Prvi ovogodišnji post

Uopće se nisam zamarao s razmišljanjem o čemu ću pisati prvi ovogodišnji post.

Nekako mi je ova promjena godine na kilometarcajgeru došla sasvim bezveze. Nikakva grandiozna najava Nove, nikakvo podvlačenje crte i sumiranje stare ... zapravo, nisam pravo niti svjestan da smo ušli u Novu godinu.

Otkako smo sletjeli, svako veče zaružimo kod rodbine i uopće nije važno koji je zapravo dan. Papamo jako fino, kad ne vozim onda i fino pijemo, idemo spat u neka čudna doba, a budimo se i ustajemo u neka još čudnija ...

I kakve sad ima veze što je nova godina bila i što je ovo prvi post u dvijetisućeiosmoj?

Tako da ću ovaj post posvetiti CD-ima koje sam si poklonio za neku od ovih prigodnih ovosezonskih proslava. Zaletio sam se sa malom neutrinkom kupiti posljednji poklon gospođi u Muller na Trgu pa smo zapeli u njihovoj prodavaonici CD-a. I kupili jedno brdo muzike da nadoknadimo propušteno i da malu uputim u neke klasike hrvatske glazbene produkcije. Potom smo posjetili i prodavaonicu Croatia Recordsa u Bogovićevoj koju ja još uvijek između sebe i sebe zovem nedržavotvorno "Jugoton".



Evo čime smo obogatili svoju CD-teku i što smo već počeli ripati i pretvarati u mp3ce za trpanje na naše playere - ne znam više gdje smo što kupili pa navodim ovako čoporativno:

1. HAUSTOR - 1981-1984-1985-1988

Kad je gospođa priznala da ona od Haustora zna samo "Enu" a uz mene je otkrila i da su djevojke u ljetnim haljinama Rundekove - nije više bilo sumnje da nam treba jedna kompilacija Haustora. Ova je sama skočila u ruku i nije nas napustila do blagajne.

2. JINX - Na zapadu

Negdje sam ovih dana pročitao da je ovo jedan od najboljih albuma prošle godine, pa rekoh - da čujemo to. Jinxi su mi OK. Ne bacaju me u Nirvanu, ali mogu ih poslušati. Neke su mi stvari baš dobre za podizanje atmosfere. Vidjet ćemo kakav je ovaj album.

3. 100% NAJBOLJE 15 velikih hitova (Nina Badrić, Cetinski, Giboni, Oliver, Jinx, Massimo, Luka Nižetić, Cubismo, Šajeta, Gego&Picigin Band, Šo!Mazgoon, E.N.I., TBF, Shorty, Ivana&Marija Husar)

Kompilacija sa dosta interesantnih izvođača. Neke stvari baš i nisu najnovije, ali dosta zgodan presjek estrade.

4. HLADNO PIVO - Knjiga žalbe

HP baš volim slušati. Mile ima super stihove (iako sam već primijetio da na ovoj ploči malo previše psuje za slušanje uz jednu dvanaestogodišnjakinju) a ja volim muziku malo čvršćeg ritma.

Malo mi je falilo da ne kupim CD jer na njemu piše da je zaštićen od umnožavanja pa sam se prepao da mi ga neće dati prebaciti na mp3 player, ali išlo je bez problema.

Jednom sam na nekom websiteu kupio brdo muzike ali nisam skužio da u 357. članku online ugovora o kupnji piše da muziku mogu slušati samo sa hard diska mog računala i sad kad god neku od tih stvari hoću prebaciti u mp3 ili staviti na player dobijem poruku da se radi o zaštićenom materijalu i da se tražena radnja ne može izvršiti ...

5. GIBONNI - Acoustic & Electric

Mirakul mi je bio sjajan. Onaj zadnji album - Unca fibre - nije bio loš, ali me nije oborio s nogu ( a nekako je iscurio da ga nikad nisam stavio na player što je vjerovatno moja greška - inače ono što ne stavim na player obično ne uspijem dobro preslušati pa zato i nemam neko formirano mišljenje). Ovaj live bi mogao biti super.

6. VANNA - Ledeno doba
7. VANNA - Hrabra kao prije

Nisam pojma imao koji je od ovih albuma noviji pa sam uzeo oba. Vanna mi je bila ono što je vrijedilo u ET-ju (onu dvojicu nisam mogao podnijeti) i kad se odvažila na solo karijeru to mi je bilo baš super. Album 24 sata mi se jako svidio i nadam se da me ova dva neće razočarati. Bili su na sniženju pa se pitam što bi tome mogao biti uzrok.

Inače, odgledao sam na TV njen koncert (valjda iz Močvare) i ostao poprilično razočaran. Ovi albumi na sreću nisu live.

8. EDO MAAJKA - Stig'o ćumur

Edu Maajku sam čuo par puta na radiju, čuo sam ga u jednoj pjesmi Hladnog piva, pročitao sam par njegovih intervjua pa je red bio da konačno i kupim CD da počnem slušati muziku.

9. ZABRANJENO PUŠENJE - Hodi da ti čiko nešto da

Ljubazni dečko iz Mullera potvrdio mi je da je ovo zadnji album Pušenja i da se radi o onom pravom ogranku Pušenja (ne bih htio kupiti CD od krivog Pušenja) pa rekoh, dobro mi je bilo staro Pušenje, a i novo mi je imalo par mrak stvari kao Fildžan viška, Jugo 45 itd. a da ne velim da mi na Pupoljak uvijek krene suza.

10. BOLESNA BRAĆA - Lovci na šubare

Čuo sam slučajno na jednom od onih jutarnjih programa kad se naizmjenično naručuju pjesme Toše Proeskog i Thompsona jednu stvar koja mi se svidjela pa sam si umislio da su to Bolesna Braća.

Kako ih nisam slušao prije rekoh - ajde da kupim CD. Onda sam vidio u Mulleru da imaju dva. Pa mi je onaj isti ljubazni dečec na pitanje s kojim da počnem preporučio ovaj.

Pa rekoh, ajmo od početka i kupio ga...

11. SEAN KINGSTON - Sean Kingston

Kad sam je poslao da sama malo procunja po dućanu i nađe si neki CD sa hrvatskom muzikom kojeg bi željela imati mala se vratila s ovim. Vidim da ćemo morati malo poraditi na definiciji pojmova hrvatska i muzika ali mala je dobra ko kruh ovih dana pa nisam imao srca odbiti ... i tako će ona uživati uz zvuke ovog pretilog klinca sa glasom eunuha u svojim slušalicama ... ajd dobro, valjda sam mogao i gore proći.



Znam da bih si još htio kupiti CD Natalie Dizdar ako tako nešto postoji.

Jel imate vi kakvu ideju? Jesam li štogod propustio od dobrih prošlogodišnjih albuma? Iz ovog popisa valjda ste uspjeli skužiti otprilike kakav mi je ukus, pa nemojte ni pokušavati sa nekom Majom Blagdan, Thompsonom ili Škorom :-)

12 komentara:

Anonimno kaže...

neutrino, ja bi od tog sveg samo haustor mogla slušat...

Anonimno kaže...

zakaj mi piše anonimno? argrrrrrr....

Anonimno kaže...

Edo je dobar.
Bolesnu Braću ne volim. A Zabranjeno Pušenje je samo jedno i to ono "originalno", ono "polu-originalno" izdaje se pod imenom No Smoking Orchestra.
E da... trebao si uzet Letu Štuke. Doduše mislim da je to od pretprošle godine i da je bosansko, ali je izdano u RH i definitvno se isplati poslušat.

Anonimno kaže...

Letu Štuke potpisujem, a pridodajem i Stillness - Sve što znam o životu je... Odabrao Đelo Hađiselimović.

pozdraf

Anonimno kaže...

od novije stvari..svadbas, TBF, flyer i da Natali ima album.

neutrino kaže...

@ mayya - baš mi te lijepo ovdje ponovo vidjeti. Sve najbolje. Ne znam zašto nisam posebno iznenađen da te moj izbor muzike nije oduševio. No, od Azre ionako imam sve pa nije imalo smisla kupovati ova reizdanja. Ionako Džoni veli da on niš od te love ne vidi ...

@ jimbo - Letu štuke veliš? Sad sam bacio pogled na youtube i našao da sam već čuo onu sa Schmeichelom i Radojem. A i Sunce mi je nekako poznato ... ajd dobro vidjet ću jel ima ...

@groovyrider - Stilness veliš? Uf pa kolko ću tih repera skupit ... puknut će mi glava ... ajd vidjet ćemo i to ...

@ anonimno - de ti to malo obrazloži ... nabrojiš mi ovako tri komada pa imam dojam da ne misliš ozbiljno.

Anonimno kaže...

Od novih mi se dopala mala Tina Vukov. Cura ima čaroban glas, ima i album i baš je fini, lagani.
Od domaće glazbe ne znam što bi ti još čovjek rekao da si "propustio". Ako radiš na odgoju i obrazovanju Neutrinke po pitanju domaće scene, probaj s Vatrom i Ramirezima. Mojoj se nisu dopali pretjerano, ali je primila na znanje.

Hladno pivo i Miletov "poetski izričaj" (uključujući objašnjavanje što je to mlohava ćuna): bez straha. Apsolvirali smo to i prije 10-og rođendana. Pozitivni učinak: kada klinci dođu u fazu da im je kul "psovanje" i "prljavi izrazi", neki drugi klinci su to u "kontroliranim uvijetima prošli", ne vide u tome nikakav izazov i zabranjeno voće, ništa što bi trebalo eksponirati kao frajerluk. Ja sam oduševljena što moja polako ulazi u ekipu koja o svemu tome razgovara kao o nečemu što bi se moglo probati odsvirati i to je sve.

Anonimno kaže...

već sam ti dolje čestitala. al me nisi vidio. :-p
ma nisam sad mislila na azru. raznervirala me vanna. :-)

Ivin tanjur kaže...

ej, sve najboljše:) btw, izgleda da dolazim u london, putevima springsteena:D karta mi je v žepu (avionska), za koji dan i koncertna, i ostajem koji dan:) bilježi se za kavu!

neutrino kaže...

@ mastermind - pišem Tina Vukov, Vatra, Ramirez. Hvala, vidjet ćemo što ću od toga pronaći.

@ mayya - hm, nisi joj baš fan rekao bih? :-) A što je po tebi dobroga iznjedrila hrvatska glazbena scena prošle godine? I uzvraćam čestitke cijeloj obitelji.

@ rahatli - ako se ne varam Springsteen je u LN u svibnju. Ja odlazim krajem ožujka. Ježi ga.

Anonimno kaže...

pozdrav iz dijaspore
evo uspjela sam te feedirati hvala na instrukcijama, ja sam nazalost off sa hrv glazbom, zato hvala na ovom postu, ali reci mu zasto na e-mulu ima tako malo naske muzike za skinuti, ubacite malo u bijeli svijet te nae mjuzike, hvala

Anonimno kaže...

Nervira li koga, osim mene, Neutrinovo isticanje poštenja?
Govorim o onom dijelu posta gdje pojašnjava kako CD-ove kupuje legalno.
Ja bi se okladio (ilegalno, osim ako Neutrino ne misli da dio novca moramo dat kladionici)da nitko od poštenih ljudi koji dolaze na ovaj blog nema baš svaku mp3-cu u računalu presnimljenu s cd-a koje je sam(a) uredno kupio(la)nego da se i nađe pokoja iz unknown sourca.
Pa me zanima, Neutrino, opisuješ li ti svoj način kupnje glazbe zato da bi nama pokazao kako valja, da bi pokazao kako ti valjaš, ili je taj dio posta odgojno-obrazovnog karaktera za mlađu rodbinu koja svraća na blog? Reci mi, please, svađa mi se. :)