Pokušaji da se djecu nagovori da jedu zdravo

Izgleda da nisam pisao o pravoj revoluciji koju je svojom zdravom kuhinjom za klince izazvao Jamie Oliver svojom serijom televizijskih emisija o toj temi.

No, sad je kasno da vas o tome izvještavam - vjerujem da ste već sve o tome čuli, a čak ni ja ne mogu prepričavati toliko stare vijesti.

No, sviđaju mi se posljedice te revolucije.

U školama se zbilja izbacuju mašine za prodaju slatkiša i gaziranih pića, škole pokušavaju servirati stvarnu hranu, a u akciju poticanja zdrave prehrane sve se više uključuju i druge velike zvijezde.

Na primjer, ovo sam uslikao na panoima u jednoj osnovnoj školi gdje smo nedavno bili.


Ovo je Freddy Flintoff - velika zvijezda engleskog kriketa i ujedno jedini kriketaš kojeg poznajem.



Ovog gospodina možda i vi prepoznajete. Radi se o Chelsejevoj zvijezdi Franku Lampardu, kultnoj figuri i stupu svoje momčadi i reprezentacije.



To su dečki koji su svojim vještinama na terenu uzor milijunima klinaca. Ali ne samo svojim uigrama, nego i svojim stilom života, lovom koju zarađuju, curama s kojima izlaze - pa zašto ne i onime što jedu?

A Flintoff sigurno ne smaže hamburger i šaku chipsa prije nego što krene bacati na teren ...

5 komentara:

Anonimno kaže...

Zato mazne frtalj kile čvaraka i malo krvavice :)
Ja ću napravit revoluciju i tražit ću da se sa svih fakulteta izbace oni strojevi s onom užasnom kavom.
I da nam stave pravu kavu!

Unknown kaže...

ima tu dosta pomodarstva iliti, sve je relativno:
evo gledam reklamu za voćni jogurt s 0,5 % masnoće - to je drek - pola vode iz gradskog vodovoda, voće iz španjolskih plastenika nakrkano i napumpano svačim i uglavnom bezvrijedno - jel se kaže femsi-šemsi hrana

Anonimno kaže...

Moji doma klinci vole zdravu hranu, smao što u međuvremenu niti ta nekadašnja zdrava hrana nije više na glasu kao zdrava, naprotiv.
Čvarki, špek, krvavice, kiselo zelje, rebreca, grah na sto načina, krumpir na kockice...sve to je domaće, friško i fino, ali hm. baš me zanima šta bi rekli nutricionisti da im se postavi dilema između takve domaće hrane i fast fooda.

Anonimno kaže...

E da, još nešto. nekad je dobro biti u provinciji. Naše škole tek sada postavljaju aparate za slatkiše i gazirana pića u školu. U mog sina školi ih još nema, a nadam se da neće ni biti.

neutrino kaže...

@ jimbo - e jos nisam cuo da su nekome cvarci i krvavice dosli glave ...

@ paor - vocni jogurt s koliko god vode je uvijek bolji od slatkih gaziranih napitaka (da se sad ne gadjamo imenima). Svaka vocka koliko god bila iz plastenika je jos uvijek zdravija od pilecih kroketa i razne druge (mal)tretirane hrane koja se servira po zalogajnicama.

A da se radi o modi - to jest istina, ali ovo je valjda jedini svijetli primjer gdje moda cini pozitivnu stvar. Naime ako je postalo moderno promovirati zdravu hranu i omogucivati kupcu da bira izmedju jeftine i masovno proizvedene i nesto skuplje "organic" - hej to je pozitivno ...

Na primjer, Marks & Spencer u svojoj novoj reklamnoj kampanji posebno naglasava da se u njihovim lancima trgovine od sada mogu kupiti samo tzv. "free range" jaja i da su svi proizvodi (kolaci, majoneze i drugo) proizvedeni samo od takvih jaja. (Free range znaci da su kokosi trcale po vani a ne sjedile u kavezima). Vele da je tako vec deset godina, ali je to sad postalo in pa su i svi drugi lanci supermarketa donijeli planove po kojima ce za godinu-dvije sasvim izbaciti iz prometa jaja koja nisu free-range. Slicno se cini po pitanjima FairTradea i zdrave hrane. Na srecu, statsala je generacija marketinski osvijestenih zagovaratelja zdrave i postene prehrane pa se sve vise vide njihovi napori. Cak i giganti poput McDonaldsa i KFC-a reklamiraju svoje zdrave alternative sto je do nedavno bilo nezamislivo ...

@ Trill - Ne brini se, niti jedan nutricionist koji drzi do sebe nece fast-food pretpostaviti domacoj kuhanoj hrani. A skola tvoga sina nadam se nece nikada niti doci u priliku da instalira takav aparat jer ce glas o tome sto se radi ovdje do njih doci prije nego sto prodavac te opreme pokuca na vrata.

I da se razumijemo, ovdje se ne izbacuju masine - izbacuju se nepocudni proizvodi. Mozes kupiti vodu ili narancin sok, muesli snack sa medom i grozdjicama i razne druge djakonije gdje djeca i dalje trose lovu, ali barem to sto jedu nije cisto smece...