Engleska kuhinja

Strina mi je poslala link na neke moje davne upise na indexu.

Ljepota u posjedovanju pilećeg mozga počiva u tome što svoje stare tekstove čitam ko da i nisu moji.

Časna riječ, da mi je netko ovaj tekst poslao mailom ne bih imao pojma da je moj (dobro kad bi se izuzeli neki sasvim osobni motivi ...

Evo sad i teksta kojeg gotovo i nisam mijenjao u odnosu na original. Teftetir je postavio pitanje kaj mislimo o engleskoj kuhinji pa sam ja razvezao:

Nisam bas neki ekspert za ovu temu, ali reko, ajde zivim tu vec neko vrijeme pa kako sam inace sutljive prirode, da si malo dam oduska ovdje.

Dakle, engleska kuhinja.

Opcenito, prvih par mjeseci - stogod da sam probao nije bilo lose, ali je imalo "krivi okus". Ono, kobasica ko nacrtana, dok je rezes vec je osjecas na nepcu i draskaju te pupoljci na jeziku. Onda je probas i zakljucis da to nije to. Nije da je odvratno, nije da je nejestivo, samo nije to, to. Onda uzmes juhu koja je onako gusta bas kakvu volim i ima miris sveg onog cuda povrca kojemu ni ime ne znam - samo znam da je fino - i onda opet, srknem ... uopce nije onakav okus kakvog bi covjek ocekivao.

I tako, malo pomalo se pocnes navikavati da hrana ima malo drugacije okuse, a neka jela postaju fakat dobra.

Evo, recimo, sto sam od tipicno engleske kuhinje probao i bilo mi dobro -- preskocit cu tu one najobicnije barbecue fore - jer su one ocekivanog okusa i kvalitete. Eventualna slatkoca ili cudnovat okus mogu potjecati od preljeva sa kojima je meso zacinjeno obicno nakon pecenja - po gustu - a ako ima mesa koje je zacinjeno prije pecenja - onda redovito postoji i "plain" varijanta)

Dakle: Sausages and mash - (kobasice i pire krumpir) najklasicnije klasicno jelo engleske srednje klase, prava pubska klopa.

Fish and chips - pri cemu je chips ono sto mi zovemo francuski krumpir. A ono sto mi zovemo chips oni zovu crisps. A ono sto mi zovemo krispi - nemam pojma kako oni zovu ...

Pire od graska (ovo mi se svidlo, a neobicno je i pridonosi sarolikosti tanjura)

Cottage pie - jaki mesni ragu sa zapecenom korom od ... tja, pire krumpira.

Steak and kidney pie - ovo mi je bilo jako dobro - kao obicno lisnato okolo, meso unutra, socno i fino.

Yorkshire pudding - ovo je ono sto me najvise zbunjivalo. Od pudinga ni p. Radi se zapravo o tjestastom prilogu. Pomalo podsjeca na one pogace kakve se kod nas znaju naci zimi - one sto izgledaju ko palacinka a plivaju u masti - Oblik je potpuno drugaciji (slici krafni) ali je okus taj.

Black pudding - mnogi Englezi su mi rekli da je njima ovo bljak. Radi se o cvrstoj debeloj krvavici koja je narezana na tanje snite i zatim poprzena na vreloj ploci. Ja volim krvavice pa mi je ovo super. Dakle od puddinga opet ni p.

Guiness kobasice - na St Patrick's day - kad je onak malo hladnjikavo jedna vrela kobasica s lukom u pecivu i naravno "a pint" ... cega? ...pa vidi kak se zove kobasica

----------------------------------------------------------------

Rijetko jedem kolace van kuce - nisam bas neki ljubitelj, ali ipak sam ponesto probao:

Cokoladna ledena torta - je nesto nejestivo. Ja sam inace lud za cokoladom i mogu je jesti u neogranicenim kolicinama i u svim perverznim kombinacijama. Ova torta je medjutim previse. Osim sto je ogromna (no dobro, mozda je to krivnja Poco-loco lanca koji ih drzi) totalno je pretjerana kombinacija cokolade, sa cokoladom medju cokoladom, a sve preliveno cokoladom i cokoladnim preljevom. Ne znam jesam li objasnio - ima jedno 6-7 vrsta cokolade bez icega drugog u raznim agregatnim stanjima ...

Crumble od rabarbare sa custardom. - s obzirom da nikad nisam jeo nista od rabarbare (nekakvo crvenkasto povrce) uzeh ovo i rekoh - nemre biti tako lose - medjutim mozhe. Odurno. Crumble, je inace vrsta kolaca koja oznacava da se tijesto mrvi ...

Custard je ... zakon - preljev od mislim vanilije i valjda jos necega kojega ovdje sefljom preljevaju po svemu cega se sjete. U nekim kombinacijama (vidi gore) cak ni on ne moze spasiti stvar ali u nekima (kao dolje) sve skupa je za prste polizati ...

Carrot cake - e ovo moja zena voli a meni je previse slatko.

Apple pie with custard - probao i u varijanti sa sladoledom od vanilije na vrucoj strudli od jabuka, ali u kombinaciji sa custardom ... znas ono kad si sit do grla - pa kad onda dodje na stol jos ova delicija i ti jednostavno ne mozes odoljeti ... utrpas jos to u sebe ... eto to je tako dobro.

I najbolji kolac ne znam kako se zove (ni na jednom jeziku ne znam sve te nazive za jela - to me zamara pamtiti - citam opise ili pokazujem prstom) - Mislim da je cokoladni fudge, a mogao bi biti i sponge. U svakom slucaju to su ono sto mi zovemo kakao snite, Kod njih se serviraju u zdjelici. I to zato sto se onda preliju sa cokoladnim pudingom (Rashladjenim ali ne onako zelatinastim ...)Dakle u tome bih se udavio kad bi negdje postojala zdjela u koju bih stao ...

---------------------------------------------------------------------

Tako nekako izgleda moj dozivljaj one tradicionalne engleske kuhinje. Uglavnom nisam nezadovoljan - moram priznati da je mene ugodno iznenadilo. Nije mi grozno pojesti govedji steak sa umakom od mente, ili slatkim od cranberiesa (kako to mi zovemo? - na vrh mi je jezika). Naravno da sam naviknut na domacu kuhinju (hvala bogu, doma se kuha s vegetom), ali povremeno pojesti nesto vani - moram reci da nemam losih iskustava. A inace sam odusevljen indijskom i kineskom hranom koju ovdje nadjes na svakom cosku ...To je tek prica za sebe ...

-------------------------------------------------------------

Imao sam priliku prvih mjesec dana doruckovati o trosku firme, pa mi je English breakfast bio svakodnevni uzitak i nezaobilazni obred.

S obzirom da sam rucak i veceru kupovao sam, a prva placa se tek ocekivala krajem mjeseca - to su troskovi morali biti silovito srezani ...

I tako sam se davio u engleskom dorucku.I vrlo brzo mi je postalo najnormalnija stvar nakrcati se dobro ujutro, nesto lagano rucati u menzi i onda odgustati uz kakav sir, narezak ili mini-pizzu uz televiziju navecer...

Dakle dorucak sacinjavaju:

  • Toast sa slanim putrom - nerijetko konobar donosi toast vec namazan - nastojim ne misliti tko ga je i kako mazao ...
  • Jaja - pecena na ploci - recimo na oko pa poklopljena
  • Kobasice (dvije vrste: pilece i svinjske) - nisu to one velike kranjske - vise onako ko muski prst samo nisu dlakave ...
  • Przena slanina - mozda malo preslana
  • Grah u slatkastom umaku - ovo je tako tipicno i nezaobilazno ... (najcesci proizvodjac Heinz - co Coca cola medju proizvodjacima graha u umaku sa svojim sloganom "Beanz Meanz Heinz")
  • Rajcice sa rostilja
  • Sampinjoni sa rostilja
  • Trokutaste pogacice

Oh boze pa tek je tri a ja sam vec gladan ...Eto, za danas toliko.Imao sam namjeru napisati ponešto danas i o engleskim vodovodnim instalacijama, memorijalnim klupama, akciji "Love is..." podzemne željeznice, ali mi nije uspjelo - server je bio na remontu ... nekom drugom prilikom.

0 komentara: