Jednako bedasti?

Ponekad se pitam, cime do bijesa ljudi razmisljaju ...

Na Aristonovom sam blogu nasao link na blog jednaki smo, a sad vidim da je i na naslovnici.
Pa se ne mogu nacuditi kako uopce netko popusi toliko proizvoljnih i naglavce postavljenih zakljucaka?

Sva ta parolasenja o nekakvom pravu na skolovanje (kad je i vrapcima jasno da ne postoji pravo na visoko obrazovanje) koje je kao ugrozeno sa navodno diskriminirajucim zakonom ...
Ajmo malo vjezbati razmisljanje.

Ajmo za trenutak ostaviti po strani primitivno politiziranje price sa dragovoljcima i tko i kako ostvaruje taj famozni status V6 (primijetite da se nigdje ne navodi broj onog najspornijeg dijela V6 kandidata nego se paradira sa UKUPNIM brojem - recimo svih V, I i D kandidata upisanih lani)

Necu se upustati u razglabanja matematike jer je i zadnjem naivcu vidljivo da brojke s kojima barataju pokretaci akcije debelo premasuju proslogodisnje a bez ikakvog jasnog razloga ...

Osvrnut cu se na ono sto me puno vise zanima: potpuni promasaj cilja akcije.

Najprije - sve ove price kako se ovime ukida pravo na skolovanje i kaj ti ja znam su ociti promasaji.

Ajmo se zapitati - ako za upis ima prijavljenih 4000 ljudi, a ima 1000 mjesta - kako to da onih 3000 koji se nece upisati nisu zakinuti za svoja prava?

Kako to da se na njih ne odnose Ustav il opca deklaracija o ljudskim pravima?

Ajmo dalje. Dio mjesta na faksu uzimaju studenti koji svoje skolovanje placaju.

Kako to da njihovo postojanje ne predstavlja diskriminaciiju prema drugim studentima? Njihovim upisivanjem umanjen je kapacitet fakulteta i ocito je da uzimaju mjesto nekome tko nema te love za fax.

Kako to da se tu ne potezu Ustav i Opca deklaracija o ljudskim pravima?

Jel to netko vjeruje kako se lovom kupuje izuzece od tih temeljnih dokumenata?

Drzava svojim novcem nemalo potpomaze fakultete. Ona odredjuje koje ce fakultete pomagati i sa kolikim svotama. Ona odredjuje koliko ce studenata smjeti besplatno studirati zato sto su bistri i puno su ucili.

Gdje je tu akcija protiv diskriminacije onih koji nisu bistri i nisu puno ucili? Zar oni nemaju prava?

No vratimo se nasim kvotama. Ako kvotu drzava odredi na 1000 onda to svi uzmu na znanje i prionu uciti ne bi li u tu kvotu upali.

I ako drzava odluci da je taj broj 800, nitko se ne buni.

Cak i da drzava odluci da je taj broj 600 opet se nitko ne bi bunio, jezi ga drzava odredjuje koliki ce taj broj biti prema tome koliko novaca ima ili po nekom drugom kriteriju.

Nadalje, drzava je rekla da bez obzira na sve fakulteti moraju jos (naravno besplatno) upisati i jos neke studente. Koga i zasto - mozemo do preksutra raspravljati, ali drzava je jednako tako mogla reci i da zeli upisati zene, nacionalne manjine, zelenooke ili natprosjecno visoke.

DRZAVA NIJE ODREDILA DA ONI TREBAJU ISTISNUTI BILO KOGA.

I sad je fakultet odredio da ako drzava odredi da ce platiti faks za 600 studenata, onda se UNUTAR tih 600 ima utrpati i sve one koje je drzava rekla da se mora upisati.

I sad su neki genijalci slozili frku da je drzava nekog bloga nekoga zakinula ...

IMHO, ako se nekoga tu ima nesto pitati, onda je to u prvom redu faks.

S kojim se pravom smanjuju kvote "pametnih a siromasnih" a ne smanjuju se kvote onih koji studij placaju?

Mislim, znam da cete reci da bi tako fakultet radio protiv sebe jer su mu oni izvor sredstava, ali pitam ja vas jel fakultet tu da zaradjuje novce ili da pruza uslugu obrazovanja?

Ako drzava daje lovu, a daje - i za djecu ovih i onih - kako je onda svim tim pobunjenicima normalno da fakltet svoju "obavezu prema svom najvecem dionicaru" PREBIJA???

Zamislite da ste duzni banci 600 kuna. Onda vam banka jos propise da ste po ugovoru duzni platiti i kamate od 250. A vi joj onda kazete da si tih 250 slobodno uzme od onih 600 koje ste ionako duzni i da cete joj sad vratiti 350 ...

Glupo jel'da?

Pa zasto onda ovo sto je napravio filozofski nije glupo?

P.S. A faksu i/ili drzavi ozbiljno zamjeram sto ista povlastica iztravnog upisa ne vrijedi i za one sa C statusom.

0 komentara: