Dobro, tko gleda taj Red Carpet?

Konačno sam uspio uskladiti svoj boravak u Hrvatskoj sa televizijskim programom i u neko gluho doba noći nabasao na, valjda, reprizu prošlotjednog Red Carpeta.

Čitao sam ljetos Zrinkinu kolumnu u Nacionalu, a i po blogovima i internet portalima često se spominje ta emisija. Sad, da li u dobrom ili u lošem kontekstu nije važno. Kreira se buzz, a to izaziva znatiželju u nas gastarbajtera pa poželimo i mi vidjeti kakva je to emisija kad se o njoj toliko priča ...

Tik prije nego što smo prije 4 godine odlazili iz Zagreba bila je ono Story supernova natjecanje i tada je tek krenula neka emisija Red Carpet, ali je tada na žalost nisam uspio nikad pogledati. Znam samo da su je vodili neki koji su ispali iz natjecanja. Apropos - što se dalje događalo sa pobjednikom???

No vratimo se mi Red Carpetu. Znao sam da se bavi estradom i sličnim tračevima, pa ipak me zanimalo kako sve to skupa izgleda. Mogu ja svašta pogledati pa i Ajtivijev countdown 50 najboljih ratnih filmova ... što ne bih mogao i malo domaćih tračeva i napuhanih estradnjaka.

Elem, ono što sam gledao sablaznilo me. Ne toliko jadom i bijedom domaće estrade i/ili njihovih pretjeranih ego-tripova - to čovjek očekuje od ljudi iz određenog miljea. Ali nisam mogao očima vjerovati ni ušima odslušati kako je loše ono u što bi se taj estradni kič trebao umotati.

Krenut ću redom, koliko se uspijem prisjetiti.

Cijela stvar počinje sa jednim omanjim dečkom i jednim vitkim dugokosim curetkom koji bi trebali biti spontani i zabavni voditeljski dvojac. Ne znam da li ih netko iza kamere drži na nišanu ili im tog trenutka piše replike u blesimetar, ali njih dvoje su spontani i zabavni kao čitanje logaritamskih tablica. Fore koje su same po sebi očajne i nategnute do iznemoglosti, još su i izmrmljane sebi u bradu, bez zadrške i bez punch-linea ... A poznato je da vic treba znat ispričat' ...Zapravo lažem, više puta sam se nasmijao. Iz očaja. Ono, ne mogu vjerovati da su tako loši ... padaju mi na pamet Danijela i Hamed koji su se u onom starom Hit Depou znali baš dobro zabavljati, a pri tom se nerijetko i publika dobro zabavljala. Barem ja. Ili se sjetim Z3 - gdje su ponikli neki današnji udavi sa HTV-a (Fodor, Blaža) ali su tamo bili i zabavni (sjeća li se itko kako se Fodor oblačio u Batmana i zvonio ljudima na vrata?) i sve je to nekako funkcioniralo ... Dakle već je voditeljski par ovu emisiju učinio negledljivom.



A onda su počeli prilozi.

Idemo do našeg specijalnog izaslanika na sarajevski filmski festival. Javlja se neki usukani crnokosi tip držeći mikrofonsku krušku pred njuškom i izmitraljira nas komentarom u kojem u dvije rečenice popljuje sve hrvatske festivale tvrdeći kako se u Sarajevu vidi što je to svjetski festival i da se "svi naši festivali mogu sakriti" (to ja citiram, da ne bi bilo zabune). Nemam pojma kakav je sarajevski festival i baš me briga hoće li se netko od organizatora domaćih festivala osjetiti povrijeđenim njegovim komentarom. Fućka mi se.

Mene je zaprepastilo da se taj tip u emisiju javio na pola minute, istrtljao to što je rekao bez ijedne slike sa samog festivala, bez da je i jednom rječju rekao što je to tamo tako dobro, bez da je rekao po čemu je taj festival bolji, gori, drugačiji ... ništa. Onda je nemušta curica u studiju rekla da ćemo njegov prilog safestivala vidjeti u slijedećoj emisiji. Molim? Pa kome je onda trebalo ovo javljanje? Što smo u njemu saznali? Da je crnokosi u Sarajevu? Da može lupetati u mikrofon?

Ah, da je bar ostalo samo na tome ...

Onda je bio neki kirurg bosanskog porijekla koji radi u Švicarskoj a ljetuje negdje u Hrvatskoj (zaboravio sam gdje). Čovjek je ono sto bi rekli kirurg-plastičar i dosta je lijepo pričao. Nije on samo od estetske kirurgije, on se bavi i onim rekonstrukcijskim zahvatima o kojima obično čitamo u novinama (ono kad čovjeku presade šake i slično). Kažem, dosta je to zanimljivo bilo, ali mi je malo degutantan bio dio kad se uhvatio pričati o pokojnomu Račanu koji se kao kod njega liječio i sve nešto "ja sam njemu rekao kakva je situacija i kako je to opasna bolest", pa "on je onda rekao, a vidjelo se" ... Mislim, halo? Kaj, ako je čovjek političar, ili ako je preminuli političar, onda ona obveza iz odnosa liječnik-pacijent iz nekog razloga više ne vrijedi? Zar liječnik zbilja mora sa novinarkom podijeliti kako je Račan primio vijest o težini svoje bolesti i koliko je s njome bio potresen? Mislim, za ostat bez riječi ... a da ne velim da je potpuno nejasno ostalo kojeg je vraga Račan uopce radio kod kirurga-plastičara. To se valjda novinarki nije činilo zanimljivim priupitati ... sve u svemu - ipak nije bio jako loš prilog. Malo pametniji urednički pristup sa rezanjem degutantnih dijelova napravio bi od toga nešto što bi se dalo ocijeniti prolaznom ocjenom. Istina, onda se ne bi u najavi emisije moglo pričati da je prilog o Račanovom liječniku ...

Sjećam se da je bio još i jedan prilog o bosanskom travestitu koji pjeva narodnjake i sve to. To je bio čisto OK prilog. Čovjek je pričao, čini se simpa, bilo je malo prikaza njegovog nastupa - sve u svemu, može proći.

E da, bio je još i neki mini-intervju sa Marinom Perazić. Malo je teško zamisliti kako je seksi ta gospođa izgledala u onom spotu za sobu 23 prije valjda isto toliko godina, ali - svi starimo. Htio sam sad reći da sam se i ja zdebljao i ne izgledam zanosno kao prije, ali lagao bih - nisam ja ni tada bio neki praznik za oči. Elem, Marina je pokazala i svoje dvije kćerkice, spomenula da je trošila drogu, nešto natuknula o svojoj muzici (techno? elektro? - kaj ti ja znam) a bilo mi je smiješno kad je rekla da svoju djecu bez problema vodi na te neke evente sa tom neslušljivom muzikom (molim, molim, ovo je moj blog, pa pišem sto mislim) i, kao, svuda mogu s njom ali kad ona krene u provod u Techno arenu moraju van jer to nije za njih - tata ih onda odvede van ... uf. Ne znam, ta su mi mjesta totalno neprivlačna, a po mom skromnom sudu za djecu su općenito neprilična. Sad kakve veze ima gdje si točno u toj gunguli nemam pojma, ali meni je to sve isto. No dobro, Red carpet nije znog te Marinine izjave postao ni bolji ni lošiji. Emisije tog tipa i postoje da bi bile poligon za estradnjačka i kvazi-estradnjačka trtljanja.


Ali kad sa trtljanjima pocnu oni koji emisiju rade - onda je to fakat previše. Ukazao se naime opet onaj crnokosi klipan sa snimljenim prilogom. Kukao nešto kako svi ljeti nekud pobjegoše pa on ne može komentirati što nose na sebi. Pa si je zato skupio neke prastare hrvatske spotove i onda uz najavu kako će ih ne znam kako proanalizirati, zapravo je samo pustio par sekvenci iz svakog od njih i općenito blebnuo par poznatih stvari. Kasandra je operirala usne? Ideš!!

A vrhunac večeri bio je prilog Alke Vuice - pod genijalnim naslovom (Individu)Alka. Sve je počelo genijalnom forom koju je voditelj s priličnom dozom nelagode pročitao s blesimetra. Nakon što je odradio preglumljenu razmjenu šatro šaljivih doskočica s jednako mlitavo raspoloženom voditeljicom izvalio je nešto kao (citiram po sjećanju) , "da, da toliko o džaranju, a tko je džarao Alku Vuicu saznat ćemo u slijedećem prilogu" ...

Sad, nije nemoguće da to samo moja pokvarena mašta nepoznatom glagolu džarati daje određena pežorativna svojstva ...

Još se nisam ni snašao od zgroženosti tom najavom, kad se ukazala osobno Alka. Dakle, taj je prilog jednom rječju - strahovit. Jedno brdo pretenciozne samodopadnosti, katastrofalnog čitanja - halo ČITANJA!! - petparački sročenih komentara "aktualnih" zbivanja, prenemaganje i afektiranje a posebno prevaljivanje u svim smjerovima po nekakvom nesretnom komadu naještaja (ne znam jel futon, jel sećija, jel divan, jel kauč, jel minder, jel sofa) ...

I kad je konačno ta strahota od Red Carpeta završila postavio sam si pitanje iz naslova ...

Možda sam ja u krivu. Možda su te replike voditeljskog para zbilja duhovite. Možda je crnokosi zbilja modni guru iako mi se nimalo ne sviđa njegov stil. Možda je Alka stvarno najpametnije stvorenje na estradi pa makar je i džarali...

Ne znam. Znam samo da ću ja slijedeći put radije gledati TV prodaju seta super noževa nego ovo mučenje ...


P.S. Kad sam sve ovo napisao potražio sam na stranicama Nove TV neku slikicu da njome ilustriram post. Slike koje sam ovdje donio su, dakle, u funkciji pojašnjavanja o čemu ja to pričam.

Elem, pročitao sam što na stranicama Nove o emisiji piše i saznao da je onaj malecki voditelj ujedno i urednik. Što valjda znači da ga nitko nije puškom natjerao da valja one gluposti ... a crnokosi je navodno diplomirani modist - ajoj a ja rekao da čovjek nema stila ... zgroz! ... no dobro, svejedno mi je prepotentno ljigav.

17 komentara:

Anonimno kaže...

hehehehe šta si mislio, tko će prvi... :D ne, nisam ja 24/7 ovdje... odem ponekad i do svog bloga... :)

enivej... marin tironi je bio pobjednik onog natjecanja... onda se htio prebacit na htv... pa je uz dosta frke uspio... i onda je nestao... nedavno sam pročitala da je fotoreporter i da je skužio da ne želi bit zvijezda... nije mu to fora... :)

ok, sad idem dalje čitat... hihihi :)

Anonimno kaže...

dobro si ih skinuo, za svaku pohvalu. onog crnog nevjerojatno iritantnog frajera i dalje ne kužim tko gura u eter, nepismen je i potpuno nezabavan. ali mi smo mazohistički narod i uživamo u pljuvačnicama, generalno. o voditeljima nema smisla trošiti riječi. ali koliko je potrebno inteligencije da se u hrvatskoj napravi gledana trač emisija... ah.

Anonimno kaže...

ok, evo drugog dijela komentara malo odgođeno jer mi je grmilo... odlično si ih opisao... :D u ovih koliko-već godina postoji ta emisija... gledala sam sve skupa valjda deset minuta... grozni su mi... i imam osjećaj da postaju sve gori... dakle, ja ne gledam, ja se isto zgražam... neznam tko gleda... možda oni koji puni povjerenja čitaju arenu... :zgroz:

Unknown kaže...

ajme, što te tjeralo da to gledaš?!?

Anonimno kaže...

No, to sam se i ja uvijek pitala - evo sad znam za tebe :))

Svaka čast na živcima i volji da ih opereš. Ja to "pratim" samo kada naleti slučajno između šaltanja programa.

Zaključak je uvijek gunđalačko-starački isti: ljudi su se nekad znali dobro zezati, sprdati, zlevati - kak' god hoćeš. Galofak je bljak. Kuda je nestao dobri duh spontanosti i zafrkancije?

neutrino kaže...

@ jabuka - nemas frke, ne moras se zuriti - nema ja toliko komentara pa da se svi trgaju da budu prvi ...Tako je, tip se zvao Tironi. Sjecam se da se pisalo o nekoj aferi, a poslije vise nisam cuo za njega

@ Athena - hvala, hvala - ne bih ja njih "prao" ali su me fakat razocarali ... a glede pljuvacnica i trac emisija - toga ima svuda, ali stvar treba postaviti da ti se smuci od estradnog prenavljanja. Ne od voditeljsko/kolumnisticko/novinarskog...

@ Ire - ma znatizelja, eto ti je ... ona ista koja je navodno ubila macku u engleskoj izreci koju nikad nisam uspio skuziti ...

@ MasterMind - a ne, molim da se uzme u obzir da sam ja odgledao jednu jedinu emisiju. Netko drugi to gleda vec godinama ... eh kud je nestala spontanost i zafrkancija ... jesi li slusala nekad onu staru Zlocestu djecu na stojedinici? Jel i tebi dodje plakat kad vidis Pervana u nekoj novoj emisiji?

Anonimno kaže...

E, moj Neutrino. Sjećaš li se one naše rasprave (Reminder: Seveland i Cecaland). Drugo je Danijela i Hamed. Tad smo još pravili emisije po svome. Ovo sad je samo copy-paste. A fore su vjerojatno prevodili sa njemačkog, čim su te tako nasmijale:) >Kad bolje razmisliš,općenito, malo je čudno: nekad smo se furali i furili na zapad, a radili originalne stvari, danas se ložimo na sebe, a prepisujemo sa zapada. Velika većina što se danas sluša i gleda prije dvadeset godina bi bila ismijana kao vrhunska prizemnost. Indoktrinacija boflom. "Stilisti" i Alka su samo trešnja na tom šlagu. Onaj mali Pereković je jedino što valja, ali je izgleda u krivoj emisiji.

Anonimno kaže...

Ih, da slušala, ah da plakat :(

Kod nas je na lokalnom radiju bila zezancija takvog tipa (mislim čak i prije ili tu negdje sa Zločestom djecom) u omladinskoj emisiji subotom, a zvalo se Kutak za sporni trenutak. Dakle, em zezanja em oštrog kritičkog deranja i po politici i "kulturi".

Moram dodati da su to radili dečki iz naše ekipe, moram dodati da smo "valjali" svi skupa neprekidno, pa je ponešto završilo i u eteru?

Dobro Strina veli, fakat se radilo spontano i necenzurirano (jer je išlo u živo i samo su jednom dobili po prstima - a stvarno su ga opako pretjerali i danas bi ih srezali za takvo što).

No ruku na srce, takva zezancija nije bila za "široke mase". Puno digresija i pravih "opačina" ostalo bi neshvaćeno naprosto radi "felera" publikuma :))

Anonimno kaže...

Taj sam red carpet, čisto slučajno i ja gledala i izvrsno si to opisao. Grozna emisija i ne znam šta je lošije. sadržaj ili voditelji. Izbjegavam gledati kad god mogu...
Nego, za koji Story super Nova pitaš? Jel tamo di je Rafo pobjedio?
Jel to bilo prije 4 godine ili ?
Usput ću se i pohvaliti da sam i bila tamo, uživo, vodila klince, navijala baš za Rafu i super se provela :))

Anonimno kaže...

:-/ otrovna jabuka ima problema s komentarima... hehehehe trill... premotaj još malo u prošlost... prije svih tih glazbenih je bilo ono di su ih vozali po hotelu, po gradu, navlačili s natjecanjima u bazenu... da bi izabrali... hm... valjda voditelja... marin tironi je pobijedio i zbrisao... sudjelovali još onaj predrag šuka, monika kravić, nenad hervatin, onaj plačljivi dorijan elezović... poznato? :D

neutrino kaže...

@ strina - pa naravno da se sjecam. Ja jos uvijek mislim da sam onomad bio u pravu ali morat cu jednom potraziti taj topic da se sjetim svega ... Inace, lijepo si uocila taj paradoks. Mislim da je tadasnje furanje na zapad bilo zapravo teznja za slobodom koju smo drzali zapadnom imovinom. Sad kad smo se pozapadnili u sustavu ponegdje upadamo u sablone. Kao i obicno ja ne bih generalizirao. Na kraju krajeva - na temelju jedne odgledane emisije ovog ljeta ne mogu suditi o cjelokupnom televizijskom programu ... Tko je Perkovic?

@ mastermind - vidis, ja mislim da si upala u zamku scenarista s televizije sa onom tvrdnjom da publika ima feler. Kod nas su publiku imali i Monty Python, i Woody Allen, i Nadrealisti i Zlocesta djeca. Mislim da je pogresno sto scenaristi zaglupljuju citav program pokusavajuci ga svesti na najmanji zajednicki nazivnik tj. podesiti ga za najmanje zahtjevno geldateljstvo. Rjesenje je u diferencijaciji. Kao sto imas dramski program u kojem sibas Krlezu i Shakespearea, a istovremeno neku domacu sapunicu - zasto ne bi imao polusatnu emisiju u kojoj bi par duhovitih ispucalo tisucu fora? Pa tko moze pratiti neka prati. Ovdje ima nekoliko takvih emisija. To su one u kojima zahvaljujes bogu na bloku reklama jer malo opustis trbusne misice i razgibas celjust ukocenu od smijeha.

@ trill - odgovorila ti je jabucica, ja o onom pretpotopnom. Za Rafu sam samo cuo, a mislim da ga nikad nisam cuo pjevati ...

@ jabuka - kakvih problema imas? ... joj dorijan elezovic! Jel to onaj kamp decko iz rijeke?

Anonimno kaže...

hehehehe neznaš kakve sreće imaš, o neutrino, ako nisi rafu čuo! :)

dorijan elezović je iz rijeke, ali zašto je kamp-dečko to stvarno nemam pojma... :D

bio je problem s neprihvaćanjem mojih komentara od tvog bloga, ali čišćenje cachea je nekako popravilo stvar... :)

Anonimno kaže...

Pereković, Mario. Proslavio se taj klinac u onoj emisiji o uređivanju sobe svojih bližnjih (prijatelja), gdje je bio oličenje duhovitosti i seksipila. Al ovdje u ovaj gnjus od red carpeta kao da je zalutao.
E, a sad ću ti reć gdje smo se zakačili u tom topicu - ti si tvrdio da je i prije bilo smeća, no stvar je u tome da se od onda pamte samo dobre stvari. Pa tu ti mogu priznati da si dosta u pravu. No, i ka to ukalkuliramo, kvaliteta je bojim se prilično na strani prošlosti.And here we go again:)
Lova je zadiktirala i to na najblesaviji način - što brže i što lakše.

neutrino kaže...

@ jabuka - kamp/camp je engleski kolokvijalizam za zenskaste frajere.

@ strina - oh sjecam se sad te rasprave ... mislim da sam nesto od toga cak i prenio na ovaj blog ...

Nego, zaboravljas da danas imamo ples sa zvijezdama ...

Anonimno kaže...

ahaaa... pa što ne reče... da, da, onda je dorijan kamp dečko iz rijeke... afkors... :)

:-O ples sa zvijezdama? ne izazivaj... počinje tek... hmmm... za nešto više od dva mjeseca, ako se ne varam... ajme... ko će dočekat... :D

Anonimno kaže...

A tako...fala jabučice :)
Ja navalila na Rafu i od njega ni makac :))

Bi0 kaže...

tru dat