Nego, Neutrino - Je li ovo šiitski ili sunitski program?

Napisah lanjskog ožujka post o Šiitima i Sunitima.

Dotad nisam baš kužio u čemu je zapravo ta razlika i zašto se oni zapravo istrebljuju. Pa mi je u ruke dopao Time koji se kao temom broja upravo time bavio.

I kako je tamo sve bilo lijepo objašnjeno ja sav sretan objavio post da i ponekom čitatelju razjasnim.

I sve cool.

Ja se, priznajem, nisam tom temom više bavio (uglavnom zato jer sam se bavio nekim drugim temama), a nisam ni istražio druge ogranke Islama


Pa me zatekao jučerašnji anonimni komentar koji kaže:

"eselamu alejkum samo da vam kazem jedno ja sam bila prije sunit al sam sad siiti i ponosim se na to,jer siiti postuju i vole muhameda i familiju od muhameda ehlilbejt,a suni samo se bore za stolicu,nevole oni ni svoju rodjenu majku,samo kakva je osoba to treba gledat a ne siiti ili suniti,i siiti imaju 12 imama,i tacno je al-mehdi 12 imam,ma selama"


I odmah potom, još jedan, također anonimni:

"zamolila bi vas da mi kazete jeli ovo siitsi ili sunitskiprogram,jer sa ja nova i nisam u toku"


Sad, il me netko zeza ili je za ozbač.

Pretpostavit ću da je za ozbač, a ako je šala - nema veze - bar imam post za sutra :-)


Dakle, gospođ(ic)a je promijenila ... hm, nije vjeru nego recimo - ogranak vjere. Kao da je sa katoličanstva prešla na pravoslavlje - ili među protestante, recimo.

Sad, rekao bih da joj iz nekog razloga oni među kojima je prije bila više nisu dragi. Mogu samo zamišljati kakvo ju je životno razočaranje na to natjeralo, ali sigurno je bilo nešto teško i mučno jer čovjek ne mijenja vjeru samo tako, kao košulju. Vjera je sama po sebi nešto duboko, nešto što je rezultat promišljanja i intimnih spoznaja.

I moguće je da čovjek ponekad spozna da ono u što je doskora vjerovao ili što su mu naložili da vjeruje nije baš sasvim ispravno i da se prava istina nalazi negdje drugdje, i u redu mi je onda da pristupi među one sa kojima dijeli vjerska uvjerenja.

Ne mislim da zbog toga sad treba prezreti sve one koji i dalje vjeruju u ono u što je čovjek i sam do maloprije vjerovao. S jedne strane i zato što njegovi najbliži, oni koji su ga u toj prvoj vjeri odgajali i dalje u isto vjeruju - pa je obračun sa njihovom vjerom istovremeno i obračun s njima. Sa druge strane, ako je neki sukob sa najbližima upravo i bio razlog promjene vjere, onda je opet pogrešno zbog njihovih eventualnih grijeha - osuđivati sve pripadnike te vjere kao zle i opake. No, u tom se slučaju postavlja i pitanje - da li je uopće trebalo mijenjati vjeru?

Bilo kako bilo, moja anonimna komentatorica izrekla je i onu važnu tvrdnju da, naravno, ne treba gledati koje je tko vjere nego kakva je osoba.

Ako je i drugi komentar od iste osobe (a bila bi pretjerana koincidencija da mi se zalome dva komentara u razmaku od osam minuta na post koji je skupljao prašinu skoro godinu dana) onda je ona, nakon svega, postavila pitanje zbog kojeg i pišem današnji post - je li ovo šiitski ili sunitski blog?

Nakon što se prestanete smijati nespretnosti komentatorice koja blog zove programom, a prisjetite se da i sami sigurno neke od tih hajvančića koji ferceraju oko vas i vašeg računala zovete nekim svojim imenima, a ne onako kako se oni zbilja zovu, te nakon što vas prođe ona prva veselost oko pitanja da li je neutrinov blog šiitski ili sunitski možda se zapitate, čekaj fakat - što je pravi odgovor na to pitanje? Može li blog uopće biti šiitski ili sunitski?

Naravno da može. Na pamet mi pada neki blog koji uči šiite kako biti pravi šiit ili uvodi sunite u tajne sunitizma.

No, moguće je i da je autor svoje vjerske stavove fino utkao u slojeve svojeg pisanja i da je u svojim postovima ostavio trag bilo svojih nazora, bilo onoga što misli da bi njegovi čitatelji trebali vjerovati.

A moguće je i da se autorovi stavovi interpretiraju kroz prizmu neke od vjera i da se tako odredi čije stavove zastupa.

Tako da i nije tako smiješno pitanje je li neutrinov blog šiitski ili sunitski? Je li muslimanski ili kršćanski? Je li hindu, shinto ili budistički?

Što ja znam, nastojim ne zalaziti previše u direktna vjerska pitanja jer je tu lako izazvati probleme nepažljivim ili neupućenim rukovanjem. Lako je nečiju vjeru uvrijediti ili je zanemariti (kao što sam ja u gornjem nabrajanju ispustio judaizam, pa bi to netko mogao smatrati uvredom), lako je iz neznanja ispaliti neku bedastu tvrdnju i na sebe navući bijes ili porugu. Osim toga, na te je teme već toliko rečeno od daleko mudrijih ljudi od mene, da zbilja ne znam što bih aj pametnog mogao dodati na raspravu o svetom trojstvu, proroku Issi, ili Epu o Gilgamešu.

No, ne mogu tvrditi da u mojem pisanju nema i utjecaja kultura kojima pripadam, njihovih prožimajućih vjerskih, nacionalnih i drugih uvjerenja. S druge strane, nešto je i u oku promatrača - tj, čitatelja. Bitno je kako on/ona/ono doživljava nekakvu opću orjentaciju ovog mog bloga.

Tako da mi je palo na pamet da vas upitam - kako vi vidite ovo moje pisanje?

Jel bolje prilagodjeno Šiitima ili Sunitima? Kršćanima ili Muslimanima? Židovima ili Sikhima?

Ili možda, ne daj blože - ateistima?

Pažnja, ne pitam vas da pogađate koje sam ja vjere (to u biti nije ni važno) - mene zanima što vam se čini o onome što pišem?

Znam da ću na ovo vjerovatno dobiti jedan i pol odgovor (kao što to često bude kad me odgovori zbilja zanimaju), ali ja eto svejedno pitam.


No, smijete mi i ispričati neki vic. Jučer (ponedjeljak 21) je, vele statistike, bio najdepresivniji dan u godini - pa ono da proslavimo izlazak ...

6 komentara:

Anonimno kaže...

U svjetlu nekih problema koji su se zadnjih godina dešavali u Italiji, konfrontacije katoličanstva s religijama novih imigranata, pogotovo islamom, krenula sam u iščitavanje neke literature i na kraju shvatila da nema smisla - ne samo da sam žena, nego mi radi toga nitko nije branio školovanje, birao muža, tjerao me da nosim burku ... naravno, uvijek će se naći i oni koji će reći da se radi o interpretaciji onih koji pogrešno čitaju vjerske knjige i sl. Neki dan sam čitala ovaj članak http://yementimes.com/article.shtml?i=1117&p=community&a=6 i još uvijek razmišljam da li ili ne napisati osvrt na pročitano ... u svjetlu tog članka, zanima me jedino koja je razlika između Šiita i Sunita što se tiče položaja žene, ali nekako imam dojam da nema razlike ili ako razlike postoje da su one neznatne.

neutrino kaže...

Pročitah i članak i reakciju na njega. I mogu ti reći da kao i obično - pozdravljam autorovu artikuliranost.
Ne dajem mu za pravo, ali mi je drago da raspravlja.
Inače, znaš li da je glavni urednik Yemen Timesa - žena?

Anonimno kaže...

Šta ja znam Neutrino, ja ko Hrvat i Katolik(C) se nisam nikad našao uvrijeđenim tvojim pisanjem, a mislim da se ni Šiit ni Sunit, Allaha mi dž.š. ne bi trebao naći uvrijeđen, kao ni ateisti, agnostici ili oni bez konfesije odnosno oni što se nisu izjasnili.

Anonimno kaže...

Nisam znala da je žena urednica. Na žalost, ja ne mogu pozdraviti autorovu artikuliranost, previše me udara u želudac tema da bih mu komplimentirala na izričaju. U svjetlu teme o kojoj piše, on za mene nije ništa više od pismenog (iako možda samo potencijalnog) siledžije, kao što i rasista nije ništa manje rasista samo zato što zna pismeno iznijeti svoje ideje.

etotako kaže...

Malopre uz jutarnju kafu priča naš mali studio o tom depresivnom danu, i konstatujemo da "ima tu nešto", sve dok se nije oglasio kolega zvani Džimi, jedno oličenje naš undeground scene, onako mršav, smotan i pušeći:
NE RAZUMEM VAS, BAŠ JE BIO SUNČAN DAN!

Eto vidiš šta je vizura.

E tako i moja vizura na opredeljenost tvog html i css koda ka teističkom pravcu.

Bitno je da nije limitiran i dosadno kauzalan (iako ti analitičnosti ne manjka). Zato i čitam.

neutrino kaže...

@ Jimbo - dobro, znaci uspijeva mi zadrzati ekvidistancu - eh to mi je bas drago ...

@ Romantales - Tu grijesis. Rasist koji iznosi argumente za svoju tvrdnju je na daleko visem stupnju od onoga koji kaze da je jednostavno tako jer je bog tako htio. OSim toga, uoci da on negira da Kur'an daje za pravo muzu da tuce zenu. Mozda ti se cini kao mala stvar, ali je zapravo dosta bitna. Proguglaj malo da nadjes autorov odgovor na prigovore - mozda nadjes jos malo zanimljivih teza. Dao bih ti link, ali nije mi pri ruci.

@ Etotako - Dan je mozda bio suncan, ali rekao bih - kako gdje. Ovdje nije. A vijesti s burze su mi zbilja deprimirale neke kolege.

A glede mog bloga, bas mi je drago da se citamo - nastojat cu izbjeci dosadnu kauzalnost (ako uspijem skuziti sto si s time htjela reci :-)) )