I konacno treca prica, zapravo vise kao detalj ...

PRICA TRECA

U rujnu prosle godine, nakon novog natjecaja Fourth Plinth dobio je najnovijeg „stanara“.

Radi se o skulpturi Marca Quinna koja se zove „Alison Lapper Pregnant” (Alison Lapper trudna)

Ogromna bijela statua kojom je Quin ovjekovjecio junakinju moje prve price, nagu, tijekom njezine trudnoce krasit ce Fourth Plinth do travnja iduce godine kad ce biti premjestena na neku stalnu lokaciju, a Fourth Plinth ce dobiti novu umjetninu.




Gledao sam jucer taj prekrasni trg koji me svaki put ispunjava nekim neopisivim uzbudjenjem, bez obzira na doba dana i noci, bez obzira na vremenske uvjete – udahnem punim purgerskim plucima, napunim se londonstvom i udivljeno se jos jednom prosetam trgom. I gledao sam taj tako poseban spomenik.

Naravno da ima kontraverzi. Naravno da ima predbacivanja. Od toga da se radilo o “politicki korektnom izboru” do pitanja “cime je to ALison Lapper zasluzila takvu cast”.



Mene fascinira taj trg, fascinira me taj spomenik i fascinira me ova nacija.

Spomenik je vele jedni – pravi spomenik jednoj upornosti, ljudskom stremljenju i ljudskoj vjeri i pobjedi. Jer zaista kad pogledas sto je Alison sve prosla da bi uopce prezivjela, a kamoli pronasla umjetnicu u sebi stvarno shvatis da je njoj i ljudima poput nje spomenik mala satisfakcija. I njena poza sa tom izdignutom glavom kao da veli “nitko mi nista ne moze”

Spomenik je vele neki – simbol prihvacanja onih manje mobilnih, manje vjestih, manje sposobnih i manje sretnih – ali ne zato i manje vrijednih. Radi se o gesti politicke korektnosti mozda, ali cak i u tom slucaju o gesti koju je trebalo uciniti. Jedno drustvo koje pazi na svoje nemocne, slabe, stare i neodrasle kao sto to englesko drustvo cini – trebalo je jedan ovakav potez kao potvrdu.



Meni se svidja ideja jedne prolaznice koju sam negdje procitao. Veli ona da se radi o spomeniku majcinstvu.

Sam umjetnik veli da je trgu trebala kontra Nelsonovom falusoidnom monumentu pa je on feminizirao trg.



Alison je sarkasticno odgovorila na jedno od brojnih pitanja sto ona misli o svojem “pravu” na to mjesto – rekla je u prenesenom smislu - “ja barem nisam tamo dosla preko leseva”.

U svakom slucaju, uza svu raniju zaljubljenost u ideju cetvrtog postolja – meni osobno je ovaj spomenik silno dodao vrijednost trgu.

Stvarno volim zivjeti ovdje.




Linkovi i slike uglavnom sa:

http://www.planarchy.com/
http://www.bbc.co.uk

Eto, sad se moze dalje blogati - ucinio sam sve stosam mogao da vam ispricam nesto o gospodji Lapper ...

0 komentara: