RODITELJI - a da još jednom razmislite o tom cijepljenju protiv raka?


Vidio sam neki dan na nekom od naših siteova reklamu za cijepljenje protiv raka grlića maternice (cervixa). 

Malo me začudilo da se cjepiva reklamiraju, nisam to prije u nas vidio, ali nisam ni previše istraživao.

(Priznajem odmah da sam ja jako nesklon cjepivima uopće. Pažljivo sam proučio sva obavezna cjepiva u RH i malu smo neutrinku cijepili samo onime što nikako nismo mogli izbjeći)




A jutros gledam vijesti na CBS-u i napravili su reportažu o mogućim popratnim efektima tog istog cjepiva u Americi gdje je u upotrebi već par godina. Našao sam i brdo stranica sa ranijim upozorenjima o tom cjepivu, našao sam i domaće stranice sa tim temama. (Human papilloma virus - HPV)

Neću vas daviti strašnim pričama o teškim posljedicama i nekim čak smrtnim slučajevima a čini se da ih ima (29 prijavljenih u dvije godine).

Ja nisam liječnik i nemam pojma jel taj Gardasil čarobna formula ili tihi ubojica. Ne želim širiti niti strašne priče o žrtvama i uništenim životima zdravih niti priče o ženama koje umiru od raka maternice.

Želim samo upozoriti roditelje djevojčica i djevojaka koji razmišljaju o podvrgavanju svog djeteta tom cjepivu.

Dajte ljudi, pogledajte još jednom malo oko sebe i pokušajte se informirati što je to točno što ćete dati ubrizgati u svoje dijete.

Odvagnite razloge za i protiv, pokušajte shvatiti rizike i ocijeniti da li proslijediti s tom odlukom ili ne. Pokušajte pogledati i iza zavodljivih reklama sa nasmijanim curicama.

Procjena je zapravo užasna, ali pred njm stojite kao roditelji: da li je veća vjerovatnost da vam dijete pokupi rak grlića maternice ili da ga navuku da uzme možda opasno cjepivo zbog nečijeg profita?

Ja bih se osobno zapitao - ako je rizik od raka zbilja toliko velik a cjepivo sigurno i nedvojbeno korisno, zašto onda nije obavezno i ne pokriva ga socijalno?

Gledam danas u reportaži uplakanu majku jedne djevojke za koju se sumnja da je umrla od posljedica cjepiva. 

Žena kaže: "Da sam znala, nikad je ne bismo cijepili ... a ona bi bila tu da je zagrlim"


S druge strane - vjerujem da majke žena koje su dobile rak žale da ih nisu mogle cijepiti.


Razmislite pa odlučite. Ali naglasak je na RAZMISLITE 

5 komentara:

Anonimno kaže...

Ne vjerujem drogoma u kakvom god pakiranju da dolaze

Anonimno kaže...

samo na brzaka sam proguglao da je samo u SAD-u prošle godine od tog oblika karcinoma umrlo oko četiri tisuće žena, 2006. oko tisuću u velikoj britaniji, a 2005. godine u cijelom svijetu umrlo ih je oko 250 tisuća.

Anonimno kaže...

Ni jedno cjepivo nije sto posto sigurno. No čini mi se da je ogromna razlika između toga kad nećeš cijepiti dijete protiv ospica (koje su rijetko smrtonosne) ili protiv raka koji je skoro uvijek smrtonosan, što rak grlića maternice jest.
A o pokrivanju cjepiva zdravstvenim bolje da ni ne pričamo... još malo pa ni DiTePerPara cjepivo neće biti pokriveno, ili će se za njega morati plaćati doplata, kao što se već plaća za neke vrste cjepiva protiv meningitisa.

neutrino kaže...

@ jimbo - nije loša deviza

@Aljoša - što time želiš reći? Koliko ih NIJE umrlo? Koliko ih uopće nije ni pokupilo virus? Kako su ga dobile? Da li se to noglo spriječiti?

@Milena - Ako niti jedno cjepivo nije sto posto sigurno ne misliš li da bi i to trebalo reći u televizijskoj reklami? Ja imam samo jednu kćer. To je sto posto mojeg podmlatka i ne mogu se preko nje igrati postocima.

Anonimno kaže...

Ti zbilja očekuješ da ti u nekoj reklami pruže ikakve pouzdane podatke? Tko god slijedi samo reklamu -- i pri tome vjeruje onome što je u njoj čuo -- kreće na put prema vrlo neugodnim iznenađenjima.

I da, to je opasnije kad je u pitanju cjepivo nego kad netko povjeruje da će čudesno ostati bez bora/mrlja/viška težine ili što već, ali princip jest isti. Zato se slažem da se treba informirati, samo kažem da se, na kraju balade, nađeš u situaciji u kojoj se hoćeš-nećeš moraš igrati postocima, jer odluku nekako moraš donijeti.

Faktori rizika za rak grlića maternice nisu do kraja poznati, iako se zna da se povećavaju s brojem seksualnih partnera (jer se virus prenosi dodirom), no isto tako postoje i genetski faktori, pa pušenje, druge infekcije, okoliš... i na kraju balade naprosto moraš procijeniti koliki su ti faktori za tvoj podmladak i odlučiti.

Inače, sve skupa ti govorim kao netko tko ima dvije kćeri -- i vjeruj mi, to što sa svakim cijepljenjem ili ne cijepljenjem donosim odluku o samo 50% svoga podmlatka ne znači da su te odluke lakše. Ali mislim da nije dovoljno samo reći "cjepivo je opasno, neću cjepivo" jer je rizik užasavajuće velik.

Vjerojatno si ovo vidio, ali ako nisi, pogledaj. To je Europska udruga za borbu protiv raka vrata maternice, i imaju podosta korisnih informacija.