Kako izgledaju mjesečni oblaci i kome je to uopće zanimljivo?

Neki dan je Mrak objavio post o web-stranici Wordle.

Wordle je stranica na kojoj je moguće unijeti bilo koji tekst ili web stranicu, a Wordle vam onda izvuče sve najčešće riječi iz teksta i od njih napravi zgodno dizajnirani oblak riječi. 

Riječi koje se u tekstu češće pojavljuju bit će veće od ostalih, a vi možete birati između puno različitih načina preslagivanja riječi, možete mijenjati boje, pozadine i tristo čuda.




Ali zašto bi uoće netko htio napraviti oblak riječi?

Kome to treba?

Najprije, dizajneri nerijetko posežu za ovom metodom kad žele napraviti npr. efektno zaglavlje. Ono, iz mora raznoraznih nepovezanih riječi izranjaju dvije tri koje nose glavnu poruku teksta, naziv tvrtke,  i neki lijep pridjev koji se želi uz nju vezati i tako to ...

Ja ću, na primjer, u jednu od svojih budućih prezentacija iz vica stvoriti takav oblak od teksta procedure koju ćemo predstavljati. Tek tako da određeni pojmovi dođu do izražaja.

No, kako nismo svi dizajneri, a i ne radimo stalno neke kreativne prezentacije - ima li još kakva korisna namjena za te Wordlove?

Pa, recimo - promatrajući jedan takav oblak možete lako ustanoviti koje riječi vam dominiraju u tekstu. Možete na primjer otkriti da neku riječ prečesto rabite i da ne bi bilo zgorega upotrijebiti ponkad i poneki sinonim ...

I na kraju - sa tim wordleom se tako zabavno IGRATI!

Kad sam kod Mraka pročitao o njemu, za par minuta sam izradio nekoliko oblaka od teksta kojeg smo taj dan kreirali i poslao ih svima u uredu. Onda su se svi zarazili i krenuli uoblačivati kojekakve tekstove koji su im padali na pamet.

Ja sam onda uzeo tekstove sa mog bloga i napravio dva oblaka koja vidite kao ilustraciju ovog posta. Jedan je sačinjen od postova iz siječnja, a drugi od postova iz veljače (hint: mjesec na kojeg se odnosi oblak se jasno razabire - ta je riječ napisana iznad svakog posta).



Odmah se vidi da je siječanj obilježilo pisanje o Mimovima kao živim bićima, što je sasvim u redu. To je bio jedan duuuugi post i baš sam zadovoljan kako mi je ispao. Kako smo bili u Zagrebu, nije čudno da je i Zagreb tako jasno vidljiv.

Veljača je bila puno raznovrsnija, pa kod nje nema posta koji se nametnuo ostalima. No meni je zanimljivo da su mi česte riječi  IMA-NEMA, a sviđa mi se i da mi dominiraju pozitivne riječi kao DOBRO, MOŽE, MOGU i ZNAM

Baš sam sretan da mi uspijeva ne pretjerivati sa jednom te istom riječi ...

Inače, vjerovatno ste primijetili da se u oblacima ne pojavljuju riječi koje su najčešće u Hrvatskom jeziku, kao a, ali, je, i, ili ... Te bi riječi samo pokvarile oblak jer bi one definitivno pokvarile kvalitetu oblaka. Svi bi oni naime uvijek slično izgledali - uvijek bi dominirali ti veznici.

E, da se to ne bi događalo, pametni su dečki iz wordlea zamislili da postoji lista riječi koje program neće uzeti u obzir prilikom izrade oblaka. Takve se riječi zovu zaustavne riječi iliti stop words a koriste ih i tražilice da bi vam lakše pronašle upravo ono što tražite.


Međutim, dečki iz Wordlea nemaju pojma o hrvatskom pa si je Mrak lijepo dao truda - od prof. Marka Tadića s Odsjeka za lingvistiku Filozofskoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu dobio je listu 2000 hrvatskih zaustavnih riječi i proslijedio je Wordleovcima. Oni su je uploadali i sad se i mi možemo igrati bez problema ...

Mraku i prof. Tadiću svaka čast, a nama svima podsjetnik da živimo u vrijeme kad je tako lako surađivati na kreiranju boljih rješenja

0 komentara: