Reakcija na nešto što sam slučajno čuo. Nije o Stonehengeu, da se ne razočarate.

Siđoh danas na ručak u restoran u prizemlju zgrade u kojoj radim.

To je jedan prilično lijepo uređen restorančić, svijetao, sa tri jela na izboru za nas parstotinjak gladnih djelatnika. Upiknuh tako Tandori piletinu s rižom i papadam i dok sam sjedao za stol sa curama iz ureda privukao mi je pažnju plazma TV na zidu.

Netko je ostavio upaljen BBC 1 a oni su pričali o novoj izložbi u Tate galeriji.

Radi se o retrospektivi svih nagrađenih radova u protekle 24 godine Turnerove nagrade.

Turnerova je nagrada godišnja nagrada koja se dodjeluje najboljim britanskim stvarateljima u području vizualnih umjetnosti. To "vizualne umjetnosti" se kaže kad se ne želi specificirati da li se radi o slikarstvu, kiparstvu, filmu, konceptu ili nečemu petom. Svake godine javnost bude iznova pogođena u čelo sa užim izborom i naravno - sa pobjedničkom instalacijom.

Svake godine iznova se nađe netko tko u kamere u nevjerici vrti glavom i pita se - pa dobro, zar je TO umjetnost?!?!

I to bez obzira da li se radi o "No woman no cry" - jednoj slici o kojoj ću vam pisati kad-tad a koja bi na prvi pogled bila premalo šokantna da uz nju ne dolaze i tri lopte slonovske balege - ili o "Ukiseljenoj kravi" - ovo potonje je popularni naziv za "djelo" u kojem je autor polovinu krave i polovinu teleta izložio u ogromnim prozirnim plastičnim kockama ispunjenim formaldehidom.

Elem, jedan od pobjednika je i tip koji je "izložio" praznu sobu u kojoj se naizmjenično automatski svjetlo pali i gasi ...

Svakih pet sekundi svjetlo se upali.

Pa se nakon pet sekundi - ugasi.

Pa se nakon pet sekundi - upali.

Pa se opet ugasi.


I tako stalno.


I sad - znam da riskiram da sam sebi skočim u usta i da zauzmem mjesto nekog unezvjerenog komentatora pred kamerom, ali fakat vrtim glavom u nevjerici ...

Mislim, prošao sam kroz Tate modern uzduž i poprijeko, čak sam se odvažio i u moderni dio Tate Britain - sve u nadi da ću suzbiti osjećaj prezira ili potrebu za izrugivanjem koja me obuzima pred većinom djela moderne umjetnosti. I moram priznati da sam uvelike korigirao svoje poimanje što umjetnost uopće jest, čemu služi i gdje joj je mjesto ...

Ali svečano objavljujem da mi je to sa sobom i svjetlom kompletni kretenizam.

Da netko pomisli da taj uradak uopće prijavi kao umjetničko djelo mi je kompletna glupost, a da mu netko dodjeli prvu nagradu je - totalna sprdačina.

A vrhunac sprdačine je bio današnji televizijski prilog.

Pustili su nekog automehaničara da se prošeta među tim djelima. Na opće iznenađenje - pa i njega samog - svidla mu se krava. Veli da je nešto osjetio gledajući taj izložak.

S druge strane "soba u kojoj se svjetlo pali i gasi" ga je ostavila hladnim. Veli on nešto kao "neki se ljudi zbilja provlače sa koječim ..."

A da stvar bude bolja novinar u slijedećem kadru pita autora "sobe" što on misli o takvim recenzijama svog uratka.

I ovaj veli, sa teškim irskim naglaskom "I don't really mind... I mean, I want to be liked, I want to be loved ..."

Ili u prijevodu: "Zapravo me ne smeta ... mislim JA SE ŽELIM SVIDJETI, JA ŽELIM BITI VOLJEN ..."

E tu sam pukao!

Fakat si zadužio čovječanstvo, mamlaze ... Dostigao si savršenstvo umjetničkog izražaja kao nitko nikad prije tebe. Michelangelovo farbanje sikstinske kapele, Leonardov sfumato, Monetovi ljiljani i Munchov krik - sve je to goli milokliz prema fanntastičnom uratku čovjeka koji se sjetio izložiti praznu sobu u kojoj se neonska lampa na stropu naizmjenično pali i gasi ...

Mislim, tako je prirodno da čovjek uđe u njegovo djelo i spontano eksplodira u ekstazi od konačno dosegnute potpune sreće.

Naravno da se klipan želi svidjeti i biti voljen. Zato se i tako potrudio.


A zapravo, fućka se njemu. On je dobio nagradu i od tada svaka njegova genijalna instalacija vrijedi ... hm skoro sam rekao zlata koliko je teška, ali koliko je zapravo teška prazna soba??

Elem, fućka se njemu ...

E neš ti umjetnosti ... pa to je gore od tipa o kojem sam pisao ovdje i ovdje ...


Uf.


A ako ste očekivali nešto o Stonehengeu - sorry. Imam u glavi otprilike što bih želio napisati, ali čekam da se uvjerim da je to - to.

Mada, kad čuh ovu budalu danas dođe mi da samo namjestim da svjetlo na blogu pali i gasi svakih pet sekundi ...



Inače, piletina je bila sasvim dobra - ako nekoga interesira :-)

11 komentara:

Unknown kaže...

ah, umjetnost :)))

Anonimno kaže...

Nemoj se ljutiti, ali ja sam se smješkala dok sam ovo čitala :)
Iz jednostavnog razloga što se i sama znam čuditi što se sve proglašava umjetnošću. Jasno mi ej da je teško definirato što ustvari je umjetnost ili što to nikako nije, ali ja bi to postavila baš onako kao onaj novinar. Ono što izaziva nekakvu reakciju nasuprot onome što ne izaziva ništa. Pa radilo se to o automehaničaru kao promatraču, tajnici ili akademskom slikaru.

Anonimno kaže...

Pisoar naopako

Anonimno kaže...

Objavljen je [LINK=http://bookaleta.blog.hr/2007/10/1623315957/drugi-natjecaj-za-price-s-bloga.html]drugi natječaj Naklade Zoro[/LINK] za priče s bloga. Pisci-blogeri, obratite pažnju!

neutrino kaže...

@ ire - mislio sam intenzivno na tebe dok sam to pisao :-) (Otuda ona opaska o skakanju u vlastita usta) Samo se ti smij :-p
@ Trill - ma sto bih se ljutio, samo se ti smjeskaj. Smijes se i glasno cerekati sto se mene tice... Da i ja mislim da umjetnost treba izazivati reakciju - zato mi i jest paradoksalno da neki papak sa ovakvim "djelom" izvali da zeli da se ljudima svidi njegova umjetnost ...
@ jimbo - Kaj sad s tim? Bas sam danas dobio jednu forvardusu sa pisoarima ...

@ bookaleta - hvala, moji blogovi su duuugacki, ali na zalost nisu price. Oces jednu pricu u kojoj se lampica pali ... pa gasi ... pa pali ... pa gasi ...

Anonimno kaže...

Ne diraj mi Damien Hirsta i njegove zivuljke u formaldehinu :))

http://en.wikipedia.org/wiki/Damien_Hirst

Anonimno kaže...

no woman no cry je sjajna slika. By Chris Ofili. I volela bih cuti i tvoje vidjenje iste :), pogotovo sto ima takvu pozadinu nastanka kakvu ima, tj uradjeno je kao omaz delo.

Anonimno kaže...

Ali meni super sve ovo cuti od nekog ko se ne "bavi" umetnoscu :)

neutrino kaže...

@ etotako - pa nisam dirao Hirsta... dapace :-)) Eno ti ga pa si ga uzmi doma :-))

No woman no cry je jedna od onih slika koje sam vidio u Tate modern koje mi jedine donekle opravdavaju postojanje moderne umjetnosti kao takve. Nesto kao rockandroll samo u slikarstvu. Znam da je hommage - to joj i daje snagu, inace bi bila samo kolaz uplakane zene na slonovskoj balegi.

A ja se zbilja ne bavim umjetnoscu. Pomalo me zanima, ali niti ja nesto umjetnicki stvaram niti mi je umjetnost posao.

Anonimno kaže...

Hahaha, komentar ti je genijalan na mom blogu...
Iskreno nisam znao sročit svoj komentar na ovu temu, pa sam mislio to jezgrovito reći ovime.

Anonimno kaže...

kod nas u bgu je jednom bila izlozena svinja u kavezu citavu nedelju!!! jadno stvorenje! sam ti rekla nekad da mrzim zoo vrt. ljubavni sastanci medju drogiranim, poludelim zivotinjama. ma hajd. stuonhendz:) to godinama zelim videti, sad i imam sansu, bili mi u gostima neki englezi pa mozda i budu imali malo dushe;) nagledala sam se sijaset emisija o njemu, mrzim engleze sto ga ne mogu dodirnuti.