Zafrkavanje predsjednika države, stand-up komičari koje možda ne znate

Ah kako sam bio aktualan ...

Znate ono kad prebirući po nekoj knjižurini nađete podatak da je, što ja znam, jedna od glavnih izvoznih sirovina Portugala hrast plutnjak (quercus suber) - biljka od koje se radi prirodno pluto. Možda je to podatak koji niste znali, ili ste ga zaboravili.



Onda gledate vijesti i čujete da francuske vinogradare posebno muči neki nametnik zbog kojeg je naglo pala kvaliteta svjetskih zaliha pluta. A to znači probleme sa vinom ...



Pa se zagledate u katalog uredskog materijala i uhvatite se da razmišljate o plutenoj ploči za poruke.



Ili vam žena kaže da su joj se raspale stare plutene sandale ...



I onda vam se učini kao da su odjednom svi otkrili i počeli čitati, pričati i pisati samo pluto, pluto, pluto ... a pluto je samo po sebi jedna nezamjetljiva sirovina o kojoj sigurno nikad niste toliko razmišljali kao u ovih nekoliko redaka ovog posta.

E tako je meni bilo prošli mjesec sa stand-up komičarima.

Najprije sam se u jednom postu pozabavio tom temom, a sad me progone iza svakog ugla.

Em sam preorao youtube - ali to mi je normalno, tamo sam ih sam i tražio - no sad se pojavljuju i na televiziji neke specijalizirane emisije, a čak je i Gnash Equilibrium pisao o nedavnom novinarskom balu na kojem se stand-up komičarka Wanda Sykes sprdala malo sa predsjednikom Obamom, a više sa nekim republikanskim facama...

Elem, da se vratim ja svojoj listi stand-up komičara pa da vas izvjestim kako napredujem sa njenim pregledavanjem i što sam pronašao. Ovaj post se nastavlja na moj prvi post o ovoj temi.

Taj post, skupa sa pipadajućom listom najboljih stand-up komičara se može naći OVDJE - za one koji ga žele vidjeti.

Opisao sam tamo i neke komičare koje već znam. No, istražujući tamo navedenu listu, krenuo sam bespreglednim prostranstvima interneta u potrazi za slikopišćićima onih zabavljača koe nisam imao prilike ranije susretati u bilo kojoj formi.

Tako da ovaj post ima namjeru opisati moj doživljaj nekih od tih nesumnjivo popularnih umjetnika. Neću davati linkove na njihove uratke jer su oni lako dostupni nakon jednostavnog guglanja i čačkanja po youtubeu.

Dane Cook



Ovaj dečko je valjda seksi.

Nemam pojma, uvijek mi je to nekako teško procijeniti kad je neki muškarac seksi. Mislim, ovaj valjda ima sve to što bi fizički trebao imati. Svi se cepsi čine na mjestu, zubi su bijeli, oči jasne ...

Jedino što meni nije neki komičar.

Počeo sam gledati jedan njegov show na Googlevideu i nisam izdržao duže od nekih 10 minuta.

Ulazak u arenu kao da je boksač, rukovanje sa oduševljenim fanovima, i onda vrlo energičan nastup, sa puno skakutanja i lamatanja rukama i nogama - podvikivanjem i općenito činjenjem svega onoga što mene nervira.

To ti je nevolja sa internetskim filmovima - publika odviše lako gubi interes i poželi nešto drugo.

Da sam platio kartu, pa da me ovaj snašao na pozornici - možda bih i izdržao do kraja, pa bi možda ovom mladom čovjeku i dao priliku da se dokaže i pokaže boljim nego što mi se to na osnovu jednog malog dijela njegovog nastupa činilo. Ovako, palac dolje i odoh dalje.

Dave Chappelle



Ovaj momak je već puno bolji.

Vrlo, vrlo miran u nastupu. On stoji sam i polako priča svoju priču. Svjestan je publike, dobro se prilagođava i vrlo tečno priča.

Jedino, malo mi fali da se uživim u taj njegov humor.

Prva stvar - puno je toga na rasnoj bazi. OK, ja volim ta razna izokretanja, traženja sličnosti i podcrtavanja razlika, ali kad je cijeli nastup u tom stilu malo postaje zamorno.

Drugo, pomalo me iritira kreštavim glasom kojeg ponekad koristi.

Ali vidim da se publika oko njega baca po podu od smijeha, pa vjerujem da se radi samo o mojim manjim zamjerkama.

Priznajem da sam se ugodno zabavio gledajući dijelove njegovog nastupa tako da ga preporučujem onima koji vole stand-up.

Ja sam pogledao desetak njegovih filmića na youtubeu i sve u svemu nije loše...

Izvrsna mu je fora ono sa - "you are not a whore, but you are wearing a whore's uniform". Znat ćete o čemu pričam kad dođete do tog dijela.

Što se rječnika tiče - ima tu dosta prostih riječi, no o prostotama je sve već rekao George Carlin u svojih "Sedam prljavih riječi koje se ne smiju reći na TV" (prvi dio - drugi dio i treći dio ... prvi i drugi dio se djelomično preklapaju, ali što se tu može ...)

Koga smetaju prostote teško će išta pogledati na youtubeu jer s obzirom da svatko pobnekad opsuje - opsuju i komičari ...


Mitch Hedberg



Mitch Hedberg je po wikipediji imao kultni status. Kažem imao jer je čovjek umro 2005 od droge.

Ono malo njegovih nastupa što sam uspio naći (a da nisu "radio" nastupi) me i nije oduševilo.

OK, čovjek je imao dobrih fora, ali - meni je njegov stil naporan.

Najprije, držanje i govor mu je malo šizofreno. Kao da ima urnebesnu tremu pa sad samo rafalno ispaljuje naštrebane rečenice. Onda, sve je to bez ikakvog reda - nabacano zbrda zdola - samo da se popuni vrijeme.

Ne znam, nije me impresionirao iako mu ne mogu poreći da su mu neke fore zbilja duhovite.

Rekao bih da je njegov nastup kao da vam netko servira trideset malih šalica espressa. Ne možeš poreći da svaka (ili barem mnoge od njih) ima snagu, ali ja više volim poneki dobar cappuccino ... malo duže, malo uvoda - ježi ga, treba vic znat ispričat.


Katt Williams



Nemam pojma kome je ovaj tip smiješan.

Ima tako iritantan glas i tako jezivo iritantan nastup konstantno u falsetu, sa milion puta madrfakr u jednoj rečenici - tako naporno da nisam to mogao gledati...

Zato ste ostali zakinuti za moje mišljenje o njegovom materijalu - osim da je negledljiv ... hm, jesam to već rekao?

Steve Martin



Bez veze.

Fore su mu pretanke, a stil iritantan. U filmovima mi je nekad bio podnošljiv, ali što dalje to mi ga je teže gledati.

Robin Williams



E ovo je iznenađenje.

Kako već rekoh, njega sam prvi put gledao u Društvu mrtvih pjesnika, pa u Čovjeku iz Cadillaca, pa u Dobro jutro Vijetname, pa u Buđenjima, pa u Kralju ribara i taman kad sam ga bio spreman uvrstiti u moje idole - on je počeo snimati negledljive "urnebesne komedije"

Ne znam jeste li i vi primijetili da kad god neki film ima popratni opis "urnebesna komedija" to znači da je negledljiva papazjanija sa kretenskim prenavljanjem i forama koje bi trebale nasmijavati ... kaj ja znam ... valjda ispodprosječne desetogodišnjake (gle mama, striček se opet pokliznuo i pao u bazen na sise one tete ...)

Tako da sam bio potpuno spreman da ću i njegov nastup napustiti nakon par minuta, ali moram reći da sam odgledao cijeli sat i ostao ugodno iznenađen.

OK, malo jest naporan, puno priča i nije ga baš lako pratiti u toj brzini, ali vidi se da je čovjek svjestan publike. Dobro plasira punch-line i ne prelazi granicu dobrog ukusa osim možda u nekoliko podnošljivih navrata ...

Sve u svemu - neočekivano dobra zabava.

Eto toliko za ovaj put. Sad jedno vrijeme neću moći istraživati komičare (gospođa je došla doma) ali lista je ionako tu pa joj se mogu uvijek vratiti.

0 komentara: