Jeste bili kad u Istanbulu?

Ja nisam

A idemo za nekih desetak dana.

Pa mi je palo na pamet da vas priupitam ako znate nešto što se nikako ne smije propustiti - dal restoran, dal neko jelo, posebni kulturni dragulj za kojeg se možda ne zna ...

Štogod znate - slobodno ostavite u komentarima.

Do sada znam za

- bunare uz Aju Sofiju,
- sladoled

14 komentara:

zvrk kaže...

Masaza.

zgdnevnik kaže...

Nisam nikad bio tamo... Lijepo se provedi!

etotako kaže...

Bila.
Cim dodjem kuci, ispisem ti sta sve da a sta sve ne.

Mislim, evo, povedi me.
To je obavezno da :)

neutrino kaže...

@ Zvrk - hvala, zabiljezeno

@ zgdnevnik - oh, imam najbolju namjeru, hvala ti.

@ etotako - Cekam popis. Vodio bih te, ali nisi mi usput ;-)

etotako kaže...

Nisam kuci, ali bolje da ti ispisem sad (bez nekog specijalnog reda), nego da dodjem kuci, pa zaboravim.

Ne znam da li ides organizovano ili u svojoj reziji, ali nema veze. A ne znam ni koliko ostajete (sto vrlo vrlo utice na stvar)
Ogroman je.
I ima toliko toga, ali stvarno toliko toga da se vidi i obidje. Posto licno nisam bila nesto dugo (sedam dana), Istambul smo obisli uz dobro pripremljen plan kuci. Tipa, prvi dan ovo ovo i ovo...i tako smo posete i obilaske lokalizovali *bas zbog velicine.

Obavezno obici Topkapi dvorac. To je kod Aje sofije...tj ceo taj istorijski deo. Savetujem ako moze da se nabavi negde neka novinska akreditacija, i udje bez placanja u svaku mogucu riznicu u Topkapi dvorcu...jer one su stvaro carske! Ako i ne uspes da to obezbedis, onda stvarno vredi da se plati i udje u riznice. Savetujem da se ode dosta ranije ujutro...jer posle (oko dvanaest ili tu negde poslepodne), krecu nesnosne guzve. Tu ima sasvim lepo mesto na cosku, odakle se pruza fantastican pogleda na Bosfor, gde je dobro popiti caj, kafu, ispisati razglednice i prezalogajiti nesto.

Aju sofiju i plavu dzamiju ti ne moram spominjati. Ali stvarno obavezno. Ako o Aji sofiji ne znas nesto puno, prisljamciti se nekoj grupi sa vodicem :) Ili se pripremiti pre odlaska. Tako i sa plavom dzamijom. Doduse, mi smo stvarno obisli dosta dzamija. Jedna od njih je prelepa Sulejmanija. I to ne treba propustiti ako se ima vremena.

Na samom tom trgicu (kod plave dzamije), se nalazi i turisticki centar, gde su pre lju ba zni, i gde cete dobiti svaku mogucu informaciju. Posto je temperatura sada tamo preko dvadeset, savetujem izlezavanje na suncu u tom starom kraju pokraj fontana i spomenika, jeduci njihove slatkise :) Na glavnom putu prema plavoj dzamiji, s leve strane, odlicna poslasticarnica! Kako se zove, pojma nemam. Ali ne mozes da je omasis.

Cek moram sledeci komentar, ne znam sta sam vise napisala u ovom.

etotako kaže...

Obavezno da se ode na Egipatski bazar, kako već zovu pijacu koja prodaje začine i hranu. Ne ići sit,jer će vam posle probavanja gomile stvari pripasti muka. Kupiti obavezno čajeve od jabuke (njihovo tradicionalno piće), kari, razne začine za piletinu, i obavezni crni čaj. Bolji je od bilo kog drugog.
Pošto to može da se završi za jedno tri sata, onda bazar kombinovati sa obilaskom još nečega.

etotako kaže...

Sva kupovina na Kapali čaršiji (u prevodu natkriveni bazar/pijaca). Dobro paziti na orjentaciju, jer su šanse da se izgubite jedno sto postotne. No, ima toliko ulaza i izlaza...snaći ćete se. I uživati. Sam podatak da u njoj radi 12 hiljada ljudi, je dovoljan da ti predstavi trgovačko ludilo.

Cenjkanje, obavezno. Kupovina kašmira takođe.Kože takođe. Srebra, ko voli, jer je prekraso i divno izrađeno.

etotako kaže...

Pošto je vreme tamo i de a lno...ja mislim da je preko dvadeset čak i u decembru, cenim da će i sada da vas posluži. Hodati, hodati i samo hodati. Ima toliko uličica sa toliko prekrasnih restorana, da ću ti ipak prepustiti da izabereš sam.


Obići takođe Dolmabahče palatu (kako se piše na engl ili turskom ne znam), ali to je palata u kojoj je preminuo Ataturk. Fantastična je. Videžeš razne stvari koje je engleska kraljica izgubila na kocki :)

etotako kaže...

I da.
Otići na azijsku stranu, obavezno. Što na vidikovac, što ovako.

Krstarenje Bosforom, ako može čak i više puta. Poneti kapu za glavu, bez obzira kakvo je vreme, jer jako duva. Duž bosfora je gomila ribarnica, grčkih i ruskih restorana, jer trgovinu ribom uglavnom drže grci. Ali ukapiraćeš sam kako je grad trgovački podeljen. Ko šta drži...i slično. Duž bosfora ćeš se nagledati šta stvarno znači reč vila...to su ti sve one kuće po magazinima za enterijere za koje sam ja mislila da su samo dobri renterinzi.

Nemojte propustiti njihovu hranu. Nikako...što zabačeniji deo grada, to je hrana jeftinija i bolja, jer sve ovo što se nalazi na nekim turističkim putanjama, je nekako "evropski" ukusno prilagođeno milionima turista.

etotako kaže...

Šta još da ti kažem.
Hm.
Srećan put, dobar provod...i eto.

PS. Čuvajte torbe na ulicama gde su velike gužve. Znači lova uz dupe. Nismo imali problema, ali smo videli par slučajeva. Tako da iz hotela poneti onoliko koliko misli da se potroši.

Anonimno kaže...

rijeka

.....eto skoropa nemoras ni poc se znamo, a i potle ti je usparala postanje :-))))))

lipo se provedite

neutrino kaže...

@etotako - Ja sam bez riječi ...
Ovo je sjajno. I cure i ja smo beskonačno zahvalni. Ja sam i prije jedva čekao da odemo, a sad sam još uzbuđeniji ... hvala ti puno.

@ Rijeka53 - Ti gledaj i uči, pa kad se mi opet spremimo put Venecije ... :-)

Anonimno kaže...

....naaaaaaaaaaaaaaaaa, ma ca ces va ovoj mocvari delati, boje dojdite v Rekù, kada vas bura propuse i kad udahnete onaj cisti zrak potle bure i kad vidite ono plavetnilo neba i mora......ahke uzivancija......, a sa Ucke morete videti se do mletaka
;-)))))

lipo se provedite

Anonimno kaže...

треба проверити:)