Neke mučne teme

Pišem ovo u ponedjeljak. Ići ću brzo na objavu s time a nauštrb nekih drugih tema koje već neko vrijeme čame u blogeditoru (pišem kad stignem pa onda prije objave samo malo dotjerujem i uređujem ... nastojim skratiti vrijeme koje oduzimam od obitelji da bih se bavio blogom. Neka vrste oktobarske rezolucije, recimo ... )

Baš su mi se složila dva teška promišljanja ovog ponedjeljka.

Prvo ono najgore o kojem malo sto imam za napisati. Naime kod Borje sam naisao na link na potresni post ovog onoga . Veli Borja "U nedjelju sam napisao kako nema inovativnosti na domaćim blogovima, no isti dan tu sam tvrdnju mogao prekrižiti. OvajOnaj donosi jedan takav post u kojem sami birate koliko informacija želite dobiti".

Zanimalo me što je to tako specifično u tom postu, pa sam otišao vidjeti.

Što da vam velim, to je fenomenalan post, a tu uopće ne mislim na njegovu tehničku izvedbu.

Da budem iskren, iako je tehnička izvedba sjajna, mene se dojmio tekst.

Koliko truda, koliko povezivanja i koliko informacija.

A kako strahovita priča.

To je vrijedilo ispričati i po meni vrijedi i pročitati koliko god deprimirajuća i jeziva tema bila.

Nisam do sad čitao ništa kod ovogoonoga, ali od sada hoću.

Do sada sam nešto općenito načuo o skandalu koji je potresao Belgiju, ali zapravo nisam imao pojma o čemu se radi. Sad, na žalost, znam.

I onda taj tip dođe na moj blog i nađe post o čarapama s uzorkom ... pa za u zemlju propasti!

---------------------------------

Uf, probat ću dalje - iako ništa što sad napišem neće moći stati uz bok toj temi.

Elem Borat.



Pročitao sam par kolumni po novinama i par postova po blogovima koji se bave Boratom i njegovim filmom.

Film nisam pogledao, a sve se više pitam hoću li uopće. Boratove sam uratke gledao još dok je bio dio Ali G showa kojeg je prenosio HTV. Bio mi je jako zabavan jer se fenomenalno izrugivao Englezima i nekim njihovim običajima.

Cijelo sam vrijeme naravno znao da se radi o tipu koji nema veze s Kazahstanom i Kazahstancima i koji je taj nesretni Kazahstan upiknuo bezveze. Mogao je uzeti bilo koji drugi "***stan" ili neku izmisljenu zemlju. Cerio sam se budalama koje su u stanju povjerovati da bi Kazahstanci zbilja mogli biti takvi kakvima ih opisuje Borat.



Nedavno sam kolegi Kazahstancu pokazao par Boratovih uradaka s YouTubea. Kaže da su mu bili smiješni, a da su jos smješniji bili njegovom sinu (koji je očito uspio skužiti više viceva na engleskom od oca mu).

Danas se u uredu poveo razgovor o filmu. Neki su ga gledali a neki ne.

Moj je kazahstanski kolega ispričao kako su se njegovoj ženi smijali u školi stranih jezika gdje uči engleski kad je rekla da je iz Kazahstana.

U tom mi je trenutku prestalo biti smiješno.





Kad smo mi došli ovdje strašno mi je bilo stalo da se i moja obitelj uklopi u sredinu u kojoj živimo. Meni je lako, ja radim i svi oko mene prisiljeni su surađivati sa mnom. Nemam vremena za razmišljanje što ću sa sobom ili za procjenjivanje što sam ostavo u Zagrebu.
Ali gospođa ima. I mala neutrinka isto.

I učinili smo napor da cure ovladaju jezikom i da se povežemo sa drugim roditeljima, i da se snađemo u novoj sredini. Da naučimo koji je jogurt onaj najbolji i kakvu kavu treba kupovati i koje su to engleske fore s narezanim kruhom i kako se odvozi smeće i kako se plaća plin. Hoću reći, nije lako započeti život u potpuno novoj i sasvim nepoznatoj sredini ( a mogu reći - sve što ste vidjeli u filmovima i dramama nema baš previše veze sa stvarnim day-to-day životom u Engleskoj). Nije lako stvoriti one fine veze, nije lako premostiti jezičnu barijeru, nije se lako naviknuti na nove načine, nove okuse, nove mirise i nove ljude.

E sad zamislite koliko je teže kad dolazite iz "Boratovog" Kazahstana.







Osjetio sam silan izljev simpatije za mog prijatelja. Poslije sam na miru porazgovarao s njim jer sam vidio da je malo uznemiren.

Pokušao sam ga pripremiti na ono što mislim da tek dolazi. Pokušao sam razgovarati što učiniti kad mu sinove u osnovnoj počnu zezati zato što su Kazahstanci. Kad netko provali da su glupi ko Borat ili nesto slično. Pokušali smo smisliti što bi trebalo učiniti i kako se postaviti...

Mislim, danas je čak i jedna prilično taktična osoba nakon gledanja filma upitala da li je to zbilja možda neki kazahstanski običaj da se žena pokriva vrećom ...

Lako je reći - ma to su budale koje su spremne povjerovati u takvo što. No jesu li? Zar ne znate za običaj crnogorskog kumstva da kum prvu noć spava s mladom? Ili da u neki afričkim plemenima žene kidaju usne i u njih uvaljuju pločice veličine frizbija? Ili da je u Indiji običaj spaliti ženu skupa s mužem?

Jel vam još uvijek tako nevjerovatno to sa vrećom?

A nije istina.





No sad će moj prijatelj morati odgovarati na to i stotine drugih pitanja o svojoj zemlji i imati zadaću ispravljati krive Drine ...

A boktepita što će pretrpjeti njegovi sinovi ...

Mislim da ću vam u nekom od idućih postova malo pričati o Kazahstanu i nekim mojim razmišljanjima vezanim uz tu zemlju ...

Čisto da vam Borat ne ostane jedini izvor informacija ...





*Fotografije su moje privatne

15 komentara:

Anonimno kaže...

I sad je jos Britney Spears = beers. Ono, do you fancy a few Britney Spears? Eh.

neutrino kaže...

@ xiola - So what? Mislim s cim je to povezano? S mojim postom ili s nekim mojim komentarom? Hm?

@ k - kako to mislis ako kaj pomaze? Mislis da me trgne iz mracnih misli? Ma trgnuo sam se ja ima vec neko vrijeme ... :-)) Hvala ti da mi radis promidzbu, ali ja se pitam kaj su ta dva gospodina na usima sjedili??? ;-))
Ma i meni je Borat dobar. Samo mi je malo bad od ucinka ovog filma.
A ne znam bas dal bi se netko ozbiljno sablaznio nad svinjokoljom. Ovdje je prosle godine na televiziji Jamie Oliver zaklao janje i nikom nista ...Obrati paznju na kljucne rijeci televiziji, Jamie Oliver, janje ...

Anonimno kaže...

: ))) kad smo vec kod stereotipa - britanci i ovce - hi, hi.

Sjećanja kaže...

Nisam vidjela film, ali vjerujem da mnogi daju površne ocjene (u oba smjera), mislim da je K u pravu što se tiče slojevitosti. Samo treba uložiti napor da se slojevi malo razgrnu, a to se valjda ne da baš svakome.
(@K: koji dobar opis kolinja !!)
@Neutrino: hajde, hajde, imaš ti tema, a o svemu, ama baš o svemu se može vrlo ozbiljno razmišljati - pa i o čarapama s uzorkom. Najozbiljnije!
Prilagodba na stranu sredinu i sve što ona sobom donosi meni se ne čini tako strašno. Bar ne dok ostajemo na ovom bližem europskom tlu. Ipak mislim da je stranac uvijek stranac. I onda kad poznaje povijest, jezik, kulturu zemlje u koju je došao bolje i od nekih natprosječno obrazovanih domaćina (da o drugima ne govorim).

Anonimno kaže...

a, ne, za opis kolinja please pogledati ovdje , to je poesy.blog.hr, drugi blog ovogonog...

Anonimno kaže...

Eh, da samo znaš koliko se velemajstora (iz Hrvatske i Srbije, a ne iz Engleske!) svojevremeno (kod nas Bosanaca, a ne Kazahstanaca!) raspitivalo o detaljima igre HRKLJUŠ. Ono, igra li se to u našem mjestu, koji je krajnji cilj igre, kako se igra boduje, da li bismo njih naučili ... (Moj prijatelj Sejo G. hvalio se da je neku tuku iz Pančeva čak i jebao pod firmom 'učenja hrkljuša'. Ok, to je vjerojatno samo primjer izokrenutog stereotipa.)
Uvijek sam u takvim slučajevima, ako već nisam uspijevao biti bezbrižan, bio zabrinutiji za njihovo zdravlje, nego za ugled Bosne u njihovim sredinama.

Sjećanja kaže...

@K - hvala ti što si me uputila na taj blog, mogla sam to točno tako i ja napisati,zato jer točno takvo sjećanje nosim u glavi i u očima. Danas mi je zanimljivo što se jasno sjećam da mi tada, imala sam 5-6 godina, svi ti prizori nisu bili ni malo strašni ni ružni. Dapače, uživala sam u gužvi na dvorištu i u kuhinji moje bake. A kad su iz rola (pećnice velike zidane peći)počele mirisati ćurke (vrsta krvavica s heljdinom kašom) nitko sretniji od mene.
(jesam li ja izrasla u normalnu osobu?)

Anonimno kaže...

o i drugarica k. je tu :)))

je, i meni je glupo sto se Borat "okomio" na Kazahstan... iako ga i ja inace volim gledati...

bilo mi je uzasno glupo kad su se ono Kazahstanci sluzbeno naljutili nanj... a sad ih kuzim, jer uz glupu medijsku publiku fakat ispada da on stvarno govori o Kazahstanu

bas steta sto nije smislio neki Izmisljenstan, kao ekipa koja je smislila Molvaniju... znas za to? hilarious!
http://www.jetlagtravel.com/molvania/

licno, bio sam odmah narucio pet primjeraka, jedan sebi i 4 za poklanjati... na kraju nisam izdrzao nego poklonio i peti, tako da sebi moram opet kupiti jednu...

Anonimno kaže...

rasprava o postu
(Mk 2,18 - 22; Lk,33 - 39)
zasto mi i farizeji postimo, a ucenici tvoje ne poste ? Nato im Isus rece " mogu li svatovi tugovati dok je s njima zarucnik, doci ce vec dani kad ce im se ugrabiti zarucnik, tada ce postiti!"
A niko ne stavlja krpe od sirovoga sukna na staro odjelo , jer zakrpa vuce s odjela pa nastane jos veca rupa."
"I ne uljeva se novo vino u stare mjesine.Inace se mjesine poderu , vino prolije , a mjesine propadnu. nego novo se vino stavlja u nove mjesine pa se oboje sacuva."

neutrino kaže...

@ k - kakvi stereotipi sa britancima i ovcama? Dolly ili neki drugi stereotip? (Opaska: ja se u stereotipima slabo snalazim i inace)

@ vlasta - ne kuzim, jel to tebi ovo konacno jedna dobra tema ili jos uvijek zivim na dug?
Glede toga kako biti stranac - to je jos Mikes lijepo opisao - problem je sto si stranac i tamo odakle dolazis ...

@ k - wow - odlican ti taj link ...kazes, ovajonaj ima vise od jednog bloga? Nemrem bulivit ...
@ lav - do vraga zasto si spomenuo hrkljus? Kad sad objavim da sam ga nasao na Youtubeu ispast ce da sam ideju pokupio od tebe ... a nisam casna rijec. Inace, ne brine mene jako ugled Kazahstana u UK. Ali mi je malo bad zbog Kazahstanaca :-)

@ ovajonaj - pa naravno da je i k tu. Kod mene se samo prava skvadra skuplja - nisi to znao ;-)) . Koliko znam nisu se Kazahstanci sluzbeno naljutili, mislim da je to trac. Za Molvaniju sam negdje usput cuo, a sad sam zahvaljujuci tvom linku i puno naucio. Jedva cekam da rezerviram karte ... a s nestrpljenjem iscekujem i druge knjige iz iste edicije ... ima tu pravih bisera - jesi vidio turisticki slogan za Syphollos Straits?? Zvuci li ti poznato?? Ne znam mene strasno asocira na ovo ...

neutrino kaže...

@ ja - mudro zboris, ali ja ipak ne uspijevam naci vezu?
Jesu li Kazahstanci mjesina ili vino?

Sjećanja kaže...

Ma piši čovječe o onome što te zanima, što ti je lijepo, što ti je ružno... pa neću te ja učiti (mada ja na ovim prostorima pišem već skoro dvije godine), ja imam možda 30% tekstova koje bih ponovno objavila (a ni ti nisu baš promijenili tijek svjetske povijesti), ostalo su igrarije, sličice, šale...
Ovo jeste zanimljivo, ali tvoj dug i dalje stoji. Nažalost, ne mogu baš potpuno sudjelovati u raspravi jer nisam vidjela film (kao što nisam baš često slušala Azru:)).
Zgodno je kako smo od tvog teksta došli na kolinje i upoznali još neke radove ovogonog. U jednom sam ružnom trenutku pa se ne stižem malo baviti nečim što nije direktno vezano za taj "trenutak".
A gle, ja od ??? sada jedina pod pravim imenom i sličicom. Iz krajnosti u krajnost! Morat ću se opet malo povući u "inkognito stanje".

Anonimno kaže...

Ja svejedno mislim da normalni ljudi Borata shvacaju ko sprdnju, a klinci u skoli uvijek nadju temu za zezanje

Anonimno kaže...

@neutrino: jooj, :) pa onaj stereotip o tome kako britanci imaju ruzne zene, ali jako lijepe ovce pa onda.... seksualno zlostavljaju moje pacijente, bozemiprosti. :)

svi smo mi kazahstanci:)

@neutrino: aha, 3, http://alientweety.blog.hr/ - citaj/slusaj od najstarijeg posta prema prvom (nema ih puno, nazalost), mislim da ce se dopasti i maloj neutrinki :)

neutrino kaže...

@ vlasta - pisem ja pisem ... samo mi neki prigovaraju na izboru tema ;-)). ajd nek ti prodje taj trenutak.

@ zgdnevnik - to je istina
nisam ja mislio Borata zabranjivati ili nesto slicnop. Samo sam se pozabavio jednim drugim vidjenjem problema. Vidjenjem koje je meni blisko.

@ k. - ma zene su im ruzne, to je istina. S ovcama se ipak ne sruzim pa sam tu slabo potkovan. A ni sa zenama se ne druzim nego ihvise onako promotrim u prolazu... glede linka - bacih pogled,a li citat cu pazljivo tek kad se mrdnem s posla. Jucer nisam stigao - vidi danasnji post za uzroke zasto ;-))