Još jedna velika misterija je razotkrivena


Pitate li se vi ikada zašto zapravo neutrino ne piše o filmu?



Ma naravno. To je jedno od gorućih pitanja čovječanstva. Kakvi požari u Kaliforniji, predstojeći izbori u Hrvatskoj i Italiji (dobro kod njih su tek iduće godine, ali njima je predizborna kampanja konstanta - nikad se ne zna kad će pasti vlada ...), kakva Britney i Paris Hilton. Čovječanstvo se nemirno bacaka u krevetu ne mogavši spavati od ove razbiglavke - zašto neutrino zapravo ne piše o filmu?

Pa onda, evo, da riješim to veliko pitanje.


Ne pišem o filmu zato što me sram.



U jednom razdoblju mojeg života, pred nekih dvadesetak godina (oh blože, zar je već toliko prošlo) bio sam vrlo redovit posjetitelj kina. Znao sam glumce i glumice, gledao oskarovce čim bi došli u naša kina, uživao u razgovorima o odgledanim filmovima, ulogama i slično. Bilo je to vrijeme kad su videoteke još lifrale piratske kopije pa se moglo sasvim solidno popuniti rupe u predznanju.



Moja omiljena videoteka imala je ispis filmova na onom kompjuterskom beskonačnom papiru iz igličnog pisača. Kina su bila na svakom uglu i bila su relativno jeftina i grijana. Idealno mjesto za izlazak s budućom gospođom neutrino, ugodno i daleko jeftinije i prijatnije od zadimljenih ili bučnih kafića. Nisi mogao baš puno pričati, ali nije sve ni u priči ... (wink-wink, nudge-nudge)... a ponekad bi i film bio dobar :-)



No, da ne duljim - u to vrijeme sam samog sebe smatrao umjerenim znalcem.

Iako, nikad nisam uspio doseći onu razinu filmske pismenosti da se oduševim nekim gruzijskim njemim filmom zbog fantastičnog osvjetljenja u drugih dva sata filma ... karikiram, ali valjda kužite o kojem tipu filmskih poznavatelja pričam.


Danas ... filmove koje pogledam, gledam na TV - a da vam pričam o filmu koji me se dojmio godinama nakon što ste ga mogli pogledati u kinu - zbilja nema smisla ... Ponekad kupim poneki DVD, ali tu obično čekam rasprodaje jer sam škrt i žao mi dati 12 funti za film koji ću za 6 mjeseci moći kupiti za 4 ...

Kaj da vam velim - ja sam od Gospodara prstenova tek vidio prvi dio .. ima vremena, mlad sam ...


Ali, zato sam nedavno otkrio najnoviji iskorak u distribuciji filmova na DVD-u.


Čuj mene "otkrio sam" - kako to gordo zvuči... Istina je da je najprije bila vrlo neizbježna TV kampanja na svim TV kanalima pa je bilo apsolutno nemoguće izbjeći poruke tipa "no late fees" ... "thousands of movies" ... "delivery to your door" (nema zakasnina, tisuće filmova, dostava na kućna vrata)

Istina je i da su marljivi dečki iz marketinga ubacili letak sa promotivnim popustom (prvi mjesec besplatno) ...

A najviše je pomoglo što je gospođa rečeni letak odložila na tipkovnicu kućnog kompjutera na kojem visim od jutra do sutra pa nije bilo šanse da ne vidim ...

I onda je sve dalje bilo lako. Malo me povukla radoznalost, a malo me oduševilo ovo što izgleda kao zbilja nevjerovatna usluga.

Dakle o čemu se radi?

Web-site se zove Lovefilm.com i navodno ima 65,000 naslova. Krenuo sam brojati, ali sam par puta pogriješio i zaboravio gdje sam stao pa sam odustao - vjerujem im dakle na riječ.

Odete na njihov site i izgubite jedno veče u traženju naslova koji vas zanimaju. Onda te naslove razvrstate u skupine po svom nahođenju. Kako sam ja u debelom zaostatku napravio sam 4 liste filmova samo za sebe (moj izbor, oskarovci, bollywood, mjuzikli) i po jednu za malu neutrinku i gospođu neutrino.

U kreiranju skupina potpuno ste slobodni, pa možete imati skupinu sa dramama, filmovima Clinta Eastwooda, francuskim filmom, pornićima ili crtićima.

Onda odaberete svoj paket - tj, odlučite koliko filmova želite posuđivati - imate izbor paketa od jednog filma mjesečno do neograničeno puno filmova mjesečno.

Ja sam nezajažljiv, pa sam barem za ovaj besplatni mjesec odabrao neograničeni paket.

Osim toga koliko filmova ćete mjesečno uzimati morate si odrediti i koliko najviše filmova možete imati kod kuće u istom trenutku. Ja odabrah maksimum - 3.

I onda je krenulo.

Dva dana kasnije prva tri filma su uredno došla - običnom prvorazrednom poštom. Skupa sa kovertama adresiranim na Lovefilm i frankiranim za besplatno vraćanje filmova.

Kad film pogledaš, ubaciš ga u kovertu, kovertu u poštanski sandučić i za dva-tri dana, evo poštara sa novim filmom. Ti dotle imaš još dva za uživanciju ...

I za sada je besplatno...

A ni ta tarifa nije tako grozna - 15 funti mjesečno. Jest da je 150 kuna puno u hrvatskim okvirima, ali ovdje je jedna karta za kino 8 funti ...



Dakle, praktički uvijek imaš doma film ili dva za pogledati, nemaš gnjavaže oko odlaska u videoteku, kopanja po stalažama ("jel netko vratio Miris žene?"), nema da se sjetiš navečer da nisi vratio filmove pa će ti radosni vlasnik natrpati zakasninu, nema radnog vremena ...

Tvoje je jedino da svako toliko nadopuniš listu na internetu i da ubacuješ pogledane filmove u poštanski sandučić ...

Ne plaćaš čak ni kaznu ako ne premotaš film na početak :-)))

(Ako niste skužili vic - blago vama. Da sam bar u vašim godinama ...)

10 komentara:

Anonimno kaže...

Čuj jesmo shvatili vic...
Prvi VHS u Brodu, u našem kućanstvu. Prvi, da, da...
Nego zanimljivo u svakom slučaju, ta tvoja virtualna videoteka. Nekad dok je samo bila videoteka, i dok si se na neki turbo film morao najaviti gledao sam svaki dan po jedan film. Svaki dan.
Imao sam zlatnu iskaznicu u lokalnoj videoteci, šta da ti kažem.
A sad u ovo doba virtualne revolucije, počeo sam manijakalno skupljat filmove i kad sam prešao neku brojku od 400 vidio sam da je to uzalud jer nisam pogledao ni 10% filmova iz te svoje kolekcije... al kao, eto čeka me za jednog dana (kad odem u penziju valjda...)
Sad me više veseli kad na BHT-u ulovim neki ruski krimić ili kad mi netko donose turski SF.

neutrino kaže...

@ Jimbo - gleda moja gospođa sad sa mnom nešto po netu i proletimo i preko mog bloga. I vidi ona na brojaču - 2 čovjeka na blogu.
Veli "Ah, sad će Jimbo komentirati ..."
I eto tebe - točan ko sat ...
A glede samog komentara, ma što da ti kažem - ti si heroj filmofilije :-)
A i ti si sad tamo gdje smo mi bili '89-e ...
Nego, oćeš da ti pošaljem onaj gruzijski nijemi?

Anonimno kaže...

Čini mi se kao zgodna ideja.
A reci mi, šta se dogodi ako ne vratiš film onako, duže vrijeme?
Ili ga uopće ne vratiš?

Anonimno kaže...

Ovo s premotavanjem je bila glavna fora u tom prijelaznom razdoblju :) Inače obožavam filmove a dobre serije još i više. Kino je nešto što se ne da zamijenit tako lako i čuvam ga za specijalne filmove. Za ostalo, tu je internet. Fala bogu. Sve što hoću, kad god hoću, uključeno u cijenu flat ratea :)

Anonimno kaže...

I mi posudujemo dVD-ove tako.
MUz posuduje french art films, ja crtice za Zvrka, i filmove koje sam propustila u kinima.
1 DVD kod kuce, posudimo mozda oko 4, 5 na mjesec za £ 7.99.
Odgovor na Trill-ino pitanje, ako ne vratis, platis kaznu (u mojem slucaju £20).Ustvari ja sam mislila da sam vratila i tek sam nasla film (u autu) nakon nekoliko mjeseci nakon sto sam vec platila kaznu.

neutrino kaže...

@ Trill - eno ti je Zvrk rekla - platis kaznu. Ja za sada jako zadovoljan, jos mi se nije desilo ... a ideja je zakon.

@ Zeko zna - :-) Ja sam govorio o legalnom koristenju filmova 8-)

@ Zvrk - koliko im je trebalo da skuze? Ili si ti trazila novi film pa ti nisu dali?

Anonimno kaže...

Čekam uvijek tebe navečer s postom, to mi dođe kao štivo pred spavanje :)
Nego, može za onaj film, bar se neću morat patit tražeć titlove po Netu :)))
I vidim da sam imao jedan ovako fin tipfeler u komentaru... nisam mislio na virtualnu nego digitalnu revolcuiju.
Lapsus tastaturae...

Anonimno kaže...

Ma meni je bilo cudno da mi nisu slali novi film dugo. I emailove sam im slala , rekli nisu dobili, ja mislila da sam im poslala. I onda ti uzmu lovu sa kartice, i to je to.

neutrino kaže...

@ jimbo - sve u redu, oprosteno ti je ... a unaprijed (i unazad) se ispricavam ako ponekad omanem pa ne ostavim post navecer ...

@ zvrk - hvala, to je OK

Anonimno kaže...

ahaaa! a sori onda.. ja sam mislio da pričamo o praktičnom korištenju :)