Fair Trade u Hrvatskoj?



Dakle, nakon proslotjednog apela mogu reci da sam jako zadovoljan da se pokazalo da nisam jedini kojeg zanima problematika djecjeg robovskog rada i izrabljivanja djece.

Vidim da vas se naslo mnogo koji ste osjetili onaj isti ugriz kao i ja i da ste se odvazili poslati e-mail Krašu. U mom inboxu je 68 vasih e-mailova a jos ih svakodnevno dobivam.

Mnogi su kopirali tekst koji sam ponudio na blogu zakljucivsi da sam dovoljno dobro opisao ono sto i sami osjecaju, a neki su tekst unaprijedili i popravili. Nekolicina vas je napisala sasvim osobne, dirljive, poruke.

No, svi smo se obratili Krašu sa porukom da bismo zeljeli imati mogucnost kupiti cokoladu koja sigurno nije proizvod robovskog ili djecjeg rada.

Do sad smo, koliko znam, dobili samo jedan odgovor.


Tako sam jucer poslao dolnji mail na svih pet Krasevih adresa s kojima sam do sada bio u kontaktu (troje direktora cije sam vam adrese dao prosli ponedjeljak, Brand manager senior koja je potpisana pod jedini proslotjedni odgovor i Stručna suradnica za tržišne komunikacije koja je odgovorila na moj prvi e-mail iz ozujka o cemu sam ovdje pisao) :


Štovani
Prošlog sam tjedna zamolio posjetitelje svog bloga da vam se jave ukoliko smatraju da bi spoznaja o korištenju robovskog rada ili izrabljivanja djece u pripremi čokolade utjecala na njihovu odluku o kupnji.

Iznenadila me snaga reakcije i brojni e-mailovi koji su uslijedili, a koji, vjerujem, nisu prošli nezapaženo ni s vaše strane.

S obzirom da mi se sada mnogi obraćaju tražeći informacije o eventualnom odgovoru Kraša slobodan sam vas izvijestiti da znam samo za jedan odgovor poslan u ime Kraša, a niti meni niti drugim pošiljateljima, koliko znam, nikakav drugi odgovor nije stigao.

Stoga ću zamoliti za odgovor na slijedeća četiri pitanja:
1. Što je pokazala provjera porijekla vašeg kakaovca?
2. Da li Kraš razmatra mogućnost dobivanja Fair Trade certifikata?
3. Ukoliko razmatra, koji su konkretni koraci do sada poduzeti u tom smislu i koji su rokovi za dovršenje tog projekta trenutno planirani?
4. Ukoliko ne, koji su razlozi za takvu odluku i na kojoj je razini ona donesena?

Budući da ću slijedeći post o ovoj temi objaviti u ponedjeljak 22. svibnja 2006 bio bih osobito zahvalan ukoliko bi odgovore na gornja pitanja primio najkasnije do petka 19. svibnja 2006.

Ne sumnjam da će vaš skori odgovor potvrditi povjerenje koje u vašu tvrtku imaju brojni potrošači kako na hrvatskom tako i na drugim tržištima.

Sa štovanjem

Neutrino



Jos samo da zahvalim svima vama koji ste poslali e-mailove, svima koji su iznijeli svoje sugestije i misljenja na raspravama na indexu i ffzg-u kao i Yatahaze na pokretanju potonje, svima koji ste mi poslali poruke i dodatne iinformacije na e-mail, zahvaljujem se na podrsci i linkanju na ovu temu Bugenviliji , Lepom Canetu, Kralu, Alkionu i Wandi, onda Amy Damon na uvstavanju mog poziva na Alternativu naslovnici i nepoznatom blogeru pod nadimkom Dreamer na uvrstavanju na naslovnicu Bloga.hr.

Eto. Ja za sada toliko.

Sad cu vidjeti sto ce Kras odgovoriti.

Vi ste i nadalje pozvani da iznesete (ili ponovite) svoj stav Krasu. Imajte na umu da lijepa rijec i zeljezna vrata otvara, kao i da svaki javni istup u svakoj kompaniji treba prvo odobriti na mnogim razinama i zato se ne treba nadati da ce komunikacija biti jako zivahna.

Zato se treba naoruzati strpljenjem i uporno kucati ...



Ja sam poslao mail Krasu, a vi?


(Ovdje vam je proslotjedni post da ne morate daleko scrollati)


Bugenvilija će na to: Bila sam pisala Krašu prošle godine kad sam na poklon dobila bajadere u bombonjeri, koji su bili grozni, pa me zanimalo dal su možda sa dizajnom promjenili i sastojke u bajaderi. Međutim mi nikada nisu odgovorili, tako da mislim da su prilično nekorektni prema potrošačima. Nadam se da će ova akcija bolje proći :)) (15.05.2006. 08:40)

drugo ja od V. će na to: potpisao si se kao Neutrino? Možda bi bilo bolje da si se potpisao svojim imenom. (15.05.2006. 10:03)

neutrino će na to: @ bugenvilija - ma ne vjerujem da su nekorektni, pa svakom se desi poneki propust. Meni su zadnji put odgovorili, a mislim da im sad treba vremena da se dogovore ... vidjet cemo sto ce biti ... (15.05.2006. 10:09)

neutrino će na to: @ drugo ja od V. - da, potpisao sam se kao Neutrino. Uvijek se potpisujem kao Neutrino. Na blogu, na forumima, na chatu ... da je potpisivanje nickom bilo problem ne bi mi odgovorili niti prvi puta, zar ne? (15.05.2006. 10:11)

Trill će na to: Sa zanimanjem čekam daljnji razvoj događaja :) (15.05.2006. 10:12)

PEPSI,m.s.f. će na to: ej,čovječe blog ti je stvarno dobar,ali samo jedno pitanje kako ostavljaš onaj google pretražitelj na vrhu? (15.05.2006. 10:46)

neutrino će na to: @ Trill - a tek ja ... (15.05.2006. 10:51)

neutrino će na to: @ pepsi - odes na ovaj link i kopiras kod - pazljivo procitaj upute, sve je jako jasno objasnjeno ... (15.05.2006. 10:54)

906090 će na to: sad moguće PR razmatra što da odgovore. pa zašto ne bi zatražili taj certifikat i dobila ga? ja vjerujem da budu. (15.05.2006. 19:17)

hybrid će na to: jel ovo sud morala il kaj. pa djecu treba naucit da rade. njima je super (16.05.2006. 04:11)

nadrifilozof će na to: Svaka čast na inicijativi! Svaka čast! (16.05.2006. 09:36)

neutrino će na to: @906090 - Moguce. Zapravo tome se i ja nadam. Vidjet cemo do ponedjeljka. (16.05.2006. 10:10)

neutrino će na to: @ Hybrid - ajde molim te odi trollat negdje drugdje. Unaprijed zahvaljujem. (16.05.2006. 10:11)

neutrino će na to: @ nadrifilozof - Hvala. Jesi li poslao mail? :-)) (16.05.2006. 10:12)

0 komentara: