Evo novog interviewa ... dakle - ne recenzija nego interview

Prošle sam godine napravio seriju intervjua sa devet posebnih blogera.

Od onih koje je sudbina ostavila za kasnije najglasniji je bio Herostrat ... On se pak žalio se da je cijela blogosfera odzvanjala ... preživjeli pričaju o tom nevjerovatnom intenzitetu, a majke kore djecu "što kukaš k'o Herostrat"... :-)) A meni onda bilo krivo što sam ga ostavio za kasnije ...

Naravno, zezam se.

Imao sam (i još uvijek imam) na umu napraviti nekoliko malo drugačijih intervjua sa par preostalih blogera koje cijenim. Ovi prvi intervjui su mi pokazali da unaprijed pripremljena pitanja (pa još k tome slična) ne zadovoljavaju moju znatiželju. Naime, vrlo često intervjuirana osoba napiše nešto što bih ja volio potpitanjima istražiti, ali je intervju već završen dok odgovori dođu k meni i nema više niti razgovora u njemu koja bi se mogla oživjeti. Tako iz interviewa nestaje ono "inter" - od interakcije, a ostaje samo "view"- to jest nečiji stav po nekom pitanju i to je to.

Tako sam predložio Heroslavu da napravimo jedan malo drugačiji interview. Jest da nam je trebalo malo više vremena, ali toga barem imamo u neograničenim količinama... nikud nam se ne žuri ... Pitao sam samo po jedno pitanje, pa čekao Herostratov odgovor, pa onda opet ja ili potpitanje ili novo pitanje, onda on odgovor i tako se mejlasmo dok ne završismo ...




Hero je inače jedan od blogera koje redovito čitam. S obzirom da je on objavljivani bloger daleko popularniji od mene - mislim da tu ne treba nekih posebnih najavljivanja - ima li uopće nekoga tko za Herostrata ne zna? Mene je privukao svojim toplim sličicama iz obiteljskog života - mi očevi malih princeza imamo valjda slične vibre ...

Evo sad interviewa. Moja su pitanja boldana, a Herini odgovori nisu. U mojim pitanjima nema dijakritika (pisao sam s posla) pa se unaprijed ispričavam - zbog autentičnosti i lijenosti nisam to ispravljao:

Jel' moze?

ne da moze nego mi zvuci kao odlicna zabava :) Naravno, pridrzavam pravo ne odgovoriti bas na svako :)) Ili točnije, mozda ću na neka morati odgovoriti u stilu "razveli se zbog neslaganja karaktera" hehe...Nego, budući da blog ne radi, počni odmah s pitanjima jer mi je dosadno :))

Imas na blogu popis posebno izdvojenih postova. Ocemo malo popricati o njima? Jesu li izabrani zato sto su najbolji ili su nekad bili najbolji?

Ovako je to bilo kronološki:

- u početku je bio izdvojen samo "Rječnik Maj Prešs". I sad ispada da sam bio vidovit. Prvić je tada imala 1.5 godinu (sada ima 4) i odlično mi dodje kao usporedba za Drugića, da vidim kakva je ona u odnosu na Prvića.

Osim tih linkova, dugo nije bilo ništa osim favourites blogova. A onda, kako sam sve više počeo pisati priče (ili "Priče" whatever) izdvojio sam neke (ne može se reći da su baš nasumce izabrane ali ni to da sam pomno i suvislo birao) da se vidi da i ja konja za trku imam ;))

Uz njih, tu je i "Krasotica", priča koja će izaći u bookaletinoj knjizi.

Jesu li najbolje ili su bile? I to se mijenja. Testu vremena, po nekim vlastitim afinitetima odolijevaju tek 2-3 (Crnac u Prugovu i Bombardiranje Srbije i Čačka, recimo) a i one bi, kada bi s njima trebalo nešto ozbiljnije poduzeti, podlegle mnogim promjenama i ispravcima.

Eto, ti si pitanje "dugo" pripremao a ja odgovorih u trenu. Nije li to malo razočaravajuće? Hehehe

Nije razocaravajuce, zasto bi bilo. Ti si vjest na rijecima i od tebe je brzina i bila za ocekivati. Nego, kako je bas Krasotica odabrana za Bookaletinu knjigu? Jel barem ta najbolja?

Ne bih rekao da je Krasotica najbolja. Vjerojatno čak nije ni među boljima. Jednostavno, nastala je u samim počecima "blogovanja" a s vremenom sam ipak napredovao. Naravno, ne želim se, ovim putem, odreći tog svog "čeda" (uostalom, nema ni pijetla koji bi kukurikao) ali ostaje činjenica da je mogla biti bolje bolje razrađena jer je tematika bila potencijalno dobra. Da je danas pišem ponovo, bila bi barem duplo duža. Vremenski odmak čuda čini ;)

Ne znam, meni se nije svidjela. Citajuci sve ono Godzila, Cudoviste, King Kong, malo sam se osjecao nelagodno ... pomislio sam si "zamisli da se zena prepozna u ovome ..." Znas licilo mi to na one tinejdzerske blogove kad kukaju o starcima koji im zauzimaju mjesto u tramvaju i slicno ... Ajd, brani se ... ;-)

A to je pitanje? Meni se čini da ovdje dolazi do zamjene uloga gdje ja preuzimam ulogu ispitivača a ti ... ;)

No dobro. A glede izraza kao što su Godzila, King Kong i sl. nema tu nikakve uvrede. Tim više što je riječ o izmišljenom ali lako zamislivom liku. Uostalom, tim izrazima karikiram stvarnost, prenaglašavam neke situacije da bih zorno prikazao nešto drugo :) Volim sablažnjavati. Nije rijetkost da su me, uglavnom novi čitatelji, znali popljuvati zbog neke objede uzimajući stvari "zdravo za gotovo" te pri tom zanemarujući tezu koja je okosnica mog pisanja - laž uvijek zasnuj na jednom aspektu istine". Utvaram si (eh Ćiro, Ćiro) da stalni čitatelji već prepoznaju ta mjesta :)

U ovom konkretnom slučaju istina je samo to da sam autobusom išao do Splita. Uostalom, Kunderu sam davno apsolvirao, još tamo u srednjoj školi ;)))




Kunderu? Zasto Kunderu i otkud ti je on sad pao na pamet? Kako si znao da je moje slijedece pitanje vezano uz njega? Jesi ti nejki vidioc, sto li?

Reklo bi se, druže neutrinjo, da ti i nisi baš pažljivo pročitao Krasoticu jer da jesi, znao bi da se tamo spominje jedna Kunderina priča. Zašto Kundera? Pa Kundera je moj omiljeni pisac iz mladenačke faze. Sjećam se da sam njegovu "Šalu" pročitao u 2. srednje. Način na koji je prikazao život u totalitarnom sistemu te sudbinu pojedinca čiji se život okreće naglavce zbog beznačajne "šale", bio mi je zaista upečatljiv. Nakon toga je došla "Nepodnošljiva lakoća postojanja", pa "Oproštajni vlacer", "Smiješne ljubavi" i sve druge iz njegove češke faze. Kunderina francuska faza pak nije mi bila tako dobra....Kunderin Ludvik ovako kaže u "Šali": "Optimizam je opijum za narod! Zdrav duh zaudara na glupost.Živio Trocki!"

Vidiš li sad sličnost s mojom Krasoticom? Ni ja ne mislim da je ona Godzila i King kong kao što ni Ludvik tako ne misli u ovom citatu. Riječ je...pogađaš..o običnoj ŠALI! ;)

I da, imam treće oko ali to ne govori nikome. Mogli bi te čudno gledati ;)

Oh, kajem se zbog tog propusta. Krasoticu sam procitao i to vise puta, a moram priznati da sam smetnuo s uma da muski lik u njoj cita Smijesne ljubavi ...
Zanimljivo je to kako razni ljudi pamte razlicite stvari iz iste knjige. Mene je dotukao sa onom pricom o retusiranoj fotografiji lokalnog mocnika na kojoj je od nepodobnog suradnika ostala samo kapa na mocnikovoj glavi...
No da ne duljim - ipak je ovo tvoj interview - Kunderu sam spomenuo zato sto je moje slijedece pitanje trebalo izgledati ovako:

Kundera je rekao da nijedan pisac nema vise od 7 vrijednih knjiga. Ne velim da ti nemas vise vrijednih prica ali kad bi morao izabrati bas sedam svojih prica koje su tebi najbolje - koje bi odabrao? (ako mi jos ubacis i linkove bit cu ti silno zahvalan ...)

Znam da je ovo ponavljanje teme prvog pitanja, ali pokusavam doci do tvoje vlastite top-liste, makar i trenutne. Zamisli da te trazim 7 prica za sabrana djela ...

Ja ne mislim da imam 7 vrijednih priča tim više što su gotovo sve nastale u jako kratkom roku. Nisu peglane, nisu ispralvljane logičke ni gramatičke greške. Na svakoj od njih trebalo bi podosta raditi da bi mogao u potpunosti stati iza njih.Ali eto, kad bih birao nekoliko njih s kojima sam (relativno) zadovoljan onda bi to bile ove:

Crnac u Prugovu,
Bombardiranje Srbije i Čačka,
Kartica,
Odvratna tuđa djeca

Inaf? :))

--------------------------------------------------------

Ovdje ćemo prekinuti za danas. Znam da smo se tek zalaufali, ali želim vam dati priliku da kliknete na linkove i u miru pročitate makar ove četiri priče...

Slijedećeg tjedna saznat ćete o ljudima koji su se prepoznali u Herostratovim pričama, kako je nastao Crnac u Prugovu, koje je jedino pitanje na koje Hero od straha nije odgovorio, moći ćete pročitati raspravu o roditeljstvu, a i saznati za koga se navija u kući Herostratovih ...

Dakle, po nastavak interviewa dođite slijedećeg tjedna.

9 komentara:

Anonimno kaže...

Ovakva pitanja mi se više sviđaju od onih prošlih, skoro pa klasičnih :)
Nego, malo mi je čudan Herostrat na ovoj slici...jel nije on imao dugu kosu? :)))
Znam, znam, al nisam mogla odoljeti :)))

neutrino kaže...

@ hm ... herostrat ima dugu kosu? Vidis to ga nisam pitao ...

Anonimno kaže...

Duga kosa??? Sad ga zamisljam ko vozaca busa Otta u The Simpsons, ne znam zasto.

neutrino kaže...

@ xiola - erm ... jer imas neobicne asocijacije??

Anonimno kaže...

Ja imam dugu kosu? Ma...čekaj...jebote, stvarno? Koji sam ja tenkre, u kakvoj zabludi zivjeh do sad?!?
Samo manijaci i oni s malim pimpekom nose dugu kosu...kažem vam ja :)

neutrino kaže...

Pa da, i meni si izgledao kao netko tko nosi kratku kosu ... bolje da nosis kratku kosu (tangenta na uvo ;-) ) :D :D

Anonimno kaže...

Manijak jesam, pimpek nemam. Hm.

Anonimno kaže...

Kud odoste vi s ovim komentarima??? A što je s nama bez kose???
Alkion

neutrino kaže...

@ xiola - mislim da Hero nije mislio na zene ... tja sto ces, manjka mu pomalo politicke korektnosti ... :-))

@ alkion - ti, celavac, ne buni se ... i dobro mi dosao ponovo ...