Zašto meni te štuke nikako da poletu?

Ovdje nešto fali
Salvadore Dali
slikao si dobro
sav si kajmak pobro
neka to je fino
ali tu je dino
lopate u ruke
pozdrav letu štuke


E sad, kako kome. Meni baš nekako i ne uspijevaju poletjeti. Ono - ne mogu nigdje uperiti prstom, pa reći - letuštukama fali to i to da bi mi se svidjeli. Ali jednostavno ih ne mogu skontati.



Neki ljudi u čijim sam se tekstovima pronašao vole letu štuke. Jimbo mi ih je na primjer preporučio, Edo Maajka svome Mirzi šalje upravo njihov (prvi) CD ... A ja evo već mjesecima pokušavam proniknuti u Letu štuke i ništa ...

Ne bih htio da pomislite da mi se nešto izričito NE SVIĐA. Nikako. Jednostavno nema onog nekog udarca koji meni dragu muziku čini zbilja dragom. Bilo da se radi o onom Leinerovom udarcu bubnja u "Nebo iznad Trnskog", nekoj Štulićevoj uvrnutoj metafori, neodoljivom Balaševićevom stihu, Bebekovom urliku, ili naivno patetičnom pristupu Zabranjenog pušenja.

Pokušavam cijelo vrijeme odgonetnuti na što mi Letu štuke liče, ali na žalost najbliži su mi Jinxima. Na žalost velim, jer su meni i Jinxi - onako. Topla vodica.

S time da Jinxi barem imaju Yayu i onu silno dobru stvar "Idem tamo gdje je sve po mom". A štuke su mi u nekoliko stvari došli na domak nečega dobrog, ali nikako da preskoče tu granicu. Onu neku granicu kad se mogu zamisliti da skačem na noge jer ne mogu odsjediti neku stvar. Ili da dižem ruke u zrak i pjevam s njima. Ili makar da držim upaljač u podignutoj ruci i njišem se s ostatkom mase.

A nije da se ne trude. Ima tu i zanimljivih prelaza i nesvakidašnjih instrumenata. I duhovitih uvoda i efektnih završetaka, ali neki vrag tu fali. Možda malo duše?

Jer, ništa što bi čovjek drugo uzeo kao manjkavost ne mora zapravo biti nikakav manjak. Štulić isto baš i nije znao pjevati, Rundek isto ima čudne aranžmane, Bregović je koketirao sa narodnom muzikom, a Pušenje ni rječnikom ni motivima nije bilo mainstream.



Tako da sigurno neću nikoga tko mi veli da voli Letu Štuke pogledati sa "Ti nisi normalan" pogledom - kao što bih pogledao nekoga tko mi veli da voli Danijelu Martinović - ali istovremeno ne mogu sebe svrstati u tu grupu.

Kupih oba albuma (u elektronskom formatu doduše) i nije da sam bacio lovu jer su oba CD-a vrlo korektni sa nekoliko vrlo solidnih pjesama, sa povremeno duhovitim tekstovima i zanimljivom muzikom. Samo što ništa od tih stvari nije pomaknulo moj svijet ...

Bio bih sklon pomisliti da sam općenito prestar da neki album pomakne moj svijet, ali ja sam ove zime otkrio Edu Maajku (tako ti je to kad ne živiš u RH pa kaskaš za događanjima), a on je definitivno bio otkriće ...

No o njemu drugom prilikom.

7 komentara:

Anonimno kaže...

A ne podsjećaju te malo na Rundeka?

Anonimno kaže...

Ovaj komentar nije o Stukama,lol.
Odgovor na tvoje pitanje o Josephu, kupila sam karte vecer prije (oko 10 navecer) za predstavu dan kasnije . Bili smo u predzadnjem redu (25 funti karta) ali smo sve vidjeli i sve culi.
Preporucujem!

Anonimno kaže...

Ko su te Letu štuke?

Anonimno kaže...

ovaj gore sam ja, Tajp. Pozdrav, Neutrino,

Anonimno kaže...

dugo sam ljenčarila i baš me obradovao tvoj komentar na mom blogu, hvala :)

Cvjetak

neutrino kaže...

@ jimbo - ma podsjećaju me i na Rundeka (pa on imje na ploči) ali i na puuuno drugih stvari. To i jest on. Na toliko me toga podsjećaju, ali mi zapravo malo baš njihovog ostaje. Ono, cijeli dan pjevuckam da proteini i ugljikohidrati ne idu zajedno, ali niti ta niti druge me pjesme ne dižu ...

@ zvrk - hvala ti. Možda još stignemo otići to pogledati prije Kazahstana ...

@ Tajp - ne znam ništa o njima. Samo sam kupio muziku.

@ cvjetak - ma nema na čemu. Fotka je zbilja sjajna, ali mi je zapravo sjajnije što je njen subjekt tako podesan za slikanje.

Bugenvilija kaže...

A znaš kaj, ja bi sad to preslušala pa ti rekla neku pametnu ali ne mogu jer mi danas mac štrajka, ne pušta zvuka od sebe ni pod razno osim po paljenju, hulja jedna...zato ništa od suvisla komentra...dođem ponovo kad stigne šef tih j* mašina i pospaja sve ispale kablove ili vidi čija majka crnu vunu prede ... :))