2,3,4 ... teenagers scare the living s*** out of me -


Gledali smo neki dan moje neutrinsko dijete i ja neke blogove njenih vršnjaka na Blog.hr-u.

Ona je nakon nekog vremena morala ići s mamom gledati neki show na TV a ja sam ostao čačkati po pre-teen blogovima.

I moram priznati da sam ostao zgrožen.

-------------------

Vratimo se par dana unazad (al skakućem kroz vrijeme - k'o Jergović):


Otkrilo mi dijete da je počelo pisati blog. Ah, kud će suza neg na oko ...

I tako sunce tatino otvori ponosno svoju stranicu i krene pokazivati gdje bi trebala malo tatine pomoći oko dizajna i boxova, a meni se oči zalijepile na postove ...


Da se razumijemo, moje dijete piše fenomenalno. Mala piše jedno dvaput bolje od mene u toj dobi (koliko se sjećam mojih uradaka iz šestog osnovne), a njene mi zadaće profesori hvale kad god me vide. Imali smo jesenas roditeljski pa mi je bilo neugodno koliko se profesorica rastapala nad njenom bilježnicom. Listala ju je pred nama i pokazivala svoje bilješke na marginama uz uzvike "pogledajte ovu metaforu" ili "gledajte ovaj stil" ili "kakav duhoviti pristup" ... sve u svemu isto ono što i vi uzvikujete kad čitate ovaj blog :-))


A ja sad po prvi put nakon tko zna koliko vremena sjedim pred njenim tekstom i ne vjerujem da je to moje dijete napisalo.

Strašno za čitati.

Ne, nisam saznao ništa sto već nisam i prije znao - dijete mi nije ovisno, ne markira i ne misli da je Avril Lavigne vrhunac glazbenog izričaja (ona zna da su to Mytija Buena i Pussycat dolls :-)) ), ali moje dijete ne zna č i ć, o gramatici hrvatskog jezika nema blage veze, sintaksa joj je na razini trećeg razreda osnovne, koristi rječnik koji je prijevod s engleskog, a rečenice joj odaju englesku jezičnu strukturu.

Izdržao sam tu torturu, a da nisam prigovorio.



Malo smo popričali o blogu, dao sam joj neke upute, dogovorili smo se da ćemo surađivati na projektu bloga (gdje ću ja imati samo pasivnu ulogu savjetodavca na direktan upit) i nisam joj ni riječi rekao o tekstovima.

No, moje je pametno dijete znalo. Ne pitajte me kako, ali ona zna da ne zna.

A ja sam onda počeo preslagivati neke misli u glavi o tome kako da joj pomognem.

Naravno da sam ja kriv. Trebao sam (uh kako mrzim to prokleto - trebao sam, trebali smo) taj problem preduhitriti i ne dopustiti joj da malo-pomalo zanemari čitanje hrvatskih tekstova. Kao što to obično biva, od silne želje da se što lakše uklopi poticali smo je na savladavanje engleskog (a nije da joj je neki poticaj trebao - sve je oko nas na engleskom) i osim u kući - ona skoro nigdje nije izložena hrvatskom.

Imali smo nekoliko godina Učilicu, ali otkako onu za četvrti razred nismo uspjeli startati - zahvaljujući idiotskom sustavu zaštite i dekodiranja kod Markotela sa time smo prestali. Čitala je naizmjenično hrvatske i engleske knjige, ali onda se nekako desilo da su one engleske postale zanimljivije ili lakše ...

Ježi ga, desilo se.

---------------------------

I tako smo rekli radit na blogu.

Radovala se tome, te kako će joj tata pomoći da složi dizajn, te kako bi htjela imati ovakve ili onakve boxove. Te kako će onda malo surfati da nađe blogove svojih vršnjaka ...

A onda sam detonirao bombu rekavši joj nek prvo napiše par postova da ima nekakvog sadržaja na svom blogu.

Odjednom je izgubila volju. Prestala me moliti za pomoć, nije više poticala priču o tome,. Kad bih ja spomenuo blog pričala je da je umorna ili da je sinoć slabo spavala.

Onda smo sjeli prošli vikend i nakon što je opet ustanovila da je zapravo grozno umorna za pisanje, jednostavno sam rekao:

- Ja znam da ti ne znaš pisati hrvatski, ali nemoj se oko toga živcirati - doći će ti to, nije greda.

I moje mi dijete skoči u zagrljaj nasred sobe i počne ridati "Ne znam tata, ja sam sve to zaboravila"

- Nisi dušo, nisi ni znala. Tolike smo već godine ovdje, gdje bi ti naučila hrvatske izraze i figure? Sad ćemo mi to srediti, ti napiši par kratkih postova - može i na engleskom, pa ćemo ih skupa proći i popraviti. Bitno je da imaš stila, to znamo jer na engleskom imaš stila, a hrvatske riječi doći će ti same od sebe kad se malo raspišeš i kad opet počneš čitati hrvatske knjige.

I onda smo stvorili jedan blog. Ona je napisala tekstiće, ubacili smo fotke (fala blogu, informatički dio rastura pa joj tu ne trebam pomagati) igrali se s bojama htmlom i slično i do navečer priredili blog.

A tada smo krenuli surfati po blog servisu. Tu sam se ja opet uključio jer me zanima što joj se sviđa i kako ona gleda na svijet oko sebe. Nije bilo preteško pronaći par blogova njenih vršnjaka.

Pa sam skužio da sam ja zapravo totalna konjina, nečovjek i tiranin.

Moje dijete, naime, piše tri puta bolje nego ijedan njezin vršnjak kojeg smo uspjeli naći. I to na hrvatskom. A ja se tu nešto grčim ...


Na stranu to što se klinci dopuju, komaju si i pozzaju jedni druge - sve je to, ako hoćete neki meta-jezik koji ide uz SMS, chat i slično.

Ali osnove rečenice, č i ć ... ma što č i ć - č i š su već problem ...

A da ne velim da se o gramatici hrvatskog jezika nema blage veze, sintaksa im je na razini trećeg razreda osnovne (ako), koriste riječnik koji je prijevod s engleskog, a rečenice im uopće nemaju nikakvu strukturu... uz to, prilično sam siguran da ni ne pročitaju svoj post prije nego što ga objave, tako da kud je nepismeno tako je još i krcato tipfelerima ...

E da - i apsolutno svi do zadnjega su složni u jednome - baš svi jednoglasno mrze školu.

---

Kao rekoh, ja sam ostao pregledavati blogove, a one su ispred televizora na svaki moj žalobni uzvik dobacivale - zar još čitaš dječje blogove?!?

----------

Pa da vas čujem blogeri i blogerice, majke i očevi, sestre, braćo, rođaci, tetke i stričevi - znate li za neki blog nekog pismenog dvanaestogodišnjaka ili dvanaestogodišnjakinje? Znate li kako bi ih čovjek pronašao?

Pozz

P.S. Obavezno mi komajte!!

26 komentara:

Anonimno kaže...

šta je komanje?

Anonimno kaže...

hahahaha gotovo je... neutrino ošo na kvasinu :))))

ok, ajmo sad malo ozbiljnije...

prvo.. već nakon prvog dijela ovog posta, onog do "Ježi ga, desilo se." mi je palo na pamet da si prilično davno pisao o tome kako si pronašao na kompu njeno pisamce koje te rastopilo, i još tamo si napisao da se vidi da baš nije na ti s hrvatskim, pa si odlučio na tome poraditi. očito od toga nije bilo ništa. :P

drugo... jednoj simpatičnoj teti (koju mi je baš bio gušt slušat) je ajmo reć struka proučavanje takvih tema (ili stvari... ili pojava.. kako hoćeš)... uglavnom, ta teta (nije mi teta ustvari, al joj tepam jer su njena predavanja bila baš kul :)) je ispričala da u situaciji kao što je vaša, roditelji moraju jako forsirat korištenje isključivo hrvatskog u obitelji ako žele da im dijete zna hrvatski jer ga jedino tako može usvojiti... kud god se makne od obitelji, imat će i više nego dovoljno načina da svlada jezik okoline tj. engleski.

treće... na suvisli teen blog još nisam naišla, a pogledala sam ih prilično jer su s kissachima, pozzanjem i komanjem naporni ko buhe! ako i postoje, vjerujem da ih se može prebrojati na prste, ali to je stvarno strašno jer u sekundi nastane toliko novih da ih nemožeš prebrojati na prste! :)

uglavnom, ako nekom greškom otvorim teen blog, smatram ga barem podnošljivim ako mi se ne sruši browser od svih onih popupova, glittera i bogtepitaj čega sve ne natrpaju! :)

Anonimno kaže...

Ova moja petnaestogodišnjakinja piše neke tajne blogove pod nekim supertajnim šiframa, tako da tu ne mogu biti od velike pomoći.

A što se tiče tvog zlata, ne brini se. Usavršit će ona hrvatski prije nego se stigneš okrenuti. Ako je talentirana na engleskom, bit će vrlo brzo i na hrvatskom. Upijaju oni to kao spužvice, ti bistri i talentirani. Daš dvije tri njoj zanimljive knjige na hrvatskom i vidjet ćeš rezultate.
Ova moja je u šestom razredu obožavala Nušićevu "Autobiografiju" (tako je naučila ćirilicu) i Kishonovo "Kod kuće je najgore". Na stranu to što joj je naslov služio za razne varijante sprdačine s roditeljima, ona je stvarno voljela tu knjigu i uvijek joj se vraćala. A usput je u školi naučila i glagoljicu, pa je vježbala da je ne zaboravi, pišući u bilježnici i na njoj sve što misli o svojoj prof. matematike. A mislila je sve najgore. Na njenu nesreću, prof matematike je znala glagoljicu, pa sam ja završila na "informativnom razgovoru" kod ravnateljice. Puno znanja opasna je stvar:))) Već se unaprijed loži kako će sljedeće godine učiti kineski fakultativno. Uprkos mojim molbama da malo o'ladi sa tim vannastavnim stvarima, jer će bit u učionicama 24/7. Mene tješi spoznaja da ćemo moj Debeli, ja i nastavničko vijeće bit oslobođeni čitanja sa razumijevanjem svega što će o nama u budućnosti napisati.

Ta situacija koju si zatekao na klinačkim blogovima dosta govori o tome koliko se strmopi... strmoglavilo naše školstvo u posljednjih 10 godina. Ima itekakve veze sa tranzicijskim jadom, no to je druga tema. Tvrdim i da su generacije koje su recimo 93 završavale osnovnu a 97 srednju bile pismenije. Dakle i pored rata i sveg pratećeg jada. Izgubio se onaj solidni prosjek učenika sa pristojnom količinom znanja. Ne tako daleka budućnost otrpilike izgleda ovako desetak posto iznimno obrazovanih i 90 posto neznalica totalnih.

Zahvalimo Bogu, prirodi ili kome hoćeš, dragi Neutrino.
Strina

Anonimno kaže...

e da... znala sam da ću nešto zaboravit kad počnem lajat... htjela sam još reć da si mogo i link stavit :P

Anonimno kaže...

ja samo da probam da vidim da dela, a morda je bolje za teba da ne as ja iman prevec pitanja za tebe as vidin da ti fanj tega znas pa bin tela malo i ja nauciti.
pozdrav, rijeka53

Anonimno kaže...

Booook, supač ti je blog, posjeti moj. :P

nego za ozbiljno, moja bitanga je nešto starija, 13,5, i kad ja saznah za njegove pokušaje upliva u blogosferu ostah zapanjen jednako kao i ti. u potpunosti razumijem sve rečeno u članku.

ono čime ja ostah najviše zapanjen je količinom različitih smajlića i 'lol', 'lmao' i sličnih kratica koje je moguće utrpati u jednu jedinu rečenicu.
prestrašno

Anonimno kaže...

Dobro je. Problem ste uočili na vrijeme, a kroz blog i blogersko pisanje će popraviti u hrvatskom ono što se popraviti mora.
Moj Zvonček, 12 godišnjak, ima svoj blog, ali ga je zanemario. A nisam baš ni sigurna ko od njih dvoje (Neutrinke i Zvonca) zna bolje hrvatski, pa ga dok ne pregledam, neću preporučati :)
Kćer mi je zato izuzetno pismena, jaka pravopisno i gramatički, sa puno stila. Imam link na njen stari blog, koji je doduše prestala pisati još prije 3 godine ( kad je imala 14), ali možda bi vam kao vježba ili zanimacija mogao poslužiti.
Dakle: huluvu.blog.hr
Bez neke pretjerane subjektivnosti, imala je jaaaako dobar blog. Šteta da više ne piše.
E da, skoro sam zaboravila. Koristi riječi kao što je "sranje" ili "opizdio po glavi", u kontekstu, pa ti vidi da li ti to smeta :)

Anonimno kaže...

Problem je velik, ogroman, zastrašujući. Nije samo do bloga, klinci se sasvim uspješno sporazumijevaju na ovakav nesuvisli način. Ne postoji STVARNA POTREBA da se tu išta promijeni. Za većinu ne. I onda dobiješ potpuno nepismene maturante gimnazija, izađu statistike u Jutarnjem, pa se nacija kao zgraža i kao zna bolje. Brus.

4. osnovne: piše mala zadaću i komentira na glas kako se "Pumine patike" pišu baš tako. A ja kažem ne: nije isključivo tako, piše se ariel, audi, pa i pumine patike jer su to postale opće imenice i nećeš pogriješiti napišeš li malim slovom (ali nemoj u zadaći niti slučajno, drži se udžbenika). Moje dijete shvaća tu finu razliku, nije problem objasniti. Većini nitko ništa ne objašnjava. S promjenom nastavnice i udžbenika možda će se to pravilo promijeniti. Što dobivaš? Djecu, učenike u zabuni i zbrci - na kraju odustanu od svega i zaključe da i onako nije bitno, da je preteško i prekomplicirano. Uopće ne vidim (u našem školskom sustavu i jezičnoj zbrci) kako doskočiti problemu opće nepismenosti.
Žalosna sam. Jako.

Anonimno kaže...

Ne mogu prešutjeti: zamisli ti KATASTROFE, jer ova djeca s blogovima su djeca koja još i imaju potrebu nešto napisati, izražavati se i na taj način. A što je s većinom koja nije niti tome dorasla?!
Moja kao piiše neki svoj dnevnik, pa onda svako malo počupa sve listove i kreće iz početka. Prvo, naravno, ne smijem niti blizu. Kada tema postane potrošena, onda mi sama pročita ili pokaže - obično kada je sve već na putu prema košu. I nije to loše. E sad, njezine prijateljice koje su sasvim OK curičci smatraju kako je pisanje dnevnika "davež", užasno, naporno ... pa pored ona tri reda lektire još i dnevnik da pišeš?!
Kužiš ti to Nutrino moj, zapravo čitaš "bisere tinejdžerskog spisateljstva" - a "bisere" shvati kako god hoćeš :)

Anonimno kaže...

Pozz! Supač ti je blogač! Pusa!

- Šalu na stranu, mislim da to i nije neki veliki problem. Ulazimo polagano u doba kada su djeca doista izlozenija Engleskom jeziku nego Hrvatskom pa nije ni cudo da zanemaruju osnove gramatike. Dok sam jos u osnovnoj skoli ucio samo dva jezika, nije mi bio problem savladati gramatiku oba.

Kasnije je nastao problem kada su u moju glavu usetali i drugi strani jezici pa tako vise nikada necu znati pisati gramaticki ispravne recenice na Hrvatskom jeziku.

Anonimno kaže...

Toni, to je užasan problem već i sada!

Ne možeš eliminirati potrebu za komunikacijom na hrvatskom jeziku. Ja se skamenim kada od ljudi kojima je upravo komuniciranje posao dobijem dopis od 5 katastrofalnih rečenica. Upravo TO se zove pismenost - sposobnost napisati 5 funkcionalnih rečenica bez pogrešaka. Nije jezik sam sebi svrha, pa ni pismenost. Kako će nove generacije sutra pisati te dopise od 5 rečenica?! Bojim se daleko lošije od "stare garde" koja je bila izložena prošlostoljetnom školskom drilu.
Iluzija da bolje vladamo nekim stranim, uglavnom engleskim, jezikom je samo iluzija. Uz sav trud, i njime vladamo dovoljno loše da nas može biti sram i većina nas nije u stanju napisati tekst na stranom jeziku koji ne bi trebao dodatnu lekturu. Mi strancu, natucajući njegov jezik, ostavljamo baš onakvu sliku kakvu naši klinci ostavljaju na blogovima pišuići "hrvatski". Toga uvijek treba biti svjestan.

Anonimno kaže...

I dosita ne želim biti zla, ali eto sad vidim, Tonček: zašto hrvatski i engleski jezik pišeš velikim slovima? Engleski pravopis je izgovor za nepoznavanje hrvatskoga?! Ne, čovječe, ne to raditi. To su ipak osnovnoškolske osnove.
Ja ti kao jezičar tvrdim da bez poznavanja vlastitoga jezika, ne živiš li vani, strani jezik ne možeš naučiti bolje od materinskoga. Na kraju ostaješ općenito nepismen.
I ponovno: ne, čovječe, ne to raditi :)

Anonimno kaže...

Ajme, koliko komentara. :-)
Mislim da se nemaš razloga previše brinuti. Ova "nova" generacija nema baš veze s gramatikom, a ni s drugim što smo mi "stari" nekad učili u školi. Kada vidim svoju mlađu braću, slabo mi dođe. Ali stvari se ne mogu vratiti unazad.

Anonimno kaže...

nekad smo se smijali debilnim općeznanjem američkih školaraca (i ostalih), a sad pomalo i kod nas stasavaju slične generacije,
globalizacija druže

Anonimno kaže...

globalizacija, ameri..wtf!

hallo, pa to su samo djeca! zar ne bi bilo pomalo čudno da NE pišu pozz, kissss..da nisu šareni, nama naporni i kajjaznamkakvisvene.

OK, č i ć su drugi par rukava ali opet, budimo realni. pogledajte malo pismenost po forumima, blogovima..pogledajte nas, roditelje. stastale su TE i TAKVE generacije prije, nisu li? :))

neutrino kaže...

@ jimbo - uf, pa gdje ti zivis! Komanje je komentiranje. Mene je vise brinulo kad neka mala napise da se "dopala sa frendicom" - ja odmah u sebi ono - "Znaju li roditelji za to?", a onda skuzim iz konteksta da se mala dopisivala

@ jabuka - odi spat! Kak se sjecas svega toga? Ja sam sad trazio pa ne mogu naci taj post. Ali, eto, otkrila si moju tajnu - nisam savrsen roditelj ... :-(
Sto se tice hrvatskog - kako rekoh, u obitelji pricamo iskljucivo hrvatski, pa teta moze biti mirna. Nevolja je sto izlozenost jeziku ne prestaje sa obitelji. Cak i doma engleski je jako prisutan zbog televizije, muzike, interneta. Nije ga ni moguce izbaciti ... Link naravno necu objaviti - to je njen blog, a ne blog neutrinove male.

@ strina - Vidis, vidis - Kishon je sjajna literatura... toga se nisam sjetio. Naime ovih dana moramo malo pregledati knjiznicu i bas sam razmisljao sto da joj preporucim. Nusic ce morati pricekati. Bojim se da nece znati razlikovati dva jezika, a to bi joj moglo praviti probleme u Zagrebu... Kineski je buducnost i pusti dijete neka ga savlada. Sto prije sto bolje. Ovdje ga vec pojedine skole uvode kao obavezan predmet.

@ rijeka53 - ma samo ti pitaj, ovo malo sto znam rado dijelim.

@ groovyrider - :-) Je, svi ti blinkajuci smajlici i kratice mi isto idu a zivce, ali nakon nekog vremena se naviknes...

@ Trill - Pogledah Huluvichin blog, wow ... zasto to djevojce vise ne pise? Gospodjicini su postovi koje sam letimicno pogledao izuzetni. Primjecujem da na blogu nema puno muzike, ali primjecujem i da se na blogu skuplja nesto starija skvadra ... e da, zgodan onaj post o mami :-) Sto se rjecnika tice, nema problema - ne drzim dijete pod staklenim zvonom. Cula je ona vec sve to ...

@ masterminded - nisam siguran da se klinci zbilja uspjesno sporazumijevaju. Mislim da vjesto hine sporazumijevanje. Nije cool postavljati potpitanja. Kad bi najveci problem bilo veliko slovo u Puma, ja bih rado pisao o necemu drugome, ali opca razina je katastrofalna. Inace, p;ogledao sam na bloger.hr-u teen blogove i tamo ima nekolicina djece koja znaju sastaviti recenicu. Izgelda da je blog.hr odvise nepregledan za to.
A inace si me smozdila sa ovom konstatacijom da ova djeca spadaju u pismene i artikulirane. U pravu si ...
Zanimljivo je da i sam sebe cesto ulovim u Tonijevoj pogresci. Iz nekog razloga, tezim nazive jezika pisati velikim slovom. Da li zato sto ih jos uvijek (nakon tolikih godina dozivljavam kao skolske predmete ili pazim da mi se jezici ne uvrijede - ne znam. Ali znam da su me vec prekoravali zbog toga ...

@ Toni - nije isto znati/nauciti neko gramaticko pravilo (i.e. rijesiti test) i uspjesno ga primjenjivati u svakodnevnom tekstu. Ono sto je zapravo potrebno uociti je da nepravilnim pisanjem onemogucavas druge da te ispravno shvate (osim sto pokazujes da ti zapravo nije ni stalo). Citajuci nekoliko postova na tvom blogu nemam dojam da ti je gramatika neki poseban problem - ali u redu - ja nisam neki strucnjak.
Materinji jezik, njegova gramatika i finese su baza na kojoj se gradi poznavanje drugih jezika. Ne mozes prepoznati ili cijeniti bravuroznog engleskog govornika, ako i sam nemas slicnu bravuroznost, makar u jednom jeziku.

@ Astrodrom - je, 15 komentara - ni ja ne mogu doci k sebi. A nije mi ni rodjendan ... Ne zelim ja vracati stavri unazad, taman posla. Ja bih samo htio naci dobar primjer :-)

@ Paor - pa ja sam se "glupim Amerima" prestao smijati kad mi je "Milijunas" otkrio dubine ljudske gluposti u nasim dvoristima. Mozda smo bili samo umisljeni da smo pametniji? Pa nam je globalizacija samo pokazala da nismo ...

@ zli_girl - ma ne bunim se ja zbog pozz i kiss, to sam valjda jasno napisao, ali evo - reci ti - jesi li nasla neki pismeni teen blog?

Anonimno kaže...

Htio sam negdje na pola posta reći da je pustiš na miru, ali je sve dobro ispalo. Pozdrav kćeri, tebi ne.

neutrino kaže...

@ Tajp - prenijet cu joj pozdrave ... a zasto meni ne? Pa puhnut cu u travku i popraviti se ...

Anonimno kaže...

Moja nećakinja je dijete rođeno u Hrvatskoj koje je odraslo i školuje se u Nizozemskoj. Njeno poznavanje hrvatskog je govorno, pisati uopće ne zna, a ikada pokuša nešto napisati onda to čini pišući po pravilima nizozemskog jezika ... vrlo je zabavno bilo čitati njene poruke na hrvatskom s duplim slovima i ostalim zakonitostima dutcha. Za utjehu mogu ti reći da je uspjeh kada djeca naših ljudi vani uopće i govore materinji jezik, očekivati da se i savršeno pismeno izražavaju mi je nekako traženje kruha preko pogače.
pozzzz i nadam se da si sretan što sam ti ostavila kom, ja to radim samo na supač blogovima, a ti si mi ono, cool i tak ... ali više volim ribafisha jer mi je jako zgodan!

neutrino kaže...

@ romantales - meni je tvoj kom bil tak supac sve do zadnje recenice. A onda sam ga skoro prijavio zbog spama ...

Anonimno kaže...

Ponos i dika svoga oca... :)
Iskren otac.... :)
Vjerojatno sam bliži godinama tvojoj kćeri, zapravo sigurno ako ti je kćer... i pripadam generaciji koja nema veze o našem predivnom jeziku, ali nađoh (uh... kako je predivan) tvoj blog i uvrstih ga u favorite... Sada samo željno očekujem tvoje nove posteve, a prije toga nadoknađujem propušteno... Malo da naučim hrvatskog, malo da pročitam razmišljanja nekog zrelog, a ne balavaca kakav sam i sam!
Pozzzz :)
Pozdrav ostvaljam i osmjeh poklanjam!

Anonimno kaže...

jaaao... sram me i bruka bilo... kako sam zaboravila na trillino djevojče i njen blog... definitivno iznimka vrijedna pažnje, bez obzira što nema friških textova! :)))

neutrino kaže...

@ pravi purger - zanimljivo, sedamnaetstogodisnjak ovdje ... jako mi popravljas prosjek, znas.

@ jabuka - dobro, dobro, procitat cu sve ...

Anonimno kaže...

@pravi purger "postove" ne posteve ;)

Anonimno kaže...

Eto ti ga na - pokušam se izričajem približiti tinejdžerskoj generaciji i tak' mi dobro ide da bi me odmah u spam smjestio!

neutrino kaže...

@ kamara - ma samo ti njemu reci ...

@ romantales - Ma ti si spamer ne zbog teen izricaja, nego zbog preferencije ribafisha ;-)