I još jedan na temu TV i Big Brothera

Opet Common sense i opet tema TV.

Kao, pitamo se koja je svrha reality TV-a i kaj sve ima i tako to. S obzirom da znam da CS voli dugačke postove, a meni je kao mrsko pisati - udavio sam sa slijedecim:

- o konceptu reality show-a općenito
-------------------------------------------------
Uf, malo smo siroki, ali hajde de. Dakle, ovdje idu raznorazni relity, talent and reality/talent showovi. Ima glupih stvari (poput nedavno zavrsene "The Farm" gdje su cellebrities imali zadatak izdrzati 2 tjedna na farmi radeci sve farmerske poslove, a postao je cuven jer je najurena Beckhamova dadilja/ljubavnica imala zadatak masturbirati svinji ...) ali ima i onih koji su vjesto napravljeni da raznoraznim trikovima zadrze paznju gledalaca i jednostavno te drze uz show.

Prije svega, da rascistimo, jer znam gdje se necemo sloziti: reality showovi su zabava.

Usporedjivati ih sa Attenboroughovim dokumnetarcima, umjetnickim filmovima, informativnim emisijama je glupo i potpuno promaseno.

Dakle, ako raspravljamo o RS kao o zabavnom televizijskom programu onda su oni strahovito EFIKASNI. Nista drugo (koliko ja znam) sa tako malo ulaganja i tako malo scenaristickog napora ne izaziva toliki interes publike i konacno toliku dobit. Jasno mi je dakle zasto ih televizije vole - zato sto predstavljaju relativno mali rizik (jer je investicija relativno mala) a vrlo su isplativi. Ja ih osobno volim (u razumnim granicama - naravno) ukoliko su dobro izvedeni i ako nisu namjesteni.

- o reality show-ovima u inozemstvu (nisam imala prilike gledati, bit će mi svakako zanimljivo čuti nesto o tome)
----------------------------------------------------------

Uh ovo bi zahtijevalo opsirniji posdiplomski rad na tu temu. Na zalost, morat ces se zadovoljiti kratkim pregledom onoga sto meni u tu grupu spada, a trenutno ih se mogu sjetiti da sam gledao ovdje:

BIG BROTHER - necu puno, detaljnije mozda kasnije, a zasada samo da mi se cini da ga ovaj nas u glavnim crtama slijedi (oprostite ako sam to krivo pretpostavio). U UK postoji nesto sto se zove digitalna televizija koja pored obicnih, analognih zemaljskih kanala pruza jednu mnogo siru paletu programa pa tako BBC osim standardnih prvog i drugog na digitalnoj TV ima jos i treci i cetvrti kanal i sl. Gotovo svaka televizija ima jos poneki dodatni kanal na digitalnoj. E sad, taj digitalni spektar ima tzv. freeview (koji je naravno, besplatan i uz kupnju receivera moze ga pratiti svatko bez ikakve daljnje nadoplate) i "onaj koji nije freeview" a tu su razlicite sheme koje se naravno placaju na razne nacine)

Napomena: digitalna TV nije isto sto i satelitska.

Big Brother je moguce pratiti 24/7 na digitalnoj, a na obicnoj TV ide svaki dan od 22:00 jednosatni sazetak. (Od 22 zato da se moze psovati pusiti i piti.) Petkom kada se od 21:00 izbacuju nepozeljni i u dnevnim emisijama koje se bave Big Brotherom, nema pusenja (osim sto se spominje, nema pica i nema psovanja BIIIP). Osim toga u izravnim prijenosima kada ukucani pocnu o temama koje bi iz bilo kojeg razloga mogle biti potencijalno opasne za producente showa (komentari o poznatim ili javnim osobama, reklamiraje, iznosenje privatnosti trecih osoba i slicno) ide pjesma ptica ili zrikanje zrikavaca a razgovor se uopce ne cuje. Mislim da se tu koriste emitiranjem sa par sekundi odgode sto je dovoljno uvijek budnom operateru da pusti pticice ...

FAME ACADEMY - ovo je bio jedan od prvih koje sam vidio ovdje. Radi se o klasicnom talent-showu (tipa story supernova) "with a twist" gdje su izabrani izvodjaci stanovali skupa i bili promatrani (na digitalnom kanalu)

POP IDOL - kao gore (samo manje realityja)

I AM CELEBRITY GET ME OUT OF HERE - Copor polupoznatih faca (Katie Price a.k.a "napuhana" Jordan, njen sadasnji decko a tada tek one-hit maker Peter Andre, bivsi pjevac Sex pistolsa Johnny Rotten, umirovljeni nogometas, zena drugog nogometasa, bivsa clanica girl-banda, lord koji je odlezao kaznu zbog porezne prijevare, bivsa izvjestiteljica iz kraljevske palace itd.) ubacen na dva tjedna u dzunglu. Tamo gledaoci odredjuju tko ce sutra morati odraditi zadatak kako bi svima priskrbio veceru. Zadaci su boravak u sanduku s vodom i stakorima, kupanje u crvima, potapanje u razne licinke, provlacenje kroz zmije, zabe, pijavice i paukove, sanduk sa zoharima i naravno jedenje svega nabrojanog (moram priznati da mi se Jordan mnogo vise svidja otkako sam je vidio izvrsiti taj zadatak - jele su se razne gadosti ukljucivo i riblje oci ...)

CELEBRITY OLYMPICS (ili tako nekako)- gdje raznorazne celebrities (kao gore) pokusavaju pobijediti natjecuci se u sportskim disciplinama (svako vece druga disciplina, pred publikom na pravi borilistima), zive skupa i kamere ih snimaju u zajednickim prostorijama

WIFE SWAP - gdje obicni pucani zamjenjuju zene na dva tjedna, kako bi se isposvadjali i izvrijedjali na pas-mater po isteku tog razdoblja... tipa, kakva su ti djeca, ti si ljencina, kome ti da mu je kuca prljava itd.

STRICTLY COME DANCING - gdje celebrities svaki tjedan imaju zadatak nauciti novi ples i uz partnera profesionalnog plesaca otplesati ga na natjecanju. Koga publika i suci najslabije ocijene biva supiran iz showa. Jako zgodno, sareno i sarmantno ... Svaki dan se u jednosatnim emisijama mogu gledati njihovi treninzi i cuti sto oni misle o natjecanju i kako podnose napetost ...

HOLIDAY SHOWDOWN ili tako nekako gdje dvije obitelji (po mogucnosti bolno razlicite) provode dva puta po tjedan dana odmarajuci se na omiljeni nacin jedne od dviju obitelji. Npr, low-class white workers moraju tjedan dana provesti sa posh-indijcima na skijanju, da bi ih nakon toga odveli na tjedan dana zderanja steak & kidney piea i karaoki u pub u nekom od "omiljenih ljetovalista" ...Ako sam neki zaboravio nadam se da ce me gdja Neutrino podsjetiti ...

I tako.

No glede teme Big Brothera - moram priznati da sam odgledao dva (od tri) sata hrvatske zavrsnice Big Brothera i da sam oduševljen ishodom javnog izjašnjavanja nacije.

Ovo sad već prestaje biti slučajno: Na predsjedničkim izborima rasturi Mesić, na Evroviziji 12 bodova dobivaju Srbi, u finalu Big Brothera prvi ispadnu Zagorac i ustašoidni Hrvatina, a ostane Daca i pobijedi Rom ...

Tko veli da su Hrvati ksenofobični i uskogrudni?

Svaka čast. Baš sam bio ponosan ...

2 komentara:

Anonimno kaže...

Plus tv provaljen. Satelit im izgleda nije trebao.
ŠIFRA: ( za kolovoz)
Videoguard
5P9PORT-2OW-5IK4X-LS-FQ6LR80
Hakirati šifru je vrlo jednostavno.

Anonimno kaže...

ljudi, ovo što sam našao je nevjerojatno, 3000 kanala, program koji pretvara vaš pc u satelitski prijamnik, prestrašno, obavezno bacite pogled, duboko preporučam...
link je sljedeći:

http://zelimir83.ipodpsp.hop.clickbank.net/