Zahodski natpisi - nije ono što mislite ali je meni svejedno smiješno...

Mogao sam ovaj post nazvati i "Neke specifičnosti WC-a u Kazahstanu" ili "nedostatnost kazahstanskih vodoinstalacija i zašto" ili "Zbrinjavanje otpada u Kazahstanu s posebnim osvrtom na kanalizaciju" ...

Ali nisam.

Zato što sam neku večer kad sam odustao od objavljivanja svih 10 pripremljenih fotki smislio baš ovaj naslov koji je sad gore i ne želim ga mijenjati ...

A o kazahstanskoj kanalizaciji bi se dalo malo više popričati.

Od prvog dana ovdje u uredu posebno sam osjetljiv na tu temu. Privremeni mi je ured lociran odmah do muškog WC-a i kaj da vam velim - čuje se.

Ne mislim na zvukove, mislim na aromu ... zvao sam majstore oni su nešto kao dolazili, kao krpali i kao mijenjali instalaciju - ali nema tu baš pomoći.

I inače čovjek ovdje primijeti da sustav kanalizacije vrlo često ima problema. Vjerujem da se tu radi o jednostavnom nepoznavanju nekih osnovnih pravila kod instalacije poput - čemu služi sifon.

Zato ćete i u sasvim modernim uredima i javnim uslužnim prostorima osjetiti onaj dobro poznati lagani vonj kanalizacijske cijevi.

Ko kad zahod "povuče" ...

Hm, nadam se da niste ovdje upravo navratili s ručka ...

Današnji je post inspiriran toaletnim fotkama.

Nisam mogao odoljeti a da ovo ne uslikam:



Sad se vi sigurno pitate zašto je bilo tako bitno uslikati ovaj pisoar?

Zbog konteksta.

Naime, da vam nisam prvo uslikao pisoar ne bi vam bilo jasno što je posebno u natpisu koji stoji iznad njega. Vidite li ovaj komad plastificiranog papira iznad pisoara?



Natpis lijepo kaže na dva jezika:

IZ OBZIRA PREMA SVOJIM KOLEGAMA KOJI OVDJE TAKOĐER STOJE...

- Molimo vas, nemojte pišati na pod

- Molimo vas, pustite vodu za sobom

Hvala




Svaki put kad to vidim uhvati me smijeh. Natpis iznad urinala koji kaže "molimo ne pišajte po podu" ... zašto bi itko pišao po podu baš pored urinala?

Nije li logično da taj natpis stoji svuda drugdje OSIM pored urinala?

Jer ako je netko odlučio pišati po podu, nije li logično da je to odlučio učiniti negdje gdje urinala NEMA?

No, dobro. Taj natpis može biti zanimljiv sa puno aspekata, a može ga se i pokušati objasniti na više načina. Siguran sam da nije tu zato što Kazahstanci ne bi znali što je pisoar - tim prije što u zgradi ima ogroman broj expata, a za mnoge od njih sam i više nego siguran da su zaostaliji od Borata (iako on blage veze s Kazahstanom nema).

Jednostavno, natpis je tu, i mislim da je čista slučajnost što je to "tu" upravo u Kazahstanu.

No zato ovaj drugi natpis teško da bi mogao biti negdje drugdje.



Opet prvo slika iz daljine da vam pokažem gdje je natpis lociran.

Vidimo dakle da se nalazi pored umivaonika, zataknut za posudu od sapuna.

Više puta sam ga vidio i mogu reći da je zbilja potreban





On izgleda kaže:

NE PERITE CIPELE U UMIVAONIKU!

I to je zbilja pametna naredba. 

Ne zato što bi meni palo na pamet prati cipele u umivaoniku, ali mnogima padne. 

Atyrau vam je naime na rubu nečega što se komotno može nazvati pustinjom. Ne radi se tu o prostranstvu žuto smeđih dina. Atyrauski je pijesak siv, užasno sitan - poput pudera, i neumoljiv.

Za tren oka u sušno doba sve što stoji vani dobije laganu koprenu fine fine prašine koja tako lijepo prianja da ju se ne može lako ni otpuhati, kao da prianja uz glatke površine.

Sa prvim kapima kiše ta fina fina prašina postaje fino fino blato.

A kako kiša više pada, fino blato bubri na svim površinama i polako se prelijeva posvuda.

Gusta ljepljiva masa koja se nezaustavljivo širi po pločnicima i ulicama i kojoj se ne može uteći...

Pred svakim ulazom u javne zgrade stoje zato željezne konstrukcije na koje se pučanstvo popne i prije ulaska pere obuću namačući dugačke četke u kante vode postavljene upravo u tu svrhu.

Taj je prizor vrlo česta i sasvim normalna pojava.

No, kako četka pred ulazom, često na vjetru i hladnoći, može otkloniti samo dio blata i cipele svejedno ostaju vidno prljave - mnoga se duša vjerovatno dosjeti jadu - pa u zahodskom umivaoniku naumi oprati cipele.

E da se to ne bi događalo - tu je natpis.

I tu bi priči bio kraj.

Međutim oštrooki među vama su zapazili da na gornjoj slici posuda za sapun pokriva dio natpisa.

Ja priznajem da nisam. Danima sam prao ruke i čitao ovaj natpis, a da uopće nisam skužio da još neka slova vire ispod dijela kojeg sam pročitao (priznajem također da nisam ni pokušavao pročitati ruski tekst)

A onda sam u drugom WC-u naletio na cjeloviti natpis i skužio da skriveni dio mijenja cijeli smisao upozorenja:
 





E ovo je ipak presmiješno.

NE PERITE CIPELE U ZAHODSKOJ ŠKOLJCI




Tko bi dovraga u školjci išao prati cipele?

(Znam da će se sad netko možda uhvatiti za reinterpretaciju engleskih izraza u ovom natpisu ali meni je baš smiješno ovako kako je)

U slijedećem nastavku moram napisati nešto o klopi ... a dužan sam i recenziju piva ...

Ah jedva čekam.

Ne mogu o hrani i WCovima u istom postu ...

6 komentara:

etotako kaže...

Hahahahha, pa ovo je genijalno.
I jedan od retkoh postova na koje sam se smejala glasno!

Anonimno kaže...

Jučer ti nisu radili komentari, tako da se ne moraš čuditi što nitko od posjetitelja ništa nije rekao ;-)

Što se tiče pisoara, vidi se da si muško ;-) Po meni nema logike zapišati ni wc školjku, pa opet jedan dio muške populacije to sasvim uspješno čini - možda je s pisoarima ista stvar. Ti cilješ kako treba, ali izgleda ima i onih koji se postave na pristojnu udaljenost i onda se zabavljaju provjeravajući jel' im mlaz stigne do cilja i pri tome sigurno špricaju li ga, špricaju! Nagađam ... ali, nekome je opasno dojadilo gaziti po mokrom.

Anonimno kaže...

rijeka53
....samo da znas da se jedno vrijeme nije moglo nis pisati i odgovoriti, ali to ne znaci da nemas vavek tvoju vjernu publiku, pogotovo sada kada si Palesamnasvijetu

Anonimno kaže...

"Sto se desilo sa prosvjetarom i njegovim dogodovstinama?"
Blog je ugašen zbog klinaca iz škole koji su ga otkrili. Peh, ali na to se može računati u ovo moderno doba :-( Adresa je postala slobodna, pa ju je netko iskoristio. Žao mi je što je tako ispalo, ali što da se radi.

Anonimno kaže...

A možda to Kazahstanci imaju neku underground olimpijadu - pišanje u dalj - što proizvodi poveće količine "vode". I onda, naravno, nakon hodanja po onom blatu te gacanja po olimpijskom jezeru, najlogičnija moguća stvar je oprat cipele pomoću onog mehanizma za povlačenje vode u zahodu. A to što se čuje tamo kod tebe u uredu - pa to su pripreme! Vjerojatno imaju i trenere po firmama. Pametan si ti, ali slabo kopčaš:)
Strina

Anonimno kaže...

No, gdje je nastavak..... Nestrpljivo čekamo da osvane neki novi post o zahodima i ostalim zanimljivim stvarčicama u dalekoj zemlji