Selektivna senilnost iliti o čemu se tu uopće radi?!?!

Znate kako je neki dan mala neutrinka spomenula svoja tri omiljena web sitea?

E pa, vjerovali ili ne ja sam tek tada odlučio pogledati što je zapravo taj Goodreads o kome je pisala.

Mislim, ja opsesivno posesivni otac, usporediv samo sa Žandarom iz Smogovaca, čovjek sa neshvatljivim zabranama i čvrstom vjerom u neophodnost čelične kontrole - ja nisam još bio na stranicama na kojima moje dijete provodi svoje internetsko vrijeme.

I tako sam sada otišao, otvorio profil i počeo gubiti noći ...



U trenutku dok ovo pišem na mojem se profilu nalaze 303 knjige - što ne znači da će ih toliko biti i kad vi budete čitali.

Goodreads je upravo ono što sam želio postići sa svojim blogom o knjigama.

Tu si mogu lijepo i jednostavno posložiti knjige koje sam pročitao, mogu ukratko napisati ponešto o njima, mogu ih ocijeniti, mogu popisati konačno sve knjige koje na raznoraznim policama čekaju da ih pročitam, mogu napraviti solidnu listu želja ...

Sve sam to mogao i na onom vlastitom blogu, ali je njegovo održavanje bilo prilično opterećenje. Te nađi sliku naslovnice, te je sačuvaj u picassi, pa je linkaj, pa napiši post, pa link objavi na prvoj stranici bloga da se vidi ...

A sa goodreadsom je to sve tako bolno jednostavno.

Knjigu možeš naći bilo u njihovoj bazi bilo na Amazonu, ocjenjuješ jednim klikom miša, a ako ti se ne piše recenzija - ne moraš - ja na primjer još nisam napisao niti jednu, što ne znači da i neću. Za sada sam zauzet pretraživanjem raznih baza podataka u potrazi za knjigama koje sam čitao.



Odlučio sam tamo utrpati sve knjige kojih se mogu sjetiti.

I skužio sam da sam ozbiljno posenilio.

Smatram se natprosječno načitanim čovjekom. Em što sam knjigoljubac, em što čitam od svoje treće, četvrte. Čitam na dva pisma i barem tri jezika. Čitam kad god mogu i zapravo uživam u stvaranju prilika za čitanje. Dugačka vožnja busom? Super! To znači da mogu pročitati par stranica svoje knjige. Let avionom? Super, ne samo da ću moći čitati nego imam i zbilja dobru priliku poharati aerodromsku knjižaru!

O zahodskim prilikama sam dovoljno pisao u nedjelju.

Uz to, zbilja mislim da je čitanje aktivnost koja pridonosi kvaliteti života i kvaliteti osobe.

Uploadajući na goodreads naslove kniga koje sam čitao shvatio sam sa očajanjem da sam ogroman broj knjiga koje sam sasvim sigurno pročitao - jednostavno potpuno zaboravio. Ne da se ne sjećam imena likova ili nekog opisa prirode - ja za neke naslove nemam ni najblažu predodžbu o čemu se radi ...

Naravno da se onih knjiga koje sam pročitao nedavno, i onih koje sam ocijenio najvišim ocjenama sasvim solidno sjećam - ali, o čemu se do vraga radi u svim onim Sheldonima i Robbinsima koje sam pročitao? Koji je zapravo zaplet Ludlumove Holcroftove pogodobe? O čemu su Simmelove knjige?

Kad smo kod Simmela na primjer - ima ta jedna knjiga "Može i bez kavijara". To je nekakav thriller, tip je mđunarodni špijun, nešto kao James Bond - a specifičnost je da sve rješava u kuhinji. Obožava kuhati i u knjizi se navode detaljni recepti kako se te neke delicije spremaju. I to je apsolutno sve čega se iz te knjige sjećam. Ni radnje, ni zapleta ... do vraga, ne znam čak ni u kojoj se zemlji radnja odvija ... samo tog sa receptima. A to je još super jer se drugih njegovih djela ne sjećam uopće - osim naslova ...

Morski psi i male ribe - znam da mi je knjiga bila fenomenalna, znam da je o podmorničarima u drugom svjetskom ratu, znam da sam iz nje pokupio savjet o cuclanju zrna kave kad je čovjek previše pijan (meni je pomagalo u onih nekoliko adolescentskih napijanja koja svi moraju proći) - ali o čemu se do bijesa radi?

Inače upravo sam dodao novu knjigu na popis - Emile Ajar - Momo, zašto plačeš dvije zvjezdice, pročitah je kao klinac ali nije dječja knjiga)

Nemam pojma zašto pamtim naslove knjiga koje sam pročitao, ali se ne sjećam radnje ... 



Ovo gore je widget kojeg sam odnedavno postavio na desnu marginu mog bloga. Na njemu možete na brzinu vidjeti posljednjih 6 knjiga koje sam pročitao i što mislim o njima. To ono, ako nekoga zanima. E da, prema Pratchettu sam totalno nekritičan - sve njegove knjige su mi fenomenalne.

A ako vas zanima još ponešto probajte me kontaktirati preko goodreadsa. Možda možemo usporediti knjige koje smo čitali i kako nam se podudaraju ukusi. To mi je puno zanimljivije od facebooka pokanja i razmjene virtualnih poklona.

Možda ste čitali knjigu koja će mi promijeniti život.

A ja se možda sjetim o čemu je knjiga koja će promijeniti vaš ...

8 komentara:

Anonimno kaže...

rijeka53,
...be od Simela I DIMI SE PRIBLIZAVA DUGI nemoguce da ga se ne sjecas....
.... ko da sam znala da ce mi kadtad trebati antisclerin pa sam si uglavnom u crnu knjigu napisala procitane knjige, neke citate, ali manje radnje, tu sam falila.....

.....iden i ja vidjeti to (izgleda korisno) cudo

Anonimno kaže...

Je si skuzio da je streetview poceo raditi?
http://maps.google.co.uk/ i nadi svoju staru kucu i omiljena mjesta u Londonu.

Anonimno kaže...

rijeka53,

od URISA mila 18, je fantastican opis gheta u poljskoj kako si organiziraju zidovi zivot kada stizu njemci u 2ww,
a AMARGEDON opsada berlina

Anonimno kaže...

rijeka53
od remarca nemo nezna za miljenike ti je u svicarskom sanatoriju, a crni obelisk nije lose SADA u ovoj ekonomskoj krizi ponovo procitati jer tu ti je onaj famozni opis inflacije (a i ja sam shvatila zasto se njemacka zaratila)
..."1923. zaradivao sam 200 biliona maraka mj, dva puta dnevnom se isplacivalo...imali smo slobodno pola sata nakon svake isplate za odjuriti u ducan, jer je novac gubio polovinu svoje vrijednosti"
....nesto ko mi jedno vrijeme u nasoj exy

Anonimno kaže...

rijeka53
....eeeeeeeee sad si gotov, ko velikom debilu molim te objasni kako staviti sliku knjige tj sada kada kada kliknes na knjigu vidim da imaju copertinu, ali kako da ja to sve nake...ljepim, grasiemile

neutrino kaže...

Rijeka - nešto si mi ti tu pobrkala, al sad kad sam ti objasnio vidjet ćeš kako je zabavno ...
Poslao sam ti poruku na goodreadsima

neutrino kaže...

Zvrk - joj nisi mi ovo smjela pokazati ...

christian kaže...

Moje ime je Christian Hofman. Ovo je veoma sretan dan u mom životu zahvaljujući pomoći koju mi ​​je dao dr .nosakhare da mi pomogne da povratim svoju bivšu ženu sa njegovom čarolijom ljubavi i magije. Bila sam u braku 6 godina i bilo je tako strašno jer je moja supruga zaista varala i tražila razvod, ali kad sam naišla na e-poštu Dr..nosakare na internetu o tome kako je pomogao toliko ljudi da dobiju povratnu pomoć i pomoć popraviti odnos i učiniti ljude sretnima u njihovom odnosu. Objasnio sam svoju situaciju i onda sam tražio njegovu pomoć, ali na moje najveće iznenađenje, on mi je rekao da će mi pomoći sa mojim slučajem i da sada slavim jer se moja supruga potpuno promijenila na bolje. Uvijek želi biti uz mene i ne može ništa učiniti bez moje sadašnjosti. Stvarno uživam u svom braku, kakva velika proslava. Nastavićemo da svedočim na internetu jer je Dr..nosakhare pravi čarolija. TREBATI POMOĆ? KONTAKT
  -Email- blackmagicsolutions95@gmail.com
možete ga i dodati na Whats-app: +2349083639501
On je jedini odgovor na vaš problem i čini da se osećate srećnim u vašem odnosu. I to je savršeno u vašoj vezi.
Hoćeš da ti vratiš bivšeg?
želite ljubavnu čaroliju za novog ljubavnika?
Rješenje problema bez djece?
Rešenje finansijskih problema?
Slaba erekcija i brza ejakulacija?
rješenje bolesti i bolesti tijela
Želite da budete unaprijeđeni u svojoj kancelariji.
Rješenje problema razvoda?
Whatsapp ili nazovite +2349083639501