Istraživanje: Da li se glas samo broji ili se i sluša

U sklopu ovogodišnje akcije Fairtrade u Hrvata 2007 koju samostalno provodim uspješno izbjegavajući svaki javni interes - poželio sam saznati što o problemu Poštene trgovine misle hrvatske parlamentarne stranke i njihovi eksponirani predstavnici.

Kratki tečaj FairTradea:
Kava koju ste upravo popili ili čokolada koju ste jučer kupili svojem djetetu potječe od sirovine koju u nekim dalekim zemljama za koje ste možda jednom čuli - beru DJECA. Na žalost, nerijetko ta djeca ROBUJU.
Drugim riječima, farmer koji uzgaja kavu, čaj, šećernu trsku, banane ili kakaovac prisiljen je koristiti dječji rad, izrabljivati nerijetko i sebe i svoju obitelj jer veliki igrači na svjetskom tržištu njegov proizvod kupuju enormno jeftino, a vama ga prodaju uz ogorman profit. Kad iduci put naručite kavu sjetite se da su vam je ubrala, osušila i u vreće spakovala djeca od 11 godina koja nikad neće ići u školu i koja neće doživjeti svoje četrdesete. Kad vam se nepcem slijedeći put razlije ona poznata meka slatkoća čokolade - probajte zaboraviti da dijete koje je obradilo kakaovac u njoj ima 12 godina, ožiljke od baratanja mačetom ili premlaćivanja i da nikada u životu nije probalo čokoladu. I neće.

FairTrade je međunarodni pokret koji promiče načela Poštene trgovine. Uspostavlja direktnu vezu između vas kao potrošača i farmera/proizvođača. U kontroliranom procesu vaš novac odlazi onome tko je kavu uzgojio, a ne onome tko joj je mešetareći na tržištu uspješno najprije srušio cijenu pa je onda budzašto kupio ne mareći pri tome za posljedice po proizvođače.

Pisao sam već o tome, pa neću sad sve ponavljati (ima na mom blogu cijela sekcija s naslovom čokolada pa koga zanima može tamo u miru svašta pročitati). Ovdje ću vas izvijestiti što hrvatske parlamentarne stranke misle o ovom problemu.

Kako to već obično kod mene ide poslao sam prošli mjesec mail sa pitanjima koje ovdje sažeto prenosim:

1. postoji li u programu vase stranke ili u vasoj predizbornoj platformi neko konkretno rjesenje ili pak zapreka koja bi pomogla (ili sprijecila) ukljucivanje Hrvatske u svjetske tokove postene trgovine?

2. Razmisljate li o diferenciranju uvoznih uvjeta za proizvode sa FairTrade certifikacijom, poreznim ili drugim olaksicama za domace proizvodjace i trgovce takvom robom (ili pak dodatne poreze/davanja za robu bez certifikata), inicijativama za osnivanje domace certifikacijske ustanove ili barem o aktiviranju neke od vladinih agencija ili ministarstava na tim pitanjima?

Evo sad pregleda stranačkih odgovora:

DEMOKRATSKI CENTAR - 1 BOD

Pisao sam na 4 adrese. U roku od jednog radnog dana dobio sam odgovor glasnogovornice stranke gdje Ive Mie Erak u kojem se kaže: "g. Neutrino, zahvaljujemo na vašem pitanju. Pitanje Fairtrade-a važno je strateško pitanje svake zemlje te ćemo tom pitanju, u našem gospodarskom planu, posvetiti posebnu pažnju. Demokratski Centar predstavit će gospodarski plan za nekoliko tjedana te ćemo vam onda moći nešto opširnije napisati."

Dakle, brz odgovor, problem je prepoznat kao strateški važan, daljnje informacije slijede.

HRVATSKA DEMOKRATSKA ZAJEDNICA - 0 BODOVA

Ni sa glavne adrese stranke ni sa adrese mladeži nije stigao nikakav odgovor.

Možda stranka na vlasti ima previše posla s vođenjem države, ili joj nije stalo do baš svakog glasa anonimnih pitalaca. Vidjet ćemo kakvi će biti odgovori na slijedeće mailove.

HRVATSKA NARODNA STRANKA - 0 BODOVA

Mail je otišao na centalnu adresu, na predsjedncu i na premijerskog kandidata. Posebno je otišlo i pitanje drlesaru putem formulara na njegovom blogu. Sve bez odgovora.

HRVATSKA SELJACKA STRANKA - 0 BODOVA

Mail na tri adrese (dvije centralne + glasnogovornica) - sve bez odgovora

HRVATSKA SOCIJALNO LIBERALNA STRANKA - 0 BODOVA

Mail na dvije adrese, onu stranačku centralnu i onu saborsku - sve bez odgovora

HRVATSKA STRANKA PRAVA - 0 BODOVA

Mail na tri adrese uključujući Đapića i Tadića osobno - sve bez odgovora.

Zapravo dobio sam "failure notice" - Tadićeva adresa na stranačkim stranicama ne funkcionira. OMG

HRVATSKA STRANKA UMIROVLJENIKA - 0 BODOVA

Mail na dvije adrese, onu stranačku centralnu i onu saborsku - obje bez odgovora

SAMOSTALNA DEMOKRATSKA SRPSKA STRANKA - 0 BODOVA

Mailna jedinu adresu koju sam uspio iskopati. Bez odgovora.

SOCIJAL DEMOKRATSKA PARTIJA - 1 BOD

Mail na tri adrese - onu kampanje 2007, onu centralnu i Bandiću osobno. Sve bez odgovora.

Bod je donio možebitni premijerski kandidat Ljubo Jurčić kojemu sam postavio pitanje na stranicama SDP-a (ako vas zanima datum je 23/03/07) i dobio odgovor:

"Poštovani gospodine..Pitanje FairTrade za početak planiramo promovirati kroz razvijanje sustava „društveno odgovornog ponašanja poslovanja“ , a naredne koraci će ovisiti o razvoju situacije, približavanju EU i drugo"
Taj me odgovor ponukao da postavim i drugo pitanje (29/03/07) - tj, zanimalo me gdje bih mogao saznati vise o tome razvijanju sustava drustveno odgovornog poslovanja? (Pokusao sam naime pronaci nesto na web stranicama SDP-a ali nisam uspio)

Odgovor glasi: "Za sada je to u radnim materijalima i prezentacijama s različitih tribina i konferencija. Razgovaramo, izlažemo, diskutiramo i skupljamo različita iskustva. U 10. mjesecu sudjelujem na jednoj međunarodnoj konferenciji na istu temu. Za tu konferenciju ću pripremiti cjeloviti materijal. Nakon toga biti će dostupan javnosti."

Dakle u SDP-u fala blogu imaju Jurčića golgetera koji jedini odgovara na pitanja. Da li je to samo zbog toga što je tribina javna pa se odgovora svima koji pitanje postave manje je važno. Bitno je da je odgovor stigao. O kvaliteti drugom prilikom. Nadam se da do listopada i Ljubine konferencije neću već donijeti odluku za koga ću glasati ...

ISTARSKI DEMOKRATSKI SABOR - -1 BOD

Ne mogu vjerovati, ali izgleda da IDS NEMA E-MAIL ADRESU. Ako pak ima onda je jako dobro sakriva. Ipak, poslao sam im e-mail na klub IDS-a u Saboru. Naravno, bez odgovora ...

PRIMORSKO GORANSKI SAVEZ - 0 BODOVA

Uspio sam pronaći samo jednu adresu i sa nje nisam dobio odgovor.

SLAVONSKO BARANJSKA HRVATSKA STRANKA - MEĐIMURSKI DEMOKRATSKI SAVEZ - -1 BOD

Ni ove dvije stranke nemaju svoju e-mail adresu. Sa zajedničke adrese saborskog kluba zastupnika koju dijele s PGS-om nema odgovora

STRANKA DEMOKRATSKE AKCIJE HRVATSKE - 0 BODOVA

Uspio sam pronaći samo jednu adresu i sa nje nisam dobio odgovor.

Još sam poslao mail i na klub zastupnika NACIONALNIH MANJINA - također bez odgovora.

Posebna je priča BORIS MIKŠIĆ. Na njegovom starom web siteu postoji nekakav e-mail ureda, ali i ovdje dobih "failure notice". Na pitanje na blogu nije bilo odgovora. Javilo mi se nekoliko ljudi koji vele da ga već godinama pokušavaju kontaktirati ali čovjek je neuhvatljiv ...
---------------------

Ukupna ocjena parlamentarnih stranaka u Hrvatskoj - BIJEDNO.

Izuzeti od gornje ocjene su DC i SDP. Svi ostali - ja bih se na vašem mjestu sramio...

Jedva čekam sljedeću stranku ili političara koja će se busati o prsa bilo sa svojom okrenutošću biračima, bilo sa svojim informatičkim kapacitetima.

Ako ste član ili vjerni glasač neke stranke zapitajte se - ili svoju stranku - zašto sa njihovih e-mail adresa nema odgovora (ako ste glasač IDS-a, SBHS-a ili MDS-a zapitajte se zašto vam stranka ni nema e-mail), a ako niste zapitajte se koliko vam je to pitanje uopće važno.

Meni je važno znati koliko je stranka koja me moljaka da joj na izborima poklonim svoj glas spremna taj glas čuti i koji mjesec prije izbora ...

(a sada kreće drugi krug mailova)

8 komentara:

Anonimno kaže...

Ovo ti je genijalan poduhvat.
E, a jesi se obratio HGK-u?
I recimo "Potrošaču"..., možda oni nisu najbolji odabir, ali ipak društvo za zaštitu potrošača bi trebalo skrbit odakle dolaze sirovine od kojih se prave proizvodi za krajnje korisnike.

Anonimno kaže...

mah... ko da oni znaju šta je taj emajl... hihihi :)

Anonimno kaže...

e da... kad već šalješ pitanja raznim ljudima... jel ti odgovorio darius? hihihihi :)

neutrino kaže...

@ jimbo - potrosac i druge ustanove su obuhvaceni drugom, paralelnom akcijom.
O njoj ce vise biti rijeci u jednom od nadolazecih ponedjeljaka. treba mi malo vremena da slozim te postove ...

@ jabuka - no, zar nije informacija vec i to da ne znaju?
Darius mi je odgovorio. Obrisao me sa svih lista i sad svaki put kad padne blog.hr objavi kad je pao, zasto, sto cine da se stanje popravi i - isprica se. Ja bih rekao da je decko naucio nesto od mene ... ;-)

Anonimno kaže...

Volim ove tvoje mail serijale.
Zanimljiva pitanja i još zanimljiviji rezultati :)

neutrino kaže...

@ liby - drago mi je da te ponovo vidim ovdje... bit ce toga jos, samo da s emalo rijesim ove guzve na poslu ...

Anonimno kaže...

ma, da ti nisi nešto zaboravio?
http://www.hdssb.hr/

neutrino kaže...

@ lav - imas pravo, upravo sam poslao mail na 5 adresa HDSSB-a ... sad cemo vidjeti ...