Kako je Polonij zavadio Engleze i Ruse ...

Ona nevjerovatna priča kao iz špijunskih romana dobila je svoj diplomatski nastavak koji sve više liči na zaplete iz pretencioznog političkog trilera.

Tko se ne sjeća ove slike?





Na slici je ubijeni bivši KGB-ov agent Andrei Litvinenko kojeg je usred Londona netko ubio otrovavši ga radioaktivnim Polonijem.

Polonij je opasan samo ako ga se unese u organizam, ali tada razara stanice i dovodi do neizbježne smrti.

Tragovi Polonija tijekom istrage pronađeni su u nekoliko londonskih hotela i restorana, te dva aviona, što je sve skupa svojedobno izazivalo priličnu paniku.

Litvinenko je u svojoj izjavi pred smrt izravno prozvao Vladimira Putina kao naručitelja ubojstva.

To je onako ukratko da se prisjetite, a više ima na gornjem linku.

E sad, policija je, kažu, riješila slučaj i zaključila da je ubojica Andrei Lugovoi, četrdesetjednogodišnji Azerbejdžanac, inače Litvinenkov kolega - tako]er bivši KGB-ov špijun. Vele da se on u mjesec dana prije no što je Litvinenko otrovan sa njim sastao četiri puta, a tragovi Polonija po hotelimai avionima navodno se poduidaraju sa njegovim kretanjem.

Temeljem svega toga i valjda još ponekog dokaza kraljevsko je tužilaštvo zatražilo od Rusije da izruči Lugovoia kako bi mu se sudilo u Londonu gdje je ubojstvo počinjeno.

No, Rusima, naravno ne pada na pamet takvo što.

Dade se to i razumjeti. Ako je Lugovoi zbilja ubio Litvinenka po nalogu Putina, uopće nije neobično da Putin nema nikakvu namjeru izručiti ga engleskom pravosuđu.

S druge strane, čak i da Putin nije naručitelj, malo koja država izručuje svoje građane sudovima drugih zemalja (izuzetak su međunarodni sudovi, ali ne bih sad o njima), a poznato je da to baš i nije politička odluka koja se gleda s odobravanjem ...

Uz to, izgleda da postoji i evropska konvencija o izručivanju koja Rusima daje za pravo da izručivanje odbiju.

Tako su dakle, Rusi rekli odlučno "njet". Suđenje može biti samo u Moskvi ili nigdje.

E, a onda Britanci vuku čudan potez. Onako šahovskim rječnikom rečeno, ili se radi o grubom previdu pri čemu je pomaknut pješak a nije se vidjelo tešku situaciju na daminom krilu, ili britanski šahisti vuku poteze koji su daleko kompliciraniji no što ja svojim skromnim kapacitetima uspijevam dokučiti.

Taj čudan potez je - kao odgovor na rusko odbijanje izručenja Lugovoia Britanski je ministar vanjskih poslova odlučio izbaciti četvoricu ruskih diplomata!

David Milliband bloger i ministar se, izgleda mi, ipak malo zatrčao.

Naime, takvi potezi malo su arhaični u vrijeme kad se države makar formalno upinju ujediniti snage u nekim planetarnim pitanjima - neki ovo sadašnje stanje već krste imenima koja mirišu na hladni rat. Vele da ovo istina nije "cold war" ali je svakako "big chill" ...

Pa se svi nadaju da se politička natezanja neće odraziti na ekonomiju. Britanci imaju oko dvije i po milijardi funti direktnih ulaganja u Rusiji (BP - British Petrol, naftni gigant - je najveći individualni ulagatelj). Kažu da je robna razmjena između Rusije i UK teška oko 10 milijardi funti, a samo lani su putem londonske burze u promet puštene dionice ruskih tvrtki u vrijednosti od 12 milijardi funti.

Veliki je to i sočan financijski kolač kojeg ne treba olako shvatiti. Baš sam neki dan čitao o strategiji newyorške burze koja taj kolač želi vidjeti serviranu na svom stolu. Ameri su naime kupili evropsku burzu, prebacili neke svoje ključne ljude u Pariz, a sve ne bi li konkurirali londonskoj burzi koja ih nadmašuje u stranim IPO-ima (ne mogu se sjetiti kako se na hrvatskom veli kad se dionica neke tvrtke po prvi put lansira na tržište - ovdje to zovu IPO ...što je skraćenica od Initial Public Offering - tj. Početna javna ponuda).

I sad se svi ovdje vrpolje i pitaju - "ajme, što će nam sad Rusi učiniti!!"

A Rusi ih za sada puštaju da se ispotiha krčkaju.

Prekjučer je ruski doministar objavio da Rusija već neko vrijeme traži izručenje dvadestijednog čovjeka. Neki su na toj listi zbog navodnih gospodarskih malverzacija, a neki i zbog terorizma. Cijelo vrijeme Britanci odbijaju ikakvo izručenje. E sad, veli ruski ministar, ako je tečaj da se za jednog neizručenog osumnjičenika izbace 4 diplomata zemlje koja ga ne želi izručiti, onda bi britanska ambasada u Moskvi trebala ostati bez 84 svoja diplonmata ...

Pregovori o pojednostavljenju viznog režima već su zamrznuti.

Sve u svemu, novi je ministar izgleda povukao na brzinu potez kojeg valjda nitko nije očekivao i sad se svi češu po glavi jer nitko, pa ni Rusi, zapravo ne zna što sad učiniti.

Ponovno zahladnjivati odnose nitko u stvari ne želi. I jednima i drugima je puno važnih stvari u igri, ali je činjenica da Britanija nema nikakvu polugu kojom bi istjerala svoju pravdu.

Ili mi se to samo čini?

Portugalsko predsjedništvo Europske unije uiydalo jepriopćenje u kojem se izražava razočaranje što Rusija nije konstruktivno surađivala s britanskim vlastima ...

Uh što ne volim kad ne mogu dokučiti zašto se stvari oko mene dešavaju ...

2 komentara:

Anonimno kaže...

Iako me zanima ovaj slučaj, rezigniram već na samom početku, jer znam da puno toga ne znam niti ću ikada saznati.
Ono što je Blair "podnosio" kad su u pitanju Putinovi nestašluci, ovaj novi sigurno neće, bar ne na početku karijere.
Nije slučajno da najviše Rusa bježi u GB, ima to svojih povijesnih uzroka, kao što nije slučajno ni da GB ne podnosi Putina (ali sigurno ne zbog zakržljalih demokratskih pogleda na društvo i svijet).
Ali sigurno je jedno: Putin će već nešto smisliti, dobar je on u tome. Njemačkoj je zatvorio usta prijetnjom o ukidanju prijenosa toliko potrebne energije (nafte), i ostale drži pod kontrolom raznim ucjenama, zato će biti zanimljivo što će mu KGBovska mašta izroditi kad je u pitanju GB.

neutrino kaže...

@ studena - Oh iako neke stvari zbilja nikada necemo saznati glavni motivi uvijek nekekao isplivaju.
Ne bojim se ja da ce Putin naci nacina da odvali po UK ali mi nije jasno sto je to ovima trebalo?