Život piše romane. A da piše pjesme sigurno bi bile na CD-u

Dođem ja tako preksinoć doma, večeram pregledavajući malo net, priredim post za objavljivanje i krenem prebacivati svoje KUPLJENE (evo ističem još jednom kad već someonea toliko nervira :-)) CD-ove na komp e ne bi li ih poslije prebacio na prijenosni audio uređaj.


Molim da mi oprostite korištenje ovog trapavog naziva "prijenosni audio uređaj", ali koliko mi je poznato hrvatski naziv za mp3 player je upravo ovo ili nesto slično.

Pri tome valja naglasiti da ni moj prijenosni audio uređjaj nije baš mp3 player jer osim mp3-ja svira i wma i atrac .... Tako
da bi pravi naziv mojeg malog izvora zvuka bio "atrac, wma and mp3 player". A kad tako stvari sagledate "prijenosni audio uređaj" viš i nije tako rogobatan izraz, zar ne?

Daklem, ripnem ja Zabranjeno Pušenje, ripnem Vannu, ripnem Hladno pivo, ripnem onog kćerkinog bucmastog klinca, a onda ubacim Edu Maajku i komp kaže - "Neće moći".

- Kako molim?
- Neće moći
- Ma kako neće? U čemu je stvar? Ripni ga, molim te!
- Neće moći
- Pa dobro zašto?

I pogledam u Windows Media Player (WMP) a tamo piše da se CD zove "Stig'o ćumur" no da ga ne mogu ripnuti jer da moram ubaciti audio CD ...

- Halo, ovo već je audio CD. Jelenskih mi rogova, lijepo mi napišeš da se zove "Stig'o ćumur", znaci znaš da je audio CD. Ajde ga ripni.
- Neće moći
- Čekaj malo.

I prebacim se na drugu masku WMP-a i kažem mu "sviraj" i on lijepo svira... I Edo pjeva i muzika ide i sve. I vratim se u masku za ripanje i kažem:

- Vidiš da je audio CD, ajde ga sad ripni!
- Neće moći

I onda čitam sitna slova na omotu, guglam, gledam kakvi sve fajlovi imaju na CD-u i polako mi počinje svitati. CD je zaštićen na neki nemoguć način i moj WMP mi na svoj glup način pokušava poručiti ne da CD nije audio nego da nije audio kojeg smijem ripati.

Na CD-u ima neki mali programčić CMD s kojim sam lijepo uspio prebaciti fajlove sa CD-a na računalo, ali mi to slabo vrijedi iako ih WMP sad hoće svirati i sa harda. Naime, meni te pjesme trebaju na mom prijenosnom audio uređaju a ne na računalu.

I pitam ja programčić koji služi za krcanje muzike na moj prijenosni audio uređaj:

- Ajd mi prebaci ove pjesme od Zabranjenog pušenja.
- ... (ne kaže ništa ali sve prebaci)
- Ajd sad ove od Ede Maajke
- ... grunt, grunt, ... Neće moći.
- Zašto?
- Ove su pjesme zaštićene i ne smiju se prebacivati na prijenosne audio uređaje.

I opet guglaj i čačkaj. Pa što sam ja to kupio?!?

Gledam ja, isti tekst piše i na omotu CD-a od Hladnog Piva, ali sa njim nemam baš nikakvih problema. Sve fercera k'o blog.

I naravno da se počnem pigati. Koja je to fora? Pa uredno platiš CD i zašto ga ne bi mogao slušati na svom prijenosnom audio uređaju (e ovo me počelo zamarati, odsad ga zovem PAU, pa vi recite ako vam nešto nije jasno)?

Da vidimo što ima na netu što može skinuti ovu zaštitu. Priznajem, bio sam ljut i osjećao se prevareno. Ovdje me s jedne strane samuan i društvo uzeli zrende jer sam se drznuo kupiti nešto muzike i još o tome pisati, a s druge strane ovi od kojih sam ga kupio ne daju mi da slušam tu muziku na mom PAU ...

Kako reče i Mastermind - fakat je ponekad lakše zdipiti nego kupiti ...

Našao sam na netu brdo programčića za skidanje te tzv. DRM zaštite. Vidim da za nekih 10-ak funti mogu kupiti takav programčić i skrckati to dok si rek'o keks.

Ali, onda je gospođa došla i rekla da je kasno i da idemo spat ... pa sam to ostavio za drugi dan.

A i moram se malo raspitati prije kupnje da ne kupim mačka u vreći.

Opet.

Ali onda mi Aljoša odgovori mojom vlastitom izjavom da između mene kao kupca i izdavača ugovor stoji napisan na omotu i da zapravo ne mogu legalno prebaciti tu muziku.

I to mi je dalo ideju.

Idem ja pitati Menart, kako mogu legalno prebaciti Edu Maajku na svoj PAU (jeste se sjetili da to znači Prijenosni Audio Uređaj?).

Pa sam napisao odgovarajući email na gospodu iz Menarta pa sad čekam da mi odgovore.

Osim toga sam se i registrirao na forum na Edinom web-siteu i tamo pokrenuo topic o ovom problemu. Pa sad čekam da mi neki od članova odgovori.

A poslao sam i privatnu poruku (koja se tamo zove U2U) korisniku koji se zove edomedo i za kojeg imam osnove sumnjati da je g. Edo Maajka osobno.

I sad čekam da mi netko veli kako da slušam Edu na svom PAU

A vi se samo zlurado cerite ...

14 komentara:

Anonimno kaže...

Anarhija all over Baščaršija.
Sad znamo da imaš Sonyev mp3 player (ovo ATRAC te odalo).
A ja bih fino otišao na net, DC++ i skinio Stigo ćumur, poslo edimedi poruku: "Alo jarane ba, ja sam skinijo s Bosna huba tvoj albuma al sam kupijo i original nemoj se ljutit!" i eto.
Mislim, vrlo jednostavno.

neutrino kaže...

Da, da imam malog SONYja! Jel to neki bad?
Ja sam techno-papak. Sad sam išao na wikipediu proučiti što si mi to zapravo rekao.
Ja ću taj DC++ probati tek ako mi za par dana ne uspije dobiti nikakav odgovor.
Em se ja u to ne kužim, em mi je to puno gnjavaže ... a možda nađem i nešto jednostavnije.

Anonimno kaže...

Ma nije problem, SONY je kewl... iako je moj izbora naravno Creative al nema veze, Sony bi mi bio drugi izbor ;)
DC (direct connection) ++ je vjerovatno najbolji p2p alat s domaćim stvarima (po mom skromnom mišljenju).

Anonimno kaže...

Haha. Suza mi suzu stize. Čuj njega, pis'o Edi, haha.

Zaboravio si Edi poslat:
- ugovor s pružateljem intenetskih usluga kao dokaz da legalno pristupaš Internetu
- potvrdu da si platio zadnji račun za pristup Internetu
- račun na kojem se vidi da je PAU pošteno kupljen
- obećanje da nećeš puštati njegov album s PAU-a ako se u zvučnom dosegu PAU-a nalazi previše ljudi?

Pitam zbog tebe, da nemaš poslije komplikacija :-)

Poslušaj Jimba.

neutrino kaže...

@ jimbo - kako rekoh, pričekat ću koji dan

@ someone - tebi sam posvetio posljednju rečenicu u postu. Sad briši, mislim da imaš nešto za čitati... ;-)

Anonimno kaže...

čitam pažljivo ovo čerupanje o cedejima od početka i do sad mi je bilo prilično zabavno ali sad plaaačem od smijehaaaa... mislim stvarno... kad si već kupio legalno cd i toliko te gnjavi najnormalnija akcija prebacivanja pjesama... ja bi na tvom mjestu mirne duše skinula s neta već ripane pjesme!

i druga stvar koja mi je toliko šokantna da nisam više mogla samo čitat i šutit... o pobogu... okej da slušaš mjuzu u wmp... ali koristit wmp za ripanje... ajooooj... tragično... :-/

Anonimno kaže...

pa ja nemerem belivit. :PPPP)))

ps. ak budeš imao problema oko DC++ ili te strah...mail znaš.;)

Anonimno kaže...

hihihi
Ne bi se ja smijala, al kad se već moram.. :))
Nego, ajd sad novo pitanje.
Ti si legalno kupio taj CD od Ede. Bi li u tvojim očima da si sad te pjesme skineš negdje s Neta i bez problema preneseš na svoj PAU i dalje bila krađa? :)

neutrino kaže...

@ jabuka - a kaj fali WMP-u? Prvo, ne ripam ja bas tako cesto da bi mi se dalo kopati za necim drugim. A WMP kuzim. Mislim nemam kaj kuziti, sve radi sam. Samo mu velim da hocu mp3-ce umjesto nekih drugih fajli i on radi.

Nekad sam imao neki drugi converter ali sam zaboravio gdje mi je shortcut ... :-))

@ zli_girl - don't hold your breath. Sad cu ja dobit odgovor pa da vidis ...

@ Trill - Dobro pitanje. U normalnim okolnostima, mozda ne bi, ali sad me zivo zanima odgovor.

Anonimno kaže...

A zakaj ti nećeš koristiti open source software? Koji je tebi vrag, Neutrino?! Čovječe, za jedna CD ti si potrošio ... ajde izračunaj si sam koliko vremena i funti! Zato jer si zapeo na svoj princip (koji ti cereći se plazi jezik u facu) i na svoje plaćene Windowse i njihov software.

Neću te učiti kako i bez 2P2 pronalaziti đabalesku mjuzu na netu. A LEGALNIH free programa za ripanje mjuze imaš vrlo kvalitetnih, na opću radost velikih (mama s radnim zadatkom) i malih (koji pune svoje PAU) ;)

A Edo - e otkad je popušio od svoje diskografske kuće jer mu CD više NIKAD neće kupiti niti oni koji su ga kupili ikad upravo radi DRM pizdarije i PAU, sumnjam da baš odgovara na mejlove poput tvojeg :))) Mogu mislit kako bi on sve to prokomentirao ...

Anonimno kaže...

master, ne znaš ti našeg neutrina. ići će 'skidat' samo i samo ako ni na deseti ne pronađe odgovor u inboxu. i to nakon mjesec dana :D)))



(nećeš mi zamjeriti, jelda?)

Anonimno kaže...

pravo me cudi da do sada nisi nailazio na glazbene cd-ove sa DRM zastitom. no, vidim da su se drugi potrudili, pa ja ne moram oko pojasnjenja sta i kako :)). pozdrav legendo.

neutrino kaže...

@ masterminded - a tko kaže da ja ne želim koristiti open source software? Ako misliš na DC++ ja ga NE ZNAM koristiti. a i nemam ništa što bih s njime mogao mijenjati...

Za ostatak vidi moj najnoviji post ;-)

@ zli_girl - Jesi vidla novi post?

@ stroke - Pojašnjenja što i kako? Misliš kako poslati pristojan e-mail izdavaču i od njih dobiti e-mailom isti dan traženu muziku u mp3 formatu?

Anonimno kaže...

Some-one! Some-one! Some-one!
:))))
Ponoćna strina