Zašto jedanaestipolgodišnjakinje ne bi trebale nositi lak za nokte?

- Tata, a zašto ja ne smijem nositi lak za nokte u školu?

One pametne očurde gledaju me ispitivački s druge strane stola i očekuju odgovor.

- Pa, gledaj ... razgovarali smo o tome ... sve stvari imaju svoje vrijeme pa tako i lak za nokte. Znaš da nije lijepo vidjeti male curice obučene u minice i u štiklama kao da su odrasle ...

- Ma sve je to meni jasno - ubaci se mala vješto dok sam uzimao zrak za slijedeći val usporedbi - već smo pričali o tome. I meni je ružno to sa minicama, i znam da se u visokim petama ne može igrati i trčati, znam i da ne smijem ni šminku, ali zašto ja ne smijem nositi lak za nokte???

-------------------- D - I - G - R - E - S - I - J - A ----------------
Sasvim je jasno da lak za nokte ne dolazi u obzir zato što je meni grozno vidjeti curice od 11 i pol godina sa lakiranim noktima. Ne znam, malo mi je to sve skupa - onako ... vulgarno je malo prejaka riječ ali tako nešto.

Ne sviđa mi se ni moda umjetnih enormno dugačkih noktiju s kojima onda žena ne može izvesti ni najjednostavnije operacije. Sjećam se da je jednom prodavačici u Lillywhitesu trebalo pet minuta da otipka svoje na onoj mašinici za provlačenje kreditne kartice ...





Uvijek si razmišljam kako radi s tim užasom neke najjednostavnije operacije? Kako uspijeva otvoriti konzervu? Kako zatvori ciferšlus? (Na jakni mislio sam, časna riječ, mada sad vidim da bi čovjek lako mogao pomisliti i na neke druge ciferšluse - da ne velim patentne zatvarače ...



Dobro, moje dijete (za sada) ne traži nail art ni umjetne nokte ni ništa slično - ona bi samo u školu išla sa lakiranim noktima.

A ja ne bih.

Mislim, ja ne bih da ona tako ide ...

Ali kako da ja sad to njoj objasnim??

-------------------- KRAJ DIGRESIJE ----------------

I tako dok meni mozak radi sve u 16, priskoči malo i gospođa neutrino u pomoć zavlačeći temu dok ja ne smislim nešto ...

- Pa da, šminka nije dobra za kožu ...

A ja dovrših:

- ... a lak za nokte nije dobar za nokte, od njega se mladi nokti listaju, ne dolazi kisik ...

E sad, ja ću naravno sebi pripisati zaslugu za domišljanje ovog rješenja ali zapravo mi ga je gospođa neutrino servirala na pladnju. Neki će od vas sad možda navaliti u komentarima dokazivati da štetnost laka za nokte nije dokazana, ali ja još uvijek uživam neki autoritet u očima moje kćeri i ovaj put sam se provukao. A siguran sam i da negdje postoji neko istraživanje koje potvrđuje ovu moju tvrdnju ...

No, mala se nije dala smesti:

- O ali postoje i lakovi koji su zdravi za nokte, oni nokte hrane i učvršćuju ...

Hm, do bijesa - i ja sam za to čuo ... i tako je pao kompromis:

- Može, nađi takav lak, zajedno ćemo pročitati specifikaciju da vidimo je li zbilja tako zdrav kao što tvrdi i ako jest možeš si ga kupiti. Naravno, samo od svoje love... i samo bezbojnog, naravno ...

Moje je dijete složilo jednu od onih faca kakve ću bojim se gledati slijedećih nekoliko godina u sličnim situacijama. Bezbojni lak uopće nije fora, to oboje znamo ... otišla je gore u svoju sobu. Sto posto se mora izjadati svome dnevniku...

A ja sam pošao pogledati što piše u dress codu njene škole. Nadao sam se da ću tamo uspjeti naći izričito zapisano - ne smije se nositi lak za nokte.

Na žalost, ne piše to.

Ako nekoga zanima, evo prijevoda onoga što piše:

Školski dress code (kak se dress code veli na Hrvatskom? Može pravila o odijevanju?)


Iako škola nema skolsku uniformu, imamo pravila o odijevanju.

Odjeća treba biti jednostavna, skromna, uredna i pogodna za niz školskih aktivnosti i odgovarajuća za radnu i obrazovnu sredinu. Nije dopuštena odjeća koju se može smatrati provokativnom ili uvredljivom za nečiju kulturu.

Odjeća mora biti neprozirna i donje rublje ne smije biti vidljivo. Hlače moraju biti povučene do struka. Košulje i bluze moraju potpuno pokrivati struk. Majice i veste bez rukava ili bez naramenica nisu dopuštene. Kratke hlače i suknje moraju biti prikladne dužine. Pretjerana upotreba nakita i make-upa nije preporučena, a ako se već koristi treba biti jednostavno i diskretno. Velike naušnice nisu dopuštene iz zdravstvenih i sigurnosnih razloga. U zamjenu se mogu nositi ear-studs (opet ne znam riječ na Hrvatskom. Evo zato slike ...)


Osim toga neprihvatljivo je i bilo što od slijedećeg: umjetne jarke boje za kosu, tetovaže i pirsing na tijelu (osim ear-studs koji se mogu nositi najviše po jedna u svakom uhu)

Obuća mora biti sigurna za kretanje po školi. Postoje posebni zahtjevi u laboratoriju i učionici za informatiku i tehnički odgoj koji se moraju poštovati. Pojednini učenici čija odjeća u bilo kojem trenutku ne odgovara slovu i duhu ovih pravila bit će na to upozoreni. Ukoliko se odudaranje od pravila nastavi učenike se može zatražiti da se vrate kući i promijene odjeću ili ih se može udaljiti s nastave ukoliko vraćanje kući nije izvedivo.

Ponovljena povreda pravila izazvat će disciplinske mjere. Odluka škole u pitanjima koja se tiču pravila o odijevanju je konačna.


Ukoliko dokazano poštivanje vjerskih pravila i tradicionalna kulturna praksa pojedinog studenta nisu u skladu sa bilo kojim dijelom ovih pravila, potrebno je konzultirati se sa školom.


Ne znam, dress code vjerovatno svi klinci smatraju za obično mučenje kad ih sprječava da nose što žele, ali meni se čini da je to dobra institucija.

Vjerovatno je dobro za učitelje i školu jer postavlja jasne granice, ali mislim da je dobro i za roditelje - jednostavno ti ne treba argumentacija za raspravu - ne smije se jer u školskim pravilima odijevanja tako piše ...

A ne da tu ja trtarim kad ću na njenim prstićima ugledati ovako nešto ...




Elem, zanimaju me vaša mišljenja. Dosta sam čeprkao na ovu temu i po netu i po školskoj brošuri koju dobijemo svake školske godine.

Ima tu zanimljivih stvari.

Prevest ću ja to sve pomalo u slijedećih tjedan dana...

31 komentara:

Anonimno kaže...

Hm-ham... ne bih ti znal reć zašto jedanaestipolgodišnjakinje ne bi trebale nositi lak za nokte, iako se sjećam da je bila jedna dobra epizoda Cosby showa na sličnu temu... :D
Nego, ovaj dress code. Men se to pravo sviđa. Nedavno je bila velika debata jerbo je tuzlanski Univerzitet (hr. = tuzlansko sveučilište) zabranio studenticama da dolaze u minićima i ovaj... kako bi se to reklo... suviše oskudno odjevene... e to bi bio dobar izraz.
Ja nemam ništa protiv minića i oskudnije odjevenosti, au contraire, ali ipak doći na jednu edukacijku ustanovu ili na groznicu subotnje večeri... ma brate nije isto!
Nisam puritanac, daleko od toga, ali za sve postoji mjesto i vrijeme.
Sjećam se kad sam bio nekad srednjoškolac, a išao sam u katoličku gimnaziju, kako je ravnatelj, fratar inače, na roditeljskom sastanku rekao:
"Eto recite svojim kćerima da se obuku za školu...er.. toplije! Hladno je ovdje..."
A moj razrednik, bosanac-ruralac, ex predavač JNA gimnazije u Beogradu na to nadoda:
"Nek se ne oblače više kao drolje!"
Možda malo grubo, al tako je... pogotovo one cure razbujaju se rano, a znam da nije baš ni profesorima lako.
Eto to je moj komentar.
Fala ljepa.

Anonimno kaže...

Odgovor odmah na naslov, bez čitanja teksta (a i nakon): ZATO JER JA TAKO VELIM I NEMA RASPRAVE!

Jimbo je pametan čovjek: "...doći na jednu edukacijku ustanovu ili na groznicu subotnje večeri... ma brate nije isto!" - i to je to. Meni se čini da problem ne prestaje nakon puberteta jer se mnoge žene oblače jednostavno neprimjereno za situaciju u kojoj se nalaze. Izgledaju mi zapravo smiješno i tužno istovremeno. Ponekad jednostavno nepotrebno zapravo unište svoju ljepotu, eto što ja o tome mislim.

Dress code - ja bih voljela da sve škole to imaju. Lijepo na papiru, a ne onako okvirno. Za sada to izgleda tako da učiteljica sroljama veli "nije dozvoljeno", netko se toga drži, netko i ne. Pozvati mame (da, baš mame - žao mi je moje dame, ali ja na roditeljskom odmah vidim čija kćer lakira nokte s 10) na roditeljski i spičiti im ukor :)))

neutrino kaže...

@ Jimbo - Ne sjecam se te epizode, ali Cosby show je zakon. Taj stil odgajanja mi se svidja ...

Dobro, pisem jedan glas za dress code, ajmo dalje.

P.S. A zakaj ti kajkas?

@ MasterMind - eh, nisam bas siguran da cemo se tu sasvim sloziti. "Ja tako velim" je "argument" kojeg cuvam za teme poput A zasto ja ne mogu voziti vespu ili zasto ja ne mogu izlaziti do ponoci ... ako taj mac vec sad izvucem istupit ce mi se do tada ...

A zapravo, bojim se da bi takva zabrana izazivala kontraefekt. Ja bih volio da to ona i sama ne pozeli (kao sto ne zeli minicu ili sminku).

Pisem drugi glas za dress code :-)

Cekaj malo, ti bi MAMAMA davala ukore?

Anonimno kaže...

Ajmo raspetljati zavrzlamu: odgovor "zato jer ja tako velim" naravno ne dolazi u obzir niti u jednoj situaciji, a pogotovo nije argument i pogotovo izaziva kontraefekt :) Ne koristim ga nikada. Bilo je zezanje i bilo bi zgodno da je život tako jednostavan.

Nemam(o) problema s lakiranjem niti minicama. Ima njena učiteljica s nekim noktićima i nekim minicama. Govorim o mamama jer uz sve druge uzore, u toj dobi ipak imamo privilegij biti najveći uzor svojim kćerima (što će se vrlo brzo promijeniti - pa treba koristiti situaciju dok se još može). Neke mame su konstantno "naprlitane" i utegnute i za jedan običan roditeljski kao da idu na svečanu večeru. Neke mame se "dobro drže" i furaju goli pupak i opaki minjak i na roditeljski. Jednostavno mi je razumjeti da i njihove curice žele biti kao mama. I tu teško ima pomoći, ne postoji dress code koji ne bi "unesrećio" takve curičke.

Nakon mame zakon postaje recimo već spominjana Avril. I OK je biti malo kao Avril, ali ne u školi, ne usred bijela dana na cesti. Postoji moderna, otkačena odjeća kojom možeš pokazati da si "drugačija", ali to nikako ne uključuje da ta odjeća više otkriva nego odijeva i to nikako ne znači da se uz to nosi šljiva-pod-oko napadna šminka.

Ne lakiram nokte (jer tipkam, perem suđe, volim raditi svašta što nije moguće izvesti s kandžama). Ne šminkam se jer mi zlata vrijedi protrljati oko kada me zasvrbi i pijuckati kavu non-stop bez čudnih primjesa. Ne nosim štikle jer volim svoje noge, a draže mi je i trčkarati i skakutati. Ne nosim minjake i utegnute majičice jer ... pa zato jer NE ŽELIM pokazivati svima sve. Neke stvari meni ulaze u sferu privatnog i privilegij na to ima jedna sasvim posebna osoba - moj muž. Ja sam komotna osoba - a takva mi je i kćer.

Mogu se žene sad tu uvrijediti i sporiti oko zajedničke odgovornosti (mada je tata odabrao baš mamu kakva mu se sviđa, pretpostavljam, pa odmah imamo i suodgovornost), ali se čuditi svakako ne treba. Vodile smo nenormalno dugačke razgovore oko toga zašto sam ja takva, a druge mame onakve. Zašto nju 2/3 curica gleda čudno jer je njima zlatna sandalica i suknjica s volančićima, majica bez leđa normala za školu, a mojoj djevojčici pašu hlače i sportska majica. Probala je ona "opermu" i nije izdržala pola dana, zaključila da njoj to ne odgovara kao ni meni i zasad je tema apsolvirana :)

Anonimno kaže...

Jesam naporna, ali moram ti ovo ispričati :)

Prvi susret s nalakiranim noktićima i malo sjenila na kapcima imale smo u vrtiću (s 4 godine) kada su neke mame dovodile "uređene" slatke, ma preslatke curice. Teta bi rekla "jooj kak ' si danas lijepa", a moje dijete skoro pa rasplakano pita "a zašto meni nije rekla ništa?". Eto ti gdje je korijen problema. Onda sam bila šokirana i ljuta, sada se samo smješkam :))

Anonimno kaže...

Ma ja više ne znam ni kako pričam ni kako pišem :)
Umješao sam sarajevski slang, sa srednjobosanskim, sjevernohercegovačim, škoačkim, brodskim a sad mi se i purgerski umješo u jezik...
Čitam u zadnje vrijeme puno zagrebačkih blogova, bit će da je to... a izgleda da sam užasno podložan što se tiče govora... pa čak i kad čitam.
Evo ispričat ću jednu kratku anegdotu kad sam se već raspisao.
Vratio se ja kući nakon dugo vremena proboravljenog u Sarajevu i otišao kod prijatelja na kavu.
I u žaru rasprave pade mi pepeo sa cigarete stol i ja da ga pokušam sklonit sa stola samo još više sve razmrljam po stoljnjaku.
- "Je*emu, trpezu sam ti upeksinavio!" - rekoh (u prijevodu na hr = stol sam ti uprljao)
A kolega na to:
- "Pričaj hrvatski!"
Na što mu ja prevedoh:
- "Je*emu, stolček sam ti zmazal!" :)

Unknown kaže...

radeći u školi vidim i daleko gorih stvari od nalakiranih noktiju .. prošle godine su mi se osmašice šetale okolo sa sjajilima za usne koja sadrže silikon!?!

mislim da ne trebaš raditi preveliki bauk od ovoga, djevojčica polako dolazi u te godine. ima tih bijelih i svijetlo rozih lakova koji se jedva vide.

a i sama će skužiti kako joj se brzo lak ljušti, a mama neka kaže da je ružno kad curica ima napol oljušten lak na noktima i za par tjedana joj se više neće dati stavljati :)

neutrino kaže...

@ mastermind - shvatio sam. Opet jednom nisam u napisanom tekstu cuo boju glasa od koje bi mi odmah bilo jasno da se zezas. No dobro da smo i to rascistili. Potpuno se slazem s tobom onda.


A ovo sa mamama mi jos uvijek nije bas potpuno bistro. No, ne bih sad ulazio u raspravu oko toga koliko ocevi sudjeluju u odoju/oblacenju djece i slicno. Meni tu i nije osnovna stvar koje bi od dovje roditelja trebalo kaznjavati - ja mislim da bi se skola tu morala uplesti IZMEDJU roditelja i djece (ovo ja sad gledam iz pozicije skole). Mislim da skola ne bi smjela slegnuti ramenima ili u nevjerici vrtjeti glavom - kakvi su to roditelji koji takvo sto dopustaju djeci ... Skola, vjerujem, treba ovakva pravila kako bi djeci samoj bilo jasno sto smiju a sto ne. Bez obzira dopustaju li im roditelji da cine ili nose ovo ili ono - skola je ta koja propisuje sto se smije i kako na njenom "teritoriju".


Uh, bas sam preveo jedna zgodna pravila na tu temu ... hm, znam sto ce biti sutrasnji post.


Inace, nisi uopce naporna. Bas mi je drago procitati tvoje komentare.


@ jimbo - :-D "upeksinavio" jos nisam cuo ...

neutrino kaže...

@ ire - tvoj mi je komentar uletio dok sam odgovarao Mastermind i Jimbu, pa zato ova izdvojenost...
Elem, znam da ovo nije nesto strasno i znam da ima i gorih stvari, ali je tesko tocno povuici granicu gdje pocinje ono sto je neprimjereno nekoj dobi. Meni je lak za nokte neprimjeren iako ne mogu naci bas neki dobar i cvrst razlog zasto je tomu tako.
I ako krenemo sa bijelim i svijetlo rozim lakom sa 11,5 kako cu joj sa 12 zabraniti crni ili jarko crveni? Da se pozovem na jarkost boja? Ili na nesto slicno?
Naravno da zabrana nije dobra, zato i pokusavam naci neki dobar razlog ...

Anonimno kaže...

Aaaa dobar razlog ti trebaš!

Eto ti: neupadljivi lak je OK uz normalan način na koji se odijeva (za školu). Nešto drugo izgledalo bi nakaradno. Normalno će se odijevati i za 2 godine i nemaš problema niti s jarkim bojama laka, osim ako već nisi u "grdim problemima" sa svim ostalim :)) A to se, vjerujem, neće desiti.

Naravno da vjerojatno hoće da se taj lak ipak vidi, ističe. Skužit' će sama da joj jedno s drugim ne paše i završiti na bezbojnom, ne sekiraj se :)

Anonimno kaže...

Meni je ovaj dress code malo prekompliciran (sto ako krivo kupis i mislis da je OK, posaljes dijete u skolu i oni ga posalju natrag, ovo karikiram)..
Zvrk nosi uniformu, (bijeli polo neck, plavi long sleeved sweater, sive hlace i crne cipele)zna se sto se nosi u skolu svaki dan.
U vezi laka za nokte, kod nas se ne smije nositi (jarke boje).
Makar u vrticu vidim puno djevojcica sa lakiranim noktima.
Prozirni i svijetlo rozi su primjereni za djevojcice njene dobi.
Za jace boje , imas pravo, djeluje vulgarno.

Anonimno kaže...

Sve si razmisljam kad mala krene u skolu u Hrvatskoj, onda ces tek vidjeti golih trbuha, i marka na odjeci.
Cujem od brata (njegova je kcer 13 god) to su prava natjecanja tko ce imati skuplju i provokativniju odjecu.

neutrino kaže...

@ Mastermind - Ja sam za sada ubacio klauzulu da povrh svega lak mora biti bezbojan ;-)) Vidjet cemo koliko ce to opstati.

@ Zvrk - da, uniforme su engleski nacin izbjegavanja pitanja sto je primjereno a sto ne. Dress code je u nasoj skoli propisan kao zamjena za uniformu. A do Hrvatske ce i ona malo odrasti, a valjda cemo se i ponesto dogovoriti ...

Anonimno kaže...

"One pametne očurde..."

hehehehehe jesi joj rekao ko hero... "smanji te oči!!" :D

Anonimno kaže...

"...donje rublje ne smije biti vidljivo. Hlače moraju biti povučene do struka..."

haaahahahahaahahahaahaaha...

mislim da mogu nabrojati na prste mlade hrvate koji nebi bili izbačeni iz škole... :D

Anonimno kaže...

eh... sad još jedan komentar kad sam pročitala cijeli post do kraja... pa baš su im odlično ta pravila složili... nije ništa prestrogo i sve je jasno. slažem se da lak za nokte, kad ga neutrinka već traži, treba bit provjeren po pitanju zdravlja i da treba bit neutralne boje... ok, možda može malo vući na neku prirodnu nijansu ili imati malo šljokica... :)

Anonimno kaže...

e da... slažem se s ire... pustit neki neprenapadni lak i nježno napomenut da ne izgleda ni najmanje kul kad je lak na pola oguljen... mene i duplo stariju od neutrinke to za pet dana odbije od lakiranja... :)

Anonimno kaže...

Meni je sve to skupa malo prestrogo. Čini mi se da se dosta nevažnih stvari brani. Ajde da se određuju pirsinzi, dužina majica ili šoseva, ali ovo mi je nerazumljivo:
"Majice ili veste bez rukava nisu dopuštene."
Šta to znači? Ajd, jasno mi je da se majice bez pupka ne bi smjele nositi u školu, ali bez rukava?
Za malu neutrinicu i lakiranje noktića... Ja bi joj dopustila, odnosno svojoj kćeri sam u to vrijeme dopuštala, da ima lak za nokte, ali neku diskretnu boju. Nježnu. Primjerenu njenim godinama.
Vrlo brzo joj je dojadilo lakiranje noktiju i s tim nismo imali problema.
Nisam baš za zabrane, nego za kompromise. I argumentirane dogovore :)

Anonimno kaže...

Moje je radno mjesto u visokoškolskoj instituciji i zaista se svega nagledam kakvu sve odjeću ljudi nose - zaista, kao da dolaze na baustelu.

Nisam striktno za dress-code, ali neka pravila ipak treba poštovati. Znam da se na sud u nas ne može doći svakako obučen - tipa, u nekim superšarenim majicama bez rukava, tenisicama i nekakvim kvazihlačama - pošalju te portiri ili sudac/sutkinja kući.

Što se tiče laka za nokte, ja bih dozvolio, ali naravno, nešto za njene godine... No, to mene tek čeka, iako sam imao sličnih doživljaja s nećakinjama...

neutrino kaže...

@ jabuka - a znao sam da sa to sa ocima vec negdje procitao, nadao sam se da me nece raskrinkati ... Dobro, znaci i ti si za dress code. I dopustila bi lak. Uf ... ne svidja mi se to :-((

@ Trill - Majica bez rukava je moj prijevod s engleskog ... kad uguglam englesku rijec "singlet" onda mi ispadne nesto poput ovog. Meni se to ne cini bas OK za skolu.
I ti dakle za lak za nokte ... uf, uf, uf ...
Pa i ja sam za argumentirane odgovore - vidis da trazim argumente ...

@ linus - Nisi za dress code. A koja su to pravila koja treba postovati i kako ih nametnuti? U skoli, mislim. Eto u tvojoj ustanovi na primjer? K vragu koliko vas je koji bi dopustili lak ...

Anonimno kaže...

malo mi je ipak prestrog ovaj dress code, ali samo malo..no sto se tice laka za nokte apsolutno si u pravu. prije par godina primijetila sam kod jedne djevojčice da ima ful make up na licu (puder, sjenilo, rumenilo...) a djevojčica je tada isla u 4 razred OŠ. na pitanje zašto je našminkana njena mi je majka odgovorila da sam ja ostarila, da se to tako sad nosi. Na to sam mogla odgovoriti samo da cu jednog dana, kada moje buduce dijete bude tih godina, ja biti jos puno starija pa necu dozvoljavati takvo šminkanje..dozvoljavati ili argumentirano dokazati da to nije uredu. a kako bih to argumentirala osim da kozmetika nije dobra za kožu u toj dobi, a da lak na noktima izgleda prije svega neukusno, a onda bih možda i pristala na neki prozirni ili svijetle nijanse

neutrino kaže...

@ vrazja - sto ti ne valja u dress codeu?
Inace i ja mislim zabranjivati sve dok ne budem morao popustiti ... :-))

Anonimno kaže...

Vidim da sam u brzini nekaj krivo kliknula pa je komentar propao, pa evo da ponovim ovaj put ukratko.
Ne postoji zdravi lak za nokte koji nešto hrani, postoje samo manje štetni lakovi. Sve su to marketinške fore, a ne istina. Prema tome možeš se s njom samo nagoditi da lakira povremeno s nekim rozim šljokastim jer to su te godine ili da joj kupiš male naljepnice sa manga likovima koji se naljepe na nokte i zaista nisu štetni jer se operu nakon par pranja i nikad nisu neuredni kao lak koji se oljušti i brrr...
Eto, nadrobila sam tu svašta jučer ali sad nemam inspiraciju :))

neutrino kaže...

@ bugenvilija - hvala ti na ovome - nema zdravih lakova velis? Super, to vidis nisam znao, a bas je voda na moj mlin ...

Anonimno kaže...

ja imam 12 i pol godina i mislim da je lak skroz ok ja imam vrlo tamne lakove i niko mi ništ ne kaže i u 5 razredu sam stavila 6 pramenova plavih i sad sam ih obnovila i štikle nosim odavno kad nekud idem ali ne one male potpetice nego o d 5 ili 10 cm šminkam se obavezno da bude vidljivo i preko ljeta nosim haljinice i minjake. prije 2 dana sam imala full velike nokte svih 10 ali su mi u p...u m......u pukli tek da se zna inače sam vrlo lijepa i zgodna a i djelujem starije a i u škioli sve petice. pussa ena......... 6. c razred

Anonimno kaže...

JA SAM NINA I IMAM SKORO 13 GODINA U 1 MJESECU MISLIM DA JE ŠMINKANJE U REDU JER SE JA SVAKI DAN ŠMINKAM U ŠKOLU. NEKI SE ZGRAŽAJU AL JA MISLIM DA SU LUDI. I JA KAO I ONA ANONIMNA ENA NOSIM PETE ALI S VIŠE CM OD NJE. HAHA JA SAM VIŠE KUL OD NJE I STO POSTO I LJEPŠA. JA BAŠ NEMAM VELIKE NOKTE ALI NALAKIRAM IH CRNIM LAKOM- INAČE TRENIRAM ODBOJKU I RUKOMET. MENI MAMA DOBROVOLJNO KUPUJE VISOKE PETE JER KAŽE DA JE TO ZA MENE NORMALNO. ONA ANONIMKA KAŽE DA JE STAVLJALA PRAMENOVE A JA SE MOGU POHVALITI DA SAM SE OFARBALA U NARANČASTO. MAMA MI U KOZMU SVAKI MJESEC KUPUJE UMJETNE TREPAVICE PA SAM STVARNO PREKRASNA!!!! JA IDEM U 7 RAZRED I PROLAZIM UGLAVNOM S 3 ALI SVE SE POSTIŽE S IZGLEDOM. NIJE LI TAKO, MENI MAMA KAŽE AKO SAM VULGARNA I COOL OBUČENA SVE POSTIŽEM. E DA I IMAM PUNO FRENDICA. PONEKAD S DEČKOM ODEM U DISKO ALI RIJETKO, JELI TO U REDU ADIO AMIGO NINA...........CAO VIDIMO.... SE IDEM OBUĆ KOŽNE ŠTIKLE I IDEM S MAMOM U GRAD......

Anonimno kaže...

haj! ja sam ivana i mislim da je ona nina luda... eto toliko. slažete li se sa mnom??? nijedna se cura toliko ne pravi važna ko ona nek se malo spusti na zemlju. ne vrti se cijeli svijet oko nje. pozdrav iz varaždina. ivana 8 raz

Anonimno kaže...

evo i mene... ja sam klara. ja imam tamnocrvene lakove za školu. imam točno 11ipol godina. zašto mi curke ne smijemo furat tamne lakove i farbat se pa u pupertetu smo. vi stariji to ne razumijete ja se potpuno slažem s one dvije anonimke. mislite vi šta očete to je tako...

Anonimno kaže...

Slažem se.Curice ne smiju lakirati nokte. Ja imam doma 10 godišnjakinju koja se hoće šminkati. Ali ja joj ne dam ona je samo curica neka uživa u djetinjstvu... NERAZUMIJEM ZAŠTO SE ŽURI TO SU NAJBOLJE GODINE!!!

Anonimno kaže...

pomoć! ja sam majka devetogodišnjakinje moja kćer je tražila da joj kupim prve cipelice s petom. i ja sam joj kupila ali ona sad hoće i promijeniti boju kose, ali ja mislim da je premala slažete li se sa mnom?? ali ona ne odustaje od toga ćak je namjerno i popustila u školi. a kad ju tučem još je gora. molim vas pomozite i komentirajte, ali pokušajte me shvatiti ja volim svoje dijete i sve bih joj dopustila ali to ponekad kao npr. sada izmakne kontroli. OČAJNA MAJKA

Anonimno kaže...

Zašto bi bilo zabranjeno? Ja imam 11 godina i evo, upravo crni lak...mrzim suknje, haljine, štikle, japanke majice bez rukavax ne šminkam se (osim kad baš moram) i tako to. Samo furam tenisice i trenirke. S 9 godina sam imala crvene pramenove (prava boja), a s 10 ombre (prava boja). Sada imam undercut i nitko mi ništa u vezi toga nije ružno rekao. Profesori nemaju pravo (mislim imaju, ali znate što hoću reći) izbaciti vas iz škole zbog par sitnica. Ja imam svoj stil (hip-hop) i sve samo pohvale što sam baš to izabrala i što se ističem od ostalih (pogotovo onij koji furaju haljine, štikle, šminkaju se i to)...i ne vidim u čemu je problem s lakom.