, ne mislim da bi "bilo tko" bio bolji ministar od Cobankovica npr. ili bolji premijer od Sanadera. Ne zato sto mislim da su oni bogznakako kvalitetni nego iz iskustva znam da je uvijek moguce naci jos goreg. Svaki put kad vam dodje da kazete "bilo tko" zamislite si Mr Beana, Vucu, ili recimo - Antu Kovacevica ...

Eto, bas bi me interesiralo sto vi mislite koga bi SDP i HNS (pojedinacno ili u koaliciji) mogli suprotstaviti HDZ-ovom dream teamu koji, poznato je, igra u sastavu:

Premijer Ivo Sanader
Potpredsjednik za gospodarstvo Damir Polančec
Obitelj, branitelji i medjugeneracijska solidarnost Jadranka Kosor
Vanjski poslovi i europske integracije Kolinda Grabar - Kitarović
Unutarnji poslovi Ivica Kirin
Financije Ivan Šuker
Obrana Berislav Rončević
Pravosudje Ana Lovrin
Turizam, promet i razvitak Božidar Kalmeta
Zdravstvo i socijalna skrb Neven Ljubičić
Gospodarstvo, rad i poduzetnistvo Branko Vukelić
Poljoprivreda, sumarstvo i vodno gospodarstvo Petar Čobanković
Kultura Božo Biškupić
Zastita okolisa, prostorno uredjenje i graditeljstvo Marina Matulović-Dropulić
Znanost obrazovanje i sport Dragan Primorac

Slobodno ubacite i prijedloge za Predsjednika sabora (da ostanemo u sportskoj sferi zovimo ga pomocnim trenerom).

Oni koje posebno zanima ovaj prijedlog mogu se zabaviti popunjavanjem klupe za rezervne igrace tj. rijesiti pitanje tko bi upravljao sa 13 vladinih ureda...

A ja cu kao pravi advocatus diaboli u ovoj prici ustvrditi da ni SDP ni HNS nemaju nista kvalitetniji tim od HDZ-a. :-)

6 komentara:

Anonimno kaže...

u sportu postoji faza kad dođe do smjene trenera uprkos solidnim rezultatima, u konkretnom slučaju - promašaja je i previše

Lolita kaže...

e jel imaš ti onaj tracker da vidiš ko ti sve i kako dolazi na blog?
ak moš molim te pomoč mi...
hvala
na email tuchakgirl@yahoo.com

Anonimno kaže...

@ neutrino... hm... politika... ok...

@ lolita... ima neutrino tracker, evo ga s lijeve strane iznad blogger sličice. klikni na tu sličicu pa će ti pisati di i kako možeš ti dobiti svoj tracker.

Anonimno kaže...

Hi!
You are invited to visit 'Macedonian Babes' photoblog.
We hope you'll like it. ;)

http://macedonian-babes.blogspot.com

neutrino kaže...

@ paor - mislis da bi Mr Bean bio bolji strijelac?

@ lolita - poslao sam ti mail, a imas i jabukichin odgovor. Javi se ako ti jos nesto nije jasno. Nego nisi se valjda registrirala na Bloggeru samo radi mene???

@ jabuka - kaj sad, politika je sve, pa smijem valjda i ja malo :-D

@macedonian babes - ovo pisem iz internet caffea pa nisam mogao detaljnije razgledati i odglasati koja mi se babe najvise svidja, ali vremena imamo u neogranicenim kolicinama ... mozda veceras, mozda sutra ...

Anonimno kaže...

hehe nisam rekla da ne smiješ... samo ja čekam novi post koji će valjda bit o nečem drugom, pa će mi bit zanimljiv... :-P nije to niš protiv tebe, nego protiv politike... :)