Upute za krive purgere i krive muškarce

Vele da pravi muškarci nikad ne gledaju u kartu i nikad ne pitaju za smjer.

Ja sam, onda neki krivi muškarac.

Nikud bez karte. (Nije me ni nešto posebno sram pitati, ali ovaj post nije o tome)

Jedna od prvih stvari koje sam nabavio kad sam došao u London je skup karata. Lijepa, debela, knjižica sa cijelim Londonom. To ovdje inače zovu A-Z (Ejtuzi) čak i kad se sama knjižica ne zove A-Z. Kao i kod nas sa kalodontom ili žiletima. Mada ima i knjižica koja se zove A-Z. I ona sadrži karte Londona.

Ne znam jesam li sa ovime baš bio jasan?

Htio sam reći da postoje i knjižice koje isto sadrže karte Londona, ali se ne zovu A-Z međutim kad govorite o njima (npr. kad ih kupujete, posuđujete ili pokazujete nekome) o njima govorite kao o A-Z.

Dakle tih stotinjak stranica karata i dan danas obavezno putuje s nama u ruksaku kad idemo u neki dio grada gdje baš nismo doma - a to znači sve dalje od nekoliko autobusnih stanica. Zašto bismo se gubili kad na karti sve lijepo piše.


A prije nekih složenijih putešestvija obavezno u pretragu uključimo i internet izvore. Fantastičan mi je Streetmap, gdje bez problema po imenu ulice ili još bolje po poštanskom broju (Postcode) možete naći svaku adresu u UK.

Googlemap isto volim, ali njega više koristim kad hoću i iz zraka osmotriti zonu u koju idemo. To je zanimljivo kad treba skužiti pored čega to treba pješačiti, pa onda na Googlemapovoj snimci lijepo vidiš da li je neko tvorničko dvorište, ili livada.

Osim toga, obavezno koristim i razne mape koje pokazuju kuda u nekoj zoni voze autobusi, kao i kartu podzemne.

Tako da se tek naoružani svim tim podacima otiskujemo u istraživanja novih zona ili u traženje gdje to do bijesa žive roditelji koji su izvukli kraću slamku pa ovaj vikend ugošćuju putujuću karavanu zvanu child sleepover (iliti dječje noćenje). Ili pak, gdje je ta kuglana u kojoj neka frendica našeg djeteta ove subote slavi rođendan.

Hm, baš i nemamo neki urnebesan društveni život, jel'da?

Vele da pravi purgeri poznaju svaku uličicu i svaku stazu svojega grada.

Sad, ja opet valjda nisam pravi purger. Ja sam i za Zagreb uvijek imao neku staru i poluraspadnutu kartu u autu, koja mi je bila super sve dok u njoj nije bilo više pogrešnih (starih) naziva ulica nego onih ispravnih.



Apropos, jedna od najgorih "trauma iz djetinjstva" mi je
bila puno prije tog vala promjena ulica, kad su me 70-ih poslali da nešto kupim
u "dućanu u Nikolićevoj". I lijepo mi vele, odeš do Cvjetnog i to ti je tamo.

I ja lijepo provedoh popodne šalabajzajući izmedju Cvjetnog i Kolodvora
pokušavajući naći tu prokletu Nikolićevu koja je u zemlju propala. Bio sam mali
klinjo, a tada nije bilo mobitela (znam, znam djeco - zvuči nevjerovatno, ali
bilo je i takvih vremena ...). Konačno sam počeo zapitkivati prolaznike znaju li
gdje je ta Nikolićeva, da bi mi jedna gospođa ljubazno rastumačila - je dečec
dragi, pa to ti je tu odmah iza vugla - to ti se sad zove Teslina ...

Mislim sam se doma par dana durio zbog toga ...

(I da, znao sam
da je Cvjetni - Cvjetni, iako se zapravo zvao Preradovićev ...)


No, da se vratimo mi u vrijeme današnje.

Prilikom nedavnog boravka u Zagrebu zatrebalo mi je da na brzinu iskopam gdje je neka adresa. I rekoh sebi, eh da sam u Londonu to bih učas riješio sa mojim Streetmapom i ostalim stvarima.

Onda sam malo proguglao i našao da je Ina na svoje stranice stavila jednu sjajnu stvar - ajde nek jednom i pohvalim INA-u

Radi se naime o Karti Hrvatske sa adresama. Ja sam se malo igrao s njome i nisam uspio naći neku grešku. Možda treba malo probati dok se ne skuži kako stvar funkcionira (kod nas postoje padeži i specifična slova), ali kad se jednom skopča stvar postaje jako korisna.

Točno mi je pokazalo puteve i označilo tražene adrese.

Jest da su ucrtane i INA-ine pumpe - ali kraj ovakvog korisnog oruđa - ne smeta mi ta samoreklama.


Nemam pojma jeste li je kad koristili, ali meni je pomogla.



Jeste li znali da u zagrebu postoji Vukovarska ulica? I da to nije ista ulica kao Ulica grada Vukovara?

Ja sam to tek neki dan naučio. A mislio sam da je bug...

Označena je zelenim.

13 komentara:

Anonimno kaže...

To s Vukovarskom je stara fora :-) Novija je da imaš Zagrebačku cestu i Zagrebačku aveniju koje se čak i sijeku međusobno :)

Anonimno kaže...

odlično burazeru. lijepa i korisna mapa. zahvaljujem na informaciji. pozdrav i ugodnu noć želim ;)

Anonimno kaže...

A paz ovo sad. Moja adresa u Sarajevu je Hasana Brkića (sad znaš gdje stanujem), a na zgradi naljepljena tabla "Višegradska".
S jedne strane (gdje mi je ulaz) sam Hasana Brkića, a s druge strane (gdje mi je balkon) sam Višegradska. Kad odem iz sobe u WC, prijeđem ulicu :)))
A ima u ZG i Slavonska ulica i Slavonska avenija također...

Anonimno kaže...

A kako li su tek mene moji bunili. Lijepo bi mi rekla baka, koja je živjela na Dolcu, da nek siđem do Jelačićevog placa i odem u Munjaru. Naravno, to je bilo u vrmenima kad se Trg Bana Josipa Jelačića još zvao Trg Republike, a Munjara je bila Elektra, samo što to ja kao klinka nisam znala :)
Inače, kod nas ti je najbolje služiti se ovim:
http://82.193.221.213/GElin/GelinShowRoom.html
Taj link smo pobrali iz Borjinog časopisa Plan B i moj Arthur je oduševljen. Probaj :)

Anonimno kaže...

Trill, to je ista ta karta, samo full screen i bez ine :)

Anonimno kaže...

Ups..
fala Mario :)

Anonimno kaže...

A-Z (Ejtuzed - kako ga ja zovem engleski, tvoj je americki izgovor )mi je jako koristan kad lutam po Londonu a za nase auto avanture koristim AA router.

Anonimno kaže...

Trebam li reći da se Riječani, kakvog li prokletstva, dan danas ne snalaze po nazivima ulica čak ni u vlastitom gradu? Kamoli u nekim drugima... Mi se tradicionalno orijentiramo prema birtijama, bankama ili fontanama, a u zadnje vrijeme prema trgovačkim centrima. Tako da promjene naziva ulica nisu ostavile nekog traga. Ali sve se bojim ovih zagrebačkih, jerbo već za koji dan sam tamo doma! Jupi!

neutrino kaže...

@ Senko - nisam to znao. Pomalo zbunjujuce :-)

@ Stroke - Ajde, bas mi je drago da sam barem nekom pomogao.

@ Jimbo - Ma mene ta tvoja situacija uopce ne cudi, Slavonac u Sarajevu je vec cudo, a sve dalje je samo dodatak tom cudu :-)

@ Trill - da to je ista karta. Jedino, ako je ikad budem morao koristiti "iz glave" bojim se da mi nece ici - kako ono http://8219. ne, ne 82.193...:-)

@ Mario - ti imas nekog preceg posla nego tu komentirati jel'da? Kad ces skinut Betu?

@ Zvrk - I mene su u skoli ucili ejtuzed, ali ovdje stalno cujem ejtuzi ... AA router mi ne treba jer ja nikud ne idem autom :p

@ Athena - da, ta rijecka navika me ispaljivala dok sam dolje zivio. To je kod Poste pa lijevo, prodjes SDK pa odmah desno, kod elektroprimorja ... mislim fakat. Onda ja kazem da je kafic u Jedrarskoj pa me svi cudno gledaju jer nemaju pojma gdje je to ... Jedino sam "kod Plodina" zvao kod Plodina jer se nisam mogao prestati ceriti na ulicu brace Shupak...

Anonimno kaže...

pa dobro, neutrino, di ti nisi živio? :D

Anonimno kaže...

Po Rimu kružim uz pomoć "Tutto cità" što bi bilo ovdašnja verzija a-z ... meni jako korisno, obzirom da nisam oduvijek ovdje.

Anonimno kaže...

kum mi živi u Garićgradskoj na Trešnjevki, dođem ja do placa i pitam gdje je Ivanićgradska (kakabogova Garić...valda se zajebo), svi bleje u mene... tek pedeseti veli, a da nije Garić...ona sto metara daleko
jesam ja seljo-beljo, ali' i purgeri - mašala (možda bi Jimbo ustvrdio)

Anonimno kaže...

živim u braku sa pravim muškarcem već petnaest godina. I ni sama više ne znam koliko smo se desetaka puta izgubili kad nas je vodio nekud.
Strina