Problematika prijemnih ispita

Ovo je posljednji post na ovu temu,


U ovom tjednu :smijeh:

Mislim da je sad dosta bilo za neko vrijeme. Slijedeci post ce opet biti neko cvijece.

A ovo je sad moj posljednji pokusaj da objasnim sto pricam.

Dakle, ajmo pretpostaviti da postoji neki fakultet, na primjer Likovna akademija u koju se svake godine zeli upisati hrpa studenata. No oni imaju samo pet (5) mjesta.

I tako, smisle da naprave razredbeni ispit pomocu kojega ce nastati lista kandidata rangiranih

po njihovim sposobnostima i onda ce se takvi upisati na akademiju.

Pod utjecajem Ludog Sesirdzije i Glupog Augusta odluceno je da ce se kandidate rangirati prema njihovim rezultatima u skoku u vis. Ne pitajte zasto bas u skoku u vis. To ionako nije vazno za primjer (svi su primjeri u ekonomiji jednako iscaseni za vasu informaciju)

(Obratite paznju kako uvodjenjem duhovitih elemenata pokusavam spustiti tenzije i smanjiti eventualnu arogantnost svog nastupa :yes:)

Osim toga, obznanjeno je da tko ne preskoci barem jedan metar (100 centimetara) nema sto raditi na akademiji jer je jednostavno nesposoban. Ne bu se akademija zamarala sa takvima. Ako se jave samo 3 kandidata koji mogu preskociti metar onda ce dva mjesta ostati nepopunjena, ali bolje i to nego se gnjaviti sa nekim atletski nesposobnim buducim slikarima

Onda je dosao i dan prijemnih. Kandidati su preskakivali dok su mogli, a po zavrsetku i nakon provedenih mjerenja objavljeni su slijedeci rezultati:

Slika 1: Rang lista rezultata (u cm)



Svaka cast Blanki. Ona je sa 205 preskocenih centimetara prva na listi. Ostali su slozeni redom kakve su rezultate postizali.

Primijetimo da jadna Marica sa svojih bijednih preskocenih 85 cm nije zadovoljila kriterije upisa i ona se sigurno nece upisati ...

Do ovdje je nadam se sve jasno.

Pretpostavimo sad da je upis na akademiju samo i iskljucivo na temelju rezultata prijemnog ispita.

Nije tesko ustanoviti kojih ce 5 kandidata postati ponosni brucosi na nasoj akademiji - to su naravno Blanka, Ante, Janica, Mirko i Stipe.

Slika 2: Upis iskljucivo na temelju rezultata


No, da stvari ne bi bile jednostavne pobrinuo se Ludi Sesirdzija: kako bi izvukli neku financijsku korist od akademije ili samo podmirili dio troskova za studijska putovanja ili pak namaknuli sredstva za sendvice sa Buco sirom u kantini - donesena je odluka da jedno od pet mjesta ima pripasti najbolje plasiranom kandidatu koji je spreman platiti skolarinu od 17 milijardi ukrajinskih Hrivnji (priznajte da niste imali pojma da se ukrajinska moneta tako zove)

Pazite sad - ovaj je moment jako vazan:

Ako ce od pet postojecih mjesta jedno pripasti onome tko ima 17 milijardi ukrajinskih Hrivnji, onda ce za upis iskljucivo na temelju rezultata ostati samo cetiri (4) mjesta.


Priupitali su kandidate s liste tko ima receni iznos i javili su se Tomo, Katja i Marica. Drugi nisu imali love jer su sve potrosili na slicice nogometasa World Cup 2006.

Od svih kandidata koji su zeljeli platiti Maricu ionako ne bi uzeli jerbo nije presla prag, a kako je Tomo bio bolje plasiran od Katje upisan je on a Katja - jok.

Slika 3: Upis uz jedno mjesto za placanje.



Molim da primijetite da je zahvaljujuci potezu Ludog Sesirdzije i Tominom pristajanju na cijenu jadni Stipe prisiljen traziti drugu skolu. A moze i potraziti sponzora sa viskom Hrivnji da mu pomogne pri upisu - jer ukoliko bi i on bio spreman platiti - naravno da bi se upisao on - bolje je plasiran od Tome.





Jel dovde sve jasno? Ako nije, molim da ponovo krenete od pocetka jer ako vam dovde nije sve jasno necete moci skopcati nastavak.



I vas dvoje u zadnjoj klupi nemojte da vas frknem sa sata i upisem neopravdani.






E ali onda se umijesala drzava. Kako to obicno biva, donesen je neki zakon o nekim invalidima i borcima i sto ti ja znam i odredjeno je da svi oni i djeca nekih od njih imaju pravo na izravan upis ako prijedju razredbeni prag.

I sad je nastala frka - bacimo pogled na listu na slici 1 i vidimo na njoj izvjesnu Allison sa preskocenih svega 150 cm.

Predstavljam vam sad gospodju Allison Lapper o kojoj sam vec pisao na ovom blogu ... OVDJE.

Slika 4: Allison Lapper



U ovoj je prici gdja Lapper bitna zato sto je rodjena sa stanjem phokomelie, tj, nema formirane ruke i noge. Kao takvoj, ponesto joj je otezano postizati rezultate u skoku u vis ravnopravne rezultatima koje postizu njeni vrsnjaci.

No, primijetimo ipak, da je Allison skocila vise od razredbenog praga i da nije bilo toliko kandidata koji su skocili vise od nje ona bi bez problema upala...

No, nije Allison jedina sa potvrdom. Potvrdu je od ministarstva dobila i Marica (premda valja reci da su njeni poremecaji cisto drukcije naravi). No, bas kao i u prethodnom slucaju Marica se nije mogla upisati jerbo nije presla razredbeni prag.

I tako imamo situaciju da se Tomo upisao zato sto je imao 17 milijardi Hrivnji, Allison zato sto je donesen zakon koji invalidima omogucuje izravan upis, a za upis iskljucivo na temelju rezultata ostalo je samo 3 mjesta. Ta su mjesta osvojili Blanka, Ante i Janica.
Slika 5: Upis na temelju rezultata uz jedno mjesto uz placanje i direktan upis invalida



Jadni je Mirko ostao bez mjesta na akademiji i morat ce ili naci drugu skolu, ili pauzirati godinu dana i trenirati skakanje, ili pronaci sponzora sa sitnisem u Hrivnjama ili nabaviti potvrdu pa ce se i on upisati direktno.

Valja reci da ukoliko Mirko dodje sa potvrdom onda mjesto gubi Janica. Ako pak dodje sa lovom - mjesto gubi Tomo ...

Eto, tako to hoda i o tome ja pricam.

Ono sto meni nije jasno je: Zasto itko misli da je u cijeloj prici zeznut Mirko a nije Stipe?

Naime, cini mi se da je vecini normalno da je Tomo uzeo mjesto Stipi a nije normalno da je Allison uzela mjesto Mirku...

A to je IMHO pogresno.

Opaska: Namjerno sam ovdje svoju prethodnu argumentaciju izvrnuo naglavce. Ucinio sam to kako bih pokazao Anspik da bez obzira s koje se strane gleda na problem zakljucak bi trebao biti isti

Ako smo sad shvatili principe mozemo razgovarati o tome zasto netko ima ovaj ili onaj status i da li je to i cime opravdano. Ali meni je bitno da shvatimo da nema govora o nekakvom krsenju ustava i deklaracije o pravima covjeka.

I na kraju - Iskreno se ispricavam OlaFu zbog ispustanja linka na njezin blog u prethodnom postu. Htio bih pojasniti da je do toga doslo nenamjernom greskom prilikom prijeloma stranice pa se link neopazeno otkotrljao sa mojeg radnog stola. Nasao sam ga u medjuvremenu i odlucio ovdje visekratno istaknuti:

OlaF OlaF OlaF OlaF OlaF OlaF

0 komentara: