Govno jedno!!! Izdajice!!! Rogonjo!!!

"Pezzo di merda! Traditore! Cornuto!" - tako je vikao zapjenjeni senator Tommaso Barbato jučer u talijanskom parlamentu.



Urlao je dok su ga neki njegovi pribraniji kolege pokušavali natjerati da ušuti, ili da se barem ne uspije probiti do senatora Nuccia Cusumana - čovjeka koji je trenutak prije izgovorio kako podržava vladu Romana Prodija.



Nije sasvim jasno, ali izgleda da ga je pljunuo, netko je nekoga polio i vodom, palo je još gadnih riječi na sve strane.



Cusumanu je na kraju pozlilo. Priskočili su zaštitari i dežurni liječnici




No, što je bio uzrok cijelom tom urnebesu all'italiana?


Ukratko (alla Neutrino) - Italiju od 2006. vodi Romano Prodi - političar lijevog centra i čovjek kojemu u zasluge pripisuju jedno od uspješnijih razdoblja talijanske politike. Prodi je naime već jednom bio premijer - 90'ih kad se Italija napinjala da se ugura u Euro zonu i da skine sa sebe podsmijeh i potcjenjivanje ostatka Evrope.



Tada su se novine bavile državnim deficitom u postocima od bruto nacionalnog dohotka što je bio jedan od faktora koji je odlučivao o pristupu, radile su se kalkulacije koliko bi što moglo koštati, ako Italija uđe u Euro zonu i provodila se ubrzana sanacija državnih računa. Privatizirane su državne kompanije, razriješeni neki od okoštalih talijanskih problema, smanjen utjecaj šačice vodećih obitelji na gospodarstvo i politiku.

Kad je sve riješeno, Prodiju je za jedan glas parlament izglasao nepovjerenje, a izbore je dobio Berlusconi.

A kad je Cavaliere spiskao lovu, kad je ugled Italije pao na niske grane, kad su se talijanskom premijeru i otvoreno počeli rugati u inozemstvu i to toliko da ni njegov stisak na grlo nacionalnih medija nije mogao spriječiti da se o tome pročuje po Italiji - došli su izbori 2006.

A na tim je izborima Italija visila o niti.

Pobjedu je za dlaku odnijela lijeva koalicija L'Unione na čelu sa Prodijem.

U toj koaliciji - 11 patuljaka (ili 9 ovisi kako se broji). Sve jedna stranka manja od druge, a sve lider do lidera. Svi veliki i nezajažljivih apetita.

I uspio je Prodi sklepati tu koaliciju i krenuti s njome još jednom rašćišćavati državne račune.

No, onda je puklo.

Supruga ministra pravosuđa (inače i sama političarka) završila je u kućnom pritvoru pod sumnjom da je poticala na davanje mita, kriminalno se udružila sa suprugom i drugima radi priskrbljivanja neovlaštene koristi, zloporabila položaj itd.

Muž, ministar i lider strančice Udeur - čovjek pod imenom Clemente Mastella - odlučio je tada istupiti iz vlade. Ne časno kao političar koji priznaje da ima putra na glavi, ili kao nevin čovjek koji se miče sa položaja dok ne izbori svoje pravne bitke.

Odlučio je sići sa treskom i za sobom povući sve ...

Tako je pozvao svoje stranačke kolege da uskrate podršku vladi. A ovi su ga poslušali.

Prodi je morao zatražiti da se o povjerenju vladi glasa u parlamentu. Donji dom mu je dao povjerenje u srijedu, ali je jučer morao i pred senat (gornji dom). A tamo je većina i prije bila tanka. Sada su tri glasa Udeura trebala biti presudna.

A onda je Udeurov senator Nuccio Cusumano - javno kako se to u Senatu radi - ustao i dao podršku Prodijevoj vladi. A to je totalno raspametilo goreuslikanog Barbata.

++++++++++++++++

Što se dalje zbivalo?

Svejedno je pala vlada. Sa 161 glasom protiv i 156 za - Romano Prodi je poražen i vratio je mandat Predsjedniku Republike.

Desnica je u deliriju - jer vrlo je vjerovatno da će Berlusconi ponovo biti premijer. Bilo kao novi mandatar, bilo nakon još jednih izbora. Ljevica je potpuno razbijena i nema više nikoga tko bi je mogao okupiti.


Čitam prve komntare na talijanskim vijestima. Ima svašta.

Neki vele, da je barem Prodi ušao u kompromis sa desnicom. Da je ponudio neko predsjedavajuće mjesto desnici u parlamentu, da je ovo ili da je ono ...

Ne znam, meni je drago da nije.

Političar mora biti vješt i pragmatičan i spretan i sve to. Mora ponekad i stisnuti zube i začepiti nos i odigrati partiju i sa suigračem kojeg baš ne šmeka ako je to za neku dobrobit ili za ostvarenje nekog većeg cilja.

Ali ne može baš u postelju i sa crnim vragom. Ne može muljati bez ikakvih skrupula i ne smije izdati ni prevariti birače.

Meni se čini da je postupio ispravno i časno.

Znam neke "timske igrače" koji bi se mogli malo ugledati.


(Copyright: slike objavljene u ovom postu potječu sa stranica Repubblica.it odakle su preuzete u svrhu ilustriranja teme)

5 komentara:

Anonimno kaže...

Hm... pošto ja pripadam generaciji koju za politiku kuri bolac, volimo samo Dinamo (u iznimnim slučajevima Hajduk), mjuzu, mi smo metropola, akvarijus, radio 101, da nas pitaš ko je predsjednik mi ćemo ti reći "ne znam". (Parafraziram Maajku, edu dakako)
Dakle ne osjećam se pozvanim komentirat nešto u kaj se ne kužim ni kolko mi je crno ispod noktiju koje sam upravo očistio.

Nadalje kaj se tiče tvog koma na mom blogu... Hvala na nadam se dobronamjernim savjetima i kritikama. Uvažio sam ih... Nadam se i sam da je sad barem malo bolje. Kaj se mene tiče možeš komentirat što god te volja, drago mi je kad neko uputi nešto što mu ne valja, a ne samo "super ti je blog, dođi na moj".

Pozdrav (ne pozz ;P) ostavljam i osmjeh poklanjam!

neutrino kaže...

Pravi purgeru - sto mislis o ideji da ZET treba biti besplatan, da Dinamov stadion treba preseliti, da treba popraviti stanje u bolnicama (smanjiti broj bolesnika u istoj sobi, popraviti hranu). Sto mislis o ideji da se uvedu skolarine na fakultetima? Sto mislis o ideji da se zabrani pusenje na stadionu? Ili konzumiranje alkohola na javnom mjestu? Sto mislis o tome da se zabrani ljubljenje u prakovima? Ili da se dopusti stupanje u brak trinaestogodisnjacima? O legalizaciji marihuane? O dekriminalizaciji prostitucije?

Kuri li te jos uvijek bolac?

Anonimno kaže...

Valjda neće ispasti da mi je Berlusca simpatičan, ali čudom se čudim tolikom pozitivnom mišljenju prema Prodiju ... mene tjera na povraćanje i on i cijela ljevica - toliko demagoga nije bilo ni na redovnim sastancima CK KPJ ... Prodi nije ispunio niti jedno predizborno obećanje, okupio je pun klinac partija, nisu u stanju napraviti niti reformu zakona o razvodu, da ne govorimo o drugim problemima... talijanski ljevičari su ostatak 68-ša koji još nisu shvatili da nema više SSSR i nisu našli svoj put, trebaš samo čuti njihova trkeljanja u živo, pa da ti se smuči, pijavice najobičnije koje se bore za fotelju - ima pravo Grillo sa svojim V-dayom!

Anonimno kaže...

bok, taman je prestao izborni cirkus kod nas doma, a sada jovo na novo. Razmisljam malo kako je zapad "pljuvao" po nasem jednopartijskom sistemu jer ne glasamo, a sada prisustvujemo (vec zdnji americki izbori su to evidencirali)kolapsu parlamentarnih sistema.Zalosno je vidjeti kako se parlamentarni sistem stavio u sluzbu profita-multinacionalnih companija.Kapitalisti shvatili da moraju svoj profit kolac ipak podijeliti sa cca max 35% biraca jer to bi trebalo biti dovoljno da netko u koaliciji vlada. E sada love ima samo za cca 35% ali za vladati treba 51% tako da se ni obecanja data u prediszborima ni koaliciji nemogu prevec ispuniti.Stoga iimamo tako ceste krize u vladama. A raja, a radnici,a onih 49,9%, eto za njih nitko ne brine, jos dok su sindikati bili "jaki" ili bar bolje organizirani, a ne tako rascjepkani, bilo je neke minimalne sanse da se nesto socijalnih programa provuce.
Zato mislim da se oboicni ljudisve vise udaljuju od politike i zato taj politicki ali i zivotni pesimizam.
p.s. citam redovno a kad imas malo vremena objasni kako otvoriti blog sto jednostavaniji, hvala pozdrav iz venecije, rijeka53

Anonimno kaže...

sorry, prijatelju, stižem samo slike pogledat. Da su živopisni, jesu:)
Strina