Sutra oprez - ne kopajte nos - nikad ne znate tko vas snima ...

Mrvicu o privatnosti


Prošli sam mjesec pregledavao svoj Google News i medju vijestima iz Hrvatske naletim na jednu objavljenu na sranicama javno.hr o zagrebačkoj modnoj vojsci. Ne znam točno što me spopalo da idem otvoriti taj link, ali valjda sam pomislio da se radi o nekakvim manekenkama koje su proparadirale gradom najavljujući Zagrebački tjedan mode ili neku sličnu manifestaciju.

Kad tamo, par rečenica o tome kako su Zagreb downtowners i ove subote osvanuli na špici.

I u dnu, linkovi na dvije fotogalerije.

A u tim galerijama, po dvadesetak slika sa ženama koje šetaju zagrebačkim ulicama, izlaze iz dućana, jedu sendviče itd.



Nakon nekoliko fotografija, počeo sam se pitati, da li te prolaznice znaju da su njihove slike objavljene na web-siteu?

Pa sam razmišljao da li bi mene možda u nekim situacijama smetalo da se moja slika kako šetam ulicom objavi na nekom siteu?

I iako uglavnom ne bi, nekako bi mi možda bilo nelagodno zbog toga.

Pa sam malo počeo razmišljati o tome da li se radi o povredi privatnosti, čine li web-site i njihovi novinari i fotografi nešto što je sasvim OK sa duhom i slovom zakona ili možda prekoračuju granice?

Pogledao sam Zakon o javnom priopćavanju. Tamo je dana definicija privatnosti i ona je očekivano široka:

Privatnost je osobni i obiteljski život. Pravo na pošti­vanje privatnosti razumijeva, prije svega, pravo na život po vlastitom izboru i opredjeljenju. Odnosi se na privatni, obiteljski i kućni život, fizički i moralni integritet, čast i ugled, na neobjavljivanje nepotrebnih i neugodnih podataka i neovlašteno objavljivanje privatnih fotografija, na zaštitu od špijunaže i neopravdanih ili neprihvatljivih indiskrecija, na zaštitu od zlonamjernoga ko­rište­nja privatnih razgovora, na zaštitu od širenja informacija priopćenih ili primljenih od pojedinca u povjerenju.

Sad, da li u privatnost spada moje šetanje Tkalčićevom? Moglo bi.

Tu se nekako ne vodim onim što je novinskom uredniku vjerovatno normalno pitanje "Zašto ne bismo javnost obavijestili da je privatna osoba Neutrino prošetao Tkalčićevom?" Mene više zanima - "zašto bi?"



Dalje u Zakonu o priopćavanju piše da "Svaka osoba ima pravo na zaštitu privatnosti, dostojanstva, ugleda i časti.(clanak 6)" pa iako slika gotovo sigurno neće narušiti moje dostojanstvo, ugled i čast - ona bi mogla narušiti moju privatnost, a kako lijepo piše dalje u zakonu "Javna glasila dužna su poštovati privatnost, dostojanstvo, ugled i čast građana, a poglavito djece, mladeži i obitelji." Dobro ovo sa obitelji mi baš nije jasno. Obitelj mi dođe nešto kao pravna osoba, a ne fizička, ali hajde-de.

Ima još jedan zanimljiv članak: "Zabranjeno je objavljivati informacije prikupljene na nezakonit način (prislušnim uređajima, skrivenim kamerama, krađom, protupravnom uporabom sredstava automatske obrade podataka i slično) te informacije koje su zakonom određene državnom ili vojnom tajnom."

E sad, da li je fotograf snimao skrivenom kamerom ili javno? Jesu li prolaznice dale kakvu privolu za objavljivanje tih slika?



I na kraju, zakon o javnom priopćavanju jasno eventualnu odgovornost za štetu stavlja na dušu nakladnika (članak 21, st 5) - ali to mi je u ovom trenutku manje važno. Sumnjam da će bilo koja od gospođa pokrenuti bilo kakav postupak protiv nakladnika.

Zakon o priopćavanju oslobađa nakladnika obveze naknade štete "ako je informacija kojom je šteta učinjena fotografija oštećenika snimljena na javnome mjestu ili fotografija oštećenika snimljena uz njegovo znanje i pristanak radi objavljivanja, a oštećenik nije zabranio objavljivanje, odnosno ograničio pravo autora fotografije na iskorištavanje djela"

E sad, postavlja se pitanje onoga "ili" u tom članku. Naime, zbog tog "ili" izgleda kako ako je fotografija nastala na javnom mjestu (a ulica to definitivno jest) onda nema potrebe za dobivanjem pristanka uslikane osobe...


Ima još jedan zakon koji štiti privatnost, a to je Zakon o zaštiti osobnih podataka. Ne bih se posebno bavio tim zakonom, ali mi je Google kao jedan od nalaza ponudio mišljenje Agencije koja je zadužena za njegovo provođenje. Izgleda da su Hrvatske ceste pitale nešto kao smiju li davati slike sa svojih naplatnih kućica itd. na korištenje novinama i slično.

Nije mi baš jasan odgovor (nema izričitog stava smije-ne smije, ali je zanimljivo kako je osobni podatak definiran:

Osobni podatak je svaka informacija koja se odnosi na identificiranu fizičku osobu ili fizičku osobu koja se može identificirati (u daljnjem tekstu: ispitanik); osoba koja se može identificirati je osoba čiji se identitet može utvrditi izravno ili neizravno, posebno na osnovi jednog ili više obilježja specifičnih za njezin fizički, psihološki, mentalni, gospodarski, kulturni ili socijalni identitet.

E sad, meni se čini da je fotografija u tome smislu osobni podatak. A osobne podatke smiju skupljati samo nadležne osobe i samo uz privolu. I samo u svrhu za koju su namijenjene itd. itd. itd.



A osim privatnosti - s obzirom da se radi o web siteu koji vrti reklame, moguće je povući vezu između objavljivanja slikovnog materijala i prometa ostvarenog na web siteu. Iako je to prilično nategnuto - možda je moguće izračunati da svaka od uslikanih gospođa ima pravo na neku financijsku naknadu za objavljenu sliku?

Ne u smislu autorstva ali u smislu korištenja slike osobe u komercijalne svrhe ...

Oh, o čemu ja razmišljam u ovim postizbornim danima ...

Ne bih htio da opet ispadne da upozoravam na nešto što nikoga posebno ne uzbuđuje. Recite mi zato što vi mislite o svemu tome?

U međuvremenu, čim stupite nogom na ulicu, čuvajte se paparazza - vrebaju vas i kad niste javna osoba ...


P.S. Sve slike kojima sam ilustrirao ovaj post dolaze sa stranica Javno.hr, uslikao ih je izvjesni Siniša Bužan i zaštićene su copyrightom, no kako ovaj post ima svrhu obavještavanja javnosti smatram da ih ovdje koristim u opsegu koji odgovara svrsi i načinu izvješćivanja.

13 komentara:

Aljosa Japundzic kaže...

pa privatnost je zaštićena, ali "javnost" nije. Dakle, ako kopaš nos na vlastitoj wc školjki u svojem domu - tvoja stvar. Ako to činiš na javnoj provršini - javna stvar. Ako te netko uslika dok to činiš na javnoj površini, ne treba mu tvoja dozvola ta to objavi. Sve što se čini javno je stvar javnosti.

Anonimno kaže...

Mislim da si apsolutno u pravu ovaj put. Govorimo o osobama koje nisu javne ličnosti, naravno. Kod javnih ličnosti taj je odnos nužno pomaknut u korist fotografiranja i objavljivanja, premda se tu puno puta krše i takvi neki propisi.
Mene kao privatnu osobu izuzetno iritira kad mi netko uperi kameru/fotoaparat u njušku bez ikakvog konzultiranja vlasnice rečene njuške.
Mislim da si apsolutno u pravu ovaj put. Govorimo o osobama koje nisu javne ličnosti, naravno. Kod javnih ličnosti taj je odnos nužno pomaknut u korist fotografiranja i objavljivanja, premda se tu puno puta krše i takvi neki propisi.
Mene kao privatnu osobu izuzetno iritira kad mi netko uperi kameru/fotoaparat u njušku bez ikakvog konzultiranja vlasnice rečene njuške.
U principu nisam raspoložena za poziranja, nit sam to vježbala niti to znam, nefotogenična sam izrazito plus mi se može desit da imam fleku na hlačama ko ova jedna na tvojim slikama. Ili je to samo od kiše, ali jebiga, na slici se ne vidi. I sad me još nakeljit na neku internet stranicu...
Još jedan primjer gdje uz napredak tehnike ne ide napredak svijesti... koliko ćemo se i gorih zloporaba samo nagledati u ovoj i sljedećim godinama... ej... stigneš se još i zgrozit kak spada...
Ponoćna strina

Anonimno kaže...

Rekoh ja jednom kako se naša civilizacija tehnološkim napretkom i komunikacijskom revolucijom pretvorila u voajersku civilizaciju...

Bolegr kaže...

Vrlo je nategnuta ta crta, to razgraničenje privatnosti. Je li me netko slučajno uhvatio u kadar ili je ciljano snimao baš mene, skoro je pa nedokazivo baš kao i razlog: jesam li ja sniman kao osoba ili predložak ljudskog bića na određenom mjestu u određeno vrijeme? I jesam li ja javna osoba? Jesam jer se pokazujem u javnosti čim izađem iz kvadrata svoje privatnosti. Pa na tom tragu i cijelu halabuku oko "zvijezda" i "paparazza" treba gledati kao na izmišljeni sustav za napuhavanje popularnosti.

neutrino kaže...

@ Aljosa - A vrijedi li isto i za djecu? I vrijedi li isto i za plazu? Smijem li na primjer slikati ljude na plazi? Javnoj, naravno, jer je svaka plaza javna.

@ Strina - Ovaj put ?? :-)))

@ Jimbo - Da. Ima nesto u tome. Osjecas se pomalo voajerski pregledavajuci tu galeriju.

@ Bolegr - znam da je nategnuto - zato o tome i pisem ...

Aljosa Japundzic kaže...

@ neutrino - naravno da smiješ.
I prije nego li pitaš, imam klinca. I da, povremeno se kupa gol na plaži.

mislim, grozno mi je i zamisliti da ćemo živjeti u svijetu gdje će paranoja nadvladati zdrav razum.

Inače, slažem se s tobom da moja šetnja po ulici ili kupanje na plaži ne bi trebala biti predmetom javnog interesa, i da bi HND kao krovna novinarska organizacija trebala upozoravati na to da se ljude (javne osobe također) ostavi na miru, ali definitivno nisam za to da se to "uzakoni". Bojim se društva koje ima potrebu da sve kontrolira, a pod izgovorom "zaštite privatnosti".

Anonimno kaže...

"Bojim se društva koje ima potrebu da sve kontrolira, a pod izgovorom "zaštite privatnosti"."

Takodje.

Anonimno kaže...

moje je mišljenje slično kao kod aljose. ako kopaš nos na javnoj površini to je javna stvar i nikome ne treba dozvola da te u toj pozi i uslika :D međutim, društvo bi se trebalo odgajati na način da tuđe kopanje nosa bilo gdje ne privlači pozornost niti interes da bi se oko toga slagale vijesti, naslovnice i prodavale novine.

Anonimno kaže...

Rado bismo Vas vidjeli među registriranim korisnicima prvog hrvatskog humanističkog portala - Portala Humanitas http://www.humanitas.hr/portal/index.php Odlučite li biti registriranim korisnikom Portala Humanitas molimo Vas za dopuštenje da Vaš izvrstan blog linkamo na Portalu Humanitas u rubrici Osobni blogovi.

Anonimno kaže...

upravo sam te snimila kako zabušavaš na vlastitom blogu. Snimke će biti proslijeđene. Javnost ima pravo znati. Javnost mora znati.

Anonimno kaže...

"Dakle, ako kopaš nos na vlastitoj wc školjki u svojem domu - tvoja stvar. Ako to činiš na javnoj provršini - javna stvar."

A ako kopam nos na školjki (ili ispred pisoara) u javnom wc-u?

Anonimno kaže...

još bi se malo osvrnuo na komentar da je sve što se čini javno stvar javnosti.

(Sori, došlo mi, nisam se svađao još od forumaških dana)

Sjedimo komad (osoba ženskog spola) i ja na klupi.
Ne na klupi pored mog jacuzzija u radnoj sobi, nego na klupi u parku. I malo se mazimo, šapućemo, kenj, ser...
I sad nas netko fotografira bez našeg znanja i to objavi.
Je li to ok?
Prema Aljošinom tumačenju, jest. I ne treba mu moja dozvola da to objavi. Ni komadova dozvola. Tako veli Aljoša.
A što u slučaju da netko fotografijom uhvati kratki trenutak dok žena prebacuje nogu preko noge i vide joj se gaćice. Jel ona htjela javno pokazati gačice? Naravno, ukoliko tip klekne ispred nas i fotografira, a mi ga ne spriječimo da to snimi, ko nas j**e. Ali što ako on snima turbolutrahiperextra opremom sa 42 kilometa i 195 metara razdaljine?
I zašto ograničiti priču samo na fotke. Ako ja komadu, u miru parka, šapnem na uho da je volim ili da bi joj ga stavio
"ver d san dont šajn", to sam učinio na javnoj površini i ako je to netko upecao turbolutrahiperextra audio opremom, može to objaviti? I to bilo gdje? I time još privući čitatelje ili posjetitelje portala i tako zarađivati? I to zato jer bi , po Aljoši, zabrane bile loše?
Ma nemrem ja zabraniti takvo razmišljanje, al ga mogu nataknut na (malo promidžbe, moje dame) Godzillu.

P.S. Ej, Neutrino, jesi dobro? Long time no hear.

Anonimno kaže...

jesi živ i zdrav? razmaziš nas onda te nema deset dana... ccc... pa što se događa? gore piše još tri mjeseca, dakle ne vjerujem da pakirate... hmm... napali te tubiziji opet? :-/

aaaa da, da, da... sad sam se sjetila... ti si grinch i nekud si pobjegao da se sakriješ od božića i svega što s njim dolazi... a ništa, onda čekamo početak nove godine da čujemo novosti od tebe... :))))