Rasap ludosti, sjedeci na jastuku ...

Citao sam danas malo vijesti, pa rekoh – toliko je toga sto bi covjek mogao komentirati …

Zabavit cu se prvo malo sa onim sto je najozbiljnija tema danas:

ZATEZANJE ODNOSA SA IRANOM



Ukratko:

Iran je prvo (jos u vrijeme Saha Reze Pahlavija) poceo sa tajnim programom istrazivanja na podrucju obogacivanja urana.

Obogacivanje urana je nuzno kako bi se proizvelo gorivo za nuklearne elektrane, ali i za tehnologiju proizvodnje nuklearnog oruzja. Princip je da ako znas jedno znas i drugo – ali za bombu ti treba puno rafiniraniji proizvod.

Onda su ih ukebali da se time bave pa su se Iranci dobrovoljno zaustavili – proglasili su moratorij. Od tada su prosle dvije godine i sad bi htjeli nastaviti pod monitoringom UN-a.

Ali im ne daju. Jer ih je trta da bi mogli proizvesti bombu i obrisati Izrael sa lica zemlje (kao sto je njihov simpaticni predsjednik nedavno uzgred spomenuo …)

E sad, po nekim medjunarodnim poveljama ne moze se zabraniti ni jednoj zemlji da razvija tehnologiju potrebnu za nuklearno gorivo.

I tu smo dosli do srzi problema.

I Iranci su ovaj tjedan skinuli lijepo pecate i ponovo poceli istrazivanja. A EU se raznjupala. Uz podrsku Amera. Trta (ili napuhavanje panike) je sada tolika da se prakticki veli da ako ih se pusti – zeznut ce cijelu planetu.

Ima tu puno pitanja koja se namecu.

Jedno od njih je ono koje sam potpuno neocekivano cuo jucer u BBC-evoj emisiji posvecenoj ovoj temi. Neocekivano, jer sam ocekivao da ce svi puhati u iste diple “groznih i opasnih Ejzhansa”, dzihada i slicnih lightmotiva. Pitanje glasi: Otkuda pravo EU i USA da odredjuju hoce li Iran razvijati svoje energetske kapacitete ili nece (a podsjetimo se da Iran cvrsto tvrdi da mu je samo to cilj)?

Ajmo se malo praviti da vjerujemo “tim podmuklim fundamentalistima” - znaci, oce gradit nuklearke: I fakat – kad malo porazmislis gotovo sve vece zemlje danas imaju nuklearne kapacitete za proizvodnju elektricne energije. UK je imala moratorij na gradnju novih elektrana, ali sad razmislja da gradi nove ne bi li diferencirala svoje energetske resurse (u prijevodu – da ne stavi sva jaja u istu kosaru).

Zasto i Iran ne bi smio diferencirati svoju energetsku sliku? Zato sto ima gomilu nafte? No, pa poznato je da nuklearna energija znatno manje zagadjuje atmosferu nego naftom gonjene centrale – dakle, moze se reci da je ova Iranska teznja k smanjenju emisija staklenickih plinova vrlo pohvalna …

Nadalje, tehnoloski napredak koji bi Iranska industrija ostvarila kad bi ovladala ovom tehnologijom neminovno bi se prenio i na druge industrije, pa bi se zasigurno i gospodarstvo popelo na visu razinu.

Sve u svemu, ne mozes im zabraniti da se brinu o svome gospodarstvu.

A sada da vidimo sto ako zaista spremaju i slijedeci korak (tj. gradnju bombe)

Ni to ne bi trebalo biti bogznakako zacudjujuce. Poznato je da se atomsko/nuklearno naoruzanje koristi kao sredstvo zastrasivanja za tzv. “balance of power” (do sada je samo jednom koristeno u vojnom sukobu – probajmo se sjetiti kada i gdje)

Ako pogledamo geo-stratesku sliku tog dijela zemaljske kugle, nalazimo slijedece: Na Iranskim granicama sjede Ameri (nuklearna velesila) u dvije drzave: Afganistanu i Iraku. Pakistan ima nuklearno naoruzanje. Indija ima nuklearno naoruzanje. Izrael navodno isto ima nuklearno naoruzanje. Preko Kaspija sjede Rusi (druga nuklearna velesila sa svojim kakvim-takvim nuklearnim naoruzanjem. Pa, ni Kina nije tako daleko sa svojim raketlama ... bokte, pa tamo je imati bombu conditio sine qua non!!

I kaj sad – Iran bi valjda trebao biti sretan da svi oko njega masu raketama a oni sa pistoljima na vodu?

Dakle, cak i kad bi gradio bombu ne bi radio nista suprotno od onoga sto svi njegovi susjedi ionako imaju – pa otkud nam pravo braniti jednoj suverenoj zemlji tako nesto ...

Ajde si zamislite da Srbi imaju nuklearnu bombu. Da li bi bilo cudno da i mi krenemo graditi svoju?

E, ali – njima su na celu ludi fundamentalisti ...Hm ... a tko je na vlasti u Pakistanu? Dragi i dobri Pakiji? Oni isti sto ih lani nitko nije mogao odvratiti od igranja sa gumbicima pa je doslo do opasne krize izmedju njih i Indije?

No, oni su frendovi Amera, a i ako im dodje pucat nece po bilo kome nego po Indijcima. Indijci su ionako tamo neki Asians i koga briga kaj ce se s njima desavati - konacno ima ih milijarda (jedan pa devet nula) ...

A tko ce biti na vlasti sutra u Indiji? Tko god da dodje imat ce gumbice pod prstima. Ali ni oni nece po bilo kome nego po Pakistanu. A pakistanci su ionako tamo neki Asians i koga briga kaj ce se s njima desavati - konacno i njih ima stopedeset miliona...

A tko ce vladati Rusijom ili Kinom, pa da bismo tako mirno mogli reci da su bas Iranci zadnji neodgovorni olos kojemu se ne smije dati da razvija nuklearnu tehnologiju.

Tko je na kraju krajeva ta odgovorna americka faca koja garantira da ce americke raketle biti koristene razumno i samo u krajnjoj nuzdi? A ne za tamo neke ciljeve tamo neke kompanije ...

Ne znam – sto dalje razmisljam sve mi je manje jasno zasto bi Irancima trebalo zabraniti da rade na nuklearnoj tehnologiji ...

Ajmo jos samo vidjeti kaj se moze dogoditi od ovih napora da ih se zaustavi:

1. Moze im se jako zaprijetiti (nicime) pa da se prepadnu i stanu (nista od toga – probalo se i nije se uspjelo)

2. Moze se zamoliti Ruse da pokusaju posredovati (nista od toga – Rusi su ponudili satro kompromis da im oni rade obogacivanje urana, pa su Iranci rekli da oni zele biti nezavisni od stranih dobavljaca – dakle propalo i to ... Rusima najnoviji dogovori sa Ukrajinom i prijevozom plina bas i nisu ojacali pregovaracki polozaj)

3. Moze se zamoliti nekoga drugoga da posreduje (kao npr?)

4. Mogu se uvesti sankcije UN-a ... (e da to je mocno oruzje. SAD ih ionako drze pod embargom vec godinama pa nkom nista. Iraq je bez pol frke godinama zivio pod sankcijama i proizvodio fiktivno oruzje masovnog unistenja. Kini (pravo VETA u UN) je Iran prevazan izvor nafte. Japanu isto. Pitanje je tko ce podrzati sankcije u Vijecu sigurnosti, a pitanje je i tko ce ih podrzati u praksi ...)

5. Mogu im se bombardirati postrojenja i tako ih poslati na pocetak (opet ce im trebati 20 godina da dodju gdje su sada i onda jos 10-ak da dodju do stadija gdje ce moci i oni izvoditi svoje nuklearne pokuse a da im nitko nista ne moze...)

I po mojem skromnom sudu to ce se i dogoditi. Najprije ce se cijelu ovu godinu (Sretna vam 2006.) pumpati situacija. Sve groznije i groznije vijesti – masovna proizvodnja panike iz svih oruzja. Onda ce Ameri izvesti neku akciju ogranicenog dometa ciljanu na unistenje svih poznatih nuklearnih postrojenja u Iranu – svi ce napuciti usta i reci – hm mozda nije trebalo, ali jezi ga sad – gotovo je ...

A onda ce se godinama vuci repovi tog bombardiranja, atentati, terorizam, panika, avioni, vlakovi, brodovi, represija, zabrana slobode govora, kontrole svega i svuda, policijska drzava ...

Eh, a bas sam mislio da cu danas biti vedar ...

1 komentara:

Expo kaže...

Vise nego lep blog svata cast za autora...