Treci i posljednji dio razgovora s Herostratom

Eto, petak je, vi vjerovatno gnjavite svoju kavicu i pogledavajuci na sat ocekujete da sef zatvori vrata svog ureda pa da i vi par minuta kasnije lagano klisnete doma ...

A mene na zalost vjerovatno ceka jedan od napetijih dana kad cu jurcati od nemila do nedraga pokusavajuci dokazati da ni uz silne napore jednostavno nije moguce obaviti sve ono sto treba obaviti u nerealno kratkom roku.

No, so obzirom da nije dovoljno da samo kazem - to se ne moze, danas cu juriti kao manijak samo da bih na kraju dana s neobavljenim poslom mogao reci - znao sam!

A vama poklanjam preko reda ovaj treci dio intervjua sa Herostratom.

Jednostavno me svrbilo da ga objavim sto prije ...

Prvi dio intervjua vam je ovdje, a drugi medjutim ovdje ...

Zadnje me je Herostrat uzeo zrende jer sam upotrijebio rijec "protestanti" umjesto demonstranti sto je Heri onda dalo povoda da se producira sa svojim teoloskim znanjima ...





Dooobro, sad da se udaljimo na tren od tih religioznih voda u koje guras ovaj razgovor - da se ja vratim na leksikonska pitanja: Omiljeni glumac/glumica?

Opa, krenuli smo u filozofske vode, a? :))

No dobro. Recimo da su se mijenjali u tijeku moga sporog sazrijevanja.

Od domaćih to bi bili Mustafa Nadarević, Pero Kvrgić i Alma Prica. Od stranih, To su svakako Jack Nicholson i Robert De Niro pa zatim Anthony Hopkins, Al Pacino, Jeremy Irons, Kevin Spacey, Dustin Hoffman, Humphrey Bogart, Uma Thurman, Jodie Foster, Ingrid Bergman, Kristin Scott Thomas....

Uh, mogao bih ovako još dugo ali recimo da je ovo dovoljno... ;)

Hm, dakle glumci su ti glumacke velicine, a glumice njezne plavusice ...ajde dobro, oprostit cu ti Jodie Foster i Umu Thurman u istoj recenici ...
Slijedece ptanje je, naravno: Omiljeni pjevac/pjevacica? Necu imati posebno pitanje za grupe pa ovdje smijes pisati o omiljenim glazbenim skladateljima i izvodjacima u svim smjerovima i stilovima...

Zaostao sam u razvoju što se muzike tiče, pa su svi moji favoriti zapravo stara garda.

Pink Floyd, Led Zeppelin, Deep Purple, Queen, Sting, Clapton, Garry Moore, Leonard Cohen, Nick Cave, Madredeus, Hendrix pa onda Let3, Hladno pivo, Gustafi, Azra, Leb i sol, Josipa Lisac, Urban, Haustor, Lačni Franz, EKV.....Jel' dosta? :)

Dobro, to za zaostajanje u razvoju je normalno u nasim godinama ...bilo bi malo cudno da otkacujemo na glazbene uratke Justina Timberlakea. Nego vidim da na popisu imas i zestokih bendova. Ajde za moje mlade citatelje (ako takvih uopce ima) probaj im sugerirati jednu pjesmu koja bi bila tvoj osobni izbor za ponekog od tih izvodjaca. Npr, zanima me koju stvar od Gary Moora covjek apsolutno mora poslusati da bi mogao reci da je zivio?
Znam da je pitanje tesko jer kod nekih izvodjaca covjek mora odbaciti neke omiljene stvari jer ih ima vise od jedne, ali zato sam ja tu da postavljam teska pitanja a ti da na njih odgovaras. Ne moras se truditi dati odgovor za sva vremena - zanima me trenutno koja bi ti Azrina stvar npr. bila nezaobilazna ili sto je po tebi kvintesencija Queena?

Kvintesencija veliš?

Opa, počeli smo se šamarati izrazima? :))

Daklem, cijela bit Queena je u pojavi Fredyja Mercuryja koji je imao karizmu s kojom bi bio zvijezda i kao rukovalac motornom testerom. Kad se tome pridodaju odlični nastupi u živo te veliki hitovi kao npr. Bohemiam Rapsody, Love of my life ili The show must go on ... onda je jasno zašto ovaj bend smatram jednim od najboljih uopće.

Najbolja Azrina stvar? To bi mogla biti ona koji sam oduvijek najviše volio svirati na gitari - "Ako znaš bilo što" ili "Gracija" za koju sam intimno vezan ;)

Garry Moore je najbolji žestoki bijeli bluzer, njegovu "Still got the blues" svi znaju ali meni osobno najdraža je "King of the blues", pjesma posvećena legendarnom B.B. Kingu i njegovoj vjernoj ljubavi (gitari, naravno)...

Što je ono ostalo? Po jedna pjesma od gore nabrojanih?

Evo ovako: Stairway to Heaven - Led Zeppelin - kao prva zahtjevnija stvar za sviranje na gitari ;) i Kashmir sa svojom fantastičnom, apokaliptičnom atmosferom.

Deep Purple - Child in Time i Soldier of Fortune.

Clapton - Cocain, White room i Fragile

Pink Floyd - Shine on you crazy diamond

Sve pobrojano dio je opće kulture. Valjda ,)

Nemoj ti sad meni - opca kultura ... ja s kajanjem priznajem da neke od nabrojanih stvari nikad nisam cuo. S druge strane izvlaci me sto za neke jesam :-))
A sada jedno vrlo provokativno pitanje na koje moras odgovoriti (nema pozivanja na peti amandman i sto ce mi zena reci)... Kad bi sutra dobio milijun (eura recimo) - sto bi bilo prvo sto bi kupio i zasto. Zamisli da nakon te prve stvari moras napraviti pauzu od recimo tjedan dana, pa si ti misli koga ces staviti na prvo mjesto...

Paa...prvo što mi na pamet pada je kuća. Ali, budući je riječ o kupovini koja bi zahtjevala vremena onda bi prva kupnja bila....bi bila...bila..... kutija apaurina ;)) Mislim da razloge iste nije potrebno navoditi ;)

Ajmo mi ovo polako privoditi kraju ... Mogao bih ja s tobom ovako jos dugo, ali mi urodjena pristojnost ne dopusta da iskoristavam tvoju dobrohotnost. Zato kao pred-predzadnje postavljam krucijalno pitanje svih losih novinara: Jesam li te jos nesto trebao pitati a u svojoj sam rastrojenosti propustio?
Začudo, nisi me (ili mi je promaklo u ovom dopisivanju) pitao o literarnim uzorima. Ili mozda jesi? Ali nije ni bitno, preskočimo i to. Preskočimo sve do zadnjeg pitanja koje ćeš mi postaviti i s kojim ćemo, još danas, okončati ovaj briljantni interview. ;))Dakle, posljednje pitanje je....?

E pa necemo zavrsiti danas nego slijedeci tjedan. Ja naime sad procitah jos jednom cijeli interview i imam jos par potpitanja ... ti se naravno ne ljutis i smoci ces snage odgovoriti na njih. :-))
Kad si vec spomenuo - tko su ti literarni uzori?

Brojni, brojni. Čitam sve i svašta, prilično neselektivno. Ajmo spomenuti samo neke od, meni omiljenih pisaca - Dostojevski, Kafka, Bukowski, Knut Hamsun, Kundera, G.G.Marquez, Murakami, Amelie Nothomb, Selimović, Dežulović, Dževad Karahasan,

Rekao si da si za Azrinu Graciju intimno vezan - moze li malo pojasnjenje te tvrdnje?

Pa...jedno malo žensko biće, jako mi blisko, zove se tim imenom, mada, moram priznati, ne zbog pjesme nego zbog jednog hrvatskog blaženika... ;)

Ajde za moje brojno citateljstvo i tvoje nove fanove - de pojasni otkud ti nick Herostrat?

Kao što to obično i biva, sasvim slučajno. U trenutku kada sam otvorio blog (a bit će tome skoro 3 godine) čitao sam nešto o Pizistratu, poznatom atenskom tiraninu ali nisam želio da me se s takvim likom poistovjećuje. Pa sam se sjetio Herostrata, još jednog manijaka koji je spalio hram u Efesu samo da bi se pričalo o njemu. I uspio je. U oba slučaja, zar ne? :)) Naravno, o egotripu je riječ.





Namjera mi je ovaj interview podijeliti u barem tri posta te ga objaviti u razmacima od po nekoliko dana. Razmisljao sam o ilustracijama koje bi ga pratile. Imas li nekih posebnih zelja ili se prepustas mojim sposobnim rucicama (sjeti se da o Photoshopu nemam pojma ...)

Prepuštam se tvojim...khm.. rukama. Povjerenje i tako to... ;)

I konacno, sad kad si se dokopao kraja ovog razgovora dopustam ti da predlozis mog slijedeceg sugovornika kojeg bi uvalio na ovo mucenje (ja zadrzavam pravo da se ne slozim sa tvojim prijedlogom), ali bas me zanima o kojem bi blogeru/blogerici ti pozelio znati nesto vise ili procitati interview (Ne smiju biti Borja, Mrak, Ribafish, Zrinka, Jezdi, Mufasa, Stroke, Zli_girl ili Tajpvrajter - njihove intervjue vec mozes procitati),

Pa mislim da bi odlične sugovornike mogao pronaći u slijedećim likovima: Milou (http://milou.blog.hr/), Gjuroo (http://gjuroo.blog.hr/), manistra (http://manistra.blog.hr/), baka (http://pismenapatologija.blog.hr/), lovac u žitu (http://catcher.blog.hr). Eto, izaberi sam neke od ovih, sigurno nećeš pogriješiti. ;)




I tako smo Hero i ja zavrsili ovaj intervju. Trebalo nam je vise od mjesec dana uglavnom jer sam ja preskakivao dane pritisnut poslom.

Meni je to bilo tako zabavno da sam odmah odlucio napraviti jos nekoliko intervjua.

Predlazem vam da svratite ovdje i iduci tjedan jer necete biti razocarani ...




Slika Artemidinog hrama je sa ovih stranica
Slika Oscara je sa ove stranice

14 komentara:

Anonimno kaže...

kakav je ovo oscar?!
i kod mene još nije petak...

Anonimno kaže...

ako se mene pita (znam, i ne pita me se baš :)) možeš uvesti redovitu kategoriju na blog... kao što imaš mučenje kraša, fotke s izleta, i druge, tako bi mogao imati i kategoriju "ćakule s herom"... zabavni ste mi mucho!

i još nešto ako me se pita (a isto neb' baš rekla)... od ovih što ih je hero predložio... ja navijam za catchera... ali čini mi se da si ti već odlučio... ako nisi, moram te podsjetit da budeš oprezan kad otvaraš mejlove... da ti koji šestar ne izleti... hihihi :)

neutrino kaže...

@ jimbo - picajzlo! Danas je petak ... sto ja mogu kad si ti vjecito online ... a ne razumijem pitanje? Kakav bi bio Oscar? Sto mu fali? Pa pricamo o filmu, zar ne?

neutrino kaže...

@ jabuka - a zasto mislis da te se ne pita? Pa tome komentari i sluze ... ja sam mislio sad vas malo izbombardirati intervjuima "cakule s raznim blogerima" ... catcher kazes? Tja vidjet cemo ;-))

Anonimno kaže...

pa daj čovječe pogledaj kakva mu je faca naljepljena

neutrino kaže...

Pa to je vic ... ono photoshop, zar ne?

Anonimno kaže...

odlicno Neutrino. uvijek vrhunski ispadnu ti tvoji intervjui sto je dokaz da nije samo stvar do sugovornika, vec i do tvoje lucidnosti (sto bi Ciro rekao) prilikom samog vodjenja istih. sto se tice Here, primjetio sam da bar nesto imamo zajednicko : obojici nam je posebna pjesma od Azre "Gracija" :)

neutrino kaže...

@ Stroke - a cekaj da vidis sto spremam za slijedeci tjedan ...

Anonimno kaže...

ah photoshop...
al je malo scary...

Anonimno kaže...

Alkion:
Nije loše, nije loše!!! Vrlo osvježavajuće i nekako toplo istovremeno. Izgleda da smo ipak na kraju svi pomalo voajeri i volimo malo zavirit u tuđe dvorišće, haaa? :)))

neutrino kaže...

@ Alkion - pa nisam siguran da li je voajerstvo ako ti covjek sam nesto kaze? Mislim ipak on zna da mu ceprkas po zivotu - nije da mu poskrivecki upadas u privatnost...
A meni je zbilja bilo zanimljivo otkrivati kakav je covjek iza postova na blogu ...

Anonimno kaže...

Alkion:
Greška u koracima, nisam mislio na tebe već nas koji to rado i sa zanimanjem pročitamo. Naravno nisam želio biti grub, ali mislim da si i sam shvatio smisao rečenog u komentaru. Nažalost nedostatak neverbalnog dijela ove naše komunikacije prečesto smo prisiljeni nekako naglasiti šaljivu notu u komentarima... :)))

Anonimno kaže...

i... jesi nabavio šestarootpornu opremu za idući intervju? :)

neutrino kaže...

@ jabuka - kaže se "curiosity killed the cat" - ne znam doduše zašto se tako kaže, ali kaže se ...