Da li biste potpisali ugovor sa vlastitim djetetom?

Vidim da vas je tema pravila o odijevanju baš zanimala.

I mene je.

Ne samo danas.

Naime, kako se seljakamo uskoro - dosta sam vremena proveo surfajući i tražeći informacije o smještaju, komunalijama, udrugama useljenika, sastancima udruga za zgodne gospođe kojima muževi rade i koječemu sličnome.

I naravno školama.

Našao sam tako jednu koja nudi ovakav jedan ugovor:



UGOVOR IZMEDJU ŠKOLE I KUĆE

Ugovori između škole i kuće promiču i potiču partnerstvo između učenika i roditelja u ostvarivanju ciljeva i zadaća škole

Roditelji jasno postavljaju ono što žele i očekuju od škole a škola traži podršku roditelja u dosizanju bitnih odrednica svojih pravila i svojeg ethosa.

Mi u školi želimo osjetiti da:

a. je komunikacija između škole i kuće efikasna
b. roditelji i nastavnici zajedno rješavaju probleme
c. roditelji pomažu i podržavaju obrazovanje svoje djece kod kuće

ŠKOLA SE OBAVEZUJE PRUŽITI:

- široko, izbalansirano i raznoliko gradivo u skladu s zahtjevima nacionalnog programa
- visoke standarde učenja i ciljeva koje učenici trebaju doseći u zavisnosti od svojih mogućosti
- podršku i uvođenje pod vodstvom koordinatora ili ravnatelja kad se novi učenik priključi školi
- Program osobnog društvenog razvoja koji se izvodi kroz nastavu
- redovitu priliku roditeljima da prodiskutiraju napredak svojeg djeteta sa razrednikom, predmetnim nastavnikom i koordinatorima. Također i redovita i stručna izvješća tijekom cijele godine prema odredbama školskih pravila.
- priliku učenicima kojima engleski nije materinji jezik da razviju svoje sposobnosti na engleskom - u govoru i pismu
- priliku učenicima da učestvuju u vannastavnim aktivnostima uključujući se u radionice tijekom pauze za ručak i poslije nastave, obrazovna putovanja i posjete u Italiji i sportske timove u lokalnim i međunarodnim natjecanjima.
- redovito zadavanje i ocjenjivanje domaćih zadaća prema objavljenim školskim pravilima.
- svu potrebnu pomoć učenicima sa posebnim potrebama kao i učenicima kojima engleski nije materinji jezik

RODITELJI ĆE NASTOJATI PODRŽATI ŠKOLU:

• Razumijevajući da škola očekuje najvišu razinu rada i ponašanja od svakog učenika
• Brinući se da učenici pohađaju nastavu u svako potrebno vrijeme i da izostaju samo zbog bolesti ili u situacijama unaprijed dogovorenima sa školom
• Brinući se da ucčnici na nastavu dolaze pravovremeno osim ako izvanredne okolnosti to spriječe
• Podržavajući školska pravila o odijevanju, ponašanju, telefonima, nakitu i promicanju tih očekivanja među učenicima
• Potičući učenike da održe najviše standarde ponašanja kad god se u javnosti pojavljuju predstavljajući školu
• Potičući učenike da vode dnevnik rada kojeg redovito potpisuju roditelji i koji se koristi kao sredstvo komunikacije između kuće i škole
• Poznavajući školska pravila ponašanja i očekivanja u razredu
• Brinući se da učenici u školu dolaze sa odgovarajućim priborom i sredstvima/opremom.
• Razumijevajući da je gubitak ili oštećivanje školske opreme i imovine koju koriste učenici njihova odgovornost
• Potičući učenike da izvršavaju propisane zadaće najbolje što mogu

UČENICI ĆE NASTOJATI:

• Pridržavati se školskih pravila i očekivanja kako su formulirana u Dnevniku i kroz upute i sastanke
• Poštovati vlasništvo škole i imovinu drugih učenika
• Iskazivati poštovanje drugim učenicima, nastavnicima i članovima školske zajednice
• Pružati najviše što mogu u svim aspektima školovanja i školskog života
• Sudjelovati u širim aktivnostima i prilikama koje škola pruza kroz radionice, timove i druge društvene aktivnosti



Najprije, oprostite na pomalo traljavom prijevodu. Znam da tu svraćaju i poneki pravi prevoditelji pa lijepo molim da mi se ne smijete zbog mojih nezgrapnih rečenica.

Onda, da velim, škola je privatna pa možda i nije primjenjiva za većinu situacija, ali meni se sviđa ideja da škola, roditelji i srednjoškolac sklapaju svojevrsni tripartitni ugovor. Možda bih ja promijenio neke stavri u tekstu ovog ugovora, ali mi je zanimljiv princip.

U privatnim školama ionako postoji pravi i formalni ugovor između škole i roditelja - ovdje se u cijelu priču uvodi i učenik/ca kao čimbenik/ca. (Jel se veli čimbenica?)

On/a svojim potpisom potvrđuje da je raumio/jela da taj ugovor između škole i roditelja postoji radi nje/ga i da je njegovo ponašanje i rad izuzetno važno u svemu tome - ne radi se o nečemu gdje je dijete samo kofer kojeg dobacuju po potrebi jedno drugome škola i roditelji.

Osim toga, jasno se navodi koje obveze ima učenik. Meni se posebno sviđaju ove o poštivanju kolega i nastavnika. Time se jasno definira da činjenicom da roditelji školu plaćaju - to još uvijek ne znači da su kupili njene djelatnike.

Nije pri tome važno što se maloljetnika zapravo uopće zakonski ne može držati odgovornim za ono što potpisuje - ipak je maloljetnik - ono što je važno je FORMA. Važan je osjećaj kojeg, vjerujem, potpisivanje ovakvog ugovora budi u mladom čovjeku.

I tako, ima ta škola još ponešto od tih pravila koja polako prevodim.

Nadam se da vas ne gnjavim s ovime previše. To mi je sad u žiži zanimanja pa rekoh - kad već surfam o tome - da bar nešto i blogam na istu temu ...


P.S. Ilustracija je sa sitea chadburkey.com koji od svega traži samo da atribuiram sliku njemu. E pa eto onda, to sam upravo učinio - fotka kojom je ilustriran ovaj post potječe sa tog sitea. I dobih je besplatno ...

9 komentara:

Anonimno kaže...

Nije to loša ideja, dapače. Bez obzira da li se radilo o privatnoj ili javnoj školi - ugovor, zašto ne :)

Zanimljiva situacija kod mene neki dan: mini M je s 10 godina provela na školskom igralištu 3 sata. Ja smatram da je 1-1,5 sasvim dovoljno, kroz to vrijeme joj i dosadi. Napravila sam grešku i nisam odredila točno vrijeme kada se mora vratiti, međutim ona je i sama osjetila kada je vrijeme. Ali prijateljica mže kud hoće i dokle hoće, u principu od 13 pa do 18:30 je roditelji 'puštaju' (srećom su većinom kod mene). Nisam uopće bila ljuta na svoju curu, samo sam se osjećala malo nelagodno i počela 'turbo' razmišljati. Došla je doma sama jer su se posvađale - moja ipak ima neki stalni osjećaj što je "prihvatljivo ponašanje" bez da to nacrtam :))

Ja sam u međuvremenu smislila Kućni red i napisala (sve što i inače oduvijek vrijedi) na list papira na zabavan i šaren način. Ljudi moji, ja vam to ne mogu opisati koliko je to dijete bilo presretno da kači taj papir na frižider. Bila je oduševljena.

Često ćete naići na savjete da djeci trebaju jasna pravila (a preduvijet je da ih se odrasli sami uvijek pridržavaju i ne 'vrdaju'). Funkcioniramo na taj način - ali ovo s tim šarenim papirom je iskustvo koje sam željela podijeliti s vama. Radi se o pravilima (koja se oduvijek podrazumijevaju, ali eto :) ), a i pravila dijete mogu beskrajno razveseliti.

Anonimno kaže...

Da, sviđa mi se ugovor. Najviše zato što je i dijete, iako maloljetno i pravno neodgovorno, uključeno i potpisuje.
Stavlja se na težište da to je doduše ugovor između škole i roditelja, ali je dijete to koje je glavno u cijeloj priči.
Sviđa mi se i komentar od mastermind :)
I ja ozbiljno smatram da pravila trebaju biti jasna, a najveći preduvjet da se dijete pridržava zadanog je taj da se i roditelj pridržava. Mislim da je to i najčešća roditeljska greška. Određuju pravila, koja potom krše. Naravno da onda i dijete to radi.
Mi nemamo doma takva napisana pravila (mada je zgodna ideja) nego samo jedno: "Nećemo raditi ništa što nekog drugog smeta". U to pravilo ionako spada većina njih :)

neutrino kaže...

@ mastermind - mala je neutrinka prije par godina samoinicijativno napisala pravila ponasanja i nalijepila ih u hodniku, pa sad kad god joj dodju frendovi na igranje ili na sleepover - prva stvar koju radi je da im procita sto se smije a sto ne. I svacega se sjetila - od pranja ruku prije jela do vikanja i trcanja po kuci ...

@ trill - "Mene smeta kad tata gleda TV"... Sto onda radite? ;-))

Anonimno kaže...

Nismo imali takvih slučajeva :)
ali ako netko gleda tv, a netko drugi ga za nešto treba i kaže da mu smeta da gleda tv, taj netko treba prestati gledati tv...bilo to tata ili mama ili dijete :)

Anonimno kaže...

Djeca vole biti dio tima i ne vole da ih se zaobilazi u tome jer su mali. Zato je ugovor ove vrste odlična stvar. Klincima treba red i to im treba dati inače postanu neodlučni i zbunjeni. Ovo što je napisala Mastermind je upravo to na što ciljam.
Pozdrav :))

Anonimno kaže...

Eto meni se, da prostite, ne sviđaju ugovori općenito a naročito neki koje bi potpisivali djeca. Ali dobro, ja sam stari anarhist pa me ne uzimaj za ozbiljno :)

Anonimno kaže...

jel mogu tj. smijem li ja tebi poslati mail? nije u vezi ovog posta... :-/

neutrino kaže...

@ trill - mdah ... ja sam definitivno puno manji demokrat nego ti ...

@ bugenvilija - ohoho ... dobro se ti meni vratila medju komentatore ...

@ hero - no, da nema anarhista sve bi bilo previse ustogljeno. A ni to ne bi bilo dobro ..

@ jabuka - kakva su ti to smijesna pitanja? Pa barem je moj mail lako dostupan. Pisi ...

Anonimno kaže...

Bas smo prosli tjedan potpisali jedan takav ugovor.