Ljudska prava i kravlje ludilo a može i kravlja prava i ljudsko ludilo ...

Htio sam ovaj post zapravo nazvati "Kako bi Hindusi spasili bika", ali onda se dogodilo nešto što me natjeralo da malo promijenim pristup tom postu.

Zapravo me malo na razmišljanje naveo Dado jednim svojim komentarom. Kaže on da su mi postovi "sistematski sređeni i da ne zahtijevaju komentare" ...

Jel to fakat istina?

Povlađivat ću malo mojoj egomaniji i povjerovati da su mi postovi savršeni, ali pitam se može li post uopće biti toliko zaokružen da se nema što dodati?

Hm, možda i može. Znam ponekad pročitati neku npr. Tajpovu priču i onda dumam što da napišem u komentaru. Već mi je pun kufer da mu pišem "super ti je ova priča", iako je istina - ali jednostavno nemam što pitati kad je čovjek sve već lijepo opisao u priči.

Možda je i Dadi i drugima zbilja preteško komentirati kad je post dorečen i sve u njemu lijepo piše. (Pod ovo "drugima" spadaju npr. Studena i Mastermind koje su ovih dana ostavile komentar pa sam pomislio da mi je opet rođendan, a javila se čak i Mayya koja je zadnji put komentirala valjda dok je još Neznalica navraćao na indeksov forum)

I tako, rekoh - ajde da napišem jedan nedovršeni post.

No, to je fakat lako reći. Ja nemam pojma kako se piše takav post. Mislim, što da radim, da počnem onako sve kao normalan post pa da ga onda iznebuha prekinem? Onako ko iz vedra neba "Slavica je pošla prema..." i sad se vi mislite kako rečenica završava?

Ili da pišem svaku drugu riječ? ... da ... kako ... zbilja ... kako ... mogla ... jedna ... priča ... tako ... je ... tek ... druga ...?

Hm, ja ću evo probati nešto drugo a po vama ću odmah vidjeti jesam li uspio:

Ovih me dana zabavio jedan članak koji govori o borbi vjerskih sloboda i općeg društvenog dobra.

Ima taj neki bik Shambo, koji je posebno sretno govedo. Naime, kad se govedo rodi u Walesu, gdje je Shambo rođen, nije baš da ima neku bogznakakvu životnu perspektivu. Ili završi u dućanu kao neka vrsta mesne prerađevine ili život provede "obrađujući" gomilu krava.

Mislim, nije ovo potonje no tako loše a naročito u usporedbi sa prvim izborom - no iako je sve to neki sex bez obveze, mužjački san reklo bi se, svejedno nakon nekog vremena vjerujem da biku dojadi da ga se doživljava isključivo kao seksualni objekt i da se od njega traži samo seks. Bez lijepe riječi, umilnog pogleda ili čašice razgovora ...

No da, dakle rečeni Shambo izbjegao je obje nesretne sudbine. Njega su posvojili i svetim proglasili lokalni velški Hindusi.

To je fakat sreća. Jest da ima Hindusa svuda po otoku i zbilja nije teško natrapati na nekog, ali da baš tvoju goveđu osobu spasi klaonice jedna skupina hinduskih svećenika, smjesti je u štalicu i brine o njoj kao o pravoj svetinji ... eh to je zbilja teška slučajnost i stoga velika sreća za jednog bika.

No da je sve ostalo samo na tome nit bih ja pisao ovaj post nit bi to vama bilo jako zanimljivo čitati.

Sudbina se odlučila okrutno poigrati sa Shambom, njegovim brižnim svećenicima, ali i malo širim problemima važnim za velško i uopće britansko društvo.

Ima jedna strašna bolest koja se zove goveđa tuberkuloza.

Kad ona pogodi, nema spasa. Užasno je zarazna pa od nje nestaju cijela krda. Zapravo je tako gadna da je u prvoj polovici dvadesetog stoljeća pobila više domaćih životinja nego sve druge bolesti ZAJEDNO.

Ali nije to sve. Boleština se prenosi i na ljude - najčešće mlijekom a može i aerosolno tj. zrakom (da li krave kišu?) - a kad je dobiju ljudi, onda se više ne zove goveđa tuberkuloza nego postane najobičnija ljudska tuberkuloza. A bolest preskakuje onda dalje s čovjeka na čovjeka kao od šale...Tako je 30'ih godina prošlog stoljeća u UK uzrokovano po 50,000 novih slučajeva GODIŠNJE.

I zato ovdje postoje oštre mjere za suzbijanje goveđe tuberkuloze. Čim se posumnja da je neko govedo zaraženo to mu je kraj. A cijelo krdo se stavlja pod pojačani nadzor i ako netko samo kihne - ode glava (hm, da pitam još jednom - kišu li krave?)

E sad vjerovatno pogađate što se dalje zbiva?

E da, našeg je Shamba iznevjerila sreća. Jednog se lijepog dana lokalni veterinar pojavio, uzeo bris (Shambo kaži AAAA) i za koji dan eto ti nalaza - Shambo je zaražen!

To je stanje za koje je propisana smrtna kazna.

No međutim, svećenstvo se diglo na noge. Ne može država ubiti svetu kravu. To je kršenje religijskih sloboda, a na to se u ovoj državi ne gleda lijepo.

Pa se slučaj pronio po svim mogućim tijelima odlučivanja, čak je i velška skupština odlučila da je Shambu odzvonilo.

Ali se svećenstvo nije dalo - išli su i na sud, pred njegovu sjajnost Hickinbottom-a. Ne zezam se, tip zbilja ima prezime kao da je izišao iz Dickensovog romana o Pickwicku.

I eto sad gdje vas ostavljam u pol posta. Neću vam reći što je dalje bilo, ali ću vas pitati. Da ste vi kojim slučajem sudac Štucuguzić - što biste odlučili? Osim promijeniti prezime, naravno.

Dakle, što biste vi odlučili glede goveda?

Smije li upražnjavanje religije ugrožavati zdravlje okoline? Ili s druge strane, smije li neki propis o zaštiti zdravlja ugroziti jedno od temeljnih ljudskih prava - ono o pravu na upražnjavanju svoje vjere?

Onda Štucuguzići? Kako da nastavimo ovu priču?

7 komentara:

jimbo kaže...

Ubit bika.
Religijska tolerancija, ljudska prava, sve je to fino i krasno do tada dok ne ugrožava druge.
Moja presuda bi bila, bika pod nož ili neka ga isele u Indiju.
Negdje se granica mora povući.
Recimo, što kad bi muslimani u zapadnim zemljama tražili da zakon bude uređen po šerijatskom pravom. I sad recimo po Islamu, zabranjeno je lihvariti odnosno kamatariti (evo ti zanimljive jedne teme za blog, "kako funkcioniraju banke u islamskim zemljama").
Tako dođe jedan europski musliman u banku i kaže: "Dobar dan, ja sam musliman i u skladu sa mojim pravima hoću da mi date bezkamatni kredit".
E ne može.
Dug i nespretan komentar je ovo... međutim htjedoh reći, imamo sekularnu državu koja treba/mora tolerirati ljudska prava/religijsku toleraniju do onog trenutka dok se to ne kosi sa građanskim pravom/sekularnom državom.
Jadnik bik, nažalost prijeti po opasnost građanima UK, a zakon je jasan - Eutanazija?
Dali je zakon pravedan?
Pravedan je jer šiti svoje građane u ovom slučaju.
Štiti li prava hinduske zajednice?
Pa u ovom slučaju i ne, međutim ovdje možemo govoriti o "višem dobru"
Fala ljepa.

zvrk kaže...

Buduci sam cula na vijestima sto se dogodilo kad su dosli pred vrata hrama sa dokumentima ja cu se suzdrzati od komentara.
Mislim da jedan bik nije vazniji od zdravlja puno ljudi.

MasterMind kaže...

Jaj meni jaj - a jesi ga nalupao oko komentara s tim rođendanom ... no dobro, nije problem: sretan rođendan :)

Dado je dobro primijetio (vidjela sam komentar i bilo mi glupo dodati "je, tak' je"), kad je Studena iskomentirala mogla sam dodati i na tvoj tekst i na komentar "potpisujem", na Jimbov komentar bacam drugu balotu na "ubit bika" - sve je čovjek rekao.

Neg' da te pitam: nisam vidjela tvoje komentare neš' baš ni kod Studene niti kod mene. I ja volim rođendane :))) Zezam. Ma fakat je to pomalo smiješno kad nekoga čitaš zapravo već dulje vremena, onda se pojaviš s komentarom kao da si od jučer - a svi mi volimo feed back, ne samo statcountere.

Sve u svemu - ubit' bika, opće dobro je uvijek iznad apsolutnih prava određene skupine. Religija je tu posebno zahvalno i trusno tlo za zamagljivanje razumske rasprave.

neutrino kaže...

@ Jimbo - nije ti komentar ni dug ni nespretan. Vis da imas poklonike koji te razumiju i potpisuju :-)

@ Zvrk - hvala ti sto si se suzdrzala. No neces vjerovati, ovaj tekst imam u osnovni crtama vec nekih tjedan dana - otkako sam prvi put procitao o Hickinbottomovoj odluci. Jucerasnji dogadjaji su me samo natjerali da pozurim sa objavljivanjem da ne budem u zaostatku kao obicno.
Zapravo mi se sjajno poklopilo, Kasnim tjedan dana a izgledam ludo aktualan.

@ Mastermind - Hvala na cestitkama :-).
Kaj se mojih komentara dotikavle ... ja sam u ocajnom zaostatku. Google Reader mi je prepun. Napisat cu sad jedan post na temu sto mi se to dogodilo ovog proljeca. Jednostavno nemam vremena. Nije da ne komentiram, sto je najgore ja ni ne citam. Vidla si da sam komentirao jedan Zrinkin clanak - hoces li mi vjerovati da jos nisam procitao ostala dva novija (sad vec tri) na njenom blogu? Svaki put kad pogledam svoj tagafeed ili reder dodje mi da placem - koliko dobrih tekstova ostaje u mraku i tko zna kad cu ih procitati.
Blog jos pisem jer me progoni osjecaj duznosti. Kao, ono, kad ste vec dosli k meni neugodno mi je da nemam nesto novo za citanje ...

dado kaže...

ma te vjere mi idu na zivce...treba ih sve iskorijeniti...sta ce nam to?

samo uzimaju lovu i kejnaju...daj pare za ovo pa za ono pa opet za ovo pa ako imas jos malo daj za ono.

Svi se nesto digli za tu vjersku slobodu...pa koji ce im to rac, nek si uzmu bika i stave ga u krevet...jeshga i vjera

evo ti pa prokomentiraj:

http://video.google.com/videoplay?
docid=5547481422995115331&q=
zeitgeist&total=851&start=0&num=10&so
=0&type=search&plindex=0


malo sam morao podijeliti link al treba sve kopirati u jednoj liniji.

cya

zgdnevnik kaže...

Vidim po komentarima da slaviš pa prvo: sretan rođendan! Glede bika, mislim da bi si mogli udomit nekog drugog bika ili kravu a ne ovog. Uostalom, mislim da se u Walesu pobije preko nekoliko goveda dnevno, kaj budu zabranili ljudima da jedu??

neutrino kaže...

@ zgdnevnik - ma roćkas mi je bio prije mjesec dana. To sam ja rekao da se osjećam kao da mi je ponovo rođendan kad vidjeh neke dugo neviđene komentatore ...
A glede bika, pazi - ovaj je bio sveti!
Poncije Pilat bi rekao - tja nađite si drugog sveca, zar ne?