Dugačak post, a nije moj ... samo prevodim




Piše The Economist u članku pod naslovom Hrvatska sanja o bijegu od uobičajenih Balkanskih problema:

Svakog studenog Evropska komisija donosi izvješće o kandidatima za članstvo u Evropskoj zajednici sa zapadnog Balkana. Ta se izvješća iščekuju, slično školskim svjedodžbama, sa napetošću. Ove godine Kosovo i Bosna su najgori u razredu. Srbijino vladanje još nije na nivou. Hrvatska je na vrhu - ali bi mogla više.

Nadolazeći tjedni bit će užurbani na Balkanu. 17. studenog kosovski Albanci izlaze na birališta. Tjedan dana kasnije red je na Hrvatsku. Bosanci traže novog premijera. Nadvijajući se nad sve je budućnost Kosova, koje bi uskoro moglo proglasiti jednostranu neovisnost od Srbije. Ipak Hrvatska se nada da bi mogla biti ta koja će se izvući iz Balkanskog mraka.

Hrvati imaju razloga za samozadovoljstvo. Prošlog je mjeseca njihova zemlja izabrana u Vijeće sigurnosti Ujedinjenih Naroda. U travnju bi mogla biti pozvana da se priključi NATO-u. Hrvat je na čelu nove balkanske regionalne grupe utemeljene u Sarajevu Zna li netko o čemu je ovdje riječ? op. Neutrino "Ne radi se više o svjetlu na kraju tunela", kaže Miroslav Kovačević, bliski suradnik premijera, Ive Sanadera. "Mi smo izišli iz tunela. Prije deset godina bili smo stalno na dnevnom redu Vijeća Sigurnosti, a sada smo mi u Vijeću."



Vladimir Drobnjak, voditelj hrvatske misije za pregovore sa EU je također odrješit. On tvrdi da zemlja nastoji biti spremna za priključenje 2009.-e. Ali priznaje da su administrativni kapaciteti veliki problem. Hrvati koji nešto trebaju od države, poput dozvola ili dokumenata, znaju sve o tome. To ih ljuti jednako kao zagušeni pravni sustav i korumpirana birokracija.



Barem gospodarstvo dobro stoji, s očekivanim rastom za ovu godinu od 5.9%. Nezaposlenost je nedavno dosegla najnižu razinu od završetka rata u Hrvatskoj 1995. Strane investicije se slijevaju. Ali Maša Kovačević, pri UN-ovom programu za razvoj, primjećuje mnoge stvari koje bi mogle ići bolje. Nezaposlenost mladih je 29%. Srpska i romska manjina još se uvijek suočavaju sa ozbiljnom diskriminacijom. Nekadašnje ratne zone ostaju opustošene.



Dvije glavne stranke trče mrtvu trku pred izbore. Vladajuća Hrvatska Demokratska Zajednica pogođena je optužbama za korupciju. Njeni vođe odgovaraju da su otkrića o zloporabama na visokim položajima dokaz da se nešto čini po tom pitanju. Građanska aktivistica Andrea Feldman tvrdi da nije tako. "Nema osjećaja odgovornosti u ovoj vladi," kaže. Izvješće komisije gorko primjećuje da "još nisu podignute optužnice ili postignute osude niti u jednom slučaju korupcije na visokom nivou".



Da li SocijalDemokrati mogu kapitalizirati na tome da dođu do pobjede nije sigurno. Ivica Račan, njihov dugogodišnji lider umro je u travnju, Njegov nasljednik je Zoran Milanović, bivši diplomat, ali interni dogovori učinit će premijerom Ljubu Jurčića, mutniju figuru, ukoliko stranka pobijedi. Hrvatsko članstvo u EU bi trebalo biti sigurno, čak i ako uslijedi nakon 2009. A to je više no što se može reći za bilo koju drugu državu zapadnog Balkana.


Ovo ko da sam ja pisao ...

A nisam časna riječ. Ja sam samo preveo ...





Karikature su sa Zigdikata




4 komentara:

Unknown kaže...

nova cefta ima sjedište u sarajevu i hrvatska je predsjedavajuća

cefta ne postoji i raspala se ulaskom 10 zemalja u EU, e onda da se nova carinska unija ne bi zvala zapadni balkan napravili smo nastavak cefta-e

isto xxxx drugo pakovanje :)

Anonimno kaže...

Savjet za regionalnu suradnju Jugoistočne Europe nasljednik je Pakta o stabilnosti i njime će upravljati u funkciji tajnika dosadašnji državni tajnik MVPEIa Hidajet Bišćević. Sjedište te organizacije bit će u Sarajevu.
Lijepa sinekura, pogotovo u svjetlu predstojećih izbora.

Anonimno kaže...

još tjedan dana tih gluposti pa gotovo. ko da čekam da mi crijevna viroza prođe...

neutrino kaže...

@ mrak &anonimno - hvala. Nisam za to znao.

@ đus? - Jesi li ti djus? Uranio si jedan dan ... :-)