Znate li po čemu je značajan današnji dan?

Danas je prvi rujna.

Upravo se napunilo godinu dana od službenog početka bloganja na ovom blogu.

Ako ovo i dalje čitate znači da vam se još nije upalila lampica da će ovo biti jedan post okrenut sagledavanju te godine kroz blog. Ili ste mazohistički raspoloženi pa vam se baš takvi postovi sviđaju ...

U svakom slučaju - ja krećem. Tko se nije skrio magarac je bio ...

Pročitao sam upravo post kojim sam najavio preseljenje glavnog mi bloga na adresu gdje me i sad čitate.

Puno sam toga tada zamislio na jedan način a ispalo je dosta različito.

Projekt podcast nisam nikad pokrenuo, a izgleda da ni neću. Imam jedan daleko bolji projekt u planu za 2009. pa ću svoje snage posvetiti tome.

Sve sam druge blogove postepeno uspavao - nemam vremena za održavati čitavu mrežu. To mi je sigurno znatno smanjilo broj čitatelja (Bloger.hr mi je dnevno znao biti i bitno jači od ovog bloga), ali što se tu može... Više ne postam čak ni na Blog.comu - ne vjerujem da će Blogger ikad pasti, a ako padne (zbog sraza zemlje sa mjesecom recimo) možda ni ja to ne preživim :-)

No zato sam pokrenuo zasebnu stranicu s knjigama (no dobro, dobro, priznajem da je nisam ažurirao već jako dugo), pisao malo na Pollitici i par postova na X-portalu. Nastavio pa opet stao sa Fairtradeom.

U tih sam godinu dana napisao 146 postova i imao skoro 36 i po tisuća posjeta - od čega preko 60% iz Hrvatske - što znači da sigurno nisu moje posjete ... Dnevno je zabilježeno 99.59 posjeta... Ubilo bi vas da dođete malo češće pa da prebacim stotku - jelda?!?!

Tih stotinu posjetitelja dnevno mi se čini zapravo prilično velik broj kad se sjetim da me više nema u dnevnim ažuriranjima ni na jednom velikom blogerskom portalu osim Blogariata.

U ovih godinu dana, najviše su mi posjeta pribavili Zrinka i Jimbo - preko tisuću svaki, top listu onih koji su me preporučili možete vidjeti na desnoj margini. Hvala svima na spominjanju, linkanju, uvrštavanju na svoje blogrollove i tag-a-feedove.

Nadam se da vam se barem nešto od onoga o čemu sam pisao ove godine svidjelo i da ste pronašli ponešto korisno ili zanimljivo. Već poslovično slabo stojim s komentarima (prekjučerašnji post o Lupinu se ne računa - to je izuzetak koji potvrdjuje pravilo) pa neću ni pitati imate li kakvih ideja za nove postove.

U ovih godinu dana kod mene ste mogli pročitati štošta, a ja ću izdvojiti moje serije intervjua. Prvo one kratke sa Borjom, Mrakom, Ribafishom, Zrinkom, Jezdimirom Uskokovićem, Strokeom, Tajpvrajterom, Zligirl i Lavom Afričkim, a onda i one dugačke - u nastavcima sa Herostratom, Catcherom, Xiolom, Trillian i Jimbom. Još se jednom zahvaljujem svima.

Od drugih tema proslavio sam s vama dan plesanja na štangi, probao sam objasniti koliko sam mogao što je to RSS, izvještavao sam sa jedne Chelseaeve utakmice i Lord Mayor Showa, opisivao neke radove u Tate modern galeriji, komentirao Bondovsko umorstvo u srcu Londona, opisivao Milano i to u tri nastavka, komentirao ljepote ljudske dlakavosti i u 6 nastavaka opisao neutrinski Božić - i to samo do početka nove 2007...

Siječanj mi je bio proročanski. Poklonio sam se Tierry Henryju kao da sam znao da ce otići iz Arsenala i raspisao se o Celebrity Big Brotheru a, časna riječ, nisam imao pojma da će to biti jedan od najuzbudljivijih događaja u engleskoj ove godine. Svađa u kući dospjela je na naslovnice svih novina, u televizijske vijesti, a čak je i premijer morao odgovarati na neugodna pitanja u parlamentu oko toga ... ne zbog mog posta. Ja sam o BB-u pisao prije nego se sve to dogodilo.

Nakon slabačke veljače, ožujak opet pun događanja - malo sam se oduševljavao Zrinkinom knjigom, pa sam si konačno objasnio razliku između Šiita i Sunita, onda me jedan post kod Delusion naveo da objasnim zašto ne mrzim kapitalizam, pa me poslalo u Bonn što sam opisivao u tri nastavka i to baš u vrijeme kad je Rajna malo odlučila iskočiti iz korita. Ponovo sam se pokrenuo po pitanju čokolade i FairTradea, a pažnju mi je privukla i manjkavost hrvatskog prijevoda deklaracije o ljudskim pravima. Apropos ove posljednje, provjerio sam opet i još nisu promijenili prijevod ...

Travanj je prošao u znaku nekoliko foto-postova kojima sam opravdao barem dio onog sumanutog klikanja po Kew Gardensu, Cambridgeu i Richmond Parku, a proveo sam i istraživanje o zanimanju hrvatskih političkih stranaka za pitanja FairTradea.

U lipnju svega 6 postova - opasno me bio stisnuo posao - tu sam objavio intervju sa Mariom Marušićem - čovjekom koji je izmislio tag-a-feed, ovu igračku koju vidite na lijevoj strani mog bloga, a koji će ju jednom unaprijediti toliko da na nju mogu "povješati" sve blogove koje pratim ... Osim tog intervjua postao sam i dva posta o Goringu - malom mjestašcu i njegovoj okolici na gornjem toku Temze. U srpnju, pred godišnji, okrenuo sam se veselim temama pa sam se pitao tko je vlasnik nečijeg leša, isčitavao idiotske tekstove Avril Lavigne (ne moram vam ni reći da mi sad Google svakodnevno isporuči nekoliko Avrilinih obožavatelja koji me nalaze utipkavajući "Avril Lavigne dizajn za blog" ili "Avril Lavigne gola"), te se posvetio problemu navodne skrivene diskriminacije među spolovima ...

I onda konačno ovaj siromašni kolovoz gdje sam većinu vremena bio na godišnjem, pa baš i nisam pisao.

Eto, prva je godina na ovome blogu za mnom.

Neke sam rekorde u njoj postavio koje će biti teško skinuti.

Najviše posjeta u danu: 392 / 27. rujna 2006 - na dan intervjua s Ribafishem
Najviše posjeta u tjednu: 1440 od 14 do 20.svibnja
Najviše posjeta u mjesecu: 5851 u svibnju - kad su izlazili intervjui
Najveći broj postova u mjesecu: 20 u svibnju
Najviše komentara koje sam uspio skupiti na jedan post je 27. To mi se desilo čak dva puta - jednom kad su se lav, stroke i Tajp igrali u komentarima na Tajpov intervju i jednom kad mi se na postu o RSS-u začela rasprava o svemu i svačemu uključivo i knjigu Jeroma K. Jeromea ...


A odgovor na pitanje iz naslova nije trebalo biti - "po tome što se napunilo godinu dana od neutrinovog preseljenja na novi blog".

Mogli ste reći da je 1902. na današnji dan objelodanjen prvi naučnofantastični film "Put na mjesec" (to je onaj gdje raketa pogodi mjesec u oko), ili ste mogli reći da je na današnji dan 1969 Gadaffi došao na vlast u Libiji ili da je 1972 Fischer pobijedio Spaskog i postao prvak svijeta u šahu. 2004. je počela Beslanska kriza (ili Beslanski masakr) tijekom koje je ubijeno 334 covjeka od čega 186 djece nakon višednevnog držanja taocima više od 1200 ljudi u školi u Beslanu. Osim toga na današnji dan rođeni su Dinko Šimunović (1873), Edgar Rice Burroughs - tata Tarzana(1875), Ruud Gullit (1962) i Vanna (1970 - Vanna generacijo moja).

No današnji je dan u povijesti čovječanstva ipak upisan crnim slovima jer je na današnji dan 1939. njemačkom okupacijom Poljske započeo drugi svjetski rat.


Toliko od mene ove subote.

13 komentara:

Anonimno kaže...

neznam baš kako to izvedeš, ali nije baš ni bitno... uglavnom, još nešto manje od dva sata ti NIJE 1.9. :)))

imala bi ti tu još neke stvari komentirati, ali stignem to i kasnije... onda ćeš imati više komentara... :D hihihi

Anonimno kaže...

čestitam na godišnjici!

divanskitnje kaže...

A ja prije 35 godina otišao u vojsku. Čestitke na obljetnici

Unknown kaže...

a mojoj gazdarici danas rođendan

Anonimno kaže...

Dobro je, to je tek početak jer dug je put do vječnosti :)))

Za broj posjeta: zanimljivo je da na bloger.hru ta brojka ne opada značajno čak niti kada pola godine tamo ništa ne objavim - to ti govori sve o čitanju prilikom tih posjeta :)

Also dakle: super ti je blogač, posjeti moj, kiss, pozz :)))))

Anonimno kaže...

Produktivna godina.

Anonimno kaže...

eh... kao što rekoh... ima tu još toga za komentirat, a sad baš eto nemam nekog pametnog posla pa ću ti malo trkeljat... :)

nećeš ni pokretat podcast? vaaaaj ou vaaaaj? :( mislim... nemam niš protiv novog projekta o kojem još nemamo pojma... al čovječe... 2009.?? jesi primjetio da je još cijela 2008. godina između? :)

što se tiče lokacije koja nije blog.hr... hihihi super mi to dođe... ako nešto dariusu rikne, tvoj blog je još uvijek na mjestu... imam što čitat... :)

što se popularnosti tiče... linkanje kod mene ti baš nebi nešto pomoglo jer ja volim da u mom kutku nema nekih većih gužvi... :) mislim... neću nikog tjerat... tko dođe, dobro je došao... ali bolje da nisam popularna i redovito natrpana "supač ti je blogač" klincima... :D ali ako trebaš hvaljenja, moš se ti slobodno meni javit... mislim, nebi visila tu svaki dan da ne mislim da te mogu pohvalit toliko da se zacrveniš ko paprika! :D

ok, ovo će očito bit duuugački komentar, ali neće bit duži od tvog posta pa se ne zabrinjavam tu mač! :) ajmo dalje...

slabo stojiš s komentarima jer sve tako lijepo jasno kažeš da mi ostanemo bez teksta... ili opisuješ hranu pa jedva dođemo do kraja posta koliko nam cure sline i otrčimo u kuhinju po neku klopu! :D

hmhm... u onom dijelu di nabrajaš intervjue si mogo stavit linkove na intervjue a ne na njihove blogove... za nas lijene, jel... :)

aj dosta lajanja, jabuko... ovo su komentari a ne tvoj blog... :D neutrino, ako te uhvati muka zbog malo komentara ili ti fali komplimenata... javi se na mejl! ako te krenem u komentarima hvalit.... hihihi ja ću se zacrvenit koliko tu ima pohvala.... :D

Anonimno kaže...

Ej, čestitam. (I da znaš, prosto me sram kad vidim koliko sam ja lijena)

neutrino kaže...

@ jabuka - neznam kako to izvedeš, ali na neku foru često komentiraš dan PRIJE nego što ja objavim post ??? Prilično sam svjestan da je između 2007. i 2009. još cijela 2008. ali "tko čeka taj dočeka" :-)). Potkrala ti se greškica u komntaru - napisala si "ako nešto rikne" - gramatički je ispravno "kad opet nešto rikne"... što se hvaljenja tiče - samo ti daj - ja sam izdržljiv momak. Osim toga teško da itko ima bolje mišljenje o meni od mene samog ... Za vas lijene sam instalirao poseban tag "interviews" i kad klikneš na tu temu pri vrhu desne margine - otvori ti se svih dvadesetipet uredno posloženih postova ...

@ jimbo, divanskitnje - hvala na čestitkama

@paor - čestitaj gazdarici od mene sa zakašnjenjem

@ mastermind - da i ja sam to primijetio ... jučer mi je tamo bilo 176 posjeta ... pojma nemam što su htjeli ...

@ zvrk - eh sad još samo da mi je vidjeti Pariz ;-)

@ strina - hvala, ali nije sve ni u broju postova ... ti me jo[ uvijek oboriš s nogu koliko god (ne)učestalo pisala

Anonimno kaže...

Malo kansim, ali svejedno čestitam na godišnjici :)
Dalo se tu u ovu godinu dana pročitati svašta zanimljivo. Baš svašta i baš zanimljivo :))

Anonimno kaže...

Ajd i ja da se pridruzim. Nije lose, a buduci da se yours truly ne moze ni zamisliti avanturu poput pisanja bloga, odlicno. Jos da imas kakvog lektora... :) ("Htjeli biSTE komentirati, a ne znate kako?"). Nemam namjeru cesto komentirati, pa cu ostati anoniman. Tvoj KUM (sad muzicki background iz filma....)

neutrino kaže...

@ Trill - jel to sad kompliment ili nije?

@ Kum - Picajzlo! :-)) Samo ti citaj. Komentiranje nije obavezno, ali mi godi egu.

Anonimno kaže...

a jesam nespretna...nego šta da je kompliment!
Šta misliš zašto sam se naselila kod tebe kad moj blog nije radio?
Ne zato što mi je tu bezveze, nego naprotiv :))))