Danska električna mreža - prava tema za nedjelju

Naletjeh na net-u na ovu simpatičnu kartu



Ovo je samo screenshot - ako je i vi želite vidjeti na netu kliknite na ovaj link

Ono što ćete ugledati je animirana karta koja vam u svakom trenutku (real-time) pokazuje kakva je situacija sa potrošnjom i proizvodnjom električne energije u Danskoj.

Pa možete vidjeti da u trenutku ovo pišem Danska troši 3037 megawatta električne energije.

Rekli bi - pa što onda? Mogao sam napisati i 35 tisuća megavata ili 8 triliona megavata - nitko živ (osim par elektroinžinjerskih frikova) ne bi imao ni najblažeg pojma koliko je to struje. Jel to puno ili malo?

E - zato je meni lijepo kad imam vremena surfati.

Naime jedna je sitnica posebno privukla moju pažnju:



Vindmoller su vjetrenjače.

E sad, koliko god sam čitao, uvijek su te vjetrocentrale ili kako li ih već ne zovu - spominjane kao slab izvor energije. Nekako sam imao dojam da su one više reklama i izraz stremljenja nekog društva ka čistom zraku i zdravoj energiji nego neki stvarno relevantan izvor energije.

A onda gledam , u ovom trenutku Danska od vjetra proizvodi 1303 megawata.

Sad više i nije važno točno koliko je onih 3037 megawata ukupne potrošnje jer koliko god da jest - zanimljivo je da više od trećine potreba namiruje vjetar!

A kolike su zapravo te Danske potrebe? Koliko Danska uopće potroši struje?

CIA factbook kaže da potroši oko 35 milijadi kilovat sati.

Hah, još jedna brojka koja sama za sebe ne govori ništa - ajmo reći da Danska potroši 35 lego kockica

Sad ako pogledam samo nekoliko redaka iznad u CIA-noj tablici, otkrivam da Hrvatska troši oko 18 lego kockica. Tj, barem duplo manje energije!

Danaca ima ok 5,5 miliona i imaju nacionalnog dohotka po glavi stanovnika oko 37,000 dolara. Hrvata ima blizu 4,5 miliona i dohodak nam je oko 16,000 po glavi.

A oni imaju vjetrenjače kojima proizvode oko dvije trećine struje koju mi potrošimo.

Otkud uopće nama dolazi struja? Ja sam priznajem mislio da nam puno struje dolazi iz Krškog, ali čini se da ipak nije tako. Na stranicama Ministarstva gospodarstva vidim da je Krško tek 15% ukupne energije u Hrvata.



Pa si sad ti misli... 23% proizvodnje nam je prljavo (ugljen i mazut), 16% uvozimo i 15% imamo iz Krškog. 34% nam je u hidroelektranama.

Nije to sve skupa niti tako loše - nama su hidroelektrane jedna trećina proizvodnje (to bi trebala biti "čista" energija), ali ne bi bilo loše kad bismo udio nečistih izvora uspjeli zamijeniti vjetrom i suncem.

I bilo bi lijepo kad bi čovjek sve ove informacije mogao nekako skupiti na jednom mjestu u nekoj od hrvatskih ustanova (kao što ej to slučaj u Danskoj) da ne moram kopati po CIA factbooku, kojekakvim opskurnim siteovima i zastarjelim godišnjacima.

Zašto, do bijesa ne mogu normalno doći do statističkog godišnjaka DZS-a?

Čitam takozvanu "Zelenu knjigu" koja lanjskog listopada donosi hrvatsku viziju energetskog razvoja i određuje koje ciljeve ćemo postići do 2020. Ali neću vas sad gnjaviti s time.

0 komentara: