Repetitio est mater studiorum - Fair Trade ponedjeljkom

Danas otvaram nastavak priče o Fair tradeu i o čokoladi.

Skrušeno priznajem da još nisam učinio ništa od onoga što sam obećao da ću učiniti. Još nisam poslao mailove Barry Calleboutu, i nisam poslao pitanja certifikacijskim organizacijama i nisam se praktički ni pomakao od onoga gdje sam s ovom temom stao prošlog proljeća.

Jednostavno sam čokoladu pustio malo po strani baveći se drugim stvarima oko bloga i njegova sadržaja. Nisam zaboravio tu temu samo sam joj se htio vratiti kad budem imao neku novu informaciju, a to bi značilo da sam poslao mailove koje sam kanio poslati i dobio odgovore.






No, odlučio sam nastaviti pisati o Fair Tradeu i gorkoj čokoladi sada, a paralelno pokušati ishoditi odgovore koji me zanimaju. Povremeno ću vam javljati kako napredujem.

Ono što me vratilo na tu temu je ovaj opsežni komentar kojeg sam neki dan otkrio na jednom od svojih blogova. Donosim ga ovdje u cijelosti:


- Pozdrav !

Drago mi je da se interesujete za fair trade.
Fair trade danas obuhvaca : kontrolu farmera, distributera, proizvodjaca i trgovaca kafe, cokolade, secera, rize, quinoe i rukotvorina.

Osnovna je poruka da se spreci eksploatacija dece u procesu uzgajanja, ali ne samo to. Zastita malih farmera u periodima kada dodje do smanjene proizvodnje (zbog suse ili drugih uzroka), garancija adekvatne cijene, demokratski proces u trgovini dobara, gdje novac ne ubiru posrednici, vec proizvodjaci.

Velike kompanije nemaju za sada interesa za fair trade. Zasto? Osnovni razlog je taj sto je to za sada malo trziste i svest potrosaca je mala.

Krasov dobavljac je jedan od najvecih na svetu.Ogromno svetsko trziste je ona druga coklada i ona njima pravi profit. Zasto bi se toga odrekli? A sa malom kolicinom fair trade cokolade pokriva i to malo trziste za mirnu savjest.

Hershy (jedan od USA proizvodjaca cokolade mozda i najveci svetski proizvodjac ima preko 60biliona USA$. Mars,Nestle,Wrigley,Lint..drze pod kontrolom trziste cokolade.

Kakaovac se skladisti u silose i moze se cuvati i do 16 godina pa u vreme smanjene berbe (kada je cjena prirodno veca) oni koriste svoje zalihe i uopste ne kupuju tako da jos vise otezavaju situaciju farmerima.

U pravilu, fair trade cokolada je i organik.
Da bi funkcionirao sistem u procesu se odvaja novac za farmere,za cinovnike,za reklamni materijal. Osim toga postoji premija za socijalni i ekonomski razvoj kooperativa koje su ukljucene u ovu proizvodnju, a to su samo mali farmeri. Cinjenica da je organik (vise podlozno nametnicima i propadanju) jos dodatno povecava cijenu.Ona mora biti veca od druge cokolade. Posto je materijal koji koriste cokoladijeri skuplji, a proizvodnja je mahom u malim, nekomercijalnim manufakturama, cijena takvih proizvoda je u pravilu skuplja.

Kako se dobiva licenca?

U Kanadi postoji Transfair , dio FLO svjetske organizacije, koja kontrolise citav lanac, koji se moze detaljno proslijediti od farmera do prodavaca.Licenca se daje na godinu dana.Za kolicinu prodane cokolade proizvodjac placa postotak.Proizvodjac je duzan da dostavi precizan izvestaj svakih sest meseci koliko je proizveo i prodao.Njihovi cinovnici to kontrolisu. Na njihovom webu je popis certifikovanih firmi www.transfair.ca U drugim zemljama su nacionalna udruzenja.

Koja je fair trade cokolada? SAMO ONA KOJA NA PREDNJOJ STRANI IMA FAIR TRADE CERTIFIED ZNAK. Proizvodjac je duzan to staviti. Tvrdnja Krasa da je njihova cokolada fair je netacna..Dobro si shvatio ...

Oni znaju sto kupuju.
Krasevi proizvodi su izuzetno ukusni ,prekrasno upakovani i sigurno dominiraju tim djelom Europe.U sadasnjem shvatanju kvalitete to je dovoljno i za proizvodjaca a i potrosaca. Po informacijama koje su mi dostupne, u Zapadnoj Europi je najveci interes za cokoladu Fair Trade, a u Americi je na prvom mjestu KAVA.

Isto tako, trebate uvesti hrvatski naziv za Fair Trade (na francuskom "equitable"), mozda "postena trgovina" (postoji i paralelni termin "eticki biznis").

Medjutim tu se nesto polako pomice, a to je i ovaj blog.
Osim da je cokolada fair trade postoje i druga pitanja.Kakvu cokoladu jesti? Sto sa cokoladom dobivamo a sto gubimo? Mozemo o tome jedan drugi put.

Nesto o meni:

Ja sam mali certificirani proizvodjac fair trade organik cokolade.Zivim i radim u Torontu.Mozete pogledati www.lesssweet-chocoland.ca, gdje postoje i linkovi sa FT organizacijama. Takodjer vas moze zainteresirati podatak da je jedna novinarka CBC-a napisala knjigu o uvjetima uzgoja i berbe kakaovca u Africi, pod naslovom "Bitter Chocolate" (Gorka cokolada).

Srdacan pozdrav ,

Predrag

Eto. Predrag me podsjetio da predugo zapuštam ovu temu.

Toliko od mene za danas. Idem poslati par pitanja u svijet ...

Kad ste zadnji put kupili nešto čokoladno - jeste li se sjetili otkuda dolazi čokolada?

Za vas koji niste prije posjećivali ovaj blog (na bilo kojoj od njegovih adresa), ovdje možete naći sve moje postove o toj temi ...

Jel se slažete sa Predragom da je svijest potrošača na niskom nivou?

Da li biste platili Fair Trade čokoladu kunu više?

1 komentara:

Anonimno kaže...

uh, a upravo pomalo trošim jednu od Lindta, od 70%

ovaj post me navlači da ovih dana pročitam i tvoju arhivu Fair tradea

vrlo poučan Predragov komentar