O ženama biskupima, očevima ubojicama i ministarstvu demagogije

Prelijećem po novostima u pauzi za ručak.

Church leaders fear summer of strife over women and gay clergy (guardian.co.uk)

Anglikanska se crkva, iako mnogo otvorenija novotarijama nego, npr., katolička - duboko potresa ovih dana.

Novinske je stupce punila vijest da su se vjenčala dva svećenika postavši tako prvi istospolni bračni par u crkvenoj zajednici. No, to se vjenčanje zapravo nije dogodilo. Naime, anglikanska crkva ne poznaje institut posvećivanja civilnih brakova - a obred koji su oni izveli nije vjenčanje jer crkva (još) ne dopušta istospolne brakove. Dakle, oni jesu u civilnom braku, a ujedno su i svećenici - no međutim kako nisu crkveno vjenčani - nikom ništa ... ipak, zanimljiv slučaj.

Savršeni apsurd. Posebno je zanimljivo zamisliti se u ulozi župljana takvog svećenika ...

No, slijedeći veliki problem očekuje se na skoroj biskupskoj konferenciji. Naime, raspravljat će se o ženama-biskupima.

Od 1993. žene mogu postati svećenici u anglikanskoj crkvi i od tada naovamo broj im stalno raste. Poznata vam je humoristička serija Vicar of Dibley , nadam se.

E sad je problem što bi uskoro (za par godina) neke svećenice mogle "napredovati u struci" i postati biskupi. (Uf, kako bi se to onda zvalo na hrvatskom? Biskupica? Biskupkinja? Biskupa? Biskupovka?)

To napredovanje bi moglo imati katastrofalne rezultate po samu crkvu jer je oko 1000 najkonzervativnijih svećenika (od ukupno 18000 koliko ih ima) najavilo istupanje iz crkve ako žena postane biskup(ica). Kad je crkva donijela odluku da se žene smiju zarediti 512 svećenika to nije moglo podnijeti i istupili su iz crkve (72-jica su se poslije ipak vratili). Zgodno je da je ovima koji su istupili crkva/poslodavac morala isplatiti 27,4 milijuna funti otpremnine. (Ah kako ja volim te normalne Engleze...)

Sad se doduše ne spominju otpremnine, ali nesumnjivo je da će i to doći na red.

Bilo kako bilo, zanimljiva ptanja za razmišljanje o ravnopravnosti, civilizacijskim pomacima i sličnom.


Druga vijest nema veze s prvom i baš me potresla.

52-godisnji Brian Philcox prolazio je kroz neugodan razvod od žene sa kojom je imao dvoje djece. Prijatelji su ga čuli govoriti da će radije spaliti kuću nego djecu i kuću prepustiti "njoj". Navodno je pokušavao kontaktirati i organizaciju "Fathers for justice" (Očevi za pravdu) koja se bori protiv seksističkih sudskih odluka po kojima žene češće dobivaju skrbništvo nad djecom, samo zato što su žene.

No bez obzira na sve izjave po kojima je djecu silno volio, Brian je u nedjelju zatvorio sebe i djecu u svoj landrover, upalio motor i otrovao i njih i sebe ugljičnim monoksidom.

Prethodno je ostavio i neke lažne bombe, prijeteće poruke i slično, ali sve to nije ono što me štrecnulo u ovoj priči.

Tip je ubio svoju djecu

I to zato što bi valjda izgubio skrbništvo nad njima ... to nikako ne mogu razumjeti. Pokušavam već neko vrijeme dokučiti kakva je to pomaknuta logika morala biti, ali kako možeš uništiti one koje toliko voliš?

U nedjelju je ovdje bio Dan očeva.

Ja sam dobio svoju čestitku, šalicu i novi parfem. Brian je svoju djecu ubio. Zašto do vraga?

Kako je to bolje nego da ih je pustio da žive sa majkom pa makar ona bila najgora gadura?

--------------------------------

Treća vijest je lakša


Brownovi minsitri neće ove godine dobiti redovitu povišicu.

Naime, svake godine u državnim službenicima se plaće revidiraju prema stopi inflacije. To je automatski čin kojim se jednostavno prepoznaje ono što je činjenica - da plaća dogovorena prošle godine, sad više nema istu realnu vrijednost. To je nešto što ne treba posebno tražiti, ne treba štrajkati, ne treba se boriti. Uređena država zna koliko je inflacija i zna da ne može očekivati da će njezini djelatnici taj teret snositi. Nije li to lijepo?

Ono što je posebnost ove godine je - Brownovi ministri su se odrekli te povišice - tj. podnijet će inflatorni udar na svoje plaće. Žele time ponukati i druge da se i oni odreknu svojih povišica. Kao, teško je, treba zasukati rukave, stisnuti remen i slično ... kriza nezadrživo nastupa.

Blago nama.

Jest da je živa demagogija jerbo ministri su i ovdje dobro potkoženi a pokušat će uštedjeti milione ako se i medicinske sestre odreknu svoje povišice - ali barem bolje zvuči nego kad čitam kako je kriza, kako država nema para za ovo ili ono, a saborski zastupnici si izglasaju veće plaće ...

Pitam se rastu li cijene i u Kazakhstanu...

3 komentara:

derzafanistori kaže...

Čitam na Dnevnik.hr (http://dnevnik.hr/vijesti/svijet/ostavio-sam-ti-dar-poruka-oca-koji-je-ugusio-sebe-i-svoju-djecu.html) ovu strašnu priču i što dalje čitam članak postaje mi sve jasnije i jasnije da je najčudnije u toj priči to da je Mr. Phillcox ubio sebe. Po nasilju prema drugima je već prepoznat i poznat. :-(

Grozno :-(

Anonimno kaže...

Pa ovo je bolje nego citati novine ovih dana

neutrino kaže...

@ derza - pa sad da je bio poznat po nasilju - bas i ne bih rekao. Bio je poznat isto tako i po dobrocinstvu ... nakon svega uvijek se nadje neki pametnjakovic koji tvrdi da se sve to vec otprije moglo zakljuciti ...

@ zvrk - mislis? A da tek znas koliko sam tema preskocio ;-)