Jedan interesantan gadget za one koji ne znaju kad je pečenje gotovo

Ne bojte se neću više o proslavi Božića u neutrinolandu.

Ali sam nešto htio reći glede purice - ovo nam je bilo prvi put da kupujemo cijelu puricu ovdje i ostali smo zatečeni.

Dakle, kupila gospođa lijepu puricu u dućanu, onako solidne veličine (za nas troje bi svaka ionako bila prevelika za jedan objed) i donijela je doma. Onda smo raspravljali i planirali još neisprobanu metodu pečenja "u vreći" što bi trebalo biti (i je) lakše i čistije i jednostavnije.

A kad smo otvorili paket iz dućana imali smo što i vidjeti. Dakle, purica je čista, očišćena bez i najmanjeg traga perja. Očišćena i izvana i iznutra (naravno da smo je i mi jos jednom oprali prije nego smo je nasolili da odstoji jedan dan u frizideru), a iznutrice složene u vakumiranu aluminijsku vrećicu i utaknute u puricu pa kome je do juhe ima, a kome baš i nije (kao nama ovaj put) može se iznutrica elegantno riješiti bez smrada i ostalog.

No najviše nas je začudio nekakav crveni gumb na prsima ptice ...

Photobucket - Video and Image Hosting


Koji je to vrag?

Nema nikakvog natpisa, pa nije reklama, ne može se lako ukloniti jer je duboko zariveno u meso i čvrsto se drži.

Tek kad smo pažljivije pogledali tekst na ambalaži skužili smo da se radi o nečemu što se zove pop-up timer, a nisam imao pojma da postoji.

Photobucket - Video and Image Hosting


To je zapravo termometar zapiknut u pureća prsa koji iskoči kad je meso pečeno kako treba.
Naime, poznato je da je frka kad se perad ne ispeče do kraja i da kojekakve bakterije onda mogu bez problema preživjeti i zaraziti ništa ne sluteće gladnuše oko stola ... tako su stričeki smislili ovaj zgodni gadget (radi se o plastičnoj cjevčici u kojoj je specijalno baždarena čelična opruga koja iskoči kad temperatura okolnog mesa dostigne određenu temperaturu ...

Photobucket - Video and Image Hosting


Nisam pojma imao o tome, a zbilja je sjajna ideja. Ovdje ga navodno stavljaju i u neke druge vrste mesa - piletinu ili veće komade svinjetine ili govedine. Naravno da su timeri različito baždareni za različite vrste mesa, ali je sjajna pomoć koju pružaju. Nema više da zagrizeš u batak pa otkriješ da je još malo krvav oko kosti ...

Nego - kako se na hrvatskom kaže "timer"?

9 komentara:

Anonimno kaže...

"tajmer" :)

Anonimno kaže...

Prejako! Ovako svi ljubitelji pećene peradi ne moraju strahovati od propale većere ili gore, od bolesti :)

Sjećanja kaže...

peĆena veĆera ??
(nisam mogla odoljeti)

neutrino kaže...

@ Aljosa - puno ti tenkju. Jako sam grejtful :-) Idem sad na mom kibordu riplajati adersima.

@ filmtv - je, s jedne strane je zbilja dobra stvar a s druge se pitas kud sve k vragu ide kad vise ne trebas nikakvo znanje ni za purisu ispeci ... fakat je sve na gumb ...

@ vlasta - ah ti si jos i "stickler" uza sve to ... ma divota ... skupim jedva dva komentara na post i onda ti jos jednom od njih trazis gramaticke greske ... :-)))

Anonimno kaže...

Guba. Izvrsno za izbjegavanje salmonele i ostalih nezgodnih bakterija, a i kuharicama je velika pomoć pogotovo onim friškim.
Vidjela sam da toga ima i kod nas, ali samo kao zaseban hmm aparatić koji se stavlja u pećenje bilo koje vrste, ali ovako već ugrađenog nisam nikada vidjela.

Sjećanja kaže...

sorry, ništa ja nisam tražila, bilo je ovdje "na izvolte"; i nije gramatička greška nego pravopisna pogrješka (nisam ja kriva)

Sanja kaže...

"vrijemer"? vrijeme + mjerač = "vrijemač"? :) super stvarčica doista.. a nema te dugo.. di si nestao?

neutrino kaže...

Nije me bilo a sad sam tu. Nego kad ces ti?

Sanja kaže...

početak trećeg :) od 2. do 12. .. e linkala sam te u zadnjem postu, vezano za FT i čokolade. malo po malo dižemo svijest. i lavina nastane od grudice.